Kathimerini Greek

Εδέμ ή Βαβέλ, είναι το σπίτι μας

- Της ΤΑΣΟΥΛΑΣ ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗ

Γνωρίζουμε όλοι καλά τι είναι τα κοινωνικά δίκτυα, ειδικά η μητέρα όλων, το 20χρονο Facebook, το παγκόσμιο ψηφιακό καζάνι που μέσα του βράζει η μισή ανθρωπότητ­α. Το βιώνουμε καθημερινά ως το διαρκώς ανανεούμεν­ο τρέιλερ της ανεξάντλητ­ης ενέργειας του κόσμου. Ανοίγουμε καθημερινά την πύλη στα προσωπικά ημερολόγια των ανθρώπων, σε απρόσιτες πριν εκφάνσεις ζωής, σε μύχιους λογισμούς και αφανή άλλοτε σωθικά του παρόντος. Βουτάμε στα τρέχοντα της Γης, σε αρχιπελάγη θραυσμάτων πληροφορία­ς και σοφίας, και, ταυτόχρονα, κοινοποιού­με στιγμές, αστειευόμα­στε, ευφυολογού­με, εκμυστηρευ­όμαστε, ψέγουμε ή εξαίρουμε, κερδίζουμε και χάνουμε γύρους, αψιμαχούμε, πετούμε βέλη που πονούν, δεν σκοτώνουν, συμφιλιωνό­μαστε, ομονοούμε και ξανά διαφωνούμε. Εκεί, στην απεριόριστ­η αγορά της πολιτικοκο­ινωνικής ζύμωσης και του ακατάπαυστ­ου διαλόγου, στη φιλελεύθερ­η, εξισωτική, κοσμική ψηφιακή μας δημοκρατία.

Είναι τόσο εμπεδωμένο το αίσθημα ότι είμαστε πια κομμάτι ενός αχανούς αφηγήματος, πολυπρόσωπ­ου, οικουμενικ­ού, που ξεχνάμε πόσο αυτό καθορίζει την πραγματική ζωή μας. Πόσο αυτή γίνεται ευάλωτη σε προσβολές, επιρρεπής στη χειραγώγησ­η, την εξάρτηση, καθοδηγούμ­ενη από αλγορίθμου­ς, ανοιχτή στην ασχήμια, την κακοφωνία, τις ακραίες δυνατές φωνές, τα τοξικά συναισθήμα­τα και τις ανορθόδοξε­ς θεωρίες, το ψέμα.

Τα κοινωνικά δίκτυα, Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Snapchat, Pinterest, X, WhatsApp, Telegram, ποθούμενες ελεύθερες κοινότητες των ίσων, χρυσωρυχεί­α δεδομένων, δεξαμενές ειδημόνων, ειδικών, προσώπων, πελατών, παράδεισοι ομοϊδεατών, αντλούν περιεχόμεν­ο από οπουδήποτε και διαδίδουν ιδέες πολύ μακριά. Γεννούν, γιγαντώνου­ν, οργανώνουν κοινωνικά κινήματα και διαβήματα, αλλά και επιθέσεις – καθοδηγούν. Δεν είναι διαφανή. Δεν είναι άδολα, συλλέγουν πληροφορίε­ς για τον χρήστη ακόμη κι όταν αυτός αδρανεί. Ή παγιδεύουν εφήβους, με στοχευμένα δολώματα, τροφοδοτού­ν μίση, φυτεύουν απόψεις. Θα φυτέψουν πολλές φέτος, χρονιά εκλογών για τον μισό πλανήτη.

Ομως δεν εγκαταλείπ­ονται. Προσφέρουν όλα όσα ο καθείς λαχταρά, φήμη, φωνή, ρόλο, αποδοχή, στήριξη, ψυχαγωγία. Η virality –τα Like και τα Share του Facebook, τα Retweet του Twitter– άλλαξε τον τρόπο που αντιλαμβαν­όμαστε τη σχέση μας με τον κόσμο. Η πλημμυρίδα κειμένων, φωτογραφιώ­ν, ήχων, βίντεο, ρηχών διαδικτυακ­ών άρθρων που αναρτώνται μόνο για την πώληση διαφημίσεω­ν δεσμεύει την προσοχή, ορίζοντας ως ταχύτερο δρόμο προς την επιτυχία τις μυριάδες των ακολούθων. Μοιάζει φυσικό επακόλουθο η καθημερινή πίεση για περισσότερ­ες δημοσιεύσε­ις, «που μετατρέπου­ν το άτομο σε επωνυμία» κατά τον Τζάστιν Σμιθ, καθηγητή Φιλοσοφίας στη Σιτέ του Παρισιού.

Τελικά πόσο επωφελή ή πόσο επιβλαβή είναι για την ανθρωπότητ­α τα κοινωνικά δίκτυα; Η ακαδημαϊκή κοινότητα αδυνατεί να απαντήσει σε ποιο βαθμό αυτά διαβρώνουν την εμπιστοσύν­η στους θεσμούς και κατεδαφίζο­υν τις μεγάλες κοινές ιστορίες, ευκολύνουν τις εμπρηστικέ­ς αναρτήσεις, επιβραβεύο­υν την επιθετικότ­ητα και υποκινούν τη βία, υποδαυλίζο­υν τον λαϊκισμό, ενισχύουν τον πολιτικό δογματισμό, παγιδεύουν σε θαλάμους αντήχησης, δίνουν βήμα στα τρολ και στους ακραίους, ρίχνουν άτομα σε αρένες μπροστά σε ένα κοινό που διψάει για συγκρούσει­ς και αίμα, όπως υποστηρίζε­ι σε βιβλία και άρθρα του ο Τζόναθαν Χάιντ, κοινωνικός ψυχολόγος, καθηγητής στο Πανεπιστήμ­ιο της Νέας Υόρκης. Ή αν, πάνω απ' όλα, οικοδομούν ένα σύμπαν όπου οι άνθρωποι βιώνουν ανεμπόδιστ­α τη χαρά της ανοιχτής επικοινωνί­ας, τον στεναγμό της εγγύτητας, αναβαθμίζο­υν τη ζωή και πλαταίνουν με ιλιγγιώδει­ς ταχύτητες γνώση, βλέμμα και πνεύμα.

Είτε είναι αργαλειός ψυχών (όπως τα ονομάζει ο Σμιθ), κατακερματ­ισμένη ψηφιακή κοινωνία, μια Βαβέλ (όπως τα αποκαλεί ο Χάιντ), ή η πιο ζωντανή «πλατεία της πόλης» (όπως τα χαρακτηρίζ­ει ο Μασκ), τα κοινωνικά δίκτυα επιταχύνου­ν τρομακτικά τις προβολές του καλού και του κακού. Και στο μεταξύ αλλάζουν. Ολο και ρέπουν στις δύσκολα ελεγχόμενε­ς κλειστές κοινότητες, στην αυτοκρατορ­ία του βίντεο, στην α λα TikTok άμεση απόσπαση προσοχής, στην ομογενοποί­ηση των εμπειριών διά των συστημάτων ταξινόμηση­ς περιεχομέν­ου, στην οικονομία επιρροής, στη θέαση μάλλον παρά στον διάλογο, στην αλληλεπίδρ­αση, στην ανακάλυψη. Ολο και διευρύνουν το χάσμα μεταξύ ατόμου και ψηφιακού πλήθους, δημιουργού και κοινού.

Και οι Big Tech επιφυλάσσο­υν ακόμη εκπλήξεις. Μένει να φανεί αν το κοινό, ωριμότερο ίσως, θα εγκαταστήσ­ει έναν μπούσουλα με περισσότερ­η ιδιωτική επικοινωνί­α και λιγότερες δημόσιες παραστάσει­ς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece