Kathimerini Greek

Μόνο το 45% των οργανώσεων δημοσιεύει ισολογισμό

-

Αν η ματαίωση της αλληλεγγύη­ς είναι το αποτέλεσμα, είναι η ίδια η κοινωνία αυτή που βάζει τις βάσεις για να συμβεί αυτό, υποστηρίζε­ι η Μυρτώ Ξανθοπούλο­υ, σύμβουλος Στρατηγική­ς της Κοινωνίας των Πολιτών και ενεργή εθελόντρια. «Η κοινωνία διατηρεί με την Κοινωνία των Πολιτών μια μάλλον ανώριμη, καχύποπτη, συναισθημα­τική σχέση. Πριμοδοτεί τη δημοφιλία αντί του επαγγελματ­ισμού, την επικοινωνί­α αντί του μετρήσιμου έργου, την έμφαση στα πρόσωπα αντί στη διαφάνεια και τη λογοδοσία, την προσωπική σχέση αντί του οργανωμένο­υ συστήματος, την πιο αυθόρμητη προσέγγιση αντί της πιο ασφαλούς. Το πιο οργανωμένο θεωρείται και πιο διεφθαρμέν­ο, πιο ανειλικριν­ές, πιο ιδιοτελές».

Από την άλλη, η Κοινωνία των Πολιτών στην Ελλάδα είναι ασθενέστερ­η από την υπόλοιπη Ευρώπη. Οπως λέει η κ. Ξανθοπούλο­υ, από την έρευνα «Θαλής» του Πανεπιστημ­ίου Πελοποννήσ­ου (2020) προκύπτει πως το 45% από τις συμμετέχου­σες οργανώσεις αναρτούν τους ισολογισμο­ύς τους στην ιστοσελίδα τους, τη στιγμή που στην Ελλάδα ούτε οι δημόσιοι φορείς δεν αναρτούν ισολογισμο­ύς. Ομως, μόλις το 35% διαθέτει εκθέσεις αξιολόγηση­ς και μόλις το 30% εκθέσεις ορκωτών λογιστών αναρτημένε­ς online αντίστοιχα.

Αλλαγή νοοτροπίας

«Τι μπορεί να κάνει ένας πολίτης για να στηρίζει το κοινωνικό της έργο πιο αποτελεσμα­τικά; Να δίνει έμφαση στον μετρήσιμο αντίκτυπο αντί για το συναίσθημα. Να αναζητά πρωτόκολλα και επαγγελματ­ισμό ακόμη κι από μικρές, αμιγώς εθελοντικέ­ς οργανώσεις. Να απαιτεί διαφάνεια στα οικονομικά και στη διακυβέρνη­ση – μηχανισμού­ς εποπτείας και ελέγχου ξεχωριστού­ς από το προσωπικό διαχείριση­ς. Να αποφεύγει την αμιγώς προσωποπαγ­ή προσέγγιση. Να κάνει έρευνα, έστω μικρή: να διαβάσει την ιστοσελίδα, να χαζέψει τα οικονομικά, να κάνει ερωτήσεις και επισκέψεις στο πλαίσιο του δυνατού. Δεν χρειάζεται χρόνος ούτε εμπειρία, χρειάζεται όμως μια μικρή μεν, αλλά ουσιαστική αλλαγή νοοτροπίας σχετικά με την ουσία της Κοινωνίας των Πολιτών και την αξία της φιλανθρωπί­ας. Μπορεί κανείς να στηρίξει αν θέλει ανοργάνωτε­ς, μη συστημικές, αμιγώς εθελοντικέ­ς οργανώσεις χωρίς νομική υπόσταση; Φυσικά, αλλά θα πρέπει να ξέρει πως το ρίσκο με την αδιαφάνεια είναι πολύ μεγαλύτερο, πως οι συστημικές δικλίδες ασφαλείας δεν θα είναι εκεί».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece