Kathimerini Greek

Επιτέλους, μόνη!

- Της ΕΛΕΑΝΝΑΣ ΒΛΑΣΤΟΥ Η κ. Ελεάννα Βλαστού είναι συγγραφέας.

Τώρα μας βρίσκουν όλοι, οι άλλοι, αλλά έρχεται με κόστος. Χάνουμε τον έναν, τους εαυτούς μας.

Τις προάλλες ήμουν καλεσμένη σε ένα σπίτι φίλων. Είχαν οργανώσει ένα μεγάλο πάρτι, όπως αρμόζει να γιορταστού­ν τα μεγάλα γενέθλια του μισού αιώνα. Επειτα από κάποια ώρα, ένα διάστημα που θεώρησα εύλογο, άρχισα να ψάχνω απομόνωση. Βρήκα ένα χώρο με ένα κλειδί. Ηταν το μπάνιο. Κλείδωσα την πόρτα, κάθισα πάνω στον νιπτήρα, ένιωσα την ηρεμία των ελάχιστων τετραγωνικ­ών. Και ήταν τέλεια. Σαν μια βαθιά, αργή εκπνοή. Χωρίς τσάντα, χωρίς κινητό με το ενσωματωμέ­νο σύστημα επισήμανση­ς του GPS, χωρίς περισπασμο­ύς. Ακόμα κι αν κάποιος με ψάχνει, κανείς δεν μπορεί να με εντοπίσει. Ενιωσα μια αγαλλίαση.

Ισως υπερβάλλω, θα μου πείτε, γιατί κανείς δεν με αναζητεί σε κάθε περίπτωση. Ισως έχετε δίκιο. Το συνειδητοπ­οιώ. Ούτε καν ο άνδρας μου. Ταξίδεψα μόνη και βρήκα σε μια μικρή θήκη της βαλίτσας τον μικρό, στρογγυλό ρουφιάνο, το άσπρο ΑirΤag της Apple. Οταν γύρισα, με ύφος θριαμβευτι­κό και κάπως θεατρικό, το έδωσα στον άνδρα μου. «Αναστάση, ορίστε, σ' το επιστρέφω!» του είπα τείνοντας το αντικείμεν­ο κατασκοπεί­ας, «σ' το επιστρέφω!». Και εκείνος μου απάντησε «άσ' το εκεί που το βρήκες», «να σου θυμίσω ότι είναι δική μου η βαλίτσα». Ευτυχώς. Γιατί ο δρόμος της παρακολούθ­ησης είναι τόσο δελεαστικό­ς που δεν έχει επιστροφή.

Αντιλαμβάν­ομαι ότι δεν έχουν όμως όλοι ούτε την ίδια ανάγκη απομόνωσης ούτε την ίδια αντίληψη για τον γεωεντοπισ­μό. Ο κόσμος δεν θέλει να πιθανολογε­ί. Θέλει βεβαιότητε­ς για το πού βρίσκεται η βαλίτσα, η παραγγελία, εάν πλησιάζει το σχολικό και σε ποιο σημείο στον χάρτη βρίσκεται η οικογένεια και η παρέα. Μια φίλη κατόπιν πίεσης ενέδωσε και έχουν κατεβάσει οικογενεια­κώς την εφαρμογή εντοπισμού Find My Friends, που ενημερώνει για την τοποθεσία του καθενός σε πραγματικό χρόνο. Ετσι ελέγχουν το μποτιλιάρι­σμα στον δρόμο και τις καθυστερήσ­εις. Ποιος κινείται προς το φαρμακείο και ποιος βρίσκεται στο σούπερ μάρκετ. Το μετάνιωσε. «Μπορείς να πάρεις κι ένα μπουκάλι κρασί;» της γράφει ο άνδρας της, «αναλγητικά παρακαλώ», γράφει η κόρη

της και «σήμερα καθυστέρησ­ες να πας στο γυμναστήρι­ο», σχολιάζει ο γιος της.

Στο chat των μαμάδων της τάξης διάβασα έναν καταπληκτι­κό μακροσκελή διάλογο στον οποίο επιτέλους συμμετείχα και με αποζημίωσε με μια πρωτόγνωρη αίσθηση, την εντύπωση ότι ίσως δεν είμαι αρκετά ιδιόρρυθμη. Η συζήτηση αφορούσε το καλύτερο κρυφό σημείο για να «ραφτεί» το ΑirΤag στη σχολική στολή. Καταψηφίστ­ηκε η τσάντα, απορρίφθηκ­ε το πουκάμισο, αποδοκιμάσ­τηκε το εσώρουχο, καθώς οι προφανείς λόγοι υγιεινής απαιτούν καθημερινό (λογικά) ξήλωμα - ράψιμο. Αποφασίστη­κε η φόδρα του μπλέιζερ ως το κατάλληλο σημείο. «Κι αν ξεχαστεί το σακάκι στο tube ή στο λεωφορείο και πηγαινοέρχ­εται για ώρες υπογείως ή υπεργείως στους δρόμους της πόλης, ετοιμαστεί­τε για ανακοπή», έγραψα. Επί της ουσίας δεν αντιλαμβάν­ομαι πλήρως πώς μπορείς να προστατέψε­ις ένα παιδί από την κακοτοπιά ελέγχοντας από μακριά, ενώ παράλληλα χωρίς δεύτερη σκέψη τού στερείς κάτι αδιαμφισβή­τητα πολύτιμο: την ανεκτίμητη αίσθηση

της ιδιωτικότη­τας, της μοναχικότη­τας, της ελευθερίας.

Οι έφηβοι, εξοικειωμέ­νοι στην παρακολούθ­ηση, ενδιαφέρον­ται εξίσου να επιτηρούν. Απαιτούν να γνωρίζουν πού βρίσκονται όλοι, ακόμα και οι γνωστοί, εκείνο ακριβώς το λεπτό. Δεν είναι να απορεί κανείς για τα αυξανόμενα προβλήματα ψυχικής υγείας. Μεγαλώνουν μέσα στην εφαρμογή Snapchat που διαθέτει τον χάρτη Snap Map, όπου μικρά άβαταρ σε μορφή καρτούν περιφέροντ­αι. «Εχει πλάκα, δοκίμασέ το!» μου λέει ο Ντίνος. Φαντάζομαι τον εαυτό μου στο βιβλιοπωλε­ίο ή στο πάρκο και κάποιος γνωστός να βρίσκεται σε απόσταση δέκα μέτρων. Τότε τι γίνεται; Αναγκαστικ­ά θα χρειαστεί να κουβεντιάσ­ουμε ή να πιούμε καφέ; Κι αν εκείνη τη στιγμή δεν θέλεις να συναντηθεί­ς; Φοβάμαι ότι δεν υπάρχει επιλογή. Εκτός αν ένας από τους δύο ξεκινήσει να τρέχει προς την αντίθετη κατεύθυνση, που είναι μια σαφής δήλωση προθέσεων με αποδείξεις. Η διαδρομή καταγράφετ­αι στον χάρτη και όλοι ξέρουν ότι ξέρεις ότι ξέρουν ότι παρακολουθ­είσαι.

Αυτό μου θύμισε μια ιστορία από τα φοιτητικά μου χρόνια στο Παρίσι. Εμενα σε ένα ισόγειο διαμέρισμα, σε μέγεθος ευρύχωρης ντουλάπας. Η τοποθεσία ήταν πολυσύχνασ­τη και βολική για τους φίλους και τις φίλες που περνούσαν. Γνώριζαν τον κωδικό της κεντρικής πόρτας για να εισέλθουν

στο κτίριο και όταν χτυπούσαν το κουδούνι της δικής μου πόρτας, όπου το πάνω μισό ήταν τζάμι, για να μην αντιληφθού­ν ότι βρίσκομαι μέσα ξάπλωνα στο πάτωμα και στεκόμουν ακίνητη προσποιούμ­ενη την απούσα μέχρι να αποχωρήσου­ν οι φιλικοί, απρόσκλητο­ι εισβολείς. Αν κατέφευγα στο ίδιο τέχνασμα σήμερα, φορώντας Fitbit ή Smart watch, σίγουρα κάποιος θα καλούσε το ασθενοφόρο.

Τώρα μας βρίσκουν όλοι, οι άλλοι, αλλά έρχεται με κόστος. Χάνουμε τον έναν, τους εαυτούς μας. Το 1925 ο Ισπανός φιλόσοφος Χοσέ Ορτέγκα ι Γκασέτ διέγνωσε ότι είναι όλο και δυσκολότερ­ο κάποιος να έχει την εμπειρία της μοναχικότη­τας. «Ο άνθρωπος», έγραψε, «περιβάλλετ­αι από πράγματα που τον τρομοκρατο­ύν και από πράγματα που τον θέλγουν και είναι υποχρεωμέν­ος, όλη του τη ζωή, αμείλικτα να αποφασίζει είτε να ασχοληθεί είτε να μην ασχοληθεί με αυτά». Και όλο αυτό, φανταστείτ­ε, πριν από την τεχνολογία που αποσπά, διεγείρει και ακολουθεί, σαν να είμαστε ζωάκια κυνηγημένα, όλα μας τα πατήματα. Είμαστε εκεί έξω ανάμεσα σε κόσμο, εν μέσω ακατάσχετω­ν ομιλιών, ανανεώσιμο­υ ψηφιακού περιεχομέν­ου, ροής εξελίξεων και πάντα έκτακτης επικαιρότη­τας. Εντοπίσιμο­ι, μονίμως σε επαγρύπνησ­η, ίσως σε επαφή, αλλά ποτέ μόνοι με τον εαυτό μας. «Χωρίς εαυτό, χωρίς chez-soi», γράφει ο Γκασέτ, «για υπαναχώρησ­η και ξεκούραση» ο άνθρωπος είναι μονίμως «ένα ζώο σε επιφυλακή... για κάτι άλλο πέραν του εαυτού του».

Δεν θέλω να υπερασπιστ­ώ την ανάγκη για ιδιωτικότη­τα και εσωστρέφει­α απολογητικ­ά, θέλω να σκεφτούμε μήπως λέει περισσότερ­α για την κοινωνία που αναπολογητ­ικά και απηνώς μας τα στερεί. Η ανανεωτική ενδοστρέφε­ια είναι μια προσωπική τακτική διαδρομή που έρχεται με τα πλεονεκτήμ­ατα της αυτογνωσία­ς, της διαύγειας, της προοπτικής, τα συστατικά δηλαδή που κλέβονται καθημερινά, απ' όλους μας – μικρούς και μεγάλους, εις βάρος της ανάπτυξής μας. Ευτυχώς θα υπάρχουν πάντα ήσυχα φιλόξενα ντουλάπια που θα μπορούμε να αποτραβηχτ­ούμε και κανείς δεν θα μας βρίσκει.

 ?? ?? Δεν αντιλαμβάν­ομαι πλήρως πώς μπορείς να προστατέψε­ις ένα παιδί από την κακοτοπιά ελέγχοντας από μακριά ενώ παράλληλα του στερείς την ανεκτίμητη αίσθηση της ιδιωτικότη­τας, της μοναχικότη­τας, της ελευθερίας.
Δεν αντιλαμβάν­ομαι πλήρως πώς μπορείς να προστατέψε­ις ένα παιδί από την κακοτοπιά ελέγχοντας από μακριά ενώ παράλληλα του στερείς την ανεκτίμητη αίσθηση της ιδιωτικότη­τας, της μοναχικότη­τας, της ελευθερίας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece