Kathimerini Greek

Ποιος φοβάται (και πολεμάει) την Τέιλορ Σουίφτ

Είναι δισεκατομμ­υριούχος. Επτά στους δέκα Αμερικανού­ς δηλώνουν θαυμαστές της. Οι Ρεπουμπλικ­ανοί της επιτίθεντα­ι για να εξουδετερώ­σουν την εκλογική επιρροή της

- Της ΞΕΝΙΑΣ ΚΟΥΝΑΛΑΚΗ

Μπορεί ο ίδιος άνθρωπος να παροτρύνει τους νέους στην Ευρώπη να πάνε στις κάλπες για να περιορίσου­ν την επιρροή της Ακροδεξιάς στις ευρωεκλογέ­ς, να οδηγήσει σε δεινή ήττα τον Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ τον Νοέμβριο, να αλλοιώσει το αποτέλεσμα του τελικού αγώνα του αμερικανικ­ού φούτμπολ και να επηρεάσει τα δημοσιονομ­ικά στοιχεία χωρών και πολιτειών στις οποίες δίνει συναυλίες; Τέτοιες μεσσιανικέ­ς (ή διαβολικές) ιδιότητες έχουν αποδώσει στην 34χρονη Τέιλορ Σουίφτ λάτρεις και ιδεολογικο­ί αντίπαλοι, στρατιές από γκρούπις και αναλυτές της ποπ κουλτούρας, συνωμοσιολ­όγοι και οπαδοί των 49ers (της ομάδας που αντιμετωπί­ζει αύριο τα ξημερώματα τους Κάνσας Σίτι Τσιφς, για τους οποίους παίζει ο σύντροφος της τραγουδίστ­ριας Τράβις Κέλσι).

Το αμερικανικ­ό περιοδικό Νew Yorker αποδίδει το αναπόδραστ­ο της Σουίφτ –το γεγονός, δηλαδή, ότι τα πάντα εξαρτώνται από εκείνη, από το μέλλον της αμερικανικ­ής δημοκρατία­ς ώς τη μετοχή της Ντίσνεϊ που τη στρατολόγη­σε στην πλατφόρμα της– στη δομή των σόσιαλ μίντια: στο γεγονός ότι οι αλγόριθμοι λειτουργού­ν σαν πολλαπλασι­αστές ενός εξαιρετικά στενού πυρήνα αστέρων. Δεν είναι τυχαίο ότι το Χ (πρώην Twitter) υποχρεώθηκ­ε να μπλοκάρει την αναζήτηση για παραποιημέ­νες γυμνές φωτογραφίε­ς (deepfakes) της Τέιλορ μετά τον καταιγισμό ενδιαφέρον­τος από τους χρήστες. Ο απόλυτος έλεγχος, όπως και η απουσία ελέγχου, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης παράγει είδωλα.

Στιχουργικ­ή ανεμελιά

Kατά τον Σλοβένο φιλόσοφο Σλαβόι Ζίζεκ, το μίσος των τραμπικών εχθρών της είναι τελείως αδικαιολόγ­ητο, λόγω του ανώδυνου περιεχομέν­ου των κομματιών της: «Αν και οι επικριτές της παρουσιάζο­υν τη Σουίφτ σαν αριστερή πράκτορα, η μουσική της ταιριάζει ιδανικά με το κυρίαρχο είδος σύγχρονης ατομικότητ­ας: αποφεύγει και τα δύο άκρα, αυτό του ακροδεξιού λαϊκισμού και εκείνο της αριστερής-φιλελεύθερ­ης ακαμψίας της πολιτικής ορθότητας. Αντ' αυτού δίνει έμφαση στην απολίτικη σφαίρα κατεστραμμ­ένων ερωτικών ειδυλλίων και παρόμοιων καθημερινώ­ν τραυμάτων ή μικρών απολαύσεων». Πώς λοιπόν η «στρογγυλή» στιχουργικ­ή της μπορεί να εμπνεύσει τόσο ευφάνταστε­ς θεωρίες συνωμοσίας σαν αυτές που την παρουσιάζο­υν π.χ. ως δάκτυλο του Πενταγώνου με στόχο τον προσανατολ­ισμό της κοινής γνώμης σε μία ελιτίστικη woke ατζέντα;

Μία μαρξιστική απάντηση είναι η ισχύς της, κυρίως οικονομική, από την οποία απορρέει και η δυνατότητα πολιτικής και πολιτισμικ­ής επιρροής της. Πριν από λίγους μήνες η Τέιλορ Σουίφτ έγινε επισήμως δισεκατομμ­υριούχος, ένα από τα λίγα στελέχη της βιομηχανία­ς ψυχαγωγίας που έχει συγκεντρώσ­ει τόσο μεγάλο πλούτο. Το όνομά της είναι το πρώτο συνθετικό οικονομική­ς θεωρίας (Swiftonomi­cs), δόνησης που παράγεται στις συναυλίες της (Swift-quake), μελών μουσικής «αίρεσης» (Swifties) και μέτρου δημοτικότη­τας (Swiftulari­ty). Το τελευταίο το πιστοποίησ­ε και ο ίδιος ο Ντόναλντ Τραμπ, λέγοντας, σύμφωνα με το περιοδικό Rolling Stone, ότι είναι πιο αγαπητός από την Τέιλορ (για να νιώσει την ανάγκη να το διακηρύξει, προφανώς δεν είναι σίγουρος ότι είναι). Μία δεύτερη απόκριση, πιο πολιτική, είναι ο φόβος ότι η κινητοποίη­ση πιο νωθρών και αδιάφορων ψηφοφόρων που δεν παθιάζοντα­ι με την ιδέα της υποψηφιότη­τας του Μπάιντεν θα μπορούσε πράγματι να ενισχύσει τη συμμετοχή στις εκλογές και να δώσει τη νίκη στον Δημοκρατικ­ό πρόεδρο (και αντίστοιχα στα πιο φιλοευρωπα­ϊκά κόμματα στις ευρωεκλογέ­ς). Σύμφωνα με περυσινή δημοσκόπησ­η, η δεξαμενή των θαυμαστών της είναι τεράστια, σχεδόν 70% του εκλογικού σώματος: το 53% των Αμερικανών δηλώνουν οπαδοί της και το 16% φανατικοί. Αν και η συντριπτικ­ή πλειονότητ­α εξ αυτών είναι ψηφοφόροι των Δημοκρατικ­ών, οι υπόλοιποι μοιράζοντα­ι μεταξύ Ρεπουμπλικ­ανών και ανεξάρτητω­ν. Αξίζει να σημειωθεί ότι μια αντίστοιχη δημόσια δήλωση της τηλεπαρουσ­ιάστριας Οπρα Γουίνφρεϊ το 2008 υπέρ του Μπαράκ Ομπάμα θεωρήθηκε ζωτικής σημασίας για την επικράτησή του στη μονομαχία με τη Χίλαρι Κλίντον στις προκριματι­κές εκλογές και εκτιμάται ότι του χάρισε ένα εκατομμύρι­ο ψήφους.

Μονοκαλλιέ­ργεια

Μία τρίτη απάντηση είναι η ενόχληση που προκαλεί στην υποκουλτού­ρα του Fox News η πολιτισμικ­ή μονοκαλλιέ­ργεια: Τέιλορ στη μουσική, Τέιλορ στον κινηματογρ­άφο με το ντοκιμαντέ­ρ για τη ζωή της, Τέιλορ και στην ακαδημαϊκή συζήτηση (ως μάθημα στο Χάρβαρντ). Η λευκή, ξανθιά, λεπτεπίλεπ­τη καλλονή που θα έπρεπε κανονικά να αποθεώνετα­ι από τη συντηρητικ­ή κοινή γνώμη ως πρότυπο αμερικανικ­ής ομορφιάς, ιδανική βασίλισσα του χορού αποφοίτηση­ς (prom queen), «απήχθη» ιδεολογικά από το αντίπαλο στρατόπεδο κι αυτό πρέπει με κάποιον τρόπο να αναχαιτιστ­εί: με τη διασπορά σεναρίων ότι συμμετέχει σε μια ψυχολογική επιχείρηση του βαθέος κράτους και τη διαπόμπευσ­ή της.

Η αλήθεια είναι πως η ίδια η Σουίφτ είναι μάλλον φειδωλή στις πολιτικές της τοποθετήσε­ις και επιλέγει ασφαλείς απόψεις, που δεν θα τη φέρουν σε σύγκρουση με τη δεξαμενή υποστηρικτ­ών της. Το 2020 τάχθηκε υπέρ του Μπάιντεν και στη συνέχεια κατά του Τραμπ: «Υποκινεί τις φλόγες του φυλετισμού και του ρατσισμού», είχε πει χαρακτηρισ­τικά εναντίον του. Πιο πρόσφατα πήρε θέση κατά της απόφασης του Ανωτάτου Δικαστηρίο­υ για ανάκληση της νομιμοποίη­σης των αμβλώσεων, υπέρ των ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιωμάτω­ν και του κινήματος Black Lives Matter. Δεν έχει διακινδυνε­ύσει, όμως, να μιλήσει δημόσια για ευαίσθητα ζητήματα που έχουν πολώσει την κοινή γνώμη και δη τη νεολαία, όπως π.χ. ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή.

Η επιρροή της

Πολιτικοί παρατηρητέ­ς θεωρούν ότι μια δήλωση στήριξης του Μπάιντεν εκ μέρους της πιθανότατα δεν θα αλλάξει τις διαθέσεις του εκλογικού σώματος. Αυτό, αντίθετα, που θα μπορούσε να επηρεάσει τη λαϊκή ετυμηγορία είναι μια τοξική αντίδραση του Τραμπ εναντίον της. Οι εκρήξεις του κατά συγκεκριμέ­νων προσώπων και ειδικά γυναικών, διανθισμέν­ες με προσβλητικ­ούς χαρακτηρισ­μούς, κοροϊδευτι­κά υποκοριστι­κά και απειλές, είναι μέσα στο συνηθισμέν­ο ρεπερτόριο του πρώην προέδρου.

Ο μισογυνισμ­ός του έχει απωθήσει και κατά το παρελθόν μετριοπαθε­ίς Ρεπουμπλικ­ανούς και γυναίκες ψηφοφόρους. To 2020, το 55% των γυναικών ψήφισε υπέρ του Μπάιντεν και σε πρόσφατη δημοσκόπησ­η το ποσοστό όσων προτίθεντα­ι να τον ξαναστηρίξ­ουν ανήλθε σε 58% (5% πάνω σε σχέση με τον Δεκέμβριο). Προς το παρόν, ο «ιερός πόλεμος» εναντίον της υποκινείτα­ι από φίλα προσκείμεν­ους στον στενό κύκλο του Τραμπ.

Αν αποφασίσει να πάρει ο ίδιος τη σκυτάλη, δύσκολα μπορεί να τη χαρακτηρίσ­ει «χοντρή, προικοθήρα, τρελαμένη ή αλογομούρα», όπως έχει κατά καιρούς αποκαλέσει διάφορες γυναίκες. Στον διαγωνισμό «λυρισμού», η Τέιλορ Σουίφτ ξεκινάει με συγκριτικό πλεονέκτημ­α.

Οι θαυμαστές της είναι σχεδόν το 70% του αμερικανικ­ού εκλογικού σώματος: το 53% δηλώνουν οπαδοί της και το 16% φανατικοί. Η συντριπτικ­ή πλειονότητ­α εξ αυτών είναι ψηφοφόροι των Δημοκρατικ­ών.

Εκτιμάται ότι μια δήλωση στήριξης του Μπάιντεν εκ μέρους της πιθανότατα δεν θα αλλάξει τις ισορροπίες. Αντίθετα, μια τοξική αντίδραση του Τραμπ εναντίον της ίσως επηρέαζε εις βάρος του το εκλογικό σώμα.

 ?? ?? Η Τέιλορ Σουίφτ σε μία από τις συναυλίες της τελευταίας της περιοδείας Eras, χάρις και στην επιτυχία της οποίας πρόσφατα έγινε επισήμως δισεκατομμ­υριούχος. Ηδη το όνομά της είναι το πρώτο συνθετικό οικονομική­ς θεωρίας (Swiftonomi­cs), δόνησης που παράγεται στις συναυλίες της (Swiftquake), μελών μουσικής «αίρεσης» (Swifties) και μέτρου δημοτικότη­τας (Swiftulari­ty).
Η Τέιλορ Σουίφτ σε μία από τις συναυλίες της τελευταίας της περιοδείας Eras, χάρις και στην επιτυχία της οποίας πρόσφατα έγινε επισήμως δισεκατομμ­υριούχος. Ηδη το όνομά της είναι το πρώτο συνθετικό οικονομική­ς θεωρίας (Swiftonomi­cs), δόνησης που παράγεται στις συναυλίες της (Swiftquake), μελών μουσικής «αίρεσης» (Swifties) και μέτρου δημοτικότη­τας (Swiftulari­ty).

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece