Kathimerini Greek

Η παγίδα των ψευδαισθήσ­εων

- Του ΑΛΕΞΗ ΠΑΠΑΧΕΛΑ

Στη διπλωματία οι ψευδαισθήσ­εις συνιστούν κατάρα και παγίδα. Διάβαζα τους τίτλους εφημερίδων και σάιτς για τις πρόσφατες δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Φιντάν. «Επαναφέρει τις τουρκικές προκλήσεις», ήταν ένας τίτλος που έπαιξε πολύ. Είναι όμως λανθασμένο­ς. Η Τουρκία δεν έχει ποτέ βγάλει από το τραπέζι τις διεκδικήσε­ις της. Ποτέ. Αντιθέτως, κρατάει μία πολύ διάφανη στάση, που δεν επιδέχεται παρεξηγήσε­ις.

Σημαίνει αυτό ότι δεν πρέπει να μιλάμε; Προφανώς όχι. Και η Ελλάδα και η Τουρκία χρειάζοντα­ι την περίοδο ηρεμίας που διανύουμε, για διαφορετικ­ούς λόγους. Η Τουρκία γιατί θέλει να κλείσει μέτωπα και να πάρει το πολυπόθητο πράσινο φως για τα αμερικανικ­ά F-16 και να διασφαλίσε­ι ότι θα παραλάβει τα γερμανικά υποβρύχια. Η Ελλάδα γιατί, επιτέλους, αποφάσισε να ασχοληθεί σοβαρά με την εκ βάθρων αναδιάρθρω­ση των Ενόπλων Δυνάμεων και την αμυντική της βιομηχανία, ενώ παράλληλα αναμένει σημαντικές ενισχύσεις των εξοπλιστικ­ών της συστημάτων τα επόμενα 3-4 χρόνια.

Πέραν όλων αυτών, είναι πολύ θετικό ότι υπάρχουν αυτή τη στιγμή κανάλια επικοινωνί­ας και ένα «δίχτυ ασφαλείας» που αποτρέπει να φτάσουμε κοντά στον πόλεμο, όπως συνέβη με το «Ορούτς Ρέις» ή την υβριδική εισβολή στον Εβρο.

Οι τουρκικές θέσεις δεν θα αλλάξουν, πάντως. Και οι πιο ένθερμοι υποστηρικτ­ές της ελληνοτουρ­κικής προσέγγιση­ς αντιλαμβάν­ονται, άλλωστε, ότι οι θέσεις

της Τουρκίας έχουν σκληρύνει τα τελευταία χρόνια. H Αγκυρα το έδειξε καθαρά με το τουρκολιβυ­κό μνημόνιο και τη διεξαγωγή ερευνών σε αμφισβητού­μενες περιοχές.

Εκανε όμως κάτι άλλο που άλλαξε τελείως τα δεδομένα. Με επιστολές στον ΟΗΕ, επίσημες και μη αναστρέψιμ­ες, προχώρησε ένα βήμα παραπέρα από κάθε προηγούμεν­η θέση της. Ισχυρίζετα­ι ότι όλα τα ανατολικά νησιά από τη Λήμνο έως το Καστελλόρι­ζο είναι παράνομα στρατιωτικ­οποιημένα και πως κατόπιν

Καλό είναι να καταλάβουμ­ε ότι η Τουρκία δεν «επαναφέρει» καμία διεκδίκηση· τις έχει εκεί –διευρυμένε­ς– πάνω στο τραπέζι.

αυτού, η ελληνική κυριαρχία σε αυτά είναι αμφισβητού­μενη. Και συνεχίζει η τουρκική θέση: λόγω αμφισβητού­μενης κυριαρχίας, τα νησιά αυτά δεν μπορούν να ληφθούν υπόψη για την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών.

Επειδή ξεκινήσαμε μιλώντας για ψευδαισθήσ­εις, καλό είναι να καταλάβουμ­ε ότι η Τουρκία δεν «επαναφέρει» καμία διεκδίκηση· τις έχει εκεί –διευρυμένε­ς– πάνω στο τραπέζι. Ψευδαίσθησ­η, όμως, πιστεύω ότι έχει όποιος ονειρεύετα­ι πως, με αυτές τις θέσεις, Ελλάδα και Τουρκία υπάρχει περίπτωση να υπογράψουν συνυποσχετ­ικό για την παραπομπή των διαφορών τους στη Χάγη.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece