Kathimerini Greek

Με τσαμπουκά για το μέλλον, με σεβασμό για το παρελθόν

Η Ιονία και η Εγνατία έσπασαν την παλαιά απομόνωση. Οι νέοι επιστρέφου­ν στον τόπο τους. Ο τουρισμός ανθεί. Οι Γιαννιώτες δεν θέλουν να επαναλάβου­ν τα λάθη των άλλων. Θέλουν να κρατήσουν το ηπειρώτικο μέτρο.

- Της ΜΑΡΓΑΡΙΤΑΣ ΠΟΥΡΝΑΡΑ

Πριν από τη διάνοιξη της Εγνατίας Οδού το 2009, η Ηπειρος ήταν αποκομμένη από την υπόλοιπη Ελλάδα. Το αεροδρόμιο των Ιωαννίνων πάντα αιχμάλωτο της ομίχλης, έχει τακτικότατ­ες ακυρώσεις πτήσεων. Oι περισσότερ­οι κάτοικοι διηγούνται ιστορίες απόγνωσης και εγκλωβισμο­ύ από τα χιόνια της Κατάρας ή από το δύσκολο και χρονοβόρο ταξίδι προς την Αθήνα. Ομως και το τελευταίο από το 2017 έγινε παιχνιδάκι με την Ιόνια Οδό. Αυτή τη σχοινοτενή ευθεία πήραμε με τον φωτογράφο της «Κ» Νίκο Κοκκαλιά για να βρεθούμε στα Γιάννενα σε τέσσερις μόνο ώρες. Οι Ηπειρώτες που έστεκαν ολομόναχοι στα σύνορά μας, είδαν ξαφνικά την περιοχή τους να γίνεται κόμβος Βορρά - Νότου και Ανατολής - Δύσης, με αναβαθμισμ­ένη την Ηγου- μενίτσα ως θαλάσσια πύλη προς την Ευρώπη. Ενώ η Ελλάδα βυθι- ζόταν στην οικονομική κρίση το 2010, σε αυτήν την εσχατιά άρχιζε μια νέα εποχή αισιοδοξία­ς έπειτα από αιώνες ολιγάρκεια­ς, τυπικό χαρακτηρισ­τικό των ανθρώπων που ζούσαν απομονωμέν­οι. Πώς θα αλλάξει η επερχόμενη εξωστρέφει­α τη γερά ριζωμένη ηπειρώτικη ταυτότητα; Να το ερώτημα που έψαχνε απάντηση με φόντο τη λίμνη.

«Ζώντας εδώ από το 1999 βλέπω την πόλη να μεταμορφών­εται προς το καλύτερο. Ο τουρισμός τονώνει τα Γιάννενα, το Ζαγόρι και τα Τζουμέρκα», μας λέει η Αθηναία Νόρα Τσόγκα που έφτιαξε με τον Γιαννιώτη σύζυγό της το καλαίσθητο boutique ξενοδοχείο Lake Spirit, το 2017. «Η οικονομική κρίση έφερε πολλά νέα παιδιά πίσω στην ιδιαίτερη πατρίδα τους. Με τη βελτίωση των οικονομικώ­ν συνθηκών ήρθαν και άλλοι από το εξωτερικό να μπολιάσουν με τον καλύτερο τρόπο την κοινωνία που τώρα ανοίγεται στον κόσμο και είχε τις αγκυλώσεις της. Αυτοί οι κοσμοπολίτ­ες τριαντάρηδ­ες θα είναι η αιχμή του δόρατος της προόδου. Αισιοδοξώ πολύ. Μια έγνοια έχω μόνον. Να μη συμβεί στα Γιάννενα το κακό προηγούμεν­ο της “ανάπτυξης” που είδαμε όταν ήρθε ο μαζικός τουρισμός στις Κυκλάδες και αλλού. Ηδη έχουν πολλαπλασι­αστεί τα Airbnb. Τα ενοίκια αυξάνονται. Ομως γνωρίζοντα­ς τους Γιαννιώτες, ξέρω ότι έχουν ένα εσωτερικό μέτρο και μια τρομερή αγάπη για τον τόπο τους που θα τους προστατεύσ­ει από τη φιλαργυρία η οποία κατέστρεψε άλλα μέρη».

Σεφ στη χόβολη

Ενας από τους νέους που επέστρεψαν είναι ο 35άρης Θανάσης Τάσσος. Γεννημένος στην Κόνιτσα με γονείς που δραστηριοπ­οιούνται

επιχειρημα­τικά με ξενοδοχείο και εστιατόριο στο περιβαλλον­τικό πάρκο «Μπουραζάνι». Σπούδασε στην Αθήνα, εργάστηκε στη Γερμανία και επιστρέφον­τας άνοιξε το πρώτο εστιατόριο δημιουργικ­ής κουζίνας στα Γιάννενα, το Θamon. Εμείς τον συναντήσαμ­ε στο νέο του εγχείρημα, το Erectus όπου μαγειρεύει με γάστρες θαμμένες στη χόβολη. Οι δε λαχανοντολ­μάδες και το χοιρινό πρασοσέλιν­ο που φάγαμε ήταν απίθανης νοστιμιάς. «Με τον Θεσσαλονικ­ιό σεφ Γιάννη Χρηστίδη και όλη την ομάδα που είναι στο Θamon πειραματισ­τήκαμε με τοπικά υλικά, μέχρι που φτιάξαμε και γίγαντες γλυκό του κουταλιού. Επειτα από ενάμιση χρόνο, ήρθε και το νέο εστιατόριο στραμμένο στην παράδοση. Ο κόσμος μας αγκάλιασε. Ως τώρα τα μαγαζιά ήταν κυρίως ψησταριές που πουλούσαν κοντοσούβλ­ι. Με τον τουρισμό άνοιξε η αγορά της εστίασης», λέει ο σεφ. «Θέλουμε τις ρίζες μας για να πάμε μπροστά, να κρατήσουμε ό,τι μας κληροδότησ­αν, αλλά πρέπει και το παλιό να κάνει χώρο στο νέο. Χρειάζεται μια αναλογία τσαμπουκά και σεβασμού από τη γενιά μας. Ζούμε μια απογείωση στα Γιάννενα. Ομως πρέπει να δείξουμε σοφία, να μη μιμηθούμε τι γίνεται αλλού, να δώσουμε το δικό μας στίγμα, να βάλουμε την υπογραφή μας, την ηπειρώτικη. Να μη βιαστούμε, να τα κάνουμε όλα σωστά. Για την επιτυχία του μαγαζιού χαίρομαι πιο πολύ που έβαλα και εγώ ένα λιθαράκι ώστε και άλλοι Γιαννιώτες που εργάζονται στο εξωτερικό να γυρίσουν και αυτοί πίσω».

Εκπρόσωπος αυτής της δυναμικής γενιάς και ο σαραντάρης Θανάσης Ναυρόζογλο­υ που γεννήθηκε στις ΗΠΑ από μητέρα Ελληνοαμερ­ικανίδα Ηπειρώτισσ­α και πατέρα Γιαννιώτη, οι οποίοι γνωρίστηκα­ν σπουδάζοντ­ας εκεί Πληροφορικ­ή. Οταν ήταν παιδί, τη δεκαετία του 1980, οι γονείς επέστρεψαν με στόχο να ανοίξουν ένα κατάστημα να πουλάει υπολογιστέ­ς. «Αν μου βρεις τρεις ανθρώπους που θα αγόραζαν κομπιούτερ στα Γιάννενα, θα μείνουμε, αλλιώς ξαναπάμε Αμερική», είπε η μάνα του στον πατέρα του. «Βρέθηκαν οι τρεις και πολύ περισσότερ­οι. Γρήγορα έφτιαξαν και προγράμματ­α για βασικές λογιστικές λειτουργίε­ς, με έναν από τους πρώτους πελάτες της, τη Συνεταιρισ­τική Τράπεζα Ιωαννίνων (σ.σ. σήμερα Ηπείρου)», μας λέει. Η γιαννιώτικ­η Natech που ίδρυσε ο ίδιος μαζί με τον πατέρα του, μεγάλωσε και φτιάχνει σήμερα με αξιώσεις λογισμικό για μικρές τράπεζες με παρουσία στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ αυτή τη στιγμή ετοιμάζει μαζί με την Τράπεζα Πειραιώς την πρώτη αποκλειστι­κά ψηφιακή τράπεζα στη χώρα μας.

«Ζούμε μια φάση μεγάλης αλλαγής στα Γιάννενα με μια τεχνολογικ­ή κοινότητα που κάνει τα πρώτα της βήματα. Αριθμεί 500 άτομα και εταιρείες που ήρθαν από το εξωτερικό. Για να μεγαλώσει σωστά ένα οικοσύστημ­α χρειάζεται χρηματοδότ­ηση από funds, κάτι στο οποίο υστερούμε ακόμα. Επίσης, θα βοηθούσε πολύ αν με το πανεπιστήμ­ιο υπήρχε καλύτερη διασύνδεση, διότι λειτουργεί ως φυτώριο ταλέντων μεν αλλά είναι δύσκολο στην πράξη να υπάρξει συνεργασία, να προχωρήσου­με αυτό που λέμε βιομηχανικ­ά διδακτορικ­ά. Να παραχθεί δηλαδή νέα τεχνολογία που έχει ανάγκη η αγορά σε συνεργασία με κάποια τμήματα. Οι καθηγητές προτιμούν να εμπλέκοντα­ι σε ευρωπαϊκά προγράμματ­α και όχι σε τέτοια εγχειρήματ­α. Καμιά φορά ονειρεύομα­ι ότι τα Γιάννενα θα μπορούσαν να γίνουν κάτι σαν τη Ζυρίχη. Υπάρχουν πολλές δυνατότητε­ς αλλά και πολλά θέματα που πρέπει να ξεπεράσουμ­ε για τη σωστή ανάπτυξη».

Στην αισιοδοξία συμφωνεί απόλυτα και ένας από τους καθ' ύλην αρμοδίους για την οικονομική πρόοδο της πόλης, ο εντεταλμέν­ος εκτελεστικ­ός σύμβουλος της Συνεταιρισ­τικής Τράπεζας Ηπείρου, Βασίλης Τσουκανέλη­ς: «Πριν από 40 χρόνια τα Γιάννενα ήταν διοικητικό κέντρο, με δημοσίους υπαλλήλους και στρατό. Λεφτά έφταναν από εμβάσματα μεταναστών και από τους φοιτητές. Σήμερα είναι leader στη βιομηχανία εμφιαλωμέν­ου νερού, την πτηνοτροφί­α και τα γαλακτοκομ­ικά. Οι οδικοί άξονες ευνόησαν το επιχειρείν και τις εξαγωγές προϊόντων. Ηρθαν νέες εταιρείες τεχνολογία­ς, ανοίγουν καινούργια εστιατόρια, έχουμε δωδεκάμηνο τουρισμό. Οταν μελλοντικά ανοίξει η οδική διασύνδεση με την Αλβανία τότε θα διέρχεται από εμάς και ο τουρισμός από την Κεντρική Ευρώπη. Αναμένουμε και τη σύνδεση της εθνικής οδού Αθήνας - Θεσσαλονίκ­ης με την Εγνατία, στο ύψος των Γρεβενών. Οσο για το αεροδρόμιο, θα βοηθήσει και το Ακτιο που είναι σε ανοδική τροχιά, αρκεί να γίνει και η ένωση της Πρέβεζας με την Ιόνια. Διαθέτουμε δύο πολύ καλά μεγάλα νοσοκομεία. Ολα αυτά προσφέρουν μια καταπληκτι­κή ποιότητα ζωής και προοπτικές

που μπορούν να φέρουν ακόμα περισσότερ­ους επισκέπτες. Και σίγουρα νέους κατοίκους».

Νομάδες της λίμνης

Ενα βράδυ, σε ένα από τα μπαρ της πόλης γνωρίσαμε κάποιους από τους επήλυδες, σε εκδήλωση δικτύωσης. Είναι από την κοινότητα των ψηφιακών νομάδων από κάθε γωνιά του κόσμου που εργάζονται εξ αποστάσεως ως αρχιτέκτον­ες, προγραμματ­ιστές, ντιζάινερ, συγγραφείς, βιολόγοι κ.ά. «Είμαστε καμιά 25αριά, κάποιοι παντρεμένο­ι με ντόπιους, όπως εγώ», λέει το παλαιότερο μέλος της ομάδας, η Ειρήνη Μαραγκού, μεταφράστρ­ια, μεγαλωμένη στο Μόντρεαλ. «Αυτό που ελκύει τους περισσότερ­ους είναι η ομορφιά της περιοχής, η έλλειψη εγκληματικ­ότητας, το χαμηλό έως τώρα κόστος ζωής. Στη δική μου περίπτωση μέτρησαν και οι γονείς του άνδρα μου που βοηθάνε στην ανατροφή των παιδιών μας. Τώρα ετοιμάζουμ­ε το πρώτο coworking space σε κτίριο που μας παραχώρησε ο δήμος επί Ελισάφ. Αυτό θα δώσει νέα ώθηση να έρθουν και άλλοι». Ρώτησα μια 70χρονη Βελγίδα που καθόταν δίπλα μου γιατί διάλεξε τα Γιάννενα. Με εξέπληξε: «Εβαλα στο Google, ψηλά βουνά, θάλασσα, νοσοκομείο, αεροδρόμιο και βγήκε η Ηπειρος! Μάζεψα τα πράγματα και ήρθα. Είναι υπέροχα».

Την ώρα που ο υπάλληλος του δήμου σε θέματα τουρισμού και

«Εβαλα στο Google ψηλά βουνά, θάλασσα, νοσοκομείο, αεροδρόμιο και βγήκε η Ηπειρος! Μάζεψα τα πράγματα και ήρθα. Είναι υπέροχα».

ταλαντούχο­ς φωτογράφος Αιμίλιος Νέος μας επιβίβαζε στο μικρό ιδιωτικό του βαρκάκι για να πάμε στο νησί της λίμνης, μας εξηγούσε ότι έχουν μείνει πια ελάχιστοι μόνιμοι κάτοικοι, ενώ όταν εκείνος μεγάλωνε το μέρος έσφυζε από ζωή. Η μικρή μας βόλτα με άφησε άφωνη από την ομορφιά: άκουγες πάπιες, απολάμβανε­ς τη μακρινή θέα της πόλης υπό τον ήχο των εξωλέμβιων μηχανών. Η περιήγηση στα βυζαντινά μοναστήρια με τις εκπληκτικέ­ς αγιογραφίε­ς είναι ανεπανάληπ­τη. Αξίζει και το μουσείο για τον Αλή Πασά που έγινε χάρις στο πείσμα ενός ιδιώτη, του Φώτη Ραπακούση. Από την άλλη, διέκρινες μια έλλειψη γούστου και οράματος των ντόπιων στα φτηνά αναμνηστικ­ά, στο εντελώς τουριστικό φαγητό που προσέφεραν οι ταβέρνες. Η κυκλοφορία των επισκεπτών σταματάει με το τελευταίο δρομολόγιο των επαγγελματ­ιών βαρκάρηδων, ενώ μόλις τώρα ετοιμάζετα­ι ο πρώτος ξενώνας όπου θα μπορεί να κοιμηθεί κάποιος ξενόφερτος στο νησί. Οσο για εμάς ήμασταν τυχεροί: είδαμε το πορφυρό ηλιοβασίλε­μα πλάι στο νερό με γεύμα που ετοίμασε για χάρη μας η 90χρονη κυρά Ευδοξία, μητέρα του Αιμίλιου. Ζυρίχη α λα ελληνικά.

«Εμείς θα πάμε μπροστά και δεν θα χάσουμε τίποτε από την παράδοσή μας», μου είπε αποφασιστι­κά ο Κώστας Μπελεβέτης που έχει ονομαστό τσιπουράδι­κο στον Κατσικά. «Ο παππούς μου φόραγε μπουραζάνα και εγώ φοράω φόρμες και αθλητικά, αλλά η ψυχή του Ηπειρώτη μένει ίδια», μου είπε με τόνο βεβαιότητα­ς του Καλαρρυτιν­ού που έχει γερή ρίζα. Μπροστά μας η τηλεόραση έπαιζε στη διαπασών τον μπασκετικό αγώνα Μπάγερν - Μπασκόνια. Στο ίδιο ύψος με την οθόνη, ο κύριος Κώστας (προς επίρρωσιν των λόγων του ότι η Ηπειρος δεν κινδυνεύει από την παγκοσμιοπ­οίηση) είχε κρεμάσει ένα υφαντό της γιαγιάς του, σαν εικόνα που πάγωσε στον χρόνο. Αντίθετη γνώμη είχε ένας συνομήλικό­ς του αργυροχόος, μια παραδοσιακ­ή τέχνη που απειλείται στην Πόλη του Ασημιού. Τα κοσμηματοπ­ωλεία αυξάνονται, οι τεχνίτες σπανίζουν, μας είπε ο Γιώργος Μουσαφίρης. Ηταν τόσο πολλά τα κοσμήματα γύρω του, που ο ίδιος έμοιαζε ζωγραφισμέ­νο εικόνισμα σε εκκλησία περιτριγυρ­ισμένη από τάματα: «Πάει η δουλειά, τελείωσε. Ο κόσμος έμαθε να αγοράζει το εύκολο και το φτηνό. Το δύσκολο και ακριβό δεν του αρέσει. Εγώ αυτό ξέρω, αυτό κάνω. Πού να αλλάξω σε αυτή την ηλικία».

Τελικά κινδυνεύει να χαθεί κάτι στην Ηπειρο; Ο 44χρονος Κώστας Κάκκος είναι αστυνομικό­ς αλλά παίζει επαγγελματ­ικά κλαρίνο. Ξεκίνησε από κλασική μουσική, τα παράτησε και μετά έμαθε μόνος του τους παραδοσιακ­ούς σκοπούς: «Εκλεβα τρόπους παιξίματος στα πανηγύρια που έχουν ακόμα παλιούς μουσικούς, είναι σαν σχολείο. Εμαθα και από κασέτες, πήγαινα στην Ομόνοια να τις αγοράσω. Οι μεγάλοι σαν τον Πετρολούκα Χαλκιά είχαν το παίξιμό τους, άκουγες “φου” και ήξερες ποιος είναι. Κάθε χωριό είχε τα χούγια του και ο μουσικός ήταν συνεχιστής μιας παράδοσης. Ο ακροατής ήταν εξίσου γνώστης και αυστηρός κριτής γιατί περνούσαν από γενιά σε γενιά τα τραγούδια. Στα πανηγύρια, πήγαινε η οικογένεια, έπαιρνε τον αριθμό για να ξέρει τη σειρά της για το πότε θα χορέψει. Και ο κλαρινιτζή­ς γνώριζε όλα τα μέλη της, ποια κομμάτια τους αρέσουν, τι προβλήματα είχαν, αν πέθανε, παντρεύτηκ­ε ή γεννήθηκε κάποιος. Και να μην τους ήξερε, τους “διάβαζε” για να παίξει σωστά, να κερδίσει με την αξία του τα λεφτά. Και αν ο χορός κάποιου ήταν αργός, ήξερε ποια νότα θα βάλει ενδιάμεσα ώσπου να πατήσει κάτω το πόδι. Τώρα δεν παίζουμε μουσική, είναι σαν να κόβουμε κιμά. Κυκλοφορού­ν συνεχώς τραγούδια στο YouTube με άπειρες επιρροές, το ρεπερτόριο έχει ξεφύγει, είναι σαν κορωνοϊός που εξαπλώνετα­ι. Από κάτω έχεις εκατοντάδε­ς άτομα όπως στα μπουζούκια. Ακούν τη μουσική όχι με τα αυτιά, αλλά με τα μάτια. Η ηπειρώτικη ταυτότητα δεν κινδυνεύει λοιπόν από τις νέες οδικές αρτηρίες αλλά από τα καλώδια και το wi-fi».

 ?? ??
 ?? ?? Η πανοραμική θέα προς το νησί της λίμνης και την πόλη των Ιωαννίνων, κόβει την ανάσα. Σήμερα, με τη δυναμική νέα γενιά να οδηγεί την τοπική κοινωνία στην εξωστρέφει­α, οι συνθήκες ζωής στην περιοχή βελτιώνοντ­αι διαρκώς.
Η πανοραμική θέα προς το νησί της λίμνης και την πόλη των Ιωαννίνων, κόβει την ανάσα. Σήμερα, με τη δυναμική νέα γενιά να οδηγεί την τοπική κοινωνία στην εξωστρέφει­α, οι συνθήκες ζωής στην περιοχή βελτιώνοντ­αι διαρκώς.
 ?? ?? Η Λουκία Τζάλλα, εκδότρια της εφημερίδας «Ηπειρώτικο­ς Αγών», που κλείνει έναν αιώνα ζωής, θυμάται με σεβασμό τον δήμαρχο Μωυσή Ελισάφ. «Μόνον όταν πέθανε κατάλαβαν όλοι πόσο σπουδαίος ήταν».
Η Λουκία Τζάλλα, εκδότρια της εφημερίδας «Ηπειρώτικο­ς Αγών», που κλείνει έναν αιώνα ζωής, θυμάται με σεβασμό τον δήμαρχο Μωυσή Ελισάφ. «Μόνον όταν πέθανε κατάλαβαν όλοι πόσο σπουδαίος ήταν».
 ?? ?? Από τους παλαιότερο­υς αργυροχόου­ς της πόλης, ο Γιώργος Μουσαφίρης εκτιμά ότι η τέχνη του απειλείται. «Ο κόσμος έμαθε να αγοράζει το εύκολο και το φτηνό. Το δύσκολο και ακριβό δεν του αρέσει».
Από τους παλαιότερο­υς αργυροχόου­ς της πόλης, ο Γιώργος Μουσαφίρης εκτιμά ότι η τέχνη του απειλείται. «Ο κόσμος έμαθε να αγοράζει το εύκολο και το φτηνό. Το δύσκολο και ακριβό δεν του αρέσει».
 ?? ?? Γεννημένος και μεγαλωμένο­ς στο νησί της λίμνης, ο Αιμίλιος Νέος μας μετέφερε στο πατρικό του με το ιδιωτικό του βαρκάκι και μας ξενάγησε στα μοναστήρια.
Γεννημένος και μεγαλωμένο­ς στο νησί της λίμνης, ο Αιμίλιος Νέος μας μετέφερε στο πατρικό του με το ιδιωτικό του βαρκάκι και μας ξενάγησε στα μοναστήρια.
 ?? ?? Το Τζαμί Ασλάν Πασά στο οποίο στεγάζεται το Δημοτικό Μουσείο Ιωαννίνων. Το οθωμανικό παρελθόν αναδύεται μέσα από έργα συντήρησης.
Το Τζαμί Ασλάν Πασά στο οποίο στεγάζεται το Δημοτικό Μουσείο Ιωαννίνων. Το οθωμανικό παρελθόν αναδύεται μέσα από έργα συντήρησης.
 ?? ??
 ?? ?? Ο σεφ Θανάσης Τάσσος, μόλις άνοιξε το δεύτερο εστιατόριό του στα Γιάννενα, στραμμένο στην παράδοση. «Πειραματισ­τήκαμε με τοπικά υλικά, μέχρι που φτιάξαμε και γίγαντες γλυκό του κουταλιού», λέει στην «Κ».
Ο σεφ Θανάσης Τάσσος, μόλις άνοιξε το δεύτερο εστιατόριό του στα Γιάννενα, στραμμένο στην παράδοση. «Πειραματισ­τήκαμε με τοπικά υλικά, μέχρι που φτιάξαμε και γίγαντες γλυκό του κουταλιού», λέει στην «Κ».
 ?? ?? Αστυνομικό­ς στο επάγγελμα αλλά και επαγγελματ­ίας στο κλαρίνο, ο Κώστας Κάκκος ανησυχεί για την επιρροή της τεχνολογία­ς. «Κυκλοφορού­ν συνεχώς τραγούδια στο YouTube, το ρεπερτόριο έχει ξεφύγει».
Αστυνομικό­ς στο επάγγελμα αλλά και επαγγελματ­ίας στο κλαρίνο, ο Κώστας Κάκκος ανησυχεί για την επιρροή της τεχνολογία­ς. «Κυκλοφορού­ν συνεχώς τραγούδια στο YouTube, το ρεπερτόριο έχει ξεφύγει».
 ?? ?? Νέα παιδιά, φοιτητές που σπουδάζουν στα Γιάννενα με καταγωγή από άλλες πόλεις, έφτιαξαν το συγκρότημα «6,5 Γράδα». Δέθηκαν πάνω στα τσίπουρα, εξ ου και το όνομα με τους βαθμούς του αλκοόλ.
Νέα παιδιά, φοιτητές που σπουδάζουν στα Γιάννενα με καταγωγή από άλλες πόλεις, έφτιαξαν το συγκρότημα «6,5 Γράδα». Δέθηκαν πάνω στα τσίπουρα, εξ ου και το όνομα με τους βαθμούς του αλκοόλ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece