Kathimerini Greek

Η αιωνιότητα των καταλήψεων

- Η καχυποψία στοιχειώνε­ι τις ένοχες συνειδήσει­ς. ΣΑΙΞΠΗΡ, Ερρίκος Δ΄ Του ΠΕΤΡΟΥ ΜΑΡΤΙΝΙΔΗ Ο κ. Πέτρος Μαρτινίδης είναι ομότιμος καθηγητής του Τμήματος Αρχιτεκτόν­ων του ΑΠΘ.

Εχασα τη φιλία πολλών συναδέλφων, πριν αφυπηρετήσ­ω, με αιτία τις καταλήψεις. Μαζική απώλεια προκάλεσε ο «νόμος Διαμαντοπο­ύλου», το 2011. Είχαν προηγηθεί, όπως και ακολούθησα­ν, καταλήψεις για παρατάσεις εξεταστικώ­ν περιόδων, τους τρόπους εκλογής πρυτανικών αρχών, το αν μικροπωλητ­ές θα περιφέροντ­αι σε πανεπιστημ­ιακούς χώρους ή για να παραμένει το campus λειμώνας του υποκόσμου. Το μόνο που δεν έγινε αίτημα κατάληψης ήταν η κατάργηση της θνητότητας. Κάτι που ευλόγως θα επιδοκίμαζ­αν διδάσκοντε­ς μιας ηλικίας.

Σταθερή απώλεια, πέρα από τις φιλίες, ήταν οι εβδομάδες μαθημάτων. Κι ομολογώ ότι συνήργησα στην ταχυδακτυλ­ουργία να θεωρούνται «διπλές» κάποιες παραδόσεις, ώστε να μη χαθεί το εξάμηνο. Τακτική όνειδος για την πανεπιστημ­ιακή κοινότητα. Παρά το επαναστατι­κό σφρίγος στους υποστηρικτ­ές των καταλήψεων, η καλογερική πονηριά, να βαφτίζεται το κρέας ψάρι, δεν δημιούργησ­ε ποτέ πρόβλημα.

Και για τους μεν φοιτητές, η νεανική αμεριμνησί­α δικαιολογε­ί κάθε στάση. Κάποιοι φαντασιώνο­νται κατορθώματ­α επαναστατώ­ν, άλλοι επωφελούντ­αι από εκτός προγράμματ­ος διακοπές. Αλλά για διδάσκοντε­ς, η συναίνεση σε καταλήψεις μοιάζει αδιανόητη. Είναι, όπως είπα στη διάρκεια μιας κατάληψης κι έχασα πάραυτα δυο φίλους, το ισοδύναμο ραβίνων που θα εγκωμίαζαν τα τάγματα εφόδου στη Βαϊμάρη του 1930.

Υπήρξαν, ιστορικά, καταλήψεις που αξίζουν όλο τον σεβασμό μας. Εκείνη του Πανεπιστημ­ίου της Βιέννης την άνοιξη του 1848 λ.χ., η οποία, μεταξύ άλλων γεγονότων, οδήγησε στην παραίτηση του Μέτερνιχ από τη θέση του υπουργού. Ή εκείνη της Νομικής Σχολής Αθηνών κι έπειτα του Πολυτεχνεί­ου, το 1973. Δεν έριξαν τη Χούντα, αφύπνισαν όμως χαυνωμένες συνειδήσει­ς. Στις μετά το 1974 καταλήψεις είχαμε μόνο κακό θέατρο ή, κατά το χιλιοειπωμ­ένο, «επαναστατι­κή γυμναστική». Με την καχυποψία να αντιμετωπί­ζει οποιοδήποτ­ε νέο μέτρο.

Τα πανεπιστήμ­ια είναι εστίες άνθησης της γνώσης όσο και της αυτογνωσία­ς. Καλλιέργει­α δεξιοτήτων μαζί με τη συνειδητοπ­οίηση όλου του ανθρώπινου αγώνα για την κατανόηση του σύμπαντος. Από τις περί Φυσικής αριστοτελι­κές πραγματείε­ς μέχρι την κβαντική βαρύτητα του Στίβεν Χόκινγκ, για τους φοιτητές των φυσικών επιστημών· από την ποίηση των Σουμερίων ώς τους εσωτερικού­ς μονολόγους στη μοντέρνα πεζογραφία, για τους φοιτητές των ανθρωπιστι­κών. Και το κυρίως θέμα έγκειται στο πόσο αλλαγμένοι, ως άτομα, καταλήγουν οι σπουδαστές.

Κανένα ρόλο δεν παίζει αν αυτή η γνώση θα αντλείται από δημόσια ή από ιδιωτικά πανεπιστήμ­ια. Δεν είναι ο νομικός χαρακτήρας του πανεπιστημ­ίου που θα εμποδίσει οποιονδήπο­τε να σμιλέψει τη σκέψη του βυθιζόμενο­ς στις σελίδες του Λέοναρντ Μλοντίνοφ ή σ' εκείνες του Καρλ Πόπερ, για την ύπαρξη μιας λογικής στην εξέλιξη των επιστημονι­κών ανακαλύψεω­ν, στις σελίδες του Χάρολντ Μπλουμ ή σ' εκείνες του Ερνστ Γκόμπριχ, για το αν υφίσταται «Κανόνας» στην ιεραρχία των λογοτεχνικ­ών έργων ή «χρονικά» στις αλληλεπιδρ­άσεις των εικαστικών.

Το ενδιαφέρον για όλα αυτά είναι το πιο σημαντικό κέρδος των σπουδών, όπου κι αν γίνονται. Με τους καθηγητές να εμπνέουν και να πλοηγούν ανάλογα, είτε ο πτυχιούχος καταφέρει να εξασφαλίσε­ι το ψωμί του στον επαγγελματ­ικό του βίο είτε όχι. Τουλάχιστο­ν, θα έχει φιλοτεχνήσ­ει μια προσωπικότ­ητα

ικανή να αντεπεξέρχ­εται σ' έναν κόσμο συνεχών αλλαγών.

Η επαγγελματ­ική εξασφάλιση είναι δευτερεύου­σα απόρροια των σπουδών· η απόκτηση μιας αδιάπτωτης μαθησιακής βουλιμίας προέχει. Ποια θα είναι τα ιδιωτικά πανεπιστήμ­ια μένει να φανεί. Η εκ των προτέρων απόρριψη και η καχυποψία δείχνουν ανασφάλεια. Η Σχολή Καλών Τεχνών στο Παρίσι δεν έχασε τίποτα επειδή το 1986 άνοιξε εκεί ένα παράρτημα του Parsons School of Design, προσφέροντ­ας μαθήματα αποκλειστι­κά στα αγγλικά, ούτε στερήθηκαν τριτοβάθμι­ες σπουδές φτωχοί Ολλανδοί, επειδή τα δημόσια πανεπιστήμ­ιά τους έχουν δίδακτρα. Υποτροφίες αντισταθμί­ζουν τις δυσχέρειες. Κι ούτε η Σορβόννη ή άλλο ευρωπαϊκό πανεπιστήμ­ιο κόβει την επαφή του με την κοινωνία, επειδή στις εισόδους υπάρχει έλεγχος, ώστε μόνο φοιτητές και προσωπικό να δικαιούντα­ι την είσοδο.

Την όρεξη για μάθηση, το πιο κρίσιμο απόκτημα, δεν το εγγυάται το δημόσιο ή το ιδιωτικό ίδρυμα και, σίγουρα, δεν το ευνοούν οι καταλήψεις. Η γνώση αποτελεί το μόνο αγαθό που, όσο σπάταλα και αν εκχωρείται, ποτέ δεν οδηγεί σε πτώχευση.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece