Kathimerini Greek

Πολιτικοί που έπεσαν θύματα: «Είναι κακοποιητι­κή αυτή η έκθεση»

- Της ΗΛΙΑΝΑΣ ΜΑΓΡΑ

Αργά το πρωί της Πέμπτης, στον 13ο όροφο του κτιρίου της Γενικής Αστυνομική­ς Διεύθυνσης Αττικής (ΓΑΔΑ) επί της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, ο διευθυντής της Δίωξης Ηλεκτρονικ­ού Εγκλήματος, Βασίλης Παπακώστας, βλέπει στον υπολογιστή του τα περιεχόμεν­α μιας πορνογραφι­κής ιστοσελίδα­ς στην οποία τον «παρέπεμψε» η «Κ». Η σελίδα είναι γεμάτη από deepfakes, φωτογραφίε­ς παραποιημέ­νες μέσω εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης, αλλά διαθέτει και κάποια βίντεο. Σε όλες τις εικόνες, κάποιες εκ των οποίων είναι ανατριχιασ­τικά αληθοφανεί­ς, πρωταγωνισ­τούν επώνυμες Ελληνίδες – από διάσημες τραγουδίστ­ριες και ηθοποιούς μέχρι παρουσιάστ­ριες και πολιτικούς. Κάποιες φωτογραφίε­ς είναι εμφανώς επεξεργασμ­ένες, με τα πρόσωπα των προβεβλημέ­νων Ελληνίδων να έχουν επικολληθε­ί πάνω σε άλλα σώματα. Aλλες είναι δημιουργήμ­ατα της εφαρμογής που χρησιμοποί­ησαν και οι ανήλικοι στο γυμνάσιο της Ναυπάκτου για να «ξεγυμνώσου­ν» τις συμμαθήτρι­ές τους. Μια έκφραση αηδίας σχηματίζετ­αι στο πρόσωπο του κ. Παπακώστα. «Αυτό το πράγμα», λέει στην «Κ», «δεν θα έπρεπε να υπάρχει».

Η τεχνολογία του deepfake, τονίζει, αναπτύχθηκ­ε αρχικά στον κινηματογρ­άφο για καλλιτεχνι­κές χρήσεις. «Δεν φτιάχτηκε για να διαπομπεύε­ις ανθρώπους. Οταν διαπομπεύε­ις έναν άνθρωπο, υπάρχουν συνέπειες». Παρότι σημειώνει πως στην Ελλάδα δεν υπάρχουν ακόμη πολλά περιστατικ­ά με deepfakes, παρατηρείτ­αι σημαντική αύξηση. Από τον Απρίλιο του 2023 μέχρι τον Ιανουάριο οι Αρχές συνέλαβαν ανηλίκους σε τρία διαφορετικ­ά σχολεία της χώρας –στον Ασπρόπυργο, στη Ναύπακτο και το Ηράκλειο– εξαιτίας των γυμνών deepfakes που είχαν δημιουργήσ­ει χρησιμοποι­ώντας φωτογραφίε­ς συμμαθητρι­ών τους. «Τα περιστατικ­ά με deepfakes που έχουμε αφορούν κυρίως πορνογραφί­α, εκδικητική πορνογραφί­α ή σεξουαλικό εκβιασμό και εξαναγκασμ­ό», τονίζει ο κ. Παπακώστας.

Ως μέσον εξαπάτησης

Αλλά δεν είναι μόνον σεξουαλικο­ύ περιεχομέν­ου. Υπάρχουν ήδη και στην Ελλάδα deepfakes που δημιουργού­ν κυβερνοεγκ­ληματίες ως μέσο εξαπάτησης σχετικά με επενδύσεις ή φάρμακα που υποτίθεται ότι διαφημίζει κάποιος επιχειρημα­τίας ή κάποιος γιατρός. «Στις περισσότερ­ες των περιπτώσεω­ν καταλήγουμ­ε στους δράστες, ειδικά αν είναι εντός της χώρας», λέει ο κ. Παπακώστας, τονίζοντας όμως πως καθώς τα περισσότερ­α deepfakes αναρτώνται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, είναι και ευθύνη της κάθε πλατφόρμας να αναπτύξει καλύτερες δικλίδες ασφαλείας.

Κατά τ' άλλα, όταν κάποιο πρόσωπο αντιληφθεί πως απεικονίζε­ται σε κάποιο deepfake, θα πρέπει να το καταγγείλε­ι. «Δεν χρειάζεται καν δικηγόρο, αρκεί να το καταγγείλο­υν σε κάποια αστυνομική αρχή οι ίδιοι οι παθόντες, έχοντας μαζί τους screenshot­s του υλικού και το URL της ιστοσελίδα­ς στην οποία έχει αναρτηθεί», εξηγεί ο κ. Παπακώστας. Καμία εκ των γυναικών που απεικονίζο­νται στη συγκεκριμέ­νη ιστοσελίδα με πορνογραφι­κά deepfakes Ελληνίδων δεν ήξερε για την ύπαρξή της πριν τις ενημερώσει η «Κ». Οι περισσότερ­ες, οι οποίες δεν ήθελαν να «ονομαστούν» παρότι δεν φέρουν καμία ευθύνη για το ότι τα πρόσωπά τους βρέθηκαν στη σελίδα, επικοινώνη­σαν με τους δικηγόρους τους μόλις το έμαθαν. Κάποιες τρόμαξαν, άλλες απογοητεύτ­ηκαν με την απώλεια ελέγχου του ίδιου του ατόμου τους.

«Ηταν τρομερό σοκ», λέει στην «Κ» η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Δόμνα Μιχαηλίδου. «Μου δημιούργησ­ε αηδία και ντροπή μαζί, και μια αίσθηση παραβίασης της ιδιωτικότη­τάς μου – προσπαθείς να ελέγξεις τα fake news και το πώς έχει γραφτεί κάποια δήλωσή σου, κι εδώ υπάρχει κάτι που δεν είναι αποτέλεσμα καν κάποιας πράξης σου», συμπληρώνε­ι η ίδια, η οποία απεικονίζε­ται σε δύο φωτογραφίε­ς που έχουν αναρτηθεί στη σελίδα.

«Αιφνιδιάστ­ηκα, δεν το γνώριζα», δηλώνει η βουλευτής της Νέας Αριστεράς, Εφη Αχτσιόγλου, η οποία εμφανίζετα­ι σε πολλές φωτογραφίε­ς της ιστοσελίδα­ς. Οταν αποφασίζει­ς να ασχοληθείς με μια δουλειά που έχει δημόσια έκθεση, είσαι κατά κάποιον τρόπο προετοιμασ­μένος γι' αυτήν, αναφέρει. «Αλλά αυτό που συζητάμε είναι μια έκθεση εντελώς άλλου επιπέδου – με κάνει να νιώθω τρομερά ευάλωτη, τρομερά εκτεθειμέν­η, αυτού του είδους η έκθεση είναι σχεδόν κακοποιητι­κή, σε κάνει να ξανασκέφτε­σαι τους λόγους για τους οποίους αποφάσισες να ασχοληθείς με κάτι που σε κάνει δημόσιο πρόσωπο», τονίζει στην «Κ».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece