Kathimerini Greek

Κι όμως, ο καρκίνος κάνει διακρίσεις

Γιατί αυξάνονται παγκοσμίως τα κρούσματα; Διακεκριμένοι επιστήμονε­ς απαντούν στην «Κ». Κι εξηγούν γιατί έχει σημασία το πού και πώς ζεις

- Της ΤΑΣΟΥΛΑΣ ΕΠΤΑΚΟΙΛΗ

«Ο καρκίνος δεν είναι μία ασθένεια, αλλά πολλές. Τις αποκαλούμε όλες με το ίδιο όνομα επειδή έχουν ένα θεμελιώδες κοινό χαρακτηρισ­τικό: τη μη φυσιολογικ­ή ανάπτυξη των κυττάρων. Για να συμβαδίσου­με με τον καρκίνο πρέπει να επινοούμε συνεχώς· να μαθαίνουμε και να ξεχνάμε στρατηγικέ­ς», έγραφε ο ογκολόγος Σιντάρτα Μούκερτζι, καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημ­ίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης, στο πολυβραβευ­μένο βιβλίο του «Η μεγάλη ασθένεια», το 2011. Από τότε δεν έχουν περάσει πολλά χρόνια, αλλά πάρα πολλά έχουν αλλάξει. Μια κοσμογονία έχει συντελεστε­ί στον πόλεμο της επιστήμης με τη νόσο, η οποία όμως επιμένει, επινοώντας και εκείνη αντιστάσει­ς. Η πρόσφατη πρόβλεψη του Διεθνούς Οργανισμού Ερευνών για τον Καρκίνο, τμήματος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, βασισμένη σε στοιχεία από 185 χώρες, το αποδεικνύε­ι: μέχρι το 2050 τα περιστατικ­ά καρκίνου θα έχουν αυξηθεί κατά 77%, θα αγγίζουν τα 35 εκατ. ετησίως και οι θάνατοι τα 18 εκατ.

Τι συμβαίνει; Είναι αξιόπιστες οι εκτιμήσεις; Ποιοι παράγοντες προκαλούν αυτή την έκρηξη; Ποιοι είναι πιο ευάλωτοι απέναντι στην ασθένεια; Ποιες μορφές της είναι οι πιο συνήθεις; Πιο επικίνδυνε­ς; Τα ερωτήματα αυτά θέσαμε σε επιφανείς Ελληνες επιστήμονε­ς της χώρας μας και του εξωτερικού. Μέσα από τις απαντήσεις τους σχηματίζετ­αι το παζλ μιας νόσου που εξακολουθε­ί να προκαλεί πόνο και απώλειες, όμως δεν είναι πια ανίκητη.

«Οι προβλέψεις βασίζονται σε μια σειρά από μοντέλα και δύσκολα θα διαψευστού­ν. Πρέπει, όμως, να έχουμε στο μυαλό μας ότι ο καρκίνος είναι νόσος πολλών ταχυτήτων, παρουσιάζε­ι τεράστια ετερογένει­α, και μεταξύ των χωρών και εντός κάθε χώρας, ανάλογα με τις κοινωνικοο­ικονομικές συνθήκες που επικρατούν. Η προϊούσα δυτικοποίη­ση των χωρών της Αφρικής, της Ασίας και της Λατινικής Αμερικής, για παράδειγμα, τις φέρνει ολοένα και “πιο κοντά” στον καρκίνο, κι αυτή η τάση αποτυπώνετ­αι στην έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Αλλάζει η διατροφή των κατοίκων τους, μειώνεται η σωματική τους δραστηριότ­ητα, η συνήθεια του καπνίσματο­ς επεκτείνετ­αι και στις γυναίκες», επισημαίνε­ι ο Κώστας Τσιλίδης, καθηγητής Επιδημιολο­γίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημ­ίου Ιωαννίνων και επίκουρος καθηγητής Επιδημιολο­γίας του Καρκίνου στο Imperial College του Λονδίνου.

«Το πού ζεις σε μεγάλο βαθμό προσδιορίζ­ει το αν θα ζήσεις σε περίπτωση που νοσήσεις. Στις ΗΠΑ αυτό είναι πολύ εμφανές: η θνησιμότητ­α των Αφροαμερικ­ανών, δεδομένων των συνθηκών ζωής τους –φτώχεια, χαμηλό μορφωτικό επίπεδο, μη δυνατότητα πρόσβασης στο σύστημα υγείας–, προσεγγίζε­ι τα αντίστοιχα χωρών του Τρίτου Κόσμου», συνεχίζει ο κ. Τσιλίδης. «Πέρα από αυτό το γενικό υπόβαθρο, όμως, κάθε τύπος της ασθένειας επηρεάζετα­ι από άλλους παράγοντες. Ο επιπολασμό­ς του καρκίνου του μαστού αυξάνεται –και σε νεαρές ηλικίες– γιατί πέρα από τους γνωστούς “ενόχους” (παχυσαρκία, κατανάλωση αλκοόλ κ.ά.) έχει αλλάξει το αναπαραγωγ­ικό προφίλ των γυναικών: κάνουν λιγότερα παιδιά ή καθόλου. Με δεδομένο ότι ο συγκεκριμέ­νος καρκίνος είναι ορμονοεξαρ­τώμενος, η τεκνοποίησ­η θα τις προστάτευε. Η ηλικία της πρώτης κύησης παίζει επίσης ρόλο. Η πρώιμη εμμηναρχή και η όψιμη εμμηνόπαυσ­η, που παρατηρούν­ται πολύ συχνά σήμερα, αποτελούν επιπλέον παράγοντες κινδύνου, γιατί ανοίγουν το παράθυρο έκθεσης στα οιστρογόνα».

«Για να εκτιμήσει κανείς την επιβάρυνση από τον καρκίνο και τους κοινωνικοο­ικονομικού­ς παράγοντες που την επηρεάζουν, είναι σημαντικό να μελετήσει όχι μόνο τον αριθμό των καινούργιω­ν περιστατικ­ών αλλά και των θανάτων», διευκρινίζ­ει η Ευανθία Γαλάνη, καθηγήτρια Ογκολογίας και πρύτανης ανάπτυξης της Mayo Clinic. «Στις ΗΠΑ η θνησιμότητ­α από καρκίνο έχει ελαττωθεί την τελευταία εικοσαετία (με βάση τα

στοιχεία της περιόδου 1991-2021). Υπολογίζου­με ότι τουλάχιστο­ν 4 εκατ. θάνατοι αποφεύχθηκ­αν στη διάρκεια αυτών των δύο δεκαετιών λόγω της μείωσης του αριθμού των καπνιστών, της συστηματικ­ής προσπάθεια­ς για πιο έγκαιρη διάγνωση κάποιων μορφών καρκίνου (μαστού, παχέος εντέρου, πνεύμονα) και των πιο αποτελεσμα­τικών θεραπειών. Από την άλλη, στο ίδιο χρονικό διάστημα υπήρξε αύξηση των νέων διαγνώσεων για τις έξι από τις δέκα πιο συνηθισμέν­ες μορφές καρκίνου – εν μέρει λόγω της ευρύτερης εφαρμογής διαγνωστικ­ών μεθόδων οι οποίες επιτρέπουν τον εντοπισμό νεοπλασιών σε αρχικά στάδια».

Στους κάτω των 50

«Aπό τη διεθνή βιβλιογραφ­ία και από την καθημερινή εμπειρία στην κλινική μας, μπορώ με σιγουριά να πω ότι δεν υπάρχει ενιαία εικόνα· η τάση αλλού είναι ανοδική και αλλού καθοδική. Μεγάλη και ιδιαίτερα ανησυχητικ­ή αύξηση, και μάλιστα σε συμπολίτες μας κάτω των πενήντα ετών, παρουσιάζε­ι ο καρκίνος του παχέος εντέρου. Σε όλο τον ανεπτυγμέν­ο κόσμο ισχύει αυτό: από το 1990 έως το 2020 τα περιστατικ­ά αυξήθηκαν κατά 70% στις χώρες του G20. Οι παράγοντες που κυρίως ευθύνονται είναι η κακή διατροφή και η έλλειψη άσκησης. Το μικροβίωμά μας αλλάζει λόγω της κατανάλωση­ς τροφίμων με υψηλή περιεκτικό­τητα σε κορεσμένα λιπαρά και ζάχαρη, η σύνθεσή του μεταβάλλετ­αι αρνητικά με αλυσιδωτές αντιδράσει­ς στη λειτουργία του ανοσοποιητ­ικού μας συστήματος και του οργανισμού μας γενικότερα», εξηγεί ο Ηλίας Αθανασιάδη­ς, διευθυντής της Ογκολογική­ς Κλινικής του νοσοκομείο­υ «Μητέρα» και επίκουρος καθηγητής Ογκολογίας στο αμερικανικ­ό Πανεπιστήμ­ιο Northweste­rn.

«Αύξηση υπάρχει και στα περιστατικ­ά

καρκίνου του μαστού, όμως σήμερα διαθέτουμε πολύ αποτελεσμα­τικά όπλα για να πολεμήσουμ­ε τη νόσο και οι θάνατοι διαρκώς μειώνονται. Στον πνεύμονα δυστυχώς δεν συμβαίνει το ίδιο, εκεί ο καρκίνος παραμένει ο πιο θανατηφόρο­ς. Επιπλέον, υπάρχει μια αντίφαση. Από τη μια η συνήθεια του καπνίσματο­ς έχει υποχωρήσει αισθητά, με συνέπεια τα περιστατικ­ά σε καπνιστές να είναι λιγότερα. Από την άλλη, όμως, υπάρχουν ολοένα και περισσότερ­ες καρκινογεν­έσεις σε άτομα που δεν έχουν καπνίσει ούτε ένα τσιγάρο, κατοίκους αστικών και βιομηχανικ­ών περιοχών με ατμοσφαιρι­κή ρύπανση και υψηλή συγκέντρωσ­η αιωρούμενω­ν μικροσωματ­ιδίων (PM2.5), τα οποία προκαλούν φλεγμονή στους πνεύμονες που οδηγεί σε όγκους».

Αν σκεφτεί κανείς ότι στην Ευρώπη, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, το 95% του αστικού πληθυσμού εκτίθεται σε επίπεδα τέτοιων επικίνδυνω­ν σωματιδίων σε ποσοστά πολύ πάνω από τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, καταλαβαίν­ει πόσο αναμένεται να γιγαντωθεί τα επόμενα χρόνια το κύμα της νόσου. «Ειδικά οι Millennial­s, δηλαδή τα άτομα που γεννήθηκαν μεταξύ 1981 και 1995, φαίνεται πως απειλούντα­ι σοβαρότερα από καρκίνους του παχέος εντέρου, του

οισοφάγου, του στομάχου, του παγκρέατος, του ήπατος, του χοληδόχου πόρου και της χοληδόχου κύστης – κάτι που ενισχύει την αιτιολογικ­ή σύνδεση της ασθένειας με τη διατροφή», λέει ο κ. Αθανασιάδη­ς. «Και ξέρετε ποιο είναι το κακό σενάριο; Οτι πολλοί από αυτούς τους ανθρώπους, επειδή βρίσκονται στην πιο παραγωγική αλλά και πιο απαιτητική φάση της ζωής τους, μοχθούν για την καριέρα τους και μεγαλώνουν παιδιά, άρα είναι φορτωμένοι με άγχη και ευθύνες, ίσως δεν δώσουν σημασία στα προειδοποι­ητικά σημάδια και αμελήσουν να κάνουν εξετάσεις. Επομένως, όταν θα φτάσουν σε εμάς ίσως είναι ήδη αργά...».

Ελλάδα: No data

«Είναι ξεκάθαρο ότι τα περιστατικ­ά αυξάνονται και οι λόγοι είναι δύο. Πρώτον, το προσδόκιμο ζωής έχει ανέβει πολύ, ιδιαίτερα στις χώρες της Δύσης, και στους ηλικιωμένο­υς ο καρκίνος είναι πολύ συχνή νόσος: οι μηχανισμοί επιδιόρθωσ­ης των βλαβών του DNA των κυττάρων μας αρχίζουν να μη λειτουργού­ν το ίδιο επαρκώς όσο μεγαλώνουμ­ε. Δεύτερον, η έξαρση κακοήθων νεοπλασιών σε άτομα ηλικίας κάτω των πενήντα ετών αποδίδεται στον σύγχρονο τρόπο ζωής: στην παχυσαρκία και στην κακή διατροφή (υπερβολικέ­ς ποσότητες κόκκινου κρέατος, λιπαρών και ζάχαρης, κατανάλωση αλκοόλ), στο κάπνισμα (που αυξάνεται στον αναπτυσσόμ­ενο κόσμο) και σε κάποιους ιογενείς παράγοντες (όπως οι ηπατίτιδες Β και C, ο ιός HPV)», εξηγεί ο Χρήστος Χριστοδούλ­ου, διευθυντής της Β΄ Ογκολογική­ς Κλινικής του νοσοκομείο­υ Metropolit­an. «Δίπλα σε όσα τρώμε, πίνουμε και αναπνέουμε, όμως, υπάρχει και μια σειρά επιβαρυντι­κών παραγόντων τους οποίους δεν έχουμε ακόμη αποκωδικοπ­οιήσει, δεν έχουμε αποδείξει μετά βεβαιότητα­ς ότι

είναι καρκινογόν­οι. Εξακολουθο­ύμε, λοιπόν, να εκτιθέμεθα σε αυτούς, με δυσμενείς συνέπειες για την υγεία μας».

Και ο κ. Χριστοδούλ­ου εντοπίζει αυξομειώσε­ις στην εμφάνιση διαφόρων τύπων καρκίνων. «Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας υποχωρεί, χάρη στα εμβόλια, αλλά εκείνος του ενδομητρίο­υ ανεβαίνει. Τα περιστατικ­ά στο πάγκρεας αυξάνονται επίσης: είναι η τέταρτη συχνότερη αιτία θανάτου. Στον μαστό βλέπουμε περισσότερ­ες νέες γυναίκες να νοσούν –κι αυτό επίσης σχετίζεται με τον τρόπο ζωής–, αλλά τα ποσοστά επιβίωσης είναι υψηλά. Και στον προστάτη χαμηλώνει ο μέσος όρος ηλικίας των ασθενών: νοσούν πολλοί άνδρες κάτω των πενήντα». Και ναι μεν η θνησιμότητ­α παγκοσμίως πέφτει, ως αποτέλεσμα των καλύτερων θεραπειών, αλλά αυξάνονται τα κρούσματα, άρα και η επίπτωση της νόσου – σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο. Οι ζοφερές προβλέψεις των επιστημόνω­ν δεν αποτελούν πρόβλημα μόνο για τα συστήματα υγείας, αλλά και για τις οικονομίες, αφού «σημαντικό ποσοστό όσων επιβιώνουν διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο υπογονιμότ­ητας, καρδιαγγει­ακών παθήσεων ή δευτερογεν­ών καρκίνων, λόγω των παρενεργει­ών των θεραπειών τους», όπως επισημαίνε­ι.

Πρόσφατα, ερευνητική ομάδα για τα οικονομικά της υγείας στο Ινστιτούτο Παγκόσμιας Υγείας της Χαϊδελβέργ­ης υπολόγισε ότι το εκτιμώμενο διεθνώς κόστος του καρκίνου από το 2020 έως το 2050 θα έχει ξεπεράσει τα 25 τρισ. δολάρια. Πόσο προετοιμασ­μένη είναι η χώρα μας γι' αυτό το τσουνάμι; «Δεν διαθέτουμε καν εθνικό μητρώο νεοπλασιών, που θα αποτελούσε πολύτιμο εργαλείο ώστε να έχουμε μια συνολική εικόνα των περιστατικ­ών και της διαχείρισή­ς τους. Πρόσφατα έγιναν οι σχετικές εξαγγελίες, αλλά δεν είναι η πρώτη φορά. Οποτε επιχειρήθη­κε κάτι τέτοιο, μπήκαν πολύπλοκες παράμετροι και δεν ευοδώθηκε η προσπάθεια. Ας ξεκινήσουμ­ε από τα βασικά: με μια απλή καταγραφή των αποτελεσμά­των των βιοψιών και των ΑΜΚΑ των ασθενών από τους παθολογοαν­ατόμους. Να γνωρίζουμε, τουλάχιστο­ν, πόσοι νοσούν αυτή τη στιγμή στη χώρα μας. Ξέρετε πόσες φορές έχω ντραπεί μπαίνοντας σε διεθνείς βάσεις δεδομένων για τον καρκίνο; Δίπλα στην Ελλάδα αναγράφετα­ι η φράση “No data”...» καταλήγει ο Χρήστος Χριστοδούλ­ου.

H μάχη της πρόληψης

«Ακούγεται κοινότοπο, αλλά η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία. Δεν μπορούμε φυσικά να τροποποιήσ­ουμε τα γονίδιά μας, αν υπάρχει γενετικό υπόβαθρο για τον καρκίνο, αλλά έχουμε τη δυνατότητα να μη δημιουργήσ­ουμε πρόσφορο έδαφος για την ανάπτυξή του, με τον τρόπο ζωής μας», λέει ο Δημήτρης Τζανής, χειρουργός - ογκολόγος στο Ινστιτούτο Κιουρί του Παρισιού, το οποίο αποτελεί εξειδικευμ­ένο κέντρο για τον καρκίνο. «Σωστή διατροφή, άσκηση και ο ενδεδειγμέ­νος προληπτικό­ς έλεγχος: εξέταση PSA, μαστογραφί­α, υπερηχογρα­φήματα, τεστ ΠΑΠ. Αυτά είναι τα όπλα μας. Κι επειδή η γήρανση του παγκόσμιου πληθυσμού και οι περιβαλλον­τικοί παράγοντες –τι τρώμε, τι πίνουμε, τι αναπνέουμε– λειτουργού­ν εναντίον μας, ο ρόλος των κυβερνήσεω­ν είναι να θωρακίσουν τη δημόσια υγεία και να χαράξουν εθνικές στρατηγικέ­ς αντιμετώπι­σης του καρκίνου. Να εξασφαλίσο­υν ιατρονοσηλ­ευτικό προσωπικό ποιότητας, να εκπονήσουν προγράμματ­α πρόληψης. Στη Γαλλία, μόλις κλείσει ένας πολίτης τα 45 του χρόνια, φτάνει ταχυδρομικ­ώς στο σπίτι του ένα τεστ κοπράνων για τον καρκίνο του παχέος εντέρου. Για την Ελλάδα κάτι τέτοιο δυστυχώς παραμένει... επιστημονι­κή φαντασία».

Ο κ. Τζανής θίγει και μια άλλη πτυχή του θέματος, την κοινωνική προκατάληψ­η. «Υπάρχει ακόμη αυτή η στρεβλή αντίληψη ότι όσοι νοσούν ευθύνονται ώς ένα βαθμό οι ίδιοι για την αρρώστια τους. “Είσαι παχύσαρκος; Κάπνιζες; Επινες; Ηθελές τα κι έπαθές τα”. Οχι! Νεοπλασίες εμφανίζοντ­αι και σε άτομα “πέραν πάσης υποψίας”. Ο καρκίνος μάς αφορά όλους...».

 ?? ?? «Υπάρχει ακόμη αυτή η στρεβλή αντίληψη ότι όσοι νοσούν ευθύνονται ώς ένα βαθμό οι ίδιοι για την αρρώστια τους. “Είσαι παχύσαρκος; Κάπνιζες; Επινες; Ηθελές τα κι έπαθές τα”. Οχι! Νεοπλασίες εμφανίζοντ­αι και σε άτομα “πέραν πάσης υποψίας”. Ο καρκίνος μάς αφορά όλους...».
«Υπάρχει ακόμη αυτή η στρεβλή αντίληψη ότι όσοι νοσούν ευθύνονται ώς ένα βαθμό οι ίδιοι για την αρρώστια τους. “Είσαι παχύσαρκος; Κάπνιζες; Επινες; Ηθελές τα κι έπαθές τα”. Οχι! Νεοπλασίες εμφανίζοντ­αι και σε άτομα “πέραν πάσης υποψίας”. Ο καρκίνος μάς αφορά όλους...».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece