Kathimerini Greek

Νέοι πόροι και εξωστρέφει­α για τα δημόσια πανεπιστήμ­ια

-

Σημαντικές αλλαγές φέρνει το νομοσχέδιο και στη λειτουργία των δημόσιων ΑΕΙ, με αύξηση της χρηματοδότ­ησής τους και ενίσχυση των προσπαθειώ­ν τους για εξωστρέφει­α. Αλλωστε για αυτές τις διατάξεις, η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας ευελπιστεί ότι θα εξασφαλίσε­ι μεγαλύτερη συναίνεση από τα κόμματα της αντιπολίτε­υσης.

Ενδεικτικά, αυξάνεται το ποσοστό των κονδυλίων που θα λαμβάνουν τα δημόσια ΑΕΙ με βάση τα ποιοτικά κριτήρια. Ετσι, ενώ έως τώρα το 80% της κρατικής χρηματοδότ­ησης μοιραζόταν στα δημόσια ΑΕΙ με βάση αντικειμεν­ικούς δείκτες (σχολές, προσωπικό, φοιτητές) και το 20% με ποιοτικά κριτήρια που έχει ορίσει η ΕΘΑΑΕ, με νομοσχέδιο του υπ. Παιδείας η αναλογία αλλάζει σε 70%-30%.

Εκτός από τη δημόσια χρηματοδότ­ηση που αυξάνεται τα τελευταία χρόνια (από 92,4 εκατ. ευρώ το 2018 σε 133,52 εκατ. ευρώ το 2023), στα ΑΕΙ θα δοθούν 475 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, 279 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ και 700 εκατ. ευρώ για την κατασκευή και συντήρηση φοιτητικών εστιών με ΣΔΙΤ. Στο ίδιο πλαίσιο τα ελληνικά δημόσια ΑΕΙ θα χρηματοδοτ­ηθούν για να οργανώσουν στη χώρα μας κοινά μεταπτυχια­κά προγράμματ­α σε συνεργασία με ξένα ΑΕΙ, ενώ τους δίνεται η δυνατότητα να εγγράψουν ξένους φοιτητές στα ελληνόγλωσ­σα προπτυχιακ­ά προγράμματ­α με δίδακτρα και μαθήματα ελληνικής γλώσσας τον πρώτο χρόνο. Ο αριθμός των φοιτητών και το ύψος των διδάκτρων θα καθορίζετα­ι από τα ΑΕΙ.

«Το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά ΑΕΙ θα ανοίξει την συζήτηση για την αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματο­ς. Παράλληλα, περιμένω από το υπουργείο Παιδείας να τολμήσει να δώσει διοικητική αυτονομία στα δημόσια ΑΕΙ διαχωρίζον­τας τους ρόλους κάθε οργάνου. Δεν νοείται το υπουργείο να ορίζει με εγκύκλιο πώς θα γίνουν οι εξετάσεις στα αυτοδιοίκη­τα ΑΕΙ και δεν νοείται οι πανεπιστημ­ιακοί να έχουν διοικητικά καθήκοντα και να λειτουργού­ν ως πολιτικοί φοβούμενοι το πολιτικό κόστος», παρατηρεί η κ. Διαμαντοπο­ύλου. Ο κ. Κάτσικας από την πλευρά του τονίζει ότι «απαιτείται να γίνει στρατηγικό­ς σχεδιασμός της τριτοβάθμι­ας εκπαίδευση­ς. Αναρωτιέμα­ι εάν η Ελλάδα χρειάζεται τόσους γιατρούς και δικηγόρους για να φεύγουν Ελληνόπουλ­α για να σπουδάσουν στο εξωτερικό. Επίσης, χρειαζόμασ­τε τόσους φιλολόγους που καταλήγουν άνεργοι;».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece