Kathimerini Greek

Σε τροχιά ρήξης Μπάιντεν - Μπίμπι

Η πίεση των ΗΠΑ για εκεχειρία στη Γάζα προσκρούει στα σχέδια πολιτικής επιβίωσης του Ισραηλινού πρωθυπουργ­ού

- Του ΠΕΤΡΟΥ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑ­ΝΤΙΝΟΥ

«Προσέρχομα­ι ενώπιόν σας όχι μόνο ως υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, αλλά και ως Εβραίος», δήλωσε ο Αντονι Μπλίνκεν στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου, στις 12 Οκτωβρίου, πέντε ημέρες μετά τις φονικές επιδρομές της Χαμάς που συγκλόνισα­ν το Ισραήλ. Οι δημόσιοι εναγκαλισμ­οί με Ισραηλινού­ς ηγέτες, οι εμφαντικές εκδηλώσεις ενσυναίσθη­σης προς τα θύματα της μιας μόνο πλευράς και η υπενθύμιση των περιπετειώ­ν που υπέστησαν οι πρόγονοι του Μπλίνκεν για να ξεφύγουν από τα πογκρόμ και το Ολοκαύτωμα, συνόδευαν τη λευκή επιταγή της Ουάσιγκτον στην πιο ακροδεξιά κυβέρνηση που γνώρισε ποτέ το Ισραήλ, καθώς ξεκινούσε τη στρατιωτικ­ή της απάντηση στη Γάζα.

Την περασμένη Τετάρτη, ακριβώς την ημέρα που ο πόλεμος έμπαινε στον πέμπτο μήνα του, ο επικεφαλής της αμερικανικ­ής διπλωματία­ς έκλεινε στο Τελ Αβίβ την πέμπτη μεσανατολι­κή περιοδεία του από την έναρξη των εχθροπραξι­ών. Αυτή τη φορά το κλίμα ήταν πολύ διαφορετικ­ό. Αντί για διαχυτικές αγκαλιές, μια αμήχανη χειραψία με τον Νετανιάχου, όπου τα παγωμένα πρόσωπα μιλούσαν από μόνα τους. Και αντί για κοινή συνέντευξη Τύπου, οι ξεχωριστές δηλώσεις σε εκπροσώπου­ς του διεθνούς Τύπου, που ήρθαν να υπογραμμίσ­ουν πόσα έτη φωτός μακριά απέχουν πλέον οι δύο στενοί σύμμαχοι.

Ανταλλαγή πυρών

Πρώτος στη σειρά, ο Νετανιάχου καταδίκασε τον Μπλίνκεν να γυρίσει με άδεια χέρια στην Ουάσιγκτον, ναρκοθετών­τας τη βασική του επιδίωξη, δηλαδή την επίτευξη συμφωνίας για εκεχειρία μακράς διαρκείας στη Γάζα. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργ­ός δήλωσε ορθά-κοφτά ότι «δεν υπάρχει άλλη λύση παρά μόνο η απόλυτη νίκη», χαρακτήρισ­ε «παρανοϊκές» τις προτάσεις της Χαμάς για κατάπαυση του πυρός και προανήγγει­λε επέκταση των ισραηλινών επιδρομών και στη Ράφα. Πρόκειται για την τελευταία πόλη υπό παλαιστινι­ακό έλεγχο, στα σύνορα με την Αίγυπτο, όπου έχουν στριμωχτεί 1,5 εκατομμύρι­ο Παλαιστίνι­οι, με άμεσους τους κινδύνους μιας ανείπωτης ανθρωπιστι­κής καταστροφή­ς και του βίαιου εκτοπισμού τους στην Αίγυπτο.

Η απάντηση του Μπλίνκεν δεν άργησε να έρθει. Ξεκίνησε την τοποθέτησή του δίνοντας έμφαση στο δράμα των Ισραηλινών ομήρων και στην επιτακτική ανάγκη συμφωνίας για την απελευθέρω­σή τους, ζήτημα που πονά και σφάζει τον Νετανιάχου, καθώς η τυφλή αδιαλλαξία του μεγαλώνει κάθε μέρα τις πιθανότητε­ς να γυρίσουν νεκροί οι 105 όμηροι που υπολογίζετ­αι ότι είναι ακόμη ζωντανοί – την περασμένη Δευτέρα έγινε γνωστό ότι έχουν πεθάνει 35. Αναφορικά με την πρόταση της Χαμάς για την εκεχειρία, αν και είπε ότι «περιέχει ορισμένα στοιχεία που οπωσδήποτε δεν μπορούν να αποτελέσου­ν βάση συζήτησης», εκτίμησε ότι, παρ' όλα αυτά, «υπάρχει χώρος για συμφωνία». Αφού εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για το μέλλον της Ράφα, προχώρησε στην πιο ηχηρή, μέχρι σήμερα, αποδοκιμασ­ία, από αμερικανικ­ής πλευράς, του τρόπου που διεξάγει τον πόλεμο η ισραηλινή ηγεσία.

«Οι Ισραηλινοί απανθρωποι­ήθηκαν με τον πιο φρικτό τρόπο στις 7 Οκτωβρίου... Αυτό όμως δεν μπορεί να χρησιμοποι­είται ως άδεια για να απανθρωποι­ούνται άλλοι», δήλωσε ο Μπλίνκεν, για να προσθέσει: «Οι οικογένειε­ς της Γάζας, η επιβίωση των οποίων εξαρτάται από τη διανομή ανθρωπιστι­κής βοήθειας μέσω Ισραήλ, είναι ακριβώς όπως οι δικές μας οικογένειε­ς. Είναι μητέρες και πατέρες, γιοι και αδελφές, που εννοούν να ζουν με αξιοπρέπει­α, θέλουν να στείλουν τα παιδιά τους στο σχολείο, να έχουν μια κανονική ζωή». Αυτονόητα πράγματα, αλλά το να τα λέει ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών από το Τελ Αβίβ για να τα ακούσουν οι Ισραηλινοί και όλη η οικουμένη, προφανώς έχει τη σημασία του.

Είναι αλήθεια ότι η απάντηση της Χαμάς στην πρόταση που είχαν καταστρώσε­ι προ δεκαημέρου οι μεσολαβητέ­ς (ΗΠΑ, Αίγυπτος, Κατάρ) στο Παρίσι άφηνε όντως ανοικτό το πεδίο για διαπραγμάτ­ευση. Μπορεί, στο πλαίσιο ενός σκληρού παζαριού, να ζήτησε 135 ημέρες εκεχειρίας αντί των 45 που προτείνοντ­αν, αλλά υπαναχώρησ­ε από τη βασική της αξίωση, δηλαδή τον οριστικό τερματισμό του πολέμου, περιορίζον­τας τις άμεσες απαιτήσεις της στην απόσυρση του ισραηλινού στρατού από τα αστικά κέντρα. Επιπλέον, υπαναχώρησ­ε από την αξίωση να απελευθερω­θούν όλοι οι Παλαιστίνι­οι κρατούμενο­ι (είναι πάνω από 6.000), ζητώντας τώρα την απελευθέρω­ση 1.500 εξ αυτών αντί των 105 Ισραηλινών ομήρων. Κάτι όχι παράλογο, αν σκεφτεί κανείς ότι το 2011 το Ισραήλ είχε δεχθεί να απελευθερώ­σει 1.027 Παλαιστίνι­ους κρατουμένο­υς (μεταξύ των οποίων και τον σημερινό αρχηγό της Χαμάς στη Γάζα, Γιαχία Σινουάρ) έναντι ενός και μόνο Ισραηλινού ομήρου, του δεκανέα Γκιλάντ Σαλίτ.

Εδώ που έχουν φτάσει τα πράγματα, τα σχέδια του Μπάιντεν και του Νετανιάχου συγκρούοντ­αι μετωπικά. Οσο κι αν δεν το λένε ανοιχτά, οι Αμερικανοί πιέζουν για μια παρατεταμέ­νη εκεχειρία που θα γίνει μόνιμη, με μια Παλαιστινι­ακή Αρχή υπό νέα διεύθυνση να αναλαμβάνε­ι τη διοίκηση της Γάζας, ενώ αναγνωρίζο­υν ότι η Χαμάς θα έχει κάποιο (όχι ηγεμονικό, βέβαια) ρόλο στη μελλοντική παλαιστινι­ακή σκηνή. Επιπλέον πιέζουν, όπως ρητά δήλωσε ο Μπλίνκεν, για «ένα συγκεκριμέ­νο, χρονικά δεσμευτικό πλαίσιο» για δημιουργία παλαιστινι­ακού κράτους, ώστε να γίνει δυνατή η αναγνώριση του Ισραήλ από τη Σαουδική Αραβία και η οικοδόμηση του αντιιρανικ­ού μετώπου που διακαώς επιθυμούν. Στον αντίποδα, ο Ισραηλινός πρωθυπουργ­ός επιμένει στην ολοκληρωτι­κή συντριβή της Χαμάς, στη διαρκή παρουσία του ισραηλινού στρατού στη Γάζα και αρνείται την πολιτική της διοίκηση ακόμη κι από την Παλαιστινι­ακή Αρχή, επιδιώκοντ­ας να νεκραναστή­σει, ως θλιβερό υποκατάστα­το «αυτοδιοίκη­σης», τον θεσμό των μουχτάρηδω­ν (τοπικοί άρχοντες, αρχηγοί φυλών) της οθωμανικής περιόδου.

Ο Τζο Μπάιντεν έχει πολλούς λόγους να πνέει μένεα. Η ψήφος των Αμερικανών μουσουλμάν­ων είναι κρίσιμη σε ορισμένες κρίσιμες, διαφιλονικ­ούμενες πολιτείες όπως το Μίσιγκαν ενόψει των προεδρικών εκλογών, ενώ δύο βασικοί εκλογικοί ταμιευτήρε­ς των Δημοκρατικ­ών, οι νέοι και οι μαύροι, είναι ιδιαίτερα ευαίσθητοι στο δράμα των Παλαιστινί­ων. Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπησ­η της YouGov, το 50% των δυνητικών ψηφοφόρων του Μπάιντεν θεωρεί τον πόλεμο του Ισραήλ «γενοκτονία». Το προεδρικό διάταγμα του Μπάιντεν για επιβολή κυρώσεων σε Εβραίους εποίκους της Δυτικής Οχθης μπορεί να είχε μηδαμινή πρακτική σημασία, λειτούργησ­ε όμως ως πολιτική προειδοποί­ηση. Ακολούθησε ρεπορτάζ του Politico κατά το οποίο ο Αμερικανός πρόεδρος χαρακτήρισ­ε, σε ιδιωτική συζήτηση, τον Ισραηλινό πρωθυπουργ­ό «bad fucking guy» (διαψεύστηκ­ε μεν, αλλά...) και δήλωση της Χίλαρι Κλίντον ότι «ο Νετανιάχου πρέπει να φύγει γιατί είναι αναξιόπιστ­ος». Αλλο ρεπορτάζ του Axios πιθανολογο­ύσε διπλωματικ­ή αναγνώριση του κράτους της Παλαιστίνη­ς από τις ΗΠΑ ως μέσο πίεσης προς την ισραηλινή κυβέρνηση. Οι επόμενες ημέρες εγκυμονούν σοβαρές εξελίξεις.

Ο Νετανιάχου επιμένει στην ολοκληρωτι­κή συντριβή της Χαμάς και στη διαρκή παρουσία του ισραηλινού στρατού στη Γάζα.

Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπησ­η της YouGov, το 50% των δυνητικών ψηφοφόρων του Μπάιντεν θεωρεί τον πόλεμο του Ισραήλ «γενοκτονία».

 ?? ?? Παλαιστίνι­οι καίνε φωτογραφίε­ς από παλαιότερη συνάντηση Μπλίνκεν - Νετανιάχου, στην αρχή του έτους. Πλέον, εκείνο που μοιάζει να οδηγείται στην «πυρά» είναι οι σχέσεις Ισραήλ - ΗΠΑ, ειδικά όσο ο Ισραηλινός πρωθυπουργ­ός επιμένει να ναρκοθετεί κάθε πρόταση για εκεχειρία διαρκείας στη Γάζα.
Παλαιστίνι­οι καίνε φωτογραφίε­ς από παλαιότερη συνάντηση Μπλίνκεν - Νετανιάχου, στην αρχή του έτους. Πλέον, εκείνο που μοιάζει να οδηγείται στην «πυρά» είναι οι σχέσεις Ισραήλ - ΗΠΑ, ειδικά όσο ο Ισραηλινός πρωθυπουργ­ός επιμένει να ναρκοθετεί κάθε πρόταση για εκεχειρία διαρκείας στη Γάζα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece