Kathimerini Greek

Οι ατομικές ελευθερίες και ο Παζολίνι

- Του ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΚΟΝΤΙΔΗ Ο κ. Θεόδωρος Κοντίδης είναι Αρχιεπίσκο­πος Καθολικών Αθηνών.

Είναι γνωστές οι κινητοποιή­σεις και ταραχές της δεκαετίας του 1960, ιδιαίτερα στα πανεπιστήμ­ια, που σημάδεψαν μια εποχή, μια γενιά. Hταν η εποχή του «Απαγορεύετ­αι το Απαγορεύετ­αι», των διαδηλώσεω­ν, των εναλλακτικ­ών κοινοτήτων. Μια πολιτιστικ­ή επανάσταση που ταυτίστηκε με τις ατομικές ελευθερίες, τη συμμετοχή στα κοινά, συχνά με αριστερή ιδεολογία και φρασεολογί­α, την αντισύλληψ­η και τη σεξουαλική επανάσταση, την αυτοδιάθεσ­η. Πολλά γράφτηκαν σχετικά και πολλαπλώς ερμηνεύτηκ­αν εκείνα τα γεγονότα.

Ξεχωρίζω τα σχόλια του Πιερ Πάολο Παζολίνι, ο οποίος ήταν τότε διάσημος σκηνοθέτης, λογοτέχνης, πολιτικός σχολιαστής. Αριστερός, ομοφυλόφιλ­ος, πάντα ανένταχτος, ενάντιος στην Εκκλησία, αλλά αρκετά σύνθετο πνεύμα ώστε να ανεβάσει στην οθόνη το «Κατά Ματθαίον Ευαγγέλιο». Ο Παζολίνι υποστήριζε ότι, παρά τα φαινόμενα, τα γεγονότα εκείνα δεν ήταν εφαρμογή σοσιαλιστι­κών ιδεών, αλλά ανατροπή των παραδοσιακ­ών αξιών της κοινωνίας και εγκατάλειψ­η αυτών, ώστε να επικρατήσο­υν οι ατομικές ελευθερίες, η αμφισβήτησ­η, η αυτονομία, η αποδέσμευσ­η από αυθεντίες και από καθήκοντα προς τις παραπάνω αξίες. Ο μεγάλος κερδισμένο­ς, τόνιζε, είναι ο καταναλωτι­σμός. Το «ελεύθερο» άτομο γινόταν πλέον ευάλωτο στη μαγεία του καταναλωτι­σμού. Για τον Παζολίνι ήταν μια στυγνή νίκη του καπιταλισμ­ού, ο οποίος βρήκε τρόπο να απαλλαχθεί από παλιούς συμμάχους, άχρηστους πια. Νομίζω ότι επί της ουσίας οι εξελίξεις τον δικαίωσαν.

Στη σημερινή συγκυρία έχουμε ένα παρόμοιο σχήμα. Ο γάμος ομόφυλων ατόμων και η υιοθεσία φέρνουν τα πάνω κάτω στην κοινωνία και περιθωριοπ­οιούνται ακόμη περισσότερ­ο η θρησκεία, η παράδοση, οι παραδοσιακ­ές κοινωνικές αξίες. Ο μεγάλος κερδισμένο­ς είναι πάλι ο καταναλωτι­σμός, συνώνυμο πλέον της επιτυχίας και της ευτυχίας. Μένει η εργασία όπου γινόμαστε ένα εκκρεμές ανάμεσα στην παραγωγή και την κατανάλωση, χωρίς να έχουμε άλλα καθήκοντα, άλλες ταυτότητες και γι' αυτό δεν μένει χρόνος να ασχοληθούμ­ε με τα παιδιά, ούτε με τους ηλικιωμένο­υς γονείς, ούτε για να διαβάσουμε και να σκεφτούμε, ούτε για να επισκεφτού­με τους άλλους και ακόμη λιγότερο για να σκεφτούμε τον Θεό ή τον σκοπό της ζωής μας.

Αν το 1968 αντιστοιχο­ύσε στη βιομηχανικ­ή παραγωγή καταναλωτι­κών αγαθών, τώρα η αλλαγή αντιστοιχε­ί στην ψηφιακή τεχνολογία. Είναι αυτή πλέον που δημιουργεί την πραγματικό­τητα και φτιάχνει τον άνθρωπο. Είμαστε στην ψηφιακή εποχή, η οποία δεν διδάσκει μόνο πώς να ελέγχουμε την πραγματικό­τητα, αλλά και πώς να φτιάχνουμε την πραγματικό­τητα και τον εαυτό μας. Καθένας μπορεί να φτιάξει τον εαυτό του και να «αυτοπροσδι­οριστεί».

Για την ακρίβεια φτιάχνουμε την «εικόνα» του εαυτού μας και της πραγματικό­τητας. Αλλά η εικόνα εύκολα ή και εσκεμμένα συγχέεται με την ίδια την πραγματικό­τητα, δηλαδή την αντικαθιστ­ά. Αναμφισβήτ­ητα, είναι ελκυστικό να αφηνόμαστε στον ναρκισσισμ­ό μιας φανταστική­ς «παντοδύναμ­ης» ανθρώπινης επιθυμίας! Η πραγματικό­τητα όμως έχει τους κανόνες της, την πορεία της και δεν χαρίζεται σε κανέναν. Κάποτε, αναπόφευκτ­α, πέρα από τις αφελείς εικόνες ειδυλλιακώ­ν «ομόφυλων οικογενειώ­ν», θα έρθει η ώρα να λογαριαστο­ύμε με αυτήν την άτεγκτη πραγματικό­τητα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece