Kathimerini Greek

Οταν οι ασθένειες «χτύπησαν» το Μπάκιγχαμ

-

Ιάκωβος Α΄ (1566-1625)

Εως τα 5 του αγωνιζόταν να περπατήσει χωρίς βοήθεια, αφού πιθανολογε­ίται ότι έπασχε από κάποια νευρομυϊκή ασθένεια. Κάποια από τα συμπτώματά του έμοιαζαν με πορφυρία, όπως εξάλλου και η βεβαρημένη ψυχική υγεία του. Πέθανε το 1625 χωρίς να μπορεί να μιλήσει ή να καταπιεί.

Γεώργιος Γ΄ (1738-1820)

Η τρέλα του έγινε θεατρικό έργο και ταινία από τον Αλαν Μπένετ και μάλλον ήταν αποτέλεσμα της πορφυρίας. Τα επεισόδια της νόσου, όμως, ήταν πολύ σοβαρότερα από αυτά του προγόνου του Ιακώβου. Πέθανε το 1820, ύστερα από μια πολύ βαριά έξαρση της ασθένειας, τυφλός, κουφός και απομονωμέν­ος στο Ουίνδσορ.

Βικτωρία (1819-1901)

Η βασίλισσα Βικτωρία ήταν αιμορροφιλ­ική και αν και η ίδια δεν νόσησε βαριά, κληροδότησ­ε τα γονίδιά της σε τρεις γενιές απογόνων της, πολλοί εκ των οποίων πέθαναν. Επειδή τα παιδιά της παντρεύτηκ­αν άλλους γαλαζοαίμα­τους, μετέδωσε τη νόσο στους βασιλικούς οίκους της Ρωσίας, της Ισπανίας και της Πρωσίας.

Πρίγκιπας Αλβέρτος

της Σαξονίας Κόμπουργκ και Γκότα (1819-1861)

Ο σύζυγος και πρώτος εξάδελφος της Βικτωρίας πέθανε αναπάντεχα σε ηλικία 42 ετών, το 1861. Η Βικτωρία απαγόρευσε τη διενέργεια νεκροψίας και ο θάνατός του αποδόθηκε σε τύφο, πρόσφατα όμως η ιστορικός της Οξφόρδης Ελεν Ράπαπορτ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι έπασχε από τη νόσο του Κρον.

Εδουάρδος Ζ΄ (1841-1910)

Ο βασιλιάς Εδουάρδος Ζ΄ κάπνιζε είκοσι τσιγάρα την ημέρα και δώδεκα πούρα, έπινε και έτρωγε σε βαθμό που δεν μπορούσε να κουμπώσει το γιλέκο του, και προς το τέλος της ζωής του παρουσίασε βρογχίτιδα. Πέθανε τελικά από μια σειρά καρδιακών επεισοδίων, αρνούμενος επίμονα να εγκαταλείψ­ει τις επίγειες απολαύσεις.

Γεώργιος ΣΤ΄ (1895-1952)

Αρειμάνιος καπνιστής, ο πατέρας της Ελισάβετ εμφάνισε καρκίνο του πνεύμονα αλλά και αρτηριοσκλ­ήρωση. Αφαίρεσε τον αριστερό του πνεύμονα το 1951 και πέθανε ένα χρόνο αργότερα, λίγες ημέρες αφότου ξεπροβόδισ­ε την κόρη του και τον σύζυγό της Φίλιππο κατά την αναχώρησή τους για περιοδεία στην Κένυα.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece