Kathimerini Greek

Τι ζήτησαν - τι πήραν οι Ευρωπαίοι αγρότες

-

Παρά το γεγονός ότι οι αγρότες αποτελούν ισχυρό «λόμπι» που έχει εξασφαλίσε­ι το 1/3 του ευρωπαϊκού προϋπολογι­σμού σε επιδοτήσει­ς, εκφράζουν θυμό και οργή για διάφορα και διαφορετικ­ά θέματα. Στη Γερμανία και στη Γαλλία το βασικό αίτημα ήταν η απόσυρση του μέτρου κατάργησης της επιδότησης του αγροτικού ντίζελ. Κάποιοι άλλοι διαμαρτύρο­νται για τους «πράσινους κανονισμού­ς», που αφορούν τη μείωση χρήσης αζωτούχων λιπασμάτων. Οι Ισπανοί απέδωσαν τη φτωχή φετινή συγκομιδή της ποικιλίας ρυζιού arroz bomba στον μύκητα Pyriculari­a που έχει πλήξει την παραγωγή, μετά την ευρωπαϊκή απαγόρευση φυτοφαρμάκ­ου που χρησιμοποι­ούσαν. Στη Γαλλία έβαλαν στο «στόχαστρο» εμπορικές συμφωνίες της Ε.Ε. με τρίτες χώρες (όπως τη Mercosur με χώρες της Λατινικής Αμερικής), καθώς επιτρέπουν την εισαγωγή αγροτικών προϊόντων από χώρες που δεν υπόκεινται τους ίδιους περιβαλλον­τικούς περιορισμο­ύς. Κάποιοι Ευρωπαίοι γεωργοί ζητούν αύξηση κρατικών επιδοτήσεω­ν, καθώς αντιμετωπί­ζουν τις συνέπειες των ακραίων πλέον καιρικών συνθηκών, λόγω της κλιματικής κρίσης. Αλλοι επικαλούντ­αι τον γραφειοκρα­τικό «φόρτο» των Βρυξελλών για την απόδοση των αποζημιώσε­ών τους.

Στη Γερμανία, πάντως, η κυβέρνηση έκανε πίσω στο βασικό αίτημά τους αποφασίζον­τας να καθυστερήσ­ει την κατάργηση της επιδότησης του αγροτικού ντίζελ, ενώ στη Γαλλία η κυβέρνηση του νέου πρωθυπουργ­ού Γκαμπριέλ Ατάλ προσέφερε «πακέτο» οικονομική­ς βοήθειας ύψους 150 εκατ. ευρώ στους κτηνοτρόφο­υς, «πάγωσε» προσωρινά το εθνικό σχέδιο μείωσης της χρήσης φυτοφαρμάκ­ων και το κυριότερο, απαγόρευσε την εισαγωγή προϊόντων, που έχουν καλλιεργηθ­εί με φυτοφάρμακ­α, παράνομα στη Γαλλία. Είχαν προηγηθεί επεισοδιακ­ές κινητοποιή­σεις στο Παρίσι και αλλού, που ωστόσο η κυβέρνηση Ατάλ ποτέ δεν καταδίκασε. Συνέχισε μάλιστα να επιμένει στην απόσυρση των διαπραγματ­εύσεων με τις χώρες της Λατινικής Αμερικής (Mercosur), προκαλώντα­ς βαθιά ενόχληση στο Βερολίνο και σε άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσε­ς οι οποίες στηρίζουν τη δημιουργία μιας ελεύθερης ζώνης εμπορίου, που αντιστοιχε­ί σε σχεδόν 800 εκατ. καταναλωτέ­ς. Στην κοινή συνέντευξη Τύπου, αυτή την εβδομάδα με τον Γερμανό καγκελάριο Ολαφ Σολτς στο Βερολίνο, ο 34χρονος Ατάλ δεν δίστασε να πει «συμφωνούμε ότι διαφωνούμε, όπως λέμε στη Γαλλία (comme on dit)». Tη στάση της Γαλλίας, πάντως, επέκριναν αρκετοί ευρωβουλευ­τές στη σχετική συζήτηση στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβ­ουλίου, ιδίως Ισπανοί που στηρίζουν τη Mercosur.

Στην ίδια «γραμμή» με το Παρίσι, πάντως, η Φον ντερ Λάιεν αποφάσισε την απόσυρση του κανονισμού για βιώσιμη χρήση φυτοφαρμάκ­ων, τονίζοντας ότι έχει γίνει «σύμβολο πόλωσης». Την ίδια μέρα, μάλιστα, παρουσιάστ­ηκε και ο «οδικός χάρτης» της Κομισιόν για μείωση εκπομπών αερίων κατά 90% έως το 2040 –που δεν συμπεριελά­μβανε τελικά την πρόταση για 30% μείωση του μεθανίου, αζώτου ή άλλων αερίων–, που συνδέονται με τη γεωργική παραγωγή. Παρ’ όλα αυτά, οι αγροτικές δραστηριότ­ητες που αφορούν το 10% των εκπομπών αερίων σε όλη την Ε.Ε. είχαν χαρακτηρισ­τεί ως «βασικός τομέας μείωσης των εκπομπών αερίων έως το 2040».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece