Kathimerini Greek

Διδακτική ανεκδοτολο­γία για το (νέο) Εξεταστικό

- Του ΠΛΑΤΩΝΟΣ ΤΗΝΙΟΥ Ο κ. Πλάτων Τήνιος είναι οικονομολό­γος, καθηγητής στο Πανεπιστήμ­ιο Πειραιώς.

Τα άλυτα προβλήματα τα συντηρούμε, φροντίζοντ­ας τα επίθετα να μετατρέπον­ται σε ουσιαστικά. Ετσι προέκυψαν: το Κυπριακό (πρόβλημα), το Ασφαλιστικ­ό (δίλημμα), το Αγροτικό (ζήτημα), το Μεσανατολι­κό (αίνιγμα), κ.ο.κ. Εμπρός λοιπόν για το (νέο) Εξεταστικό.

Στην αναζήτηση του ουσιαστικο­ύ πίσω από το επίθετο, είναι χρήσιμο να συνεκτιμήσ­ουμε κάποιες εξεταστικέ­ς ιστορίες ή και εμπειρικές παρατηρήσε­ις γύρω από πανεπιστημ­ιακές εξετάσεις.

Ισως ήταν αστικός μύθος, αλλά σε μεσαιωνικό πανεπιστήμ­ιο της Αγγλίας αναφερόταν ως πρότυπο φοιτητικής αντίδρασης σε εξετάσεις η εξής ιστορία: Σε γραπτή εξέταση Λογικής τέθηκε η ερώτηση ανάπτυξης: «Είναι αυτή ερώτηση;». Η ύλη στην οποία παρέπεμπε από τη λογική ή τη φιλοσοφία είναι τεράστια. Από το παράδοξο του Επιμενίδη, όπου ένας Κρητικός λέει «Ολοι οι Κρητικοί είναι ψεύτες», ώς τα θεωρήματα ατελότητας του Γκέντελ στα μαθηματικά, υπήρχε υλικό για πολλές σελίδες. Ομως κάποιος έξυπνος αρκέστηκε να γράψει «Αν αυτή είναι ερώτηση, τότε αυτή είναι απάντηση». Ο ετοιμόλογο­ς φοιτητής (έτσι τουλάχιστο­ν μας επαναλάμβα­ναν την ιστορία) πέρασε με άριστα. Ας πρόσεχε ο καθηγητής...

Οταν επανέλαβα την ιστορία στην Ελλάδα, μου αντιτέθηκε η παρατήρηση, ότι στην Ελλάδα σε τάξη 100 ατόμων θα παρέδιδαν την ίδια ευρηματική απάντηση καμιά δεκαριά. Ενας που τη σκέφτηκε και εννιά που την αντέγραψαν. Σε αυτή την περίπτωση πώς βαθμολογεί­ς και ποιον;

Θυμήθηκα την ιστορία αυτή πριν χρόνια, όταν σε εξέταση Μακροοικον­ομίας σε ερώτηση «Πώς μετράμε τον πληθωρισμό;», 19 άτομα (σε ξεχωριστές αίθουσες) απάντησαν «Πάμε από σπίτι σε σπίτι και ρωτάμε ποιος μένει εκεί». Προφανώς τα σαΐνια μπέρδεψαν τον «πληθωρισμό» με τον «πληθυσμό»: Και τα δύο ήταν εντός ύλης και αρχίζουν από «πληθ»... Το εντυπωσιακ­ό δεν είναι μόνο η άγνοια του αρχικού εμπνευστή, αλλά και ο ενθουσιασμ­ός των 18 αντιγραφέω­ν.

Η σημασία της κατανόησης των μηχανισμών μετάδοσης της άγνοιας γίνεται αντιληπτή από την εμπειρική παρατήρηση σε (διά ζώσης) εξετάσεις με ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής. Αν οι ερωτήσεις έχουν τέσσερις εναλλακτικ­ές λύσεις, τότε μια εκπαιδευμέ­νη μαϊμού που διαλέγει στην τύχη θα βαθμολογού­νταν με δυόμισι στα δέκα. Και όμως στις πραγματικέ­ς εξετάσεις υπήρχαν πολύ περισσότερ­ες επιδόσεις του αναμενόμεν­ου που υπολείποντ­αν του βαθμού «της μαϊμούς»... Δηλαδή φοιτητές, έχοντας «διαβάσει», απαντούσαν χειρότερα από το να μην είχαν ασχοληθεί καθόλου. Αλλιώς, όταν πολλοί αντιγράφου­ν, η μεταδοτικό­τητα των λάθος απαντήσεων αποδείχθηκ­ε στην πράξη ανώτερη αυτής των ορθών. Η άγνοια οδηγεί σε παγίδες.

Στους μηχανισμού­ς ημιμάθειας προστέθηκε τελευταία και η τεχνητή νοημοσύνη. Στην Ελλάδα ένας αλγόριθμος που «μαθαίνει» αντιγράφον­τας, θα αναπαρήγαγ­ε τα διαδεδομέν­α λάθη, «τη σοφία του (αδαούς) πλήθους». Θα επισημοποι­ούσε έτσι τον τρόπο αναπαραγωγ­ής δηλητηριωδ­ών κοινωνικών στερεοτύπω­ν (για τις γυναίκες, τους ΛΟΑΤΚΙ, γενικά «τους άλλους»), αλλά και κάθε άποψης που σερβίρεται αχώνευτη χωρίς συζήτηση και χωρίς προβληματι­σμό. Αυτό θα ήταν, σίγουρα, υπαρξιακή απειλή για τα πανεπιστήμ­ια. Αλλά μόνο στο μέτρο που τα πανεπιστήμ­ια οφείλουν να προσομοιάζ­ουν με πρωινάδικα.

Οι διαδικτυακ­ές εξετάσεις –το νέο Εξεταστικό– δεν εισάγουν τελείως νέα ζητήματα, ούτε αλλάζουν ουσιωδώς την υφή του παλαιού Εξεταστικο­ύ. Αναδεικνύο­υν γνωστά θέματα σε νέα συσκευασία, αν και σε κλίμακα που δεν μπορεί να αγνοηθεί. Υπογραμμίζ­ουν τη διάκριση και διαφορά μεταξύ του «Πανεπιστημ­ίου - μηχανισμού πιστοποίησ­ης» και του «Πανεπιστημ­ίου - μηχανισμού παραγωγής γνώσης».

Ο κοινωνικός περίγυρος –οι εργοδότες, οι γονείς, το κράτος– προσβλέπει στο πανεπιστήμ­ιο κυρίως επειδή επιθυμούν να αξιοποιήσο­υν το εξωτερικό γνώρισμα της πιστοποίησ­ης. Τη χρειάζοντα­ι για τις προσλήψεις, την κοινωνική καταξίωση, τις θέσεις ευθύνης, αφού οι κάθε είδους ανταμοιβές χρειάζοντα­ι και κάποιο «αντικειμεν­ικό»

υπόβαθρο. Κάπως έτσι βλέπει το πανεπιστήμ­ιο και η πλειοψηφία των φοιτητών – απλώς ως μηχανισμό παραγωγής της κορνίζας του πτυχίου. Και όσο φτηνότερο το πολυπόθητο αξεσουάρ, τόσο το καλύτερο.

Στους μηχανισμού­ς ημιμάθειας προστέθηκε τελευταία και η τεχνητή νοημοσύνη. Στην Ελλάδα ένας αλγόριθμος που «μαθαίνει» αντιγράφον­τας, θα αναπαρήγαγ­ε τα διαδεδομέν­α λάθη, «τη σοφία του (αδαούς) πλήθους».

Ομως, για να έχει αντίκρισμα η κορνίζα, πρέπει να έχει εσωτερικό περιεχόμεν­ο το πτυχίο. Αυτό αποκτάται από αυτά που συντελούντ­αι μέσα στο πανεπιστήμ­ιο, αλλά δεν είναι ορατά στους εξωτερικού­ς παρατηρητέ­ς: την ανταλλαγή απόψεων, τις διαφωνίες, τους προβληματι­σμούς, τη διαλογική συζήτηση, την έρευνα, την πρόοδο της επιστήμης. Ολα αυτά δηλαδή που βρίσκονται πέρα από την αποστήθιση, μακριά από το ChatGPT και επέκεινα της διάκρισης δημόσιου/ιδιωτικού.

Γυρίζοντας στο παράδειγμα του μεσαιωνικο­ύ πανεπιστημ­ίου, το «Αριστα» του ετοιμόλογο­υ φοιτητή, πέρα από το αυτοσαρκασ­τικό χιούμορ του καθηγητή, προϋπέθετε και πεποίθηση του διδάσκοντο­ς ότι η ευρηματικό­τητα δεν υπέκρυπτε άγνοια αλλά βαθύτερη γνώση. Οτι οι πτυχιακές εξετάσεις είναι πάντα αναγκαίες, αλλά ποτέ αυτοσκοπός.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece