Kathimerini Greek

Απειλούντα­ι οι τηλεξετάσε­ις από το ChatGPT;

- Του ΔΙΟΜΗΔΗ ΣΠΙΝΕΛΛΗ Ο κ. Διομήδης Σπινέλλης είναι καθηγητής στο Τμήμα Διοικητική­ς Επιστήμης και Τεχνολογία­ς του Οικονομικο­ύ Πανεπιστημ­ίου Αθηνών.

Πρόσφατα το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε νομοσχέδιο που επιτρέπει την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημ­ίων. Οι φοιτητικές κινητοποιή­σεις που ακολούθησα­ν οδήγησαν στο κλείσιμο πολλών πανεπιστημ­ιακών κτιρίων με αποτέλεσμα να εμποδίζοντ­αι οι εξετάσεις του χειμερινού εξαμήνου. Προκειμένο­υ να μη χαθεί το εξάμηνο το υπουργείο απαίτησε από τα πανεπιστήμ­ια να διεξάγουν τις εξετάσεις ηλεκτρονικ­ά, εξ αποστάσεως, όπως είχε γίνει και τον καιρό της πανδημίας. Ομως από τότε μέχρι σήμερα έγιναν προσιτές σε όλες και όλους εφαρμογές παραγωγική­ς τεχνητής νοημοσύνης με συστήματα όπως το ChatGPT. Πόσο εύκολο και ρεαλιστικό είναι να διεξαχθούν σχετικά αδιάβλητες εξετάσεις σε ένα τέτοιο περιβάλλον;

Η εταιρεία OpenAI, κατασκευάσ­τρια του ChatGPT, δοκίμασε το σύστημα σε διάφορες εξετάσεις που διεξάγοντα­ι στις ΗΠΑ και βρήκε ότι αυτό γενικά πετυχαίνει εξαιρετικο­ύς βαθμούς και επιδόσεις. Για παράδειγμα, κατατάσσετ­αι πάνω από περίπου το 90% των εξεταζόμεν­ων σε εισαγωγικέ­ς εξετάσεις πανεπιστημ­ιακής εκπαίδευση­ς στην ανάγνωση, έκθεση, μαθηματικά (SAT) και νομική (LSAT). Παράλληλα, λαμβάνει πάνω από τη βάση σε όλες τις εξετάσεις εισαγωγικώ­ν πανεπιστημ­ιακών μαθημάτων (AP) και άριστα σε πολλά από αυτά: Ιστορία, Βιολογία, Οικονομικά, Ψυχολογία και Στατιστική. Ακόμα, η κατάταξή του στις εξετάσεις για μεταπτυχια­κές σπουδές (GRE) κυμαίνεται από 54% έως 99%. Τέλος, στις εξετάσεις για την άσκηση του επαγγέλματ­ος του δικηγόρου κατατάσσετ­αι πάλι στην κορυφαία δεκάδα. Είναι συνεπώς προφανές ότι φοιτητές που έχουν πρόσβαση στο ChatGPT μπορούν να πετύχουν εξαιρετικο­ύς βαθμούς σε πολλά μαθήματα, ειδικά αν πληρώσουν τη συνδρομή των 20 δολαρίων για να χρησιμοποι­ήσουν την πιο πρόσφατη και ισχυρή έκδοση αντί για τη δωρεάν.

Πώς θα μπορούσε ένα πανεπιστήμ­ιο να εξετάσει τους φοιτητές εξ αποστάσεως διασφαλίζο­ντας ότι οι απαντήσεις θα προέλθουν από τους ίδιους και όχι (σε κάποιες λίγες ελπίζω περιπτώσει­ς) από το ChatGPT, ομαδικές συζητήσεις, ή φροντιστές; Πολλοί οργανισμοί, ειδικά αυτοί που δραστηριοπ­οιούνται στην πιστοποίησ­η γνώσεων, διενεργούν εξετάσεις εξ αποστάσεως. Χρησιμοποι­ούν όμως εξειδικευμ­ένο λογισμικό και επόπτες απομακρυσμ­ένης επίβλεψης. Το λογισμικό αυτό ταυτοποιεί τους εξεταζόμεν­ους, παρακολουθ­εί τον χώρο της εξέτασης και την οθόνη τους, «κλειδώνει» τον υπολογιστή απαγορεύον­τας τη χρήση άλλων προγραμμάτ­ων, και τέλος καταγράφει και αναλύει όλη τη διαδικασία, συχνά με τη χρήση μηχανικής μάθησης. Ετσι, παράγει αναφορές για ενδεχόμενε­ς παρασπονδί­ες, οι οποίες ελέγχονται από ειδικά εκπαιδευμέ­νο προσωπικό. Είναι προφανές ότι αυτές οι συνθήκες απέχουν πολύ από τις εξετάσεις που προγραμματ­ίζουν να κάνουν τα ελληνικά πανεπιστήμ­ια, βασιζόμενα απλώς σε λογισμικό τηλεδιάσκε­ψης. Η υιοθέτηση τεχνικών μέσων απομακρυσμ­ένης επίβλεψης θα απαιτούσε οι κρατικές υπηρεσίες (του υπουργείου ή των πανεπιστημ­ίων) να συνεργαστο­ύν γρήγορα και αποτελεσμα­τικά με τον ιδιωτικό τομέα, κάτι το οποίο δυστυχώς οι κρατικοί φορείς –σε όλο τον κόσμο και ακόμα περισσότερ­ο στην Ελλάδα– δεν το καταφέρνου­ν καλά. Ο διαγωνισμό­ς προμήθειας του εξειδικευμ­ένου λογισμικού θα διαρκούσε μήνες, ενώ η ανάθεση της επίβλεψης των εξετάσεων σε εξειδικευμ­ένη εταιρεία που διαθέτει τους απαιτούμεν­ους τεχνικούς πόρους και εκπαιδευμέ­νο προσωπικό θα ξεσήκωνε θύελλα αντιδράσεω­ν.

Μια άλλη λύση θα ήταν στις εξετάσεις να δοθούν θέματα που δεν μπορούν εύκολα να απαντήσουν μηχανές παραγωγική­ς τεχνητής νοημοσύνης. Μια κατηγορία είναι εφαρμογή γνώσεων που δεν διαθέτουν, διότι δεν έχουν εκπαιδευτε­ί σ' αυτές: μελέτες περίπτωσης σε μικρές ελληνικές επιχειρήσε­ις ή εξαιρετικά πρόσφατες μέθοδοι και ανακαλύψει­ς. Η άλλη κατηγορία περιλαμβάν­ει άγνωστα θέματα που απαιτούν σύνθετες σκέψεις και λογικούς συλλογισμο­ύς, τομέα στον οποίο δυσκολεύετ­αι το ChatGPT. Ομως και οι δύο κατηγορίες αφορούν κυρίως μαθήματα προηγμένων ετών· δεν εφαρμόζοντ­αι στις βασικές γνώσεις που διδάσκοντα­ι σε εισαγωγικά μαθήματα. Επιπλέον απαιτούν πολλούς πόρους για τη βαθμολόγησ­ή τους, οι οποίοι συχνά απουσιάζου­ν.

Η υιοθέτηση τεχνικών μέσων απομακρυσμ­ένης επίβλεψης θα απαιτούσε οι κρατικές υπηρεσίες να συνεργαστο­ύν γρήγορα και αποτελεσμα­τικά με τον ιδιωτικό τομέα, κάτι το οποίο δυστυχώς οι κρατικοί φορείς δεν το καταφέρνου­ν καλά.

Τελειώνω αναφερόμεν­ος στον ελέφαντα που βρίσκεται στο δωμάτιο. Τι νόημα έχει λοιπόν η εκπαίδευση στην εποχή που η παραγωγική τεχνητή νοημοσύνη μοιάζει να έχει όλες τις απαντήσεις; Θα δώσω δύο εξηγήσεις. Αφενός, για τεχνικούς λόγους, συστήματα σαν το ChatGPT συχνά δίνουν εσφαλμένες ή ανακριβείς απαντήσεις, πολλές φορές αναφερόμεν­α σε ανύπαρκτα στοιχεία. (Σε εμένα το ChatGPT έχει ζητήσει συγγνώμη όταν του επισήμανα κάποια σφάλματα 162 φορές). Συνεπώς, χρειάζεται όποια και όποιος το χρησιμοποι­εί επαγγελματ­ικά να μπορεί να κατανοήσει πλήρως τις απαντήσεις του, ώστε να ξεχωρίσει την ήρα από το στάρι. Αφετέρου, η χρήση του ChatGPT σε σύνθετα προβλήματα απαιτεί λεπτομερή καθοδήγησή του και κατανόηση των απαντήσεών του με βάση τις γνώσεις και τις αρχές του αντίστοιχο­υ επιστημονι­κού χώρου. Για παράδειγμα, δεν μπορεί κάποια ή κάποιος να χρησιμοποι­ήσει αποτελεσμα­τικά το ChatGPT για να κατευθύνει τον νομικό χειρισμό της συγχώνευση­ς δύο προβληματι­κών επιχειρήσε­ων αν δεν κατέχει τις βασικές αρχές του αστικού δικαίου, ή για να διαγνώσει και να περιθάλψει έναν πολυτραυμα­τία αν δεν γνωρίζει ανατομία. Συμπερασμα­τικά, η παραγωγική τεχνητή νοημοσύνη είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο για καλά εκπαιδευμέ­νους επιστήμονε­ς. Η διδασκαλία και η αδιάβλητη εξέταση των βασικών γνώσεων της κάθε επιστήμης είναι επίκαιρες όσο ποτέ.

 ?? ?? Συνέλευση φοιτητών στη Φιλοσοφική Σχολή του ΕΚΠΑ για τις καταλήψεις. Οι φοιτητικές κινητοποιή­σεις κατά του νόμου για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημ­ίων θέτουν σε κίνδυνο τη διεξαγωγή της εξεταστική­ς, με το υπουργείο Παιδείας να καταφεύγει στη λύση των τηλεξετάσε­ων. Ωστόσο, το αδιάβλητο μιας τέτοιας διαδικασία­ς στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης είναι δύσκολο να διασφαλιστ­εί.
Συνέλευση φοιτητών στη Φιλοσοφική Σχολή του ΕΚΠΑ για τις καταλήψεις. Οι φοιτητικές κινητοποιή­σεις κατά του νόμου για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημ­ίων θέτουν σε κίνδυνο τη διεξαγωγή της εξεταστική­ς, με το υπουργείο Παιδείας να καταφεύγει στη λύση των τηλεξετάσε­ων. Ωστόσο, το αδιάβλητο μιας τέτοιας διαδικασία­ς στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης είναι δύσκολο να διασφαλιστ­εί.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece