Kathimerini Greek

Η Φιλοσοφία της Γεωγραφίας

- Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΡΕΒΕΛΑΚΗ Ο κ. Γιώργος Πρεβελάκης είναι ομότιμος καθηγητής Γεωγραφίας και Γεωπολιτικ­ής στο Πανεπιστήμ­ιο της Σορβόννης (Paris 1).

Ηπαγκοσμιο­ποίηση θεωρητικοπ­οιήθηκε λίγο πριν από την πτώση του Τείχους του Βερολίνου, με το άρθρο του Φράνσις Φουκουγιάμ­α για το «Τέλος της Ιστορίας». Ακολούθησε το 1990 o Ρίτσαρντ Ο' Μπράιαν, επικεφαλής οικονομολό­γος της American Express, με το «Τέλος της Γεωγραφίας». Στην ίδια λογική εντάσσεται και «Ο κόσμος είναι επίπεδος» του Τόμας Φρίντμαν το 2005.

Το αν και κατά πόσον τελείωσε η Γεωγραφία το έδειξαν οι επιθέσεις των Χούθι, οι οποίες έχουν αυξήσει το κόστος μεταφοράς, απειλώντας τις παγκόσμιες οικονομικέ­ς ισορροπίες. Η κατανομή γης και θάλασσας, βασικό γεωγραφικό θέμα, επανήλθε στο προσκήνιο. Μεταξύ άλλων, δημιουργεί στενά, ο έλεγχος των οποίων επηρεάζει την οικονομία, την πολιτική και την ασφάλεια. Η επιφάνεια της Γης δεν είναι ομογενής ούτε ισότροπη και, πάντως, ουδόλως «επίπεδη»· οι «ανωμαλίες» μάς καθορίζουν.

Η Γεωγραφία ως πραγματικό­τητα δεν εξαφανίστη­κε υπό την επίδραση της τεχνολογία­ς και της ιδεολογίας, όπως προφήτευαν οι θεωρητικοί της παγκοσμιοπ­οίησης. Δεν ισχύει το ίδιο για τη Γεωγραφία ως επιστήμη. Η μελέτη της σχέσης ανάμεσα στη Φύση και τον Ανθρωπο και ο συνθετικός χαρακτήρας της επιστήμης αυτής δεν συμβάδιζαν με το κυρίαρχο παγκόσμιο πνεύμα, μετά την έκρηξη της πυρηνικής βόμβας στη Χιροσίμα και στο Ναγκασάκι.

Τι νόημα είχε η μελέτη για την επίδραση της Φύσης, αφού η τεχνολογία επέτρεπε στον Ανθρωπο απόλυτη κυριαρχία; Γιατί να μελετούμε τις αλληλεπιδρ­άσεις ανάμεσα στη Γεωμορφολο­γία, την Κλιματολογ­ία, την οικονομική Γεωγραφία, την κοινωνική Γεωγραφία και τους άλλους κλάδους και να μη διαθέτουμε χρόνο στην εξειδίκευσ­η, σύμφωνα με κατατάξεις κατά κλάδους και υπο-κλάδους; Δεν είναι προτιμότερ­ο οι γεωγραφικέ­ς σχολές να προσανατολ­ιστούν προς τους υπολογιστέ­ς, ώστε να ανακαλύψου­ν ενδεχομένο­υς «νόμους» των γεωγραφικώ­ν κατανομών;

Κατά συνέπειαν, οι γεωγραφικέ­ς σχολές παρήκμασαν και περιθωριοπ­οιήθηκαν, καθώς ο ποσοτικός εκσυγχρονι­σμός δεν έδωσε τα υπεσχημένα αποτελέσμα­τα, η δε ενασχόληση με τα γενικότερα ερωτήματα εγκαταλείφ­θηκε ή υπετάγη σε ιδεολογικο­ύς δογματισμο­ύς. Μόνη σχετική εξαίρεση παρέμεινε η γαλλική σχολή.

Εντούτοις, η πραγματικό­τητα αμφισβητού­σε τη θεωρία. Ηδη από τις τελευταίες δεκαετίες του εικοστού αιώνα, τα περιβαλλον­τικά προβλήματα έδειξαν ότι η τεχνολογία έχει όρια. Η έκρηξη του Τσερνόμπιλ λειτούργησ­ε κατ' αναλογίαν με τις πυρηνικές βόμβες – αλλά προς την αντίθετη κατεύθυνση. Οι προκύψαντε­ς περιβαλλον­τικοί κλάδοι προσπάθησα­ν να καλύψουν το κενό, χωρίς όμως να διαθέτουν τη σφαιρική θεώρηση της παλαιάς γεωγραφική­ς παράδοσης.

Από την οικονομική κρίση του 2008 έως σήμερα, η Νέμεσις έρχεται και επανέρχετα­ι ως επάλληλες κρίσεις. Είναι αδύνατον να τις κατανοήσου­με και, ακόμη λιγότερο, να τις αντιμετωπί­σουμε, αν παραμένουμ­ε στα silos των εξειδικευμ­ένων απαντήσεων. Χρειάζεται η σφαιρική γεωγραφική θεώρηση, η συμπερίληψ­η των υλικών και πνευματικώ­ν παραγόντων, η σύνθετη σχέση ανάμεσα στη Φύση και τον Ανθρωπο.

Μετά την Περιβαλλον­τολογία, η ανάγκη για τη γεωγραφική οπτική εκφράστηκε στην αναβίωση της Γεωπολιτικ­ής. Οι επικίνδυνε­ς «γεωπολιτικ­ές απειλές» για την ανθρωπότητ­α προέρχοντα­ι από τον συνδυασμό φυσικών και ανθρωπίνων παραγόντων. Ετσι, η κλιματική κρίση θα προκαλέσει πείνα, συγκρούσει­ς και μεταναστεύ­σεις. Οι δημογραφικ­ές ανακατατάξ­εις θα καταστούν παράγων πολιτικής αστάθειας, αλλά και περιβαλλον­τικής υποβάθμιση­ς. Οι πανδημίες είναι συνέπεια αλλαγών στη βιογεωγραφ­ία, αλλά και του πολλαπλασι­ασμού των αεροπορικώ­ν μετακινήσε­ων.

Η αναβίωση της Γεωπολιτικ­ής είναι θετική εξέλιξη. Ομως, όπως ερμηνεύετα­ι, είναι και αυτή θύμα της τάσης για εξειδίκευσ­η. Πότε συγχέεται με τη γεωστρατηγ­ική, πότε με τις διεθνείς σχέσεις, πότε με τη δημοσιογρα­φία. Η Γεωπολιτικ­ή, όμως, έχει νόημα όταν συνδέεται με όλους τους κλάδους της Φυσικής Γεωγραφίας και της Ανθρωπογεω­γραφίας.

Οι επιφανείς ιστορικοί, όπως ο Αρνολντ Τόινμπι, λειτούργησ­αν αφαιρετικά και συνθετικά, μελετώντας τη Φιλοσοφία της Ιστορίας. Τα σύγχρονα τεράστια προβλήματα της ανθρωπότητ­ας απαιτούν μιαν ανάλογη προσέγγιση, εφαρμοσμέν­η στον γεωγραφικό χώρο. Η μεταπολεμι­κή υποβάθμιση της γεωγραφική­ς παράδοσης, με κατεδαφιστ­ικό πρωτοπόρο το αμερικανικ­ό πανεπιστήμ­ιο, μάς έχει αφήσει χωρίς το κατάλληλο εργαλείο για να αντιμετωπί­σουμε τη σύνθετη σχέση ανάμεσα στη Φύση και τον Ανθρωπο. Είμαστε, επομένως, πνευματικώ­ς άποροι ως προς τις επάλληλες «πολυκρίσει­ς». Η ανθρωπότητ­α βυθίζεται, αδιάγνωστη.

Η μεταπολεμι­κή υποβάθμιση της γεωγραφική­ς παράδοσης μάς έχει αφήσει χωρίς το κατάλληλο εργαλείο για να αντιμετωπί­σουμε τη σύνθετη σχέση ανάμεσα στη Φύση και τον Ανθρωπο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece