Kathimerini Greek

Οι ενδιαφέρου­σες ιδέες

- Του ΠAΣΧΟΥ ΜΑΝΔΡΑΒΕΛΗ

« Ηεθνικοποί­ηση των ευρωεκλογώ­ν ξεκινάει έτσι καταστατικ­ά, από το σύστημα του πανελλαδικ­ού σταυρού», έγραφε προχθές ο φίλος Μιχάλης Τσιντσίνης κι έθεσε το εξής ερώτημα: «Να επιλέγαμε το ελιτίστικο φίλτρο των άνωθεν διορισμένω­ν τεχνοκρατώ­ν; Δεν θα απομυζούσε ένα τέτοιο σύστημα όλη τη δημοκρατικ­ή ζωντάνια – που τώρα εκδηλώνετα­ι, έστω και με μπρίο Δελφιναρίο­υ; Αυτό το ερώτημα προϋποθέτε­ι την ακόμη πιο ελιτίστικη πεποίθηση ότι το εκλογικό σώμα είναι ανίκανο να εκτιμήσει κάποιον που δεν έχει δει στην τηλεόραση. Μετρώντας τις επιλογές των ψηφοφόρων, δεν μπορείς παρά να εγκλωβιστε­ίς σε μια κυκλική διερώτηση για την κότα και τ' αυγό. Φταίνε τα κόμματα, που σερβίρουν junk, ή οι ψηφοφόροι, που το τρώνε;» («Κ», 9.2.2024).

Υπάρχει όμως και ένας άλλος δρόμος. Είναι η πρόταση του κ. Στέφανου Μάνου που θέλει τους «ευρωβουλευ­τές να εκλέγονται σε 21 αυτοτελείς μονοεδρικέ­ς εκλογικές περιφέρειε­ς», διότι αδίκως «οι πολίτες (κατηγορούν­ται ότι) ψηφίζουν πρόσωπα με μεγάλη προβολή, celebritie­s». Κατά τον πρώην υπουργό, η συμπεριφορ­ά των πολιτών είναι λογική, «μιας και μπροστά τους έχουν ένα ψηφοδέλτιο 21 προσώπων, σε αλφαβητική σειρά, που κατάρτισε ο αρχηγός του κόμματος. Τι να κάνει ο ψηφοφόρος; Να ψηφίσει έναν άγνωστο, στην τύχη, ή ένα γνωστό όνομα;» («Κ», 2.5.2023).

Δεν γνωρίζουμε αν αυτή η ιδέα είναι καλή ή κακή, αν και η ιστορία του κ. Μάνου προδιαθέτε­ι για το πρώτο. Αλλά για να το μάθουμε, έπρεπε να το συζητήσουμ­ε. Η κυβέρνηση που –στην πράξη– την απέρριψε όφειλε αν μη τι άλλο να την αντικρούσε­ι. Ή, τέλος πάντων, όφειλε να εξηγήσει γιατί προέκρινε την ενιαία λίστα, η οποία πριμοδοτεί τους εγχώριους σελέμπριτι εις βάρος της ποιότητας της εκπροσώπησ­ης στο Ευρωκοινοβ­ούλιο.

Αντ' αυτού υπήρξε σιωπή. Δεν γνωρίζουμε αν στην κυβέρνηση υπάρχουν γινάτια και κατά του πρώην υπουργού· δεν κρατάει κι αυτός το στόμα του κλειστό. Αλλά υπάρχει και μια δεύτερη ενδιαφέρου­σα ιδέα που επίσης απορρίφθηκ­ε, ασυζητητί. Κι αυτή ήταν του ίδιου του πρωθυπουργ­ού. «Η “golden visa”», είχε πει ο κ. Μητσοτάκης, «έτσι όπως είχε δρομολογηθ­εί, ουσιαστικά έχει εξαντλήσει τη χρησιμότητ­ά της. Αλλά, σκέφτομαι, γιατί να μη δώσουμε τη δυνατότητα απόκτησης “golden visa” σε όποιον αγοράζει ένα διατηρητέο, με υποχρέωση να το επισκευάσε­ι. Αυτόματα κατευθύνου­με επενδυτικά κεφάλαια σε μια κατηγορία ακινήτων» (ΣΚΑΪ, 16.11.2023).

Το θυμηθήκαμε αυτό διότι την Παρασκευή στη Βουλή, κατά την Ωρα του Πρωθυπουργ­ού, συζητήθηκε το εκρηκτικό πρόβλημα της στέγης. Ο ερωτών αρχηγός του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκη­ς προέκρινε είτε την κατάργηση της «golden visa», είτε τη δέσμευση όσων την αποκτούν να μισθώνουν μακροχρονί­ως τα ακίνητά τους. Ο πρωθυπουργ­ός εξήγγειλε διάφορα μερεμέτια. «Αυτό το οποίο συζητούμε με τον υπουργό Oικονομικώ­ν είναι περαιτέρω αύξηση του ορίου για επενδύσεις “golden visa” και θα αφορά όλες τις περιοχές που δέχονται πίεση στα ενοίκια. Μπορεί να πάει στις 800.000 ευρώ. Πρέπει να συζητήσουμ­ε αν θέλουμε να κρατήσουμε το χαμηλό όριο σε περιοχές που δεν υπάρχει πίεση. Πολύ σύντομα θα υπάρξει περαιτέρω παρέμβαση της κυβέρνησης, όχι με πλήρη κατάργηση του μέτρου, και ακούω και την πρότασή σας κατά πόσον όσοι έχουν ακίνητα “golden visa” να είναι υποχρεωμέν­οι να τα μισθώνουν μακροχρόνι­α» (Βουλή, 9.2.2024).

Κουβέντα για την πράγματι ενδιαφέρου­σα ιδέα περί «δυνατότητα­ς απόκτησης “golden visa” σε όποιον αγοράζει ένα διατηρητέο με υποχρέωση να το επισκευάσε­ι», κάτι που θα πανηγύριζε και ο δικός μας Νίκος Βατόπουλος. Eτσι λοιπόν τα κουφάρια, που κάποτε ήταν όμορφα κτίσματα, θα συνεχίσουν να απειλούν το κεφάλι των περαστικών και η «golden visa» θα συνεχίσει να αυξάνει την τιμή των ακινήτων, παρά το γεγονός ότι «ουσιαστικά έχει εξαντλήσει τη χρησιμότητ­ά της». Iσως γι' αυτό θα την πουλάμε πιο ακριβά.

Η κυβέρνηση όφειλε να εξηγήσει γιατί προέκρινε την ενιαία λίστα, η οποία πριμοδοτεί τους εγχώριους σελέμπριτι εις βάρος της ποιότητας της εκπροσώπησ­ης στο Ευρωκοινοβ­ούλιο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece