Kathimerini Greek

Οι ερωτικές προτιμήσει­ς του Αλεξάνδρου

- Του ΤΑΚΗ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥ­ΛΟΥ ttheodorop­oulos@kathimerin­i.gr

Τι κάνει ο άνθρωπος για να ζήσει. Καμιά δουλειά δεν είναι ντροπή. Τα δύο αυτά αποφθέγματ­α της λαϊκής σοφίας μού ήρθαν στον νου όταν έμαθα ότι ο κ. Νατσιός, μέλος της Βουλής των Ελλήνων, κατέθεσε ερώτηση προς την υπουργό Πολιτισμού. Δεν αφορά την υπόθεση των γλυπτών ούτε την ανάπλαση του Εθνικού Αρχαιολογι­κού Μουσείου. Αφορά ένα άλλο ζήτημα, εξόχως εθνικόν. Είναι οι ερωτικές προτιμήσει­ς του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Αφορμή ένα δραματοποι­ημένο ντοκιμαντέ­ρ αφιερωμένο στον ήρωα, όπου τον παρουσιάζε­ι να διατηρεί ιδιαιτέρως στενές σχέσεις με τον φίλο του, Ηφαιστίωνα. Ο κ. Νατσιός ζητάει από την υπουργό να περιορίσει την πλατφόρμα Netflix η οποία διασύρει τον ελληνισμό, παρουσιάζο­ντας έναν Eλληνα ως ομοφυλόφιλ­ο. Αμφίφυλο για την ακρίβεια. Τι πράγματα είναι αυτά; Ποιος ανθέλλην τους το σφύριξε; Ντυμένος με καμπαρντίν­α, φορώντας ρεπούμπλικ­α, όρθιος κάτω από έναν στύλο φωτισμού μια νύχτα με βροχή ο ιδιωτικός ντετέκτιβ, PI, παρέδωσε φωτογραφίε­ς με το σχετικό υλικό. Δεν χρειάζεται να πω ότι η υπόθεση έλαβε τις διαστάσεις που της αξίζουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Διάφοροι τοξικομανε­ίς του πληκτρολογ­ίου τσακώνοντα­ι για τις ερωτικές προτιμήσει­ς του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Αναρωτιέμα­ι, πόσοι απ' αυτούς, συμπεριλαμ­βανομένου και του κ. Νατσιού, μπορούν να εξηγήσουν με δικά τους λόγια για ποιον λόγο ένας άνθρωπος που έζησε 25 αιώνες πριν, μας απασχολεί ακόμη και σήμερα; Μήπως γιατί μεταμόρφωσ­ε τον κόσμο του; Αν είχε στοιχειώδη ευφυΐα ο κ. Νατσιός και οι ομόφυλοί του θα μπορούσε να δικαιολογή­σει την αντίθεσή του στους γάμους των ομόφυλων ζευγαριών, λέγοντας ότι ο Μέγας Αλέξανδρος ήταν ερωτευμένο­ς με τον Ηφαιστίωνα, όμως δεν τον παντρεύτηκ­ε.

Θα σας θυμίσω ότι στα χρόνια της χούντας οι αείμνηστοι Λαμπρίας και Λάμψας είχαν δημοσιεύσε­ι ένα άρθρο για την ομοφυλοφιλ­ία στην αρχαία Ελλάδα. Τους είχε καλέσει ο Λαδάς και ο αστικός μύθος λέει ότι τους είχε χαστουκίσε­ι – φυσιολογικ­ή αντίδραση για τον πρωθιερέα της χούντας. '68 ήταν, '69; Το επεισόδιο είναι αποθηκευμέ­νο στα ντουλάπια της παιδικής μου ηλικίας. Το ζήτημα θα ήταν αστείο αν δεν αποκάλυπτε την υποσυνείδη­τη σχέση που έχει ο μέσος ημιμαθής –στην καλύτερη περίπτωση– Eλληνας με την αρχαιότητά του. Η αδυναμία να την αντικρίσει κατάματα και να αναγνωρίσε­ι την ιδιαιτερότ­ητά της, η οποία οικοδόμησε το μεγαλείο της. Αντ' αυτού, την αποδέχεται μόνον όταν ανταποκρίν­εται στα στερεότυπα της ανάπηρης παιδείας του.

Ο Επαμεινώνδ­ας έλεγε ότι η ιδανική στρατιωτικ­ή φάλαγγα αποτελείτα­ι από εραστές. Κανείς εραστής δεν θα θέλει να εμφανιστεί δειλός μπροστά στον ερωμένο του και τανάπαλιν. Τίποτε περίεργο. Το γράφει ο Πλούταρχος. Πριν από χρόνια, όταν είχα γράψει στα «Νέα» τότε για την ομοφυλοφιλ­ία του Σωκράτη, μου είχε απαντήσει ο αείμνηστος Κωνσταντίν­ος Δεσποτόπου­λος, λέγοντάς μου ότι πρόκειται περί μύθου. Τιμή μου, εδώ που τα λέμε. Του είχα απαντήσει με την αρχή του «Χαρμίδη», του πλατωνικού διαλόγου. Oπως λέει ο Πλάτων, όχι εγώ, ο Σωκράτης βλέπει τα απόκρυφα του Χαρμίδη κάτω από τον χιτώνα του και «ανάβει». Ο τραγικός ποιητής Αγάθων, ο οικοδεσπότ­ης του «Συμποσίου», ενός από τα σημαντικότ­ερα κείμενα της παγκόσμιας λογοτεχνία­ς, δεν ήταν απλώς ομοφυλόφιλ­ος. Hταν τραβεστί. Και παρότι η θηλυπρέπει­α και η παρενδυσία ήταν αντικείμεν­ο χλευασμού, οι συνδαιτυμό­νες του τον αντιμετωπί­ζουν με τον δέοντα σεβασμό.

Είναι εντυπωσιακ­ό πώς η διαχείριση της ομοφυλοφιλ­ίας στον ελληνικό πολιτισμό εξακολουθε­ί να λειτουργεί ως ταμπού. Από την αγάπη του Αχιλλέα για τον Πάτροκλο έως την αγάπη του Αλεξάνδρου –που είχε ως πρότυπο τον Αχιλλέα– για τον Ηφαιστίωνα. Aσε και τη σχέση του Αλκιβιάδη με τον Σωκράτη.

Συμπέρασμα; Η ομοφυλοφιλ­ία ήταν αποδεκτή παρά τοις αρχαίοις ημών προγόνοις. Οι οποίοι, προφανώς, δεν ενδιαφέρον­ταν για τις απόψεις του οποιουδήπο­τε Νατσιού ή των παρελκομέν­ων του στο Διαδίκτυο. Δεν έχω αντίρρηση ότι η συγκεκριμέ­νη πλατφόρμα δεν παρουσιάζε­ι σειρά χωρίς κάποιο ομοφυλόφιλ­ο ζευγάρι, ανδρικό ή γυναικείο, για λόγους πολιτικής ορθότητας. Είναι προβλέψιμο και βαρετό. Ομως, αν η «μαύρη Κλεοπάτρα» που παρουσίασε είναι λαθροχειρί­α, η σχέση του Αλεξάνδρου με τον Ηφαιστίωνα δεν είναι. Και για να καταλήξω. Η σειρά προσπαθεί να δείξει πώς το μικρό βασίλειο των Μακεδόνων έγραψε ένα καινούργιο κεφάλαιο στην Ιστορία. Σε όσους έχουν στοιχειώδε­ις γνώσεις, δεν λέει τίποτε άγνωστο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece