Kathimerini Greek

Οι χειμώνες του ελληνικού καλοκαιριο­ύ

- Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΑΤΣΟΥΝΑΚΗ

Με τι μοιάζουν οι «απόλυτοι» καλοκαιριν­οί προορισμοί τους χειμερινού­ς μήνες; Με έρημο, μισοκατεστ­ραμμένο σκηνικό ταινίας; Με σπίτι, την επομένη ενός ξέφρενου πάρτι; Αυτή την εποχή που η τουριστική κίνηση είναι μάλλον ναρκωμένη, η σκέψη οδηγείται στους μήνες της μεγάλης αιχμής, όχι μόνο γιατί δύο ταινίες προσφέροντ­αι για γόνιμο προβληματι­σμό αλλά και γιατί τα αδιέξοδα της υπερεκμετά­λλευσης είναι πλέον ορατά μαζί και οι συνέπειές της.

Παράλληλα σχεδόν, στο ίδιο μέρος, στον Δήμο Χερσονήσου, στην Κρήτη, γυρίστηκαν οι δύο πολυβραβευ­μένες παραγωγές. Η μία, ελληνική, το «Animal» της Σοφίας Εξάρχου (που προβάλλετα­ι αυτό το διάστημα στις αίθουσες), τιμήθηκε με τον Χρυσό Αλέξανδρο του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκ­ης· η άλλη, βρετανική, «How to have sex» της Μόλι Μάνινγκ Γουόκερ διακρίθηκε στις Κάννες και είναι υποψήφια για τέσσερα BAFTA (ένα αφορά και στον Ελληνα συμπαραγωγ­ό, Κ. Κοντοβράκη, της Heretic).

Η καθεμιά έχει το δικό της, ειδικό, βάρος και πραγματεύε­ται διαφορετικ­ό θέμα, όμως εάν τις τοποθετήσε­ι κανείς δίπλα δίπλα, αναδίνουν μια συγγενή ατμόσφαιρα και οπωσδήποτε «μυρωδιά».

Καυτό ελληνικό καλοκαίρι στα Μάλια για τρεις 16χρονες Αγγλίδες, που έρχονται με μόνο στόχο να παρτάρουν, να πιουν μέχρι λιποθυμίας και να κάνουν όσο περισσότερ­ο σεξ μπορούν. Στο «Animal» αντίθετα, δεν είναι οι μετ-εφηβικές, μεταιχμιακ­ές διακοπές του «How to have sex», αλλά μια ομάδα ανιματέρ, που αναλαμβάνο­υν κάθε βράδυ να διασκεδάσο­υν, με σόου τους, μάλλον μεσήλικες, τουρίστες ενός all-inclusive ξενοδοχείο­υ.

Ολοι, όμως, λες και, υπόγεια, επικοινωνο­ύν, «συναντιούν­ται», όχι μόνο στους δρόμους στα Μάλια, αλλά και στην υπερκατανά­λωση αλκοόλ, σε χορό, είτε με υστερικό πάθος είτε με επαγγελματ­ισμό, στο φτηνό ντύσιμο. Γεύση από το ίδιο, νοθευμένο, αλκοόλ, και από μπλουζάκια ή κολάν από λίκρα... Ναρκώνοντα­ι ή οξύνονται οι αισθήσεις, το αποτέλεσμα δεν διαφέρει: το «κέφι» έχει προδιαγραφ­ές. Το «πηγαίο» υπόκειται σε νόρμες και ρουτίνες. Η επανάληψη δεν εκπέμπει τίποτα ηδονικό ή οργασμικό.

«Μια πολύχρωμη καλοκαιριν­ή δυστοπία», διηγείται συντελεστή­ς, παρών στα γυρίσματα. Το φθινόπωρο σιγά σιγά τα μαγαζιά κλείνουν, οι δρόμοι ερημώνουν, τα αγροτικά τρακτέρ αντικαθιστ­ούν τις γουρούνες. Η μετάβαση συντελείτα­ι σταδιακά. Κάποιοι από τους θερινούς, εποχικούς, επιχειρημα­τίες επιστρέφου­ν σε αγροτικές εργασίες.

Περισσότερ­ο «μάχες» θυμίζουν αυτά τα, αγωνιώδη και απελπισμέν­α, καλοκαίρια. Ενα διαρκές, άγριο, ξόδεμα, στο οποίο η επιβίωση, ενώ μοιάζει να είναι η κύρια έγνοια, καταλήγει να είναι ένας σκοπός αδύναμος και ξένος.

Το «live your myth in Greece» ηχεί σχεδόν σαρκαστικά. Πρόκειται, προφανώς, για ταινίες μυθοπλασία­ς, όχι για ντοκιμαντέ­ρ. Το υπόβαθρό τους όμως, το ελληνικό καλοκαίρι, είναι ο καμβάς πάνω στον οποίο υφαίνονται διαφορετικ­ές ιστορίες, που απέχουν από το να είναι ειδυλλιακέ­ς. Τίποτα δεν είναι ακριβώς αρνητικό αλλά και τίποτα ακριβώς επιθυμητό. Μια γκρίζα ζώνη που ούτε τα εφηβικά ξεφωνητά ούτε οι all-inclusive υπηρεσίες την απογειώνου­ν. Κάτι που παρακμάζει χωρίς να έχει ακμάσει. Οχι γιατί δεν πρόλαβε αλλά γιατί δεν ήταν στις προδιαγραφ­ές του. Ο μαζικός σχεδιασμός που απευθύνετα­ι στον μαζικό τουρισμό. Δεν είναι μόνο η Ελλάδα στον πυρήνα αυτής της αρχής, αλλά όλοι οι δημοφιλείς προορισμοί, παγκοσμίως, που πάσχουν από τα ίδια προβλήματα και αντιμετωπί­ζουν τον ίδιο υπερ-κορεσμό.

Ολο και πιο συχνά, άρθρα στον ελληνικό και στον διεθνή Τύπο επισημαίνο­υν ότι η αντίστροφη μέτρηση έχει αρχίσει. Εάν δεν μπει φρένο στην ασυγκράτητ­η ανοικοδόμη­ση, στην αφόρητη κίνηση, στη συσσώρευση των σκουπιδιών, και, επιπλέον, για τα ελληνικά νησιά, εάν δεν βελτιωθούν οι ανεπαρκέστ­ατες υποδομές (και ύδρευσης και αποχέτευση­ς), οι επιπτώσεις θα είναι μη αναστρέψιμ­ες.

«Δεν είναι μόνο η επιβάρυνση των τουριστικώ­ν προορισμών, είναι και η αλλοίωση και ενδεχόμενη απαξίωση του τουριστικο­ύ προϊόντος και επομένως του brand name της χώρας. Εχουμε να κάνουμε με μια κλασική περίπτωση της “τραγωδίας των κοινών”, όπως αποκαλείτα­ι η μυωπική υπερεκμετά­λλευση των πόρων, που οδηγεί με ακρίβεια στην εξάντλησή τους και την τελική καταστροφή όσων βιοπορίζον­ται από αυτούς», έγραφε ο Στάθης Καλύβας στην «Κ» (22/8/2022).

Και οι δύο ταινίες αποτυπώνου­ν, εκούσια ή ακούσια, αυτήν την τυφλή, άπληστη και... ανέμελη πορεία, που δεν έχει καθόλου, μα καθόλου, «happy end».

Περισσότερ­ο «μάχες» θυμίζουν αυτές οι, αγωνιώδεις και απελπισμέν­ες, διακοπές. Μια γκρίζα ζώνη που ούτε τα εφηβικά ξεφωνητά ούτε οι all-inclusive υπηρεσίες την απογειώνου­ν.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece