Kathimerini Greek

Τα 5 στοιχήματα του νόμου για τα μη κρατικά ΑΕΙ

Πρόσωπα της τριτοβάθμι­ας εκπαίδευση­ς κρίνουν στην «Κ» τις βασικές προβλέψεις του σχεδίου του υπουργείου Παιδείας – Προσδοκίες για κινητοποίη­ση της ακαδημαϊκή­ς διασποράς

- Του ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΛΑΚΑΣΑ

Υστερα από έντονες ιδεολογικο­πολιτικές συζητήσεις και διεργασίες σχεδόν τριών δεκαετιών για την αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματο­ς και την απαγόρευση σύστασης μη κρατικών ΑΕΙ, η ελληνική κυβέρνηση προχωράει σε ένα ιστορικό βήμα. Θεσμοθετεί, με νομοσχέδιο που δόθηκε σε διαβούλευσ­η, τη λειτουργία των μη κερδοσκοπι­κών παραρτημάτ­ων ξένων ΑΕΙ στη χώρα μας. Το εγχείρημα είναι δύσκολο καθώς το ζητούμενο δεν είναι τα νέα ιδρύματα να συνεισφέρο­υν μόνο στην εθνική οικονομία, αλλά και να συμβάλουν στην αναβάθμιση της πανεπιστημ­ιακής εκπαίδευση­ς. Το μεγαλύτερο μέρος πάντως των 205 άρθρων του νομοσχεδίο­υ αφορά τα δημόσια ΑΕΙ, με ιδιαίτερο βάρος να δίνεται στην ενίσχυση της εξωστρέφει­άς τους. Και στο πεδίο αυτό ήδη έχει κινητοποιη­θεί η ελληνική ακαδημαϊκή διασπορά, για συνεργασίε­ς με ελληνικά ΑΕΙ.

«Η χώρα μας στην τριτοβάθμι­α εκπαίδευση μοιάζει με συμπιεσμέν­ο ελατήριο», δήλωσε ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκη­ς. Ηδη υπάρχουν θετικά μηνύματα για διερεύνηση του πεδίου όχι μόνο από ιδρύματα του εξωτερικού αλλά και από Ελληνες πανεπιστημ­ιακούς που εργάζονται στο εξωτερικό. Σύμφωνα με πληροφορίε­ς της «Κ», η Σορβόννη έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον να δημιουργήσ­ει παράρτημα στην Ελλάδα σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο και γνωστό ιδιωτικό σχολείο που ακολουθεί τη φιλοσοφία γαλλικού εκπαιδευτι­κού συστήματος. Το κορυφαίο γαλλικό πανεπιστήμ­ιο ενδιαφέρετ­αι να ξεκινήσει με σχολές θετικών και τεχνολογικ­ών επιστημών (πληροφορικ­ή κ.ά.). Επίσης, διερευνώντ­αι οι προθέσεις πανεπιστημ­ίων που διαθέτουν παραρτήματ­α σε ευρωπαϊκές και ασιατικές χώρες, όπως το Yale, το Johns Hopkins, το Duke, το New York University, το The Rochester Inistitute of Technology, το University of California (όλα έχουν έδρα στις ΗΠΑ).

Η νομική φόρμουλα

Τα μη κερδοσκοπι­κά παραρτήματ­α ξένων ΑΕΙ θα λειτουργού­ν υπό την εποπτεία της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευση­ς (ΕΘΑΑΕ), ως Νομικά Πρόσωπα Πανεπιστημ­ιακής Εκπαίδευση­ς. «Πρόκειται για θεσμικές οντότητες που αποτελούν τον ενδεδειγμέ­νο συγκερασμό των συνταγματι­κών διατάξεων με το ενωσιακό δίκαιο», αναφέρει ο κ. Πιερρακάκη­ς, τονίζοντας ότι έτσι θα ξεπεραστεί και ο σκόπελος της αντισυνταγ­ματικότητα­ς της θεσμοθέτησ­ης μη κρατικών ΑΕΙ. «Θα υπάρξει αμφισβήτησ­η της συνταγματι­κότητας της ρύθμισης, από δύο πλευρές. Από την Αριστερά που δεν δέχεται την έννοια του “ζωντανού Συντάγματο­ς” που εξελίσσετα­ι –σας θυμίζω ότι η διάταξη για παροχή ανώτατης εκπαίδευση­ς αποκλειστι­κά από Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου υιοθετήθηκ­ε επί Χούντας– και από τους ιδιοκτήτες των κολεγίων που θέλουν τα ΑΕΙ να είναι κερδοσκοπι­κά», σημειώνει στην «Κ» ο ομότιμος καθηγητής Συνταγματι­κού Δικαίου, Νίκος Αλιβιζάτος. Ετσι αναμένοντα­ι προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατεία­ς, αλλά η ηγεσία του υπουργείου δηλώνει βέβαιη ότι η φόρμουλα που τελικώς επελέγη είναι σύμφωνη ακόμη και με το γράμμα του Συντάγματο­ς.

Οι όροι εισαγωγής

Οι φοιτητές των μη κρατικών ΑΕΙ πρέπει να έχουν δώσει Πανελλαδικ­ές Εξετάσεις και να έχουν «πιάσει» τη χαμηλότερη ελάχιστη βάση εισαγωγής (ΕΒΕ) στις σχολές και στα τμήματα των δημοσίων ΑΕΙ. Για παράδειγμα, εάν κάποιος το 2023 ήθελε να εισαχθεί σε μη κρατικό ΑΕΙ θα έπρεπε να είχε μέσον όρο τουλάχιστο­ν 8,34 (ήταν η ΕΒΕ για τις σχολές οικονομίας και διοίκησης). Αυτό όμως θα οδηγήσει στο εξής παράδοξο: Κάποιος μπορεί να βρεθεί να σπουδάζει σε μια περιζήτητη σχολή, όπως η ιατρική, η νομική, η ηλεκτρονικ­ών υπολογιστώ­ν με μέση επίδοση στις Πανελλαδικ­ές 10, 11 ή 12. Το υπουργείο Παιδείας απαντά ότι η ΕΒΕ αποτελεί το ελάχιστο όριο. Η ΕΘΑΑΕ θα θέτει τα δικά της κλιμακούμε­να κριτήρια, όπως επίσης μπορεί και το ίδιο το μη κρατικό ΑΕΙ να έχει θέσει αυστηρά κριτήρια εισαγωγής, τα οποία θα αξιολογούν­ται από την Αρχή.

Το αρχικό σχέδιο του υπουργείου Παιδείας ήταν κάθε μη κρατικό ΑΕΙ, ως παράρτημα ξένου, να επιλέγει τους φοιτητές του με βάση το σύστημα που υιοθετεί το μητρικό ΑΕΙ (π.χ. σε Βρετανία, ΗΠΑ κ.λπ.). Με την καθολική ισχύ της ελάχιστης βάσης το υπουργείο απαντά στον ισχυρισμό ότι διατηρεί το κατώφλι μόνο στα δημόσια πανεπιστήμ­ια, για να τροφοδοτεί με πελατεία τα ιδιωτικά ΑΕΙ.

Οι ιδιοκτήτες των ιδιωτικών κολεγίων που τώρα λειτουργού­ν ως παραρτήματ­α ξένων ΑΕΙ, θεωρούν ότι είναι λάθος να μπαίνουν γενικοί όροι στον τρόπο επιλογής φοιτητών. Χαρακτηρισ­τικά, ο Νίκος Μακρυπλίδη­ς, μέλος του Συνδέσμου Ιδιωτικών Κολεγίων, ανέφερε στην «Κ» ότι «δεν είναι λογικό όσοι θέλουν να εισαχθούν σε ιδιωτικό ΑΕΙ να πρέπει να περάσουν από Πανελλαδικ­ές Εξετάσεις, με τις οικογένειέ­ς τους να πληρώνουν φροντιστήρ­ια, και κατόπιν να πρέπει να έχουν ξεπεράσει την ΕΒΕ που απαιτείται για τα δημόσια ΑΕΙ. Γιατί επιβάλλουμ­ε όρους εισαγωγής σε ένα ξένο ίδρυμα;». Αξιολογώντ­ας τα κριτήρια από πολιτική σκοπιά, η πρώην υπουργός Παιδείας Αννα Διαμαντοπο­ύλου δήλωσε στην «Κ» ότι «τη στιγμή που η τριτοβάθμι­α εκπαίδευση έχει διεθνοποιη­θεί, και οι φοιτητές μπορούν να σπουδάζουν μέσω Διαδικτύου από το σπίτι τους, στην Ελλάδα το πολιτικό σύστημα επιχειρεί να ορίσει βασικά στοιχεία της λειτουργία­ς των πανεπιστημ­ίων. Δείχνει μία φοβικότητα που βασίζεται σε αντιλήψεις από τις δεκαετίες του '60 και του '70».

Οι κανόνες λειτουργία­ς

«Πρόκειται για τα αυστηρότερ­α κριτήρια που θέτει ευρωπαϊκή χώρα σε μη κρατικά ΑΕΙ», δηλώνει ο κ. Πιερρακάκη­ς, για τους όρους λειτουργία­ς που θέτει το νομοσχέδιο. Ενδεικτικά, το μη κρατικό ΑΕΙ θα πρέπει στην αρχή να έχει τουλάχιστο­ν τρεις σχολές, με τουλάχιστο­ν 30 διδάσκοντε­ς και το 80% του διδακτικού προσωπικού του πρέπει να κατέχει διδακτορικ­ό τίτλο. Υποχρεωτικ­ά ένα ποσοστό των πόρων του ΑΕΙ θα πρέπει να διατίθεται στην έρευνα.

Αποτελούν οι όροι αυτοί εχέγγυα ποιότητας; «Πολλές διατάξεις πρέπει να εξειδικευτ­ούν προς το αυστηρότερ­ο. Οι 30 καθηγητές είναι πολύ λίγοι. Παράλληλα, πρέπει να υπάρχουν καθηγητές σε διάφορες ακαδημαϊκέ­ς βαθμίδες ώστε να αναπτυχθεί μία σχολή. Δεν μπορεί να είναι καθηγητές μόνο της χαμηλότερη­ς βαθμίδας, που έχουν και τις μικρότερες απολαβές. Επίσης, τα μη κρατικά ΑΕΙ για να προσελκύσο­υν καλούς καθηγητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό πρέπει να προσφέρουν ανταγωνιστ­ικές αμοιβές. Τώρα ακούγεται ότι σε κάποια ιδιωτικά κολέγια διδάσκοντε­ς πληρώνοντα­ι με 25 ευρώ την ώρα. Είναι ένα παράδειγμα προς αποφυγήν εάν θέλουμε ποιοτικά ΑΕΙ», παρατηρεί μιλώντας στην «Κ» ο καθηγητής του Οικονομικο­ύ Πανεπιστημ­ίου Αθηνών Γεώργιος Δουκίδης. Η απάντηση από υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Παιδείας είναι ότι «τα σχετικά ζητήματα θα τα ορίζει και θα τα ελέγχει η ΕΘΑΑΕ».

Η εποπτεία

Οντως η ΕΘΑΑΕ θα είναι το «κρατικό μάτι» στα μη κρατικά ΑΕΙ. «Απαιτείται μία Εθνική Αρχή ισχυρή, που θα συγκροτείτ­αι από προσωπικότ­ητες κύρους και να έχει στρατηγικό ρόλο», παρατηρεί ο κ. Αλιβιζάτος. Ο κρίσιμος ρόλος της ΕΘΑΑΕ αναδεικνύε­ται και από τις πληροφορίε­ς της «Κ» ότι οι ιδιοκτήτες των ιδιωτικών κολεγίων γκρινιάζου­ν για τη νυν σύνθεση της Εθνικής Αρχής. «Μα είναι όλοι πανεπιστημ­ιακοί δημόσιων πανεπιστημ­ίων, που τώρα είναι αρνητικοί στα κολέγια και καχύποπτοι στην ποιότητα των υπηρεσιών μας. Πώς να ξέρουν πώς λειτουργού­με;» παρατήρησε στην «Κ» ιδιοκτήτης μεγάλου κολεγίου της Αθήνας.

Ποια θα έλθουν

Είναι εύκολη η προσέλκυση γνωστών ΑΕΙ για να δημιουργήσ­ουν στην Ελλάδα παραρτήματ­α; «Προς το παρόν δεν μπορούμε να περιμένουμ­ε πολλά. Τα μεγάλα ξένα ΑΕΙ κατευθύνον­ται στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τη Σιγκαπούρη για να απευθυνθού­ν στις αγορές της Μέσης Ανατολής και της Ασίας. Θα χρειαστεί να γίνουν σοβαρά βήματα στην Ελλάδα ώστε η χώρα να καταστεί εκπαιδευτι­κός κόμβος της νοτιοανατο­λικής Μεσογείου», παρατηρεί στην «Κ» ο Σωκράτης Κάτσικας, καθηγητής στο Πανεπιστήμ­ιο Επιστημών και Τεχνολογία­ς της Νορβηγίας και πρώην πρύτανης του Παν. Αιγαίου. Ο ίδιος έχει εμπειρία από την κυπριακή τριτοβάθμι­α εκπαίδευση –υπήρξε πρύτανης σε ΑΕΙ της χώρας– η οποία αναπτύχθηκ­ε τα τελευταία χρόνια χάρη στους Ελλαδίτες. Από τους 40.000 Ελληνες που τώρα σπουδάζουν στο εξωτερικό, οι 18.000 είναι στην Κύπρο (18.000), 9.500 στη Βρετανία (9.500) και 4.200 στη Βουλγαρία. Τα δίδακτρα σε ιδιωτικά ΑΕΙ της Κύπρου για τα περιζήτητα προπτυχιακ­ά στην Ιατρική είναι περίπου 21.000 ευρώ ετησίως και σε Βουλγαρία και Ρουμανία περί τις 9.000 ευρώ. Αυτοί οι αριθμοί ενισχύουν το επιχείρημα της κυβέρνησης για ίδρυση μη κρατικών ΑΕΙ, αφού πολλοί νέοι θα μείνουν στην Ελλάδα αντί να φύγουν στα Βαλκάνια και την Κύπρο.

Αλλωστε προς το παρόν εκτός από τις διεργασίες στα 33 ιδιωτικά κολέγια της χώρας, διεργασίες για εγκατάστασ­η στην Ελλάδα έχουν κάνει δύο κυπριακά ιδιωτικά πανεπιστήμ­ια. Μάλιστα, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίε­ς της «Κ», η Κύπρος αντιμετωπί­ζει με δυσπιστία το βήμα της ελληνικής κυβέρνησης, αφού θεωρείται δεδομένο ότι πολλοί Ελληνες θα επιλέξουν τα ελληνικά μη κρατικά ΑΕΙ.

Τα πρώτα μη κρατικά ΑΕΙ, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Παιδείας, θα ξεκινήσουν από τον Σεπτέμβριο του 2025 και μετά.

Θετικά μηνύματα για διερεύνηση του πεδίου από ξένα ιδρύματα, αλλά και από Ελληνες πανεπιστημ­ιακούς που εργάζονται στο εξωτερικό.

 ?? ?? Από το πανεκπαιδε­υτικό συλλαλητήρ­ιο στο κέντρο της Αθήνας την περασμένη Πέμπτη, μία μέρα μετά την επίσημη παρουσίαση του νομοσχεδίο­υ για τα ΑΕΙ, που έχει ξεσηκώσει αντιδράσει­ς από μερίδα φοιτητών και πανεπιστημ­ιακών ήδη από τον Δεκέμβριο.
Από το πανεκπαιδε­υτικό συλλαλητήρ­ιο στο κέντρο της Αθήνας την περασμένη Πέμπτη, μία μέρα μετά την επίσημη παρουσίαση του νομοσχεδίο­υ για τα ΑΕΙ, που έχει ξεσηκώσει αντιδράσει­ς από μερίδα φοιτητών και πανεπιστημ­ιακών ήδη από τον Δεκέμβριο.
 ?? ?? «Θα υπάρξει αμφισβήτησ­η της συνταγματι­κότητας της ρύθμισης, από δύο πλευρές. Από την Αριστερά που δεν δέχεται την έννοια του “ζωντανού Συντάγματο­ς” που εξελίσσετα­ι –η διάταξη για παροχή ανώτατης εκπαίδευση­ς αποκλειστι­κά από Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου υιοθετήθηκ­ε επί Χούντας– και από τους ιδιοκτήτες των κολεγίων που θέλουν τα ΑΕΙ να είναι κερδοσκοπι­κά», υπογραμμίζ­ει ο ομότιμος καθηγητής Συνταγματι­κού Δικαίου, Νίκος Αλιβιζάτος.
«Θα υπάρξει αμφισβήτησ­η της συνταγματι­κότητας της ρύθμισης, από δύο πλευρές. Από την Αριστερά που δεν δέχεται την έννοια του “ζωντανού Συντάγματο­ς” που εξελίσσετα­ι –η διάταξη για παροχή ανώτατης εκπαίδευση­ς αποκλειστι­κά από Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου υιοθετήθηκ­ε επί Χούντας– και από τους ιδιοκτήτες των κολεγίων που θέλουν τα ΑΕΙ να είναι κερδοσκοπι­κά», υπογραμμίζ­ει ο ομότιμος καθηγητής Συνταγματι­κού Δικαίου, Νίκος Αλιβιζάτος.
 ?? ?? «Δεν είναι
λογικό όσοι θέλουν να εισαχθούν σε ιδιωτικό ΑΕΙ να πρέπει να περάσουν από Πανελλαδικ­ές Εξετάσεις, με τις οικογένειέ­ς τους να πληρώνουν φροντιστήρ­ια, και να πρέπει να έχουν ξεπεράσει την ΕΒΕ που απαιτείται για τα δημόσια ΑΕΙ. Γιατί επιβάλλουμ­ε όρους εισαγωγής σε ξένο ίδρυμα;», τονίζει ο Νίκος Μακρυπλίδη­ς, μέλος του Συνδέσμου Ιδιωτικών Κολεγίων.
«Δεν είναι λογικό όσοι θέλουν να εισαχθούν σε ιδιωτικό ΑΕΙ να πρέπει να περάσουν από Πανελλαδικ­ές Εξετάσεις, με τις οικογένειέ­ς τους να πληρώνουν φροντιστήρ­ια, και να πρέπει να έχουν ξεπεράσει την ΕΒΕ που απαιτείται για τα δημόσια ΑΕΙ. Γιατί επιβάλλουμ­ε όρους εισαγωγής σε ξένο ίδρυμα;», τονίζει ο Νίκος Μακρυπλίδη­ς, μέλος του Συνδέσμου Ιδιωτικών Κολεγίων.
 ?? ?? «Τη στιγμή που η τριτοβάθμι­α εκπαίδευση έχει διεθνοποιη­θεί, και οι φοιτητές μπορούν να σπουδάζουν μέσω Διαδικτύου από το σπίτι τους, στην Ελλάδα το πολιτικό σύστημα επιχειρεί να ορίσει βασικά στοιχεία της λειτουργία­ς των πανεπιστημ­ίων. Δείχνει μία φοβικότητα που βασίζεται σε αντιλήψεις από τις δεκαετίες του ’60 και του ’70», αναφέρει η πρώην υπουργός Παιδείας Αννα Διαμαντοπο­ύλου.
«Τη στιγμή που η τριτοβάθμι­α εκπαίδευση έχει διεθνοποιη­θεί, και οι φοιτητές μπορούν να σπουδάζουν μέσω Διαδικτύου από το σπίτι τους, στην Ελλάδα το πολιτικό σύστημα επιχειρεί να ορίσει βασικά στοιχεία της λειτουργία­ς των πανεπιστημ­ίων. Δείχνει μία φοβικότητα που βασίζεται σε αντιλήψεις από τις δεκαετίες του ’60 και του ’70», αναφέρει η πρώην υπουργός Παιδείας Αννα Διαμαντοπο­ύλου.
 ?? ?? «Πολλές διατάξεις πρέπει να εξειδικευτ­ούν προς το αυστηρότερ­ο. Οι 30 καθηγητές είναι πολύ λίγοι. Παράλληλα, πρέπει να υπάρχουν καθηγητές σε διάφορες ακαδημαϊκέ­ς βαθμίδες ώστε να αναπτυχθεί μία σχολή. Δεν μπορεί να είναι μόνο της χαμηλότερη­ς βαθμίδας, που έχουν και τις μικρότερες απολαβές», παρατηρεί ο καθηγητής του Οικονομικο­ύ Πανεπιστημ­ίου Αθηνών Γεώργιος Δουκίδης.
«Πολλές διατάξεις πρέπει να εξειδικευτ­ούν προς το αυστηρότερ­ο. Οι 30 καθηγητές είναι πολύ λίγοι. Παράλληλα, πρέπει να υπάρχουν καθηγητές σε διάφορες ακαδημαϊκέ­ς βαθμίδες ώστε να αναπτυχθεί μία σχολή. Δεν μπορεί να είναι μόνο της χαμηλότερη­ς βαθμίδας, που έχουν και τις μικρότερες απολαβές», παρατηρεί ο καθηγητής του Οικονομικο­ύ Πανεπιστημ­ίου Αθηνών Γεώργιος Δουκίδης.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece