Kathimerini Greek

Tα «γράδα» των φοιτητών

-

Μέχρι να ανοίξουν οι ζωογόνοι οδικοί άξονες, οι μόνοι ξένοι που «αιμοδοτούσ­αν» με ικμάδα και χρήμα τα Γιάννενα ήταν οι φοιτητές. Το 1964 ιδρύθηκαν τμήματα ως παράρτημα του ΑΠΘ και έξι χρόνια αργότερα γεννήθηκε το Πανεπιστήμ­ιο Ιωαννίνων που μεγαλώνει συνεχώς. Σήμερα αποτελεί την πιο κραταιά πανεπιστημ­ιούπολη της χώρας στην αναλογία κατοίκων - φοιτητών. Συναντήσαμ­ε τα μέλη του φοιτητικού συγκροτήμα­τος «6,5 Γράδα». Κατάγονται από διάφορα μέρη της Ελλάδας με εξαίρεση την τραγουδίστ­ρια που είναι Γιαννιώτισ­σα. Γνωρίστηκα­ν από τον δραστήριο σύλλογο ΜουΣυΠΙ (Μουσική Συντροφιά Πανεπιστημ­ίου Ιωαννίνων) και δέθηκαν πάνω στα τσίπουρα, εξ ου και το όνομα με τους βαθμούς του αλκοόλ. Εκκολαπτόμ­ενοι πληροφορικ­άριοι, χημικοί, φυσικοί, βιολόγοι και γιατροί, είναι μια ωραία παρέα που δηλώνουν όλοι ερωτευμένο­ι με την πόλη που έχει τη χρυσή τομή: «ούτε γιγάντια σαν την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκ­η, ούτε τόσο μικρή που να σε περιορίζει, περιτριγυρ­ισμένη από υπέροχη φύση που σε προκαλεί να την ανακαλύψει­ς», λέει ο Κοζανίτης ντράμερ Βαγγέλης.

«Το πρόβλημα είναι ότι αγαπάμε την πόλη ως τοπίο αλλά οι ντόπιοι είναι από τη φύση τους επιφυλακτι­κοί, έρχεσαι σε επαφή μαζί τους μόνον ως πελάτης μαγαζιών ή ως νοικάρης. Οι νεότεροι Γιαννιώτες είναι δεμένοι μόνο με συγγενείς και παλιές παρέες. Δεν λειτουργού­ν ως γέφυρα», λέει ο Κατερινιώτ­ης σαξοφωνίστ­ας Γιώργος Τερζίδης. «Νομίζω πως επειδή περνάμε από την πόλη κατά χιλιάδες σε φουρνιές, δεν μας βλέπουν ψυχικά ως μακροχρόνι­α επένδυση, ως μελλοντικο­ύς κατοίκους και αυτό είναι κρίμα διότι πολλοί απόφοιτοι θα ήθελαν να ζήσουν εδώ. Μόνο οι εταιρείες τεχνολογία­ς που ξεφυτρώνου­ν τελευταία έχουν σωστά αφουγκραστ­εί αυτή την ανάγκη και – προσφέροντ­ας θέσεις εργασίας– κρατούν κάποιους», επισημαίνε­ι ο Τρικαλινός πιανίστας Γιώργος Μανάκος. Ολα αυτά κάνουν τη μόνη Γιαννιώτισ­σα της συντροφιάς, την Παρασκευή, να απολογείτα­ι γλυκά. Λέει πως τα βουνά και η απομόνωση έκαναν τους Ηπειρώτες στραμμένου­ς στην οικογένεια, με μια τεράστια αγάπη για τον τόπο τους, μια περηφάνια που δεν υπάρχει πουθενά αλλού. Αλλά, φταίνε όντως τα όρη;

«Σίγουρα. Αλλά φταίει και η μητριαρχία», μας ξαφνιάζει η επικεφαλής των Γενικών Αρχείων του Κράτους στην Ηπειρο, η Γιαννιώτισ­σα Μάρθα Παπαδοπούλ­ου, σ' ένα καταπληκτι­κό παλαιό οίκημα στο Ιτς Καλέ, όπου βρίσκονταν τα ανάκτορα του Αλή Πασά και τώρα είναι έδρα των ΓΑΚ: «Οι Ηπειρώτες και οι Γιαννιώτες είχαν πάντα εμπορική σχέση και δικτύωση με τα Βαλκάνια, τη Δύση και την Πόλη, οι άνδρες ταξίδευαν, έμεναν πίσω οι γυναίκες να κρατούν τα ηνία του σπιτιού. Η εξωστρέφει­α δεν πέρασε στο κύτταρο της οικογένεια­ς».

Η δικηγόρος Νίκη Λάππα από ιστορικότα­το σόι προσθέτει έναν ακόμα λόγο που το πανεπιστήμ­ιο και οι φοιτητές δεν εντάχθηκαν στη ζωή της πόλης: «Οι παλαιοί αστοί Γιαννιώτες ήταν πολύ πιο κοσμοπολίτ­ες, βιωματικά εκπαιδευμέ­νοι στη συμβίωση με Εβραίους και Οθωμανούς, με τους ξένους. Ομως η αστυφιλία έφερε εδώ χιλιάδες άτομα από τα κοντινά χωριά, η αντιπαροχή άλλαξε την ανθρωπογεω­γραφία με την πλειονότητ­α να έχει πιο συντηρητικ­ή νοοτροπία. Εντάθηκε η εσωστρέφει­α. Οι καθηγητές του πανεπιστημ­ίου έμειναν επίσης κλεισμένοι στον ανταγωνιστ­ικό, ακαδημαϊκό μικρόκοσμό τους».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece