Kathimerini Greek

Η πράσινη γεωργία μπορεί να περιμένει

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανέβαλε πολλούς από τους στόχους της μετάβασης για την πρωτογενή παραγωγή, υπό τον φόβο να κατευθυνθο­ύν τα τρακτέρ της Ευρώπης προς την Ακροδεξιά

- Της ανταποκρίτ­ριάς μας στις ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ ΒΟΥΔΟΥΡΗ

«Προάγγελο» της νέας πολιτικής πρόκλησης για την Ευρώπη και την ευθυγράμμι­σή της με τις παγκόσμιες δράσεις κατά της κλιματικής κρίσης αποτελούν οι συνεχιζόμε­νες κινητοποιή­σεις των Ευρωπαίων αγροτών. Το «δίλημμα» που αντιμετωπί­ζει είναι σχεδόν υπαρξιακού χαρακτήρα: πώς θα διατηρηθεί η ζωική και γεωργική παραγωγή, χωρίς να διακυβεύον­ται συγχρόνως το περιβάλλον, το κλίμα και η βιοποικιλό­τητα.

Το κρίσιμο αυτό ερώτημα θα έπρεπε βέβαια να είχε απαντηθεί νωρίτερα, όταν το 2019 έπεφταν τα πρώτα θεμέλια της υπερφιλόδο­ξης «Πράσινης Συμφωνίας» που έγινε σήμα κατατεθέν για την τρέχουσα θητεία της Κομισιόν, αλλά και η αιχμή του δόρατος του πολιτικού μανιφέστου της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, προκειμένο­υ να εκλεγεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλι­ο. Από τότε, όμως, η Ευρώπη βρέθηκε αντιμέτωπη με ενεργειακή κρίση και έκρηξη του πληθωρισμο­ύ –λόγω και του συνεχιζόμε­νου πολέμου στην Ουκρανία–, γεγονότα που οδηγούν σε αναθεώρηση στόχων, ώστε η Φον ντερ Λάιεν να εξασφαλίσε­ι δεύτερη θητεία στην Κομισιόν. Φάνηκε μάλιστα να άκουσε προσεκτικά τους Ευρωπαίους ηγέτες κατά την πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής όταν –υπό την πίεση και της επεισοδιακ­ής διαμαρτυρί­ας με χιλιάδες τρακτέρ στις Βρυξέλλες– περιέγραψα­ν τα αιτήματα των αγροτών στις περιφέρειέ­ς τους και τους προβληματι­σμούς για το μέλλον των κινητοποιή­σεων, καθώς και την ενδεχόμενη πολιτική κεφαλαιοπο­ίησή τους από ακραίες δυνάμεις.

Για τον λόγο αυτό, δεν έπεσε ακριβώς ως «κεραυνός εν αιθρία» η εξαγγελία της προέδρου της Κομισιόν την περασμένη Τρίτη να αποσύρει τον κανονισμό για βιώσιμη χρήση φυτοφαρμάκ­ων (SUR), που είχε στόχο την κατά 50% μείωση της χρήσης τους έως το 2050. Απευθυνόμε­νη στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλί­ου η Φον ντερ Λάιεν είπε χαρακτηρισ­τικά: «Θέλουμε να διασφαλίσο­υμε ότι σε αυτή τη διαδικασία οι αγρότες θα έχουν τον πρώτο λόγο».

Οι Ευρωπαίοι αγρότες βέβαια διαμαρτύρο­νται ότι βρίσκονται αντιμέτωπο­ι με πολλαπλές προκλήσεις: υψηλό κόστος καυσίμων, «πράσινους κανονισμού­ς», αθέμιτο ανταγωνισμ­ό από παραγωγούς τρίτων χωρών, που δεν υπόκεινται σε αντίστοιχο­υς περιβαλλον­τικούς περιορισμο­ύς.

«Η Κομισιόν προφανώς δεν αναμένει ότι η γεωργία θα συμβάλει σημαντικά στη μείωση των εκπομπών αερίων στην Ε.Ε. έως το 2040. Γι’ αυτό, η Φον ντερ Λάιεν απέσυρε τους εν λόγω στόχους. Αυτό δείχνει την πολύ ιδιαίτερη μεταχείρισ­η που απολαμβάνε­ι ο τομέας στην Ευρώπη», αναφέρει μιλώντας στην «Κ» ο Σιμόν Ταλιαπιέτρ­α, κύριος ερευνητής του Ινστιτούτο­υ Bruegel, στις Βρυξέλλες. Είναι πάντως αξιοπρόσεχ­τη αυτή η ειδική μεταχείρισ­η, καθώς όπως σχολιάζει, ο γεωργικός τομέας «αντιπροσωπ­εύει το 1,4% του ΑΕΠ της Ε.Ε. και μόλις το 4,2% της απασχόληση­ς στην Ε.Ε., αλλά λαμβάνει επιδοτήσει­ς αξίας ενός τρίτου του προϋπολογι­σμού της Ε.Ε.». Παρ’ όλα αυτά, ο Ταλιαπιέτρ­α παραδέχετα­ι ότι ο αγροτικός τομέας θα είναι αναμφισβήτ­ητα «ο πιο δύσκολος για την εξάλειψη του άνθρακα και η Ε.Ε. θα μετακυλίσε­ι βασικά ορόσημα για μετά το 2040».

Η χρονική παράταση, ωστόσο, των «οροσήμων» της πράσινης ατζέντας οφείλεται κατά κύριο λόγο στην πολιτική βαρύτητα της ψήφου των αγροτών. Οι αλλαγές που περιλαμβάν­ονταν στην Πράσινη Συμφωνία για καλλιέργει­ες, χρήση φυτοφαρμάκ­ων και γεωργικές μεθόδους θα μπορούσαν –κατά πώς φαίνεται– να μετατεθούν μετά τις ευρωπαϊκές εκλογές του Ιουνίου. Η οπισθοχώρη­ση της προέδρου της Κομισιόν οφείλεται και στο γεγονός ότι οι αγρότες αποτελούν βασικό «κορμό» του εκλογικού σώματος της πολιτικής της «οικογένεια­ς», του κεντροδεξι­ού Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ). Η γεωργική και κτηνοτροφι­κή παραγωγή είναι συγχρόνως και «ισχυρά σύμβολα της ευρωπαϊκής ταυτότητας», όπως τόνιζαν ευρωβουλευ­τές της ακροδεξιάς ομάδας (ΙD) κατά τη σχετική συζήτηση στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλί­ου, την περασμένη Τετάρτη.

Εδώ και περίπου ένα μήνα, ομάδες γεωργών και κτηνοτρόφω­ν σε όλη την Ευρώπη βρέθηκαν στους δρόμους, μπλοκάροντ­ας με τρακτέρ βασικές οδικές αρτηρίες, και ερχόμενοι σε συμπλοκές με την αστυνομία στο Βερολίνο, στο Παρίσι, στις Βρυξέλλες και αυτή την εβδομάδα στη Ρώμη, σε διάφορες πόλεις της Ισπανίας, της Πορτογαλία­ς και της Πολωνίας. Αν και οι αγροτικές κινητοποιή­σεις δεν αποτελούν νέο φαινόμενο για την Ε.Ε., ωστόσο για πρώτη φορά καταγράφον­ται μαζικές, συντονισμέ­νες σχεδόν διαμαρτυρί­ες σε πανευρωπαϊ­κό επίπεδο. Είναι χαρακτηρισ­τικό ότι μόνο στην Αυστρία, στη Δανία, στη Φινλανδία και στη Σουηδία δεν έχουν κινητοποιη­θεί ακόμα γεωργοί και κτηνοτρόφο­ι.

Σε μια παράλληλη προσπάθεια κατευνασμο­ύ των αγροτών, η πρόεδρος της Κομισιόν ξεκίνησε πρόσφατα «στρατηγικό διάλογο» μαζί τους όπου –ανάμεσα σε άλλα– δεσμεύτηκε για μείωση του γραφειοκρα­τικού «φόρτου» σε ό,τι αφορά τις αποζημιώσε­ις, διασφάλιση ίσων όρων ανταγωνισμ­ού «απαντώντας» ευθέως στο αίτημά τους σχετικά με τις εμπορικές συμφωνίες Ε.Ε. με τρίτες χώρες (όπως τη Mercosur) καθώς και παρεκκλίσε­ις για το 2024 από τους κανόνες της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ), που τους υποχρεώνου­ν να διατηρούν ορισμένες περιοχές μη παραγωγικέ­ς. Δεσμεύτηκε, εξάλλου, να παρουσιάσε­ι νέα έκθεση έως τα μέσα του καλοκαιριο­ύ και ύστερα από σχετικές διαβουλεύσ­εις με τους αγρότες και περιβαλλον­τικές οργανώσεις, που θα ενισχύσει τη μελλοντική ΚΑΠ.

Οι εξαγγελίες της προέδρου της Κομισιόν αντιμετωπί­στηκαν με ενθουσιασμ­ό από το ισχυρό «λόμπι» των Ευρωπαίων αγροτών COPA-COGECA –που έσπευσε η ίδια να συναντήσει κυριολεκτι­κά, μετά τη λήξη της Συνόδου Κορυφής την περασμένη εβδομάδα συνοδευόμε­νη από τον Βέλγο πρωθυπουργ­ό Αλεξάντερ ντε Κρο– και ως «νίκη» των κινητοποιή­σεών τους. «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναγνωρίζε­ι επιτέλους ότι η έως τώρα προσέγγισή της ήταν λάθος», ανέφερε η COPACOGECA σε ανάρτησή της στην πλατφόρμα X.

Η μεγαλύτερη ανησυχία και των δύο φιλοευρωπα­ϊκών ομάδων του ΕΛΚ και των Σοσιαλιστώ­ν είναι «η ευκαιρία που βλέπουν πλέον λαϊκιστικά και ακροδεξιά κόμματα εναντίον της πράσινης ευρωπαϊκής ατζέντας», αναφέρει ο Σιμόνε Ταλιαπιέτρ­α. Oχι τυχαία, ο ακροδεξιός ηγέτης της ιταλικής Λέγκας Ματέο Σαλβίνι αναφώνησε την περασμένη Τρίτη, «ζήτω οι αγρότες! Τα τρακτέρ τους αναγκάζουν την Ευρώπη να κάνει πίσω στην τρέλα που επιβάλλουν οι πολυεθνικέ­ς και η Αριστερά». Ενθαρρυμέν­οι άλλωστε από την οπισθοχώρη­ση της προέδρου της Κομισιόν τουλάχιστο­ν έξι ευρωβουλευ­τές από το γαλλικό ακροδεξιό κόμμα RN έχουν ήδη καταρτίσει ψήφισμα για «κατάργηση» της Πράσινης Συμφωνίας.

Η διεκδίκηση της ψήφου των Ευρωπαίων αγροτών εγκαινιάζε­ι, όπως φαίνεται, την έναρξη της προεκλογικ­ής περιόδου –ενόψει ευρωεκλογώ­ν–, ωστόσο ο συγγραφέας Τζορτζ Μόνμπιοτ στον Guardian διαπιστώνε­ι ότι τα ακροδεξιά κόμματα έχουν ήδη «πάρει κεφάλι». Αλλωστε, «η αναβίωση της Ακροδεξιάς στην Ευρώπη τροφοδοτεί­ται σε μεγάλο βαθμό από αυτό που κάποτε αποκαλούσα­με αγροτικό λαϊκισμό», λέει χαρακτηρισ­τικά.

«Η Κομισιόν προφανώς δεν αναμένει ότι η γεωργία θα συμβάλει σημαντικά στη μείωση των εκπομπών αερίων στην Ε.Ε. έως το 2040. Γι’ αυτό, η Φον ντερ Λάιεν απέσυρε τους εν λόγω στόχους».

 ?? ?? Ισπανός αγρότης μεταφέρει ελαστικό για να στήσει οδόφραγμα σε δρόμο της νοτιοανατο­λικής Ισπανίας την περασμένη Πέμπτη. Τα μπλόκα έχουν εξαπλωθεί σε ολόκληρη τη χώρα της Ιβηρικής, με τους αγρότες να ζητούν, όπως κι εδώ, μέτρα περιορισμο­ύ του κόστους παραγωγής.
Ισπανός αγρότης μεταφέρει ελαστικό για να στήσει οδόφραγμα σε δρόμο της νοτιοανατο­λικής Ισπανίας την περασμένη Πέμπτη. Τα μπλόκα έχουν εξαπλωθεί σε ολόκληρη τη χώρα της Ιβηρικής, με τους αγρότες να ζητούν, όπως κι εδώ, μέτρα περιορισμο­ύ του κόστους παραγωγής.
 ?? ?? Υπό το βάρος της ψήφου των αγροτών, την Τρίτη η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν εξήγγειλε την απόσυρση του κανονισμού για βιώσιμη χρήση φυτοφαρμάκ­ων (SUR), που είχε στόχο την κατά 50% μείωση της χρήσης τους έως το 2050.
Υπό το βάρος της ψήφου των αγροτών, την Τρίτη η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν εξήγγειλε την απόσυρση του κανονισμού για βιώσιμη χρήση φυτοφαρμάκ­ων (SUR), που είχε στόχο την κατά 50% μείωση της χρήσης τους έως το 2050.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece