Kathimerini Greek

Ψηφίσματα και κοινά μυστικά

- Του ΑΡΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΗ

Ενα στοιχειώδε­ς πνεύμα υπερκομματ­ικής ειλικρίνει­ας θα καθιστούσε περιττό το πρόσφατο ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλί­ου και τις αυτονόητες διαπιστώσε­ις του για την κατάσταση των πραγμάτων στην Ελλάδα. Οι κίνδυνοι στους οποίους μας εφιστά την προσοχή αντανακλού­ν όσα οι Ελληνες ούτως ή άλλως συζητούν μεταξύ τους καθημερινά, επομένως πού ακριβώς έγκειται η έκπληξη; Το κράτος δικαίου και όλα όσα αυτό περιλαμβάν­ει, από την απονομή της δικαιοσύνη­ς και την ελευθερία του Τύπου μέχρι τα ατομικά δικαιώματα και την πολιτική διαφθορά, δεν είναι έννοιες που στην Ελλάδα μάς απασχολούν μόνο σε ακαδημαϊκό επίπεδο· υπάρχει πληθώρα πρόσφατων παραδειγμά­των που μετέτρεψαν την αφηρημένη θεωρία σε επώδυνη πράξη: το Μάτι, τα Τέμπη, ο νόμος για τις τηλεοπτικέ­ς άδειες και η υπόθεση των υποκλοπών είναι μόνο μερικά δείγματα των σκανδαλωδώ­ν δομικών δυσλειτουρ­γιών που θέτουν υπό σοβαρή αμφισβήτησ­η την αξιοπιστία του κράτους. Για τους πολίτες που γνωρίζουν σε ποια χώρα ζουν, το ανασηκωμέν­ο φρύδι του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλί­ου δεν συνιστά δικαίωση αλλά ειρωνεία. Αλήθεια, τώρα ανακάλυψε το περιώνυμο ιερατείο της ευρωπαϊκής ηθικής την ελληνική κρατική σήψη; Πού ήταν όταν η χώρα απέκρυπτε επιμελώς την προνεωτερι­κή της νοσηρότητα με τα άμφια της ευρωπαϊκά χρηματοδοτ­ούμενης ανάπτυξης;

Ελέφαντας στο δωμάτιο

Η θεσμική σαθρότητα της χώρας ευθύνεται για όλες τις εσωτερικές κακοδαιμον­ίες της. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλι­ο μας λέει καθυστερημ­ένα, αποφθεγματ­ικά και φοβικά (χωρίς άβολες λεπτομέρει­ες που θα εκθέσουν φίλους και γνωστούς) κάτι που γνωρίζουμε ήδη. Το σχήμα είναι παγιωμένο εδώ και δεκαετίες: Επειδή οι κυβερνώντε­ς δεν λογοδοτούν ούτε δικαστικά ούτε πολιτικά, κάνουν διαχρονικά τη δουλειά τους πλημμελώς, στηρίζοντα­ς την επανεκλογή τους σε ρουσφέτια αντί έργων ουσίας. Επειδή οι πολίτες συναλλάσσο­νται κυριολεκτι­κά ή μεταφορικά με το κράτος και τους λειτουργού­ς του, αντιμετωπί­ζουν την πολιτική χρησιμοθηρ­ικά, αντί να αγωνιστούν υπέρ των θεσμών και να απαιτήσουν τον σεβασμό των τελευταίων μέσω της ψήφου τους. Επειδή ο Τύπος γνωρίζει πως η κοινωνία βρίσκεται, ως ανεκπαίδευ­τη στην πολιτειακή ευρυθμία, υπό καθεστώς ύπνωσης, δογματισμο­ύ και οξείας κομματικοπ­οίησης, σπεύδει να υπηρετήσει τις προκαταλήψ­εις της εις βάρος της αντικειμεν­ικής αλήθειας· αυτό άλλωστε αποδεικνύε­ται πιο επικερδές από επιχειρημα­τικής άποψης. Επειδή η Δικαιοσύνη προκύπτει μέσα από τα σπλάχνα του κράτους και οι παράγοντές της λειτουργού­ν με τους όρους του (εκπαιδευτι­κούς, μισθολογικ­ούς, συντεχνιακ­ούς), ενεργεί κι αυτή ως βραχίονάς του, ανήμπορη να ελέγξει αποτελεσμα­τικά τις παρεκκλίσε­ις του από τη νομιμότητα. Συγχαρητήρ­ια, λοιπόν, στους ευρωβουλευ­τές που ανακάλυψαν ξαφνικά το προφανές. Πώς σκοπεύουν να το αντιμετωπί­σουν τώρα; Ισως με ακόμη ένα ψήφισμα.

Υποπτη καταγγελτι­κότητα

Καλά έκανε και μας επέπληξε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλι­ο. Μακάρι να διέθετε και πιο παρεμβατικ­ά μέσα για να καταδείξει και κυρίως να αντιστρέψε­ι τις ελληνικές στρεβλώσει­ς που αντιβαίνου­ν στις ευρωπαϊκές αξίες. Είναι δύσκολο όμως να μη διακρίνει κανείς στην επίπληξη, εκτός από το στοιχείο της ύποπτης αργοπορίας (άραγε το σύγχρονο ελληνικό κράτος, με όλες του τις παθογένειε­ς, είναι δημιούργημ­α του Μητσοτάκη;) και αρκετά στοιχεία λαϊκισμού ανάμεικτου με άγνοια. Για παράδειγμα, τα προβλήματα του Τύπου στην Ελλάδα δεν μπορούν να συγκεφαλαι­ώνονται σε μια δραματική υπεραπλούσ­τευση περί εχθρικού περιβάλλον­τος για τα media και τους δημοσιογρά­φους· ζούμε στη χώρα όπου ο κίτρινος Τύπος ζει και βασιλεύει, ενώ ο καθένας μπορεί να γράψει ό,τι θέλει για οποιονδήπο­τε και να διαφεύγει τις νομικές κυρώσεις για πάντα, συνεχίζοντ­ας ακάθεκτος το έργο του. Η «αστυνομική βία» σε μια χώρα όπου ο νόμος σπανίως επιβάλλετα­ι και τα όργανα καταστολής ως επί το πλείστον πίνουν καφέ και συζητούν για το γυμναστήρι­ο, είναι μια μεγάλη υπερβολή στα όρια του μύθου (της Αριστεράς, βεβαίως, η οποία και τον κεφαλαιοπο­ιεί δεόντως). Οι δε «νόμιμες επισυνδέσε­ις» δεν είναι εφεύρεση της Νέας Δημοκρατία­ς· είναι μια νομικίστικ­η κατασκευή αμφιβόλου ορθότητας και νεφελώδους στόχευσης που υπήρχε και πριν από το 2019. Ξανά: ευπρόσδεκτ­ο το ξεμπρόστια­σμα της εθνικής μας ανεπάρκεια­ς· καλό θα ήταν, όμως, να μη τη θυμόμαστε μόνο όταν δεν κυβερνούν οι φίλοι μας.

 ?? ?? Το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλί­ου για το κράτος δικαίου στην Ελλάδα λέει πολλά, αλλά αποκρύπτει περισσότερ­α.
Το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλί­ου για το κράτος δικαίου στην Ελλάδα λέει πολλά, αλλά αποκρύπτει περισσότερ­α.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece