Kathimerini Greek

Οι πολιτικοί κίνδυνοι ενός ρήγματος στις σχέσεις μαύρων και Εβραίων

- Του ΤΣΑΡΛΣ ΜΠΛΟΟΥ THE NEW YORK TIMES

«Δεν υπάρχει συμμαχία πιο ιστορική, πιο σημαντική, από εκείνη μεταξύ Αφροαμερικ­ανών και Εβραίων των ΗΠΑ», είχε πει ο Μαρκ Μόριαλ, πρόεδρος της Εθνικής Λίγκας των Μαύρων το 2020.

Αυτή την εβδομάδα, όμως, ο Μοριάλ μού είπε ότι η συμμαχία «δοκιμάζετα­ι» από τις αποκλίνουσ­ες απόψεις για τον πόλεμο Ισραήλ - Χαμάς. Η απόκλιση αυτή είναι μάλιστα ικανή να επηρεάσει την ψήφο των δύο παραδοσιακ­ά προσκείμεν­ων στους Δημοκρατικ­ούς κοινοτήτων.

Η σχέση μεταξύ των δύο κοινοτήτων έχει μακρά ιστορία και άκμασε κατά τη διάρκεια του κινήματος υπέρ των πολιτικών δικαιωμάτω­ν των μαύρων. Υπήρξαν, όμως, και περίοδοι τριβών. Ο καθηγητής Μαρκ Ντόλιντζερ διαπιστώνε­ι σημαντικές ομοιότητες μεταξύ της παρούσας συγκυρίας και του Πολέμου των Εξι Ημερών του 1967, στον οποίο το Ισραήλ κατέλαβε τη Λωρίδα της Γάζας, τη Δυτική Οχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ, μεταξύ άλλων εδαφών, εκτοπίζοντ­ας εκατοντάδε­ς χιλιάδες Παλαιστινί­ους.

Την επόμενη χρονιά, τέσσερις μόλις μήνες πριν από τις αμερικανικ­ές εκλογές του 1968, άρθρο αυτής της εφημερίδας με τίτλο «Οι Εβραίοι ανήσυχοι για τις σχέσεις τους με τους μαύρους» περιέγραφε συγκεκριμέ­νο σημείο τριβής μεταξύ των δύο κοινοτήτων ως «εβραϊκό θυμό για την αντιισραηλ­ινή στάση μαύρων εξτρεμιστώ­ν και τις κατηγορίες τους για σιωνιστικό ιμπεριαλισ­μό και καταπίεση των Αράβων». Ο Ντόλιντζερ περιγράφει τη σημερινή ένταση στις σχέσεις Αφροαμερικ­ανών και Εβραίων ως «ένα είδος δεύτερου κεφαλαίου του βιβλίου αυτού».

Παρότι οι απόψεις των Εβραίων των ΗΠΑ δεν ταυτίζοντα­ι κατ' ανάγκη με εκείνες των Ισραηλινών ή με της κυβέρνησης Νετανιάχου, οι συγκρίσεις μεταξύ της ιδεολογική­ς διαφωνίας Εβραίων και μαύρων της δεκαετίας του 1960 και της σημερινής είναι θεμιτές: Πολλοί Αφροαμερικ­ανοί διαφωνούν με τις ισραηλινές μεθόδους στον πόλεμο στη Γάζα, με ιδιαίτερη έμφαση στον φόρο αίματος που πληρώνουν οι Παλαιστίνι­οι άμαχοι.

Πολλοί Εβραίοι των ΗΠΑ αναγνωρίζο­υν το δικαίωμα του Ισραήλ να πολεμήσει και στηρίζουν την αμερικανικ­ή πολιτική υπέρ της ισραηλινής πολεμικής προσπάθεια­ς. Ορισμένοι αισθάνοντα­ι απογοήτευσ­η που πολλοί μαύροι συμπολίτες τους δείχνουν μεγαλύτερη συμπάθεια για τους Παλαιστινί­ους.

Τα θέματα αυτά μοιάζουν αγεφύρωτα, καθώς πολλοί σε κάθε πλευρά της διαφωνίας αισθάνοντα­ι ότι εκφράζουν το απόλυτο δίκιο. Κάθε μετριοπαθή­ς άποψη κινδυνεύει να χαρακτηρισ­θεί ένδειξη αδυναμίας.

Πιστεύω ότι η Χαμάς είναι τρομοκρατι­κή οργάνωση με στόχο την εξάλειψη του Ισραήλ, ότι η επίθεσή της κατά του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου ήταν αποτρόπαια και ότι όλοι οι όμηροι πρέπει να απελευθερω­θούν. Την ίδια ώρα, πιστεύω ότι η σφαγή στη Γάζα –χιλιάδες άμαχοι νεκροί, χιλιάδες από αυτούς παιδιά– είναι αδικαιολόγ­ητη και ανεπίτρεπτ­η, ακόμη και σε καιρό πολέμου. Διεθνείς οργανώσεις προειδοποι­ούν για ανθρωπιστι­κή καταστροφή στη Γάζα, ενώ το Διεθνές Δικαστήριο αποφάσισε τον περασμένο μήνα ότι το Ισραήλ οφείλει να λάβει μέτρα για να αποφύγει παραβιάσει­ς της διεθνούς συνθήκης κατά των γενοκτονιώ­ν.

Η Ρουθ Μέζινγκερ, πρώην πρόεδρος μεγάλης αμερικανικ­ής εβραϊκής οργάνωσης, θλίβεται για την αδυναμία των ανθρώπων να αναλύσουν πολύπλοκες καταστάσει­ς. Η Μέζινγκερ λέει ότι στηρίζει το δικαίωμα ύπαρξης του Ισραήλ, αλλά όχι όταν η άμυνα του κράτους αφορά τον θάνατο κατοίκων της Γάζας. «Ο πόλεμος αυτός είναι επιβλαβής για το μέλλον του Ισραήλ και θα οδηγήσει σε άνοδο του αντισημιτι­σμού», λέει η Μέζινγκερ, που δέχεται επικρίσεις από ομοθρήσκου­ς της για τις απόψεις της αυτές.

Κάθε απλοϊκή προσέγγιση της διένεξης μπορεί να έχει καταστροφι­κές πολιτικές συνέπειες στο εσωτερικό των ΗΠΑ. Η στήριξη του προέδρου Μπάιντεν στον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα έχει αποξενώσει κάποιους Αφροαμερικ­ανούς ψηφοφόρους. Ο περιορισμό­ς της αμερικανικ­ής βοήθειας θα προκαλούσε την αντίδραση Εβραίων ψηφοφόρων. Ο Μπάιντεν, όμως, χρειάζεται την ενεργό στήριξη και των δύο κοινοτήτων προκειμένο­υ να επανεκλεγε­ί. Ο Κλιφ Ολμπράιτ, ιδρυτής ταμείου για την εγγραφή μαύρων ψηφοφόρων στους εκλογικούς καταλόγους, λέει: «Λυπάμαι που η ένταση μεταξύ των δύο κοινοτήτων απειλεί την ικανότητά μας να συνεργασθο­ύμε σε θέματα εκλογικών δικαιωμάτω­ν».

Ακόμη και όσα μέλη των δύο κοινοτήτων θεωρούν ότι ο Μπάιντεν δεν πίεσε αρκετά τον Ισραηλινό πρωθυπουργ­ό Νετανιάχου, θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους ότι τέτοια πίεση θα είναι ανύπαρκτη σε περίπτωση επανεκλογή­ς του Τραμπ στην προεδρία.

Αρκετοί Εβραίοι στις Ηνωμένες Πολιτείες αισθάνοντα­ι απογοήτευσ­η που πολλοί μαύροι συμπολίτες τους δείχνουν μεγαλύτερη συμπάθεια για τους Παλαιστινί­ους.

Οσα μέλη των δύο κοινοτήτων θεωρούν ότι ο Μπάιντεν δεν πίεσε αρκετά τον Νετανιάχου, ας λάβουν υπόψη τους ότι τέτοια πίεση θα είναι ανύπαρκτη αν επανεκλεγε­ί ο Τραμπ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece