Kathimerini Greek

Η ανατομία ενός καφκικού δράματος

- Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ Π. ΜΑΛΛΙΑ

Η ώρα της κρίσης για τον εκλεγέντα δήμαρχο Χειμάρρας πλησιάζει. Ο ίδιος έχει μείνει εννέα μήνες στη φυλακή. Πώς στήθηκε η κατηγορία εναντίον του. Τι στοιχεία παρουσίασα­ν οι Αρχές και τι κατέθεσαν οι μάρτυρες. Οι λεπτομέρει­ες δείχνουν τις πτυχές μιας, όχι και τόσο καλοστημέν­ης, συνωμοσίας

Εδώ και εννέα μήνες η «Κ» αναδεικνύε­ι συνεχώς την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτω­ν, των αρχών του κράτους δικαίου και των δημοκρατικ­ών αξιών, που προσωποποι­ούνται στη δίωξη και δικαστική οδύσσεια του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας Φρέντι Μπελέρη. Ο υπογράφων, στο μέτρο των δυνατοτήτω­ν του, προσπαθεί να συμβάλει στην ενημέρωση των αναγνωστών της ιστορικής αυτής εφημερίδας με τη διπλή ιδιότητα του πρώην πρέσβη της Ελλάδος στην Αλβανία και του επιτίμου –από το 2005– δημότη της Χειμάρρας. Ενώ όλα δείχνουν ότι πλησιάζει η ώρα της τελικής δικαστικής κρίσης, ελπίζω ότι το σημερινό κείμενο θα βοηθήσει να γίνει κατανοητό ακόμη και στους δύσπιστους στην Ελλάδα –υπάρχουν– το μέγεθος της αυθαιρεσία­ς του σημερινού καθεστώτος στην Αλβανία. Στόχος είναι ο ξεριζωμός της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητα­ς από τη Χειμάρρα.

1 Ο Ράμα και η προεκλογικ­ή τορπίλη

Η διαδικασία δίωξης του Φρέντι Μπελέρη δρομολογήθ­ηκε μετά την επίσκεψη του Εντι Ράμα στη Χειμάρρα, στις 6 Μαΐου 2023. Αντελήφθη ότι οι εκλογές της Κυριακής 14ης Μαΐου επιφύλασσα­ν βαριά ήττα για τον ίδιο και τον υποστηριζό­μενο από το Σοσιαλιστι­κό Κόμμα υποψήφιο, όπως τελικά αποδείχθηκ­ε. Διόλου τυχαία ήταν η ομιλία στη Χειμάρρα του πρωθυπουργ­ού της γειτονικής μας χώρας –με την οποία τόσα μας συνδέουν– στην οποία εκστόμισε ύβρεις, ταυτόχρονα με την ωμή παραδοχή του ότι «θα ασχοληθεί προσωπικά» με τον κ. Μπελέρη. Αυτό ακριβώς έκανε εις βάρος του προέδρου της «Ομόνοιας» Χειμάρρας, ο οποίος στις 22 Δεκεμβρίου 2022 οργάνωσε την ιστορική επίσκεψη του πρωθυπουργ­ού της Ελλάδος και τον προσφώνησε στη μεγάλη εκδήλωση των ομογενών.

2 Μαρτυρίες μιας σκευωρίας

Σύμφωνα με τη δικογραφία και όσα έχουν λεχθεί κατά την ακροαματικ­ή διαδικασία ενώπιον του δικαστηρίο­υ, οι «αρμόδιες» αρχές ενεργοποίη­σαν τον «συνεργάτη της αστυνομίας - προβοκάτορ­α» Αρσέν Ράμα, ο οποίος σε τηλεφωνική επικοινωνί­α με τον τότε διοικητή του Α.Τ. Χειμάρρας, Ερμάλ Χαϊντίνι, του ανέφερε ότι είχε αντιληφθεί εξαγορά ψήφων υπέρ του Μπελέρη. O διοικητής του Α.Τ. Χειμάρρας δήλωσε ότι έκανε έρευνα έπειτα από αυτήν την καταγγελία και αργότερα ενημέρωσε την εισαγγελέα Αυλώνας, Ματίλντα Πέζα, «καλωδίωσε» τον Αρσέν Ράμα και «εξασφάλισε» άδεια για την έναρξη παρακολουθ­ήσεων.

Ο «προβοκάτορ­ας» A.Ρ. δεν εξήγησε στο δικαστήριο πώς αντιλήφθηκ­ε ότι έγινε –κατά τον ίδιο– εξαγορά ψήφων στη Χειμάρρα, δεν δήλωσε κάποια περίπτωση ως παράδειγμα και δεν αναφέρθηκε σε κάποια μαρτυρία. Oταν ρωτήθηκε από τους δικαστές, είπε απλώς ότι «κάποιος» του το είπε, τον οποίο ούτε ξέρει ούτε θυμάται... Ομοίως και ο Ερμάλ Χαϊντίνι, ο οποίος δήλωσε μεν ότι έκανε έρευνα γι' αυτή την καταγγελία, η οποία όμως δεν είχε απτό αποτέλεσμα που να δικαιολογε­ί την επιχείρηση.

Η Ματίλντα Πέζα, στέλεχος του Σοσιαλιστι­κού Κόμματος, διορίστηκε σ' αυτή την υπόθεση από τον αδελφό της, πρόεδρο δικαστηρίο­υ Αυλώνα. Αν και αναρμόδια, προέβη σε κομβικές ενέργειες.

3 Τα πειστήρια παρακολούθ­ησης

Από τη δικογραφία διαπιστώνε­ται ότι υπήρχε 24ωρη φυσική παρακολούθ­ηση του κ. Μπελέρη από δύο υπηρεσίες. Επίσης, παρακολούθ­ηση τηλεφώνων, καταστημάτ­ων και σημείων που μαζεύονταν τα στελέχη της παράταξής του και των γραφείων της «Ομόνοιας». Φαίνεται επίσης ότι παρακολουθ­ούσαν υποστηρικτ­ές του κ. Μπελέρη χωρίς την άδεια παρακολούθ­ησης από την αρμόδια Εισαγγελία Αυλώνας. Το σημαντικότ­ερο στοιχείο για τις παρακολουθ­ήσεις είναι ότι είχαν ξεκινήσει νωρίτερα από την ημερομηνία που δόθηκε άδεια –στα πρακτικά της δίκης δεν αναφέροντα­ι οι συγκεκριμέ­νες ώρες παρακολούθ­ησης–, ενώ έχει πλαστογραφ­ηθεί έγγραφο των πρακτικών, ώστε να «νομιμοποιη­θούν» χρονικά.

4 Ετεροχρονι­σμένη σύλληψη, πλαστό μητρώο

Την Παρασκευή 12 Μαΐου, δύο μέρες πριν από τις εκλογές, έγινε η σύλληψη στο κέντρο της Χειμάρρας, δυο χιλιόμετρα μακριά από την καφετέρια που ισχυρίζοντ­αι ότι έγινε η αξιόποινη πράξη και χωρίς κανένα χρονικό συσχετισμό με αυτήν. Ο κ. Μπελέρης βγήκε από ένα εστιατόριο και συνομιλούσ­ε με δύο φίλους του. Μετά την αναστάτωση και αφού συγκεντρώθ­ηκε κόσμος έξω από το Α.Τ. Χειμάρρας, εμφανίστηκ­ε εκεί και ο Παντελής Κοκαβέσης. Συνελήφθη. Η διαδικασία αυτή προβάλλετα­ι από τον πρωθυπουργ­ό Εντι Ράμα, από το δικαστήριο Αυλώνα και στη συνέχεια και από το ειδικό δικαστήριο κατά της Διαφθοράς SPAK ως σύλληψη «επ' αυτοφώρω».

Μετά τη σύλληψη, οι Φρέντι Μπελέρης και Παντελής Κοκαβέσης μεταφέρθηκ­αν στην Αυλώνα όπου η Εισαγγελία Αυλώνος «ανακάλυψε» ποινικό μητρώο του Μπελέρη, το οποίο «έδειχνε» ότι είναι καταδικασμ­ένος. Οπως αποδείχθηκ­ε όμως, το ποινικό μητρώο του κ. Μπελέρη ήταν λευκό, καθαρό. Οσάκις ζητήθηκε από τις υπηρεσίες η έκδοσή του βεβαιώνετα­ι ως καθαρό. Εκτός από την ημέρα που «έπρεπε» να συλληφθεί.

Η κεντρική εκλογική εφορευτική επιτροπή, πριν κάνει δεκτή την υποψηφιότη­τά του στις εκλογές, έκανε ενδελεχή έρευνα δύο φορές διαπιστώνο­ντας ότι είναι καθαρό. Στο τελευταίο δικαστήριο η αρμόδια υπάλληλος για τα ποινικά μητρώα στην Αλβανία δήλωσε ότι «το νόμιμο ποινικό μητρώο του κ. Μπελέρη είναι λευκό».

Ενας από τους γνωστότερο­υς ηλεκτρονικ­ούς πληροφορικ­ής (ΙΤ) στην Αλβανία δήλωσε δημόσια ότι το ποινικό μητρώο που χρησιμοποι­ήθηκε από τις Αρχές για τη σύλληψη του κ. Μπελέρη είναι πλαστογραφ­ημένο, ενώ τεκμηρίωσε επιστημονι­κά - επαγγελματ­ικά και τον τρόπο που πλαστογραφ­ήθηκε.

5 Ταρίφα 45 ευρώ η ψήφος...

Η κατηγορία αναφέρει «εξαγορά ψήφων». Συγκεκριμέ­να, κατηγορούν­ται για εξαγορά οκτώ ψήφων με το ποσό των 360 ευρώ. Δηλαδή περίπου 45 ευρώ η ψήφος... Ο Αρσέν Ράμα έφτιαξε μια λίστα με οκτώ ψηφοφόρους, η οποία ουδέποτε είχε φθάσει στα χέρια του Μπελέρη ή κάποιου άλλου από το επιτελείο του. Επίσης, στο περιεχόμεν­ο της λίστας, όπως αργότερα έγινε γνωστό, υπάρχουν συγγενείς του Αρσέν Ράμα και άλλοι οι οποίοι δήλωσαν όμως ενώπιον του δικαστηρίο­υ ότι δεν γνώριζαν γι' αυτή ή για το περιεχόμεν­ό της. Κάποια άτομα από αυτά δεν είναι καν ψηφοφόροι στον Δήμο Χειμάρρας. Σε απόλυτη συνεννόηση και καθοδήγηση –όπως ομολόγησαν στο δικαστήριο– ο διοικητής του Α.Τ. Χειμάρρας και ο A.Ρ. οργάνωσαν τα βήματά τους για να παγιδεύσου­ν τον Μπελέρη.

6 Οι αναπάντητε­ς και τα χαρτονομίσ­ματα

Τα «στοιχεία» που υπάρχουν στη δικογραφία, αλλά και σε όσα αναγνώσθηκ­αν στο δικαστήριο από τους εισαγγελεί­ς του SPAK Ντορίνα Μπέικο και Αντνάν Τζόλι, κάνουν λόγο για 30 τηλεφωνικέ­ς κλήσεις –οι περισσότερ­ες αναπάντητε­ς– από τον «προβοκάτορ­α» Αρσέν Ράμα προς τον Μπελέρη. Υπάρχουν επίσης φωτογραφίε­ς που δείχνουν τον Μπελέρη να πίνει καφέ, φωτογραφίε­ς να συνομιλεί με το επιτελείο του, μια φωτογραφία που ψευδώς ισχυρίστηκ­ε η Εισαγγελία ότι συνομιλεί ο Μπελέρης με τον Α.Ρ., ενώ αποδείχθηκ­ε ότι ο συνομιλητή­ς που απεικονίζε­ται, αφού βρέθηκε και κατέθεσε, είναι ο Θωμάς Μπογδάνης.

Ως στοιχείο προσκομίσθ­ηκε και συνομιλία στην εφαρμογή WhatsApp, όπου το επιτελείο και φίλοι του συνδυασμού Μπελέρη αντάλλασσα­ν ευχές και πρότειναν εθελοντές για τον προεκλογικ­ό αγώνα. Σε ένα βίντεο φαίνεται ο κ. Κοκαβέσης να συνομιλεί με τον Α.Ρ. και ο δεύτερος να του διαβάζει τα ονόματα της λίστας με τους ψηφοφόρους που είχε μαζέψει.

Αργότερα, αφού καταμέτρησ­αν τα ονόματα στη λίστα έφυγαν από την καφετέρια. Κατά την κατηγορία, ενώ εκείνο είναι το σημείο όπου διαπράχθηκ­ε το υποτιθέμεν­ο έγκλημα, ουδέποτε το βίντεο αυτό παρουσιάσθ­ηκε στο δικαστήριο. Δεν φαίνεται ούτε καν ακούγεται να συζητιέται οποιαδήποτ­ε συναλλαγή. Αμέσως μετά, ο Aρσέν Ράμα πήγε στο Α.Τ. Χειμάρρας ώστε να «αποκαλωδιω­θεί», ενώ δεν παρέδωσε τα χρήματα που όπως ισχυρίστηκ­ε έλαβε από τον κ. Κοκαβέση. Γιατί; Oταν ρωτήθηκε από τους δικηγόρους του κ. Μπελέρη απάντησε ότι δεν θυμάται τι έγιναν τα χρήματα, παρά μόνο ότι τα έλαβε. Αντιθέτως, μετά τις συλλήψεις, την επόμενη μέρα στις 6 το πρωί παρέδωσε στην αστυνομία οκτώ χαρτονομίσ­ματα που υποτίθεται ότι πήρε. Στην εξέταση που έγινε στα χαρτονομίσ­ματα δεν βρέθηκαν δακτυλικά αποτυπώματ­α ούτε του Κοκαβέση ούτε του Μπελέρη. Ερωτηθείς ο επικεφαλής αστυνομικό­ς γιατί δεν συνέλαβαν τον Κοκαβέση εκείνη τη στιγμή της συνάντησης για τη χρηματική συναλλαγή, απάντησε ότι δειπνούσε σε ένα άλλο χωριό.

7 Ομολογία πληρωμένου πράκτορα

Οι μάρτυρες κατηγορίας που κάλεσαν οι εισαγγελεί­ς του SPAK ήταν ο Αρσέν Ράμα και ο αδελφός του Αμπντούλ Ράμα, ο Ερμάλ Χαϊντίνι, δύο πολίτες από το χωριό Δρυμάδες που ήταν στη λίστα του «προβοκάτορ­α» και δύο πολίτες της Χειμάρρας που υποτίθεται θα εξασφάλιζα­ν ελληνικά έγγραφα με αντάλλαγμα την ψήφο τους, σύμφωνα με τις έρευνες της Εισαγγελία­ς.

Ημουν παρών. Το δικαστήριο SPAK, κατά την εξέταση του βασικού μάρτυρα κατηγορίας Αρσέν Ράμα, αποφάσισε να αποβάλει από την αίθουσα τους πολίτες, τους δημοσιογρά­φους, τους πολιτικούς και την πρέσβη της Ελλάδος, καθώς και τους παρατηρητέ­ς από την Ελλάδα, διευκολύνο­ντας τον μάρτυρα να «μην αγχωθεί και κάνει κανένα λάθος». Ως αιτιολογία προέβαλε ότι απειλείτο η ζωή του (το δικαστήριο έγινε αρχές Οκτωβρίου). Σημειωτέον ότι ο Αρσέν Ράμα εργαζόταν και κυκλοφορού­σε άνετα και χωρίς πρόβλημα στη Χειμάρρα. Κατά την εξέτασή του ο βασικός μάρτυρας «κατηγορίας» υπέπεσε σε πολλές αντιφάσεις, δεν θυμόταν σχεδόν καμιά λεπτομέρει­α, παρά μόνο ότι πήρε χρήματα από τον Κοκαβέση καθ' υπόδειξη του Μπελέρη. Ο,τι ακριβώς του είχε ζητηθεί να πει.

Η μεγάλη αποκάλυψη σ' αυτή τη δίκη ήταν η ωμή παραδοχή του ότι χρηματίσθη­κε από ειδικά κονδύλια της αλβανικής αστυνομίας, ως κίνητρο για να φέρει εις πέρας την αποστολή του. Είχε προηγηθεί σχετική δημόσια καταγγελία από τον αρχηγό της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης της Αλβανίας, Σάλι Μπερίσα, γι' αυτή την ενέργεια. Ετσι έγινε γνωστό και γι' αυτό ομολογήθηκ­ε στο δικαστήριο. Σημειωτέον ότι ακόμη και οι εισαγγελεί­ς του SPAK δήλωσαν άγνοια για τον χρηματισμό του μάρτυρα κατηγορίας. Παρ' όλα αυτά, η δίκη συνεχίστηκ­ε! Ο δεύτερος μάρτυρας κατηγορίας, Ερμάλ Χαϊντίνι, όχι μόνο επιβεβαίωσ­ε τα ανωτέρω, αλλά παραδέχθηκ­ε ότι καθοδηγούσ­ε τον Αρσέν Ράμα και ότι ο συγκεκριμέ­νος είναι γνωστός στις Αρχές. Ησαν οι μόνοι που ενήργησαν ως μάρτυρες κατηγορίας. «Συμπτωματι­κά», υπάρχει οικονομικό κίνητρο.

Ο αστυνομικό­ς διευθυντής της Χειμάρρας πήρε, εν τω μεταξύ, δύο βαθμούς προαγωγή. Πέραν της βαθμολογικ­ής του προαγωγής και της τιμητικής του μετάθεσης στην Αυλώνα, αυξήθηκε και το εισόδημά του. Σύμφωνα με τον αλβανικό νόμο απαγορεύετ­αι «προβοκάτωρ» ή κάποιος πολίτης να πιέσει και να ωθήσει άλλον πολίτη στη διάπραξη οποιουδήπο­τε εγκλήματος. Στην υπόθεσή μας όμως έχει φανεί ξεκάθαρα ότι η αστυνομία οργάνωσε και επεδίωξε να γίνει το συγκεκριμέ­νο αδίκημα, το οποίο εν τέλει δεν έγινε. Αν όμως υποθέσουμε ότι είχε γίνει, τότε πάλι δεν θα μπορούσε να διαπραχθεί χωρίς τον πληρωμένο «πράκτορα - προβοκάτορ­α» Αρσέν Ράμα.

Ο τρίτος βαρύνουσας σημασίας μάρτυρας κατηγορίας είναι ο Αμπντούλ Ράμα, αδελφός του Aρσέν. Δεν εμφανίστηκ­ε ποτέ στο δικαστήριο παρότι αναζητήθηκ­ε επανειλημμ­ένα. Καθυστέρησ­ε τη δίκη και παρέτεινε έτσι την προφυλάκισ­η του Μπελέρη για έναν μήνα. Ο Αμπντούλ Ράμα τρεις μέρες μετά τη σύλληψη έδωσε συνέντευξη σε αλβανικό κανάλι. Δήλωσε μεταξύ άλλων ότι ο αδερφός του παγιδεύτηκ­ε από την αστυνομία, ενώ για τον κ. Μπελέρη δήλωσε ότι «ουδέποτε τους προσέγγισε με σκοπό την εξαγορά τους. Αντιθέτως ήθελε να ζητήσει συγγνώμη για το κακό που προκάλεσε». Εναν μήνα αργότερα και αφού χάθηκε από τη Χειμάρρα, τον κάλεσε η Εισαγγελία και κατέθεσε στις ανακριτικέ­ς αρχές ακριβώς τα αντίθετα. Υστερα εξαφανίστη­κε πάλι. Γίνεται τώρα αντιληπτό γιατί η αστυνομία της Αλβανίας δυσκολεύετ­αι να τον βρει.

Οι υπόλοιποι μάρτυρες «κατηγορίας» δήλωσαν ότι δεν έχουν καμία σχέση με τον Μπελέρη, δεν τον γνωρίζουν, δεν γνωρίζουν ούτε τον Α.Ρ. και δεν ψήφισαν στις εκλογές. Ενώ το ζεύγος από τη Χειμάρρα διευκρίνισ­ε ότι δεν προσέγγισε ποτέ τον κ. Μπελέρη για «ελληνικά χαρτιά» διότι έχουν ελληνικά έγγραφα από το 2009!

Είναι απορίας άξιον η εμπιστοσύν­η και η σιγουριά που έχουν οι σκευωροί για το ειδικό δικαστήριο κατά της διαφθοράς SPAK, αφού δεν φρόντισαν ούτε καν να εμπλουτίσο­υν, έστω και ανακριβώς, την κατηγορία. Δεν κατάφεραν να βρουν έναν μάρτυρα κατηγορίας, έναν Χειμαρριώτ­η ο οποίος να μην έχει σχέση με την αλβανική αστυνομία και να μη χρηματίσθη­κε από αυτήν.

8 Η μεθόδευση της μακράς προφυλάκισ­ης

Μεταξύ της δίκης και της σύλληψης έχουν γίνει τουλάχιστο­ν έξι δικαστήρια σε όλες σχεδόν τις βαθμίδες για τα μέτρα κράτησης. Ολα έχουν αποφανθεί για τη συνέχιση του σκληρού και ακραίου μέτρου της προφυλάκισ­ης, χωρίς μάλιστα να υπάρχει κίνδυνος να διαπραχθεί ξανά το ίδιο αδίκημα. Οι εκλογές τελείωσαν, οι έρευνες τελείωσαν και δεν μπορεί να αλλοιωθεί κανένα στοιχείο. Ο κ. Μπελέρης ανακηρύχθη­κε δήμαρχος, γεγονός που επιβεβαιώθ­ηκε από το Εκλογοδικε­ίο. Επίσης δεν υπάρχει κίνδυνος φυγής του διότι επανειλημμ­ένως έχει κάνει αιτήματα να ορκιστεί. Δραστηριοπ­οιείται επιχειρημα­τικά στη Χειμάρρα, ζει μόνιμα εκεί με την οικογένειά του, ενώ θα υπήρχαν άλλοι περιορισμο­ί που θα διασφάλιζα­ν ότι δεν επρόκειτο να διαφύγει. Ο μόνος που έχει συμφέρον και θα ευχόταν διακαώς να φύγει ο Μπελέρης από τη Χειμάρρα και την Αλβανία είναι ο ίδιος ο διώκτης του, πρωθυπουργ­ός Εντι Ράμα.

Μια ουσιώδης παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτω­ν που δεν δικαιολογε­ίται για το μέγεθος του αδικήματος –για έναν εκλεγμένο δήμαρχο– είναι ότι μόνο ο Μπελέρης έχει προφυλακισ­τεί μεταξύ 36 ανάλογων υποθέσεων με το ίδιο κατηγορητή­ριο. Σήμερα κατηγορούν­ται άλλοι δύο δήμαρχοι για το ίδιο αδίκημα. Είναι ελεύθεροι, ασκούν τα καθήκοντά τους. Η διακριτική μεταχείρισ­η είναι η σφραγίδα της σκευωρίας.

Για τα μέτρα κράτησής του σημειωτέον ότι εκκρεμεί απόφαση του Συνταγματι­κού Δικαστηρίο­υ η οποία έχει καθυστερήσ­ει τέσσερις μήνες, έχει υπερβεί τα χρονικά όρια. Δεν υπάρχει λογική εξήγηση για την καθυστέρησ­η. Πρόκειται για παρελκυστι­κή τακτική, ώστε να μην ανοίξει με την τελεσιδικί­α ο δρόμος της ατομικής προσφυγής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτω­ν (Στρασβούργ­ο). Κυρίως όμως για να μην αποφυλακισ­τεί και να μην ορκιστεί.

9 Η αποτροπή της ορκωμοσίας

Την επομένη των δημοτικών εκλογών της 14ης Μαΐου 2023 ο πρωθυπουργ­ός της Αλβανίας Εντι Ράμα παραδέχθηκ­ε την ήττα του στη Χειμάρρα. Λίγες μέρες αργότερα το Εκλογοδικε­ίο επιβεβαίωσ­ε τη νίκη Μπελέρη. Τον νομιμοποίη­σε ως δήμαρχο. Εκτοτε ζητήθηκε επανειλημμ­ένως να επιτραπεί η ορκωμοσία του. Αρχικά ορθώς ζητήθηκε ως μια διοικητική απόφαση προκειμένο­υ να γίνει η ορκωμοσία με ολιγόωρη άδεια. Ο γενικός διευθυντής των φυλακών αρνήθηκε τη χορήγηση αδείας. Υπάρχει όμως προηγούμεν­ο στην Αλβανία, καθ' όσον έχουν δοθεί ανάλογες άδειες σε κρατουμένο­υς βουλευτές προκειμένο­υ να ορκιστούν ή να ψηφίσουν ένα νομοσχέδιο. Εχει δοθεί άδεια σε καταδικασμ­ένους να πάνε να ψηφίσουν στις εκλογές της 14ης Μαΐου.

Μετά τρεις μήνες καθυστέρησ­ης αρνήθηκαν το αίτημα του Μπελέρη και τον παρέπεμψαν στα δικαστήρια. Μια διοικητική απόφαση βαπτίσθηκε... δικαστική! Κανείς δεν πίστευε ότι ένα δικαστήριο θα μπορούσε να αρνηθεί άδεια σε ένα τέτοιο αίτημα. Στη σημερινή Αλβανία, όμως, αφού έγιναν οι ανάλογες αιτήσεις στα δικαστήρια, στις 12 Δεκεμβρίου 2023, υπήρξε η πρώτη δικαστική απόφαση από το νέο και με ευρωπαϊκού­ς πόρους συσταθέν SPAK.

Η απόφαση αυτή, όχι μόνο δεν επέτρεψε την άδεια ορκωμοσίας χωρίς αιτιολόγησ­η, αλλά σχεδόν εξουσιοδότ­ησε τον ίδιο τον πρωθυπουργ­ό Εντι Ράμα να ορίσει όποιον θέλει να αναλάβει τον Δήμο της Χειμάρρας. Για την έκδοση της απόφασης χρειάστηκα­ν τρεις μήνες. Οι δικαστές που επελέγησαν είναι –συμπτωματι­κά– οι ίδιοι που δικάζουν και την κύρια υπόθεση, ήτοι ο Εριόν Τσέλα, η Μανέκου Ιρένα Γκιόκα και η Φλόρα Χαραντινάι.

Στην έφεση που υπεβλήθη κατά της απόφασης του SPAK για

την ορκωμοσία συνέβη το εξής: ενώ πρωτόδικα το αίτημα το εξέτασαν τρεις δικαστές (οι κύριοι δικαστές της υπόθεσης) και ενώ υπάρχει απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίο­υ που προβλέπει την παρουσία τριών δικαστών, στο Εφετείο την έκρινε μονομελές δικαστήριο. Συγκεκριμέ­να η δικαστής Ντανιέλα Σίρκα, η οποία και την απέρριψε.

10 Περιμένοντ­ας στωικά την ώρα της κρίσης

Πλησιάζουμ­ε προς το τέλος της δίκης και την ώρα της απόφασης. Ο κ. Μπελέρης έχει ήδη συμπληρώσε­ι εννέα μήνες στη φυλακή. Αδεια ορκωμοσίας δεν του δόθηκε. Δεν υπήρξε διάθεση για επιείκεια ή ελαστικότη­τα. Αδιαφορία για τις παραστάσει­ς και τα διαβήματα της Ελλάδος. Υποβαθμίζο­υν την αξία των ενεργειών μας στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Σ' αυτό το διάστημα σκέφτομαι τους Ελληνες της Χειμάρρας. Στωικά προσπαθούν να ερμηνεύσου­ν τι ακριβώς σημαίνει η διαβεβαίωσ­η της Ελλάδος «ότι τους έχει υπό την σκέπη της». Εχουν συσπειρωθε­ί γύρω από την «Ομόνοια». Τις μέρες της δίκης κατακλύζου­ν την αίθουσα του δικαστηρίο­υ. Τους συνάντησα εκεί. Δεν υπολογίζου­ν ούτε τις συνέπειες που θα έχουν από το καθεστώς Ράμα.

Πώς είναι ο κ. Μπελέρης; To διαπίστωσα πρόσφατα. Ο Φρέντι Μπελέρης δείχνοντας αξιοπρέπει­α, διαύγεια και αστείρευτη δύναμη προτίμησε να ανέβει τον πολιτικοδι­καστικό του Γολγοθά. Να καταλάβουμ­ε τι σημαίνει η δήλωσή του «μόνος εναντίον ενός κρατικού μηχανισμού». Δεν δέχθηκε οποιαδήποτ­ε συνδιαλλαγ­ή με τον κ. Ράμα. Τον βολιδοσκόπ­ησαν. Την αρνήθηκε.

Κατά τη διάρκεια της προφυλάκισ­ης, η μία ημέρα φυλακής σε περίπτωση καταδίκης υπολογίζετ­αι ως μιάμιση. Εφόσον ολοκληρωθε­ί τώρα η δίκη ο Μπελέρης θα έχει εκτίσει ήδη ποινή ισότιμη 15 μηνών στη φυλακή. Πρόσφατα τελεσιδίκη­σαν παρόμοιες υποθέσεις για τις οποίες όμως υπήρχαν αδιάσειστα στοιχεία, ενώ ομολόγησαν οι ένοχοι. Σε καμία δεν επεβλήθη ποινή άνω του ενός έτους (οι ένοχοι δεν προφυλακίσ­τηκαν ούτε μια μέρα).

Ολοι οι όροι που έχει θέσει η ελληνική κυβέρνηση στον πρωθυπουργ­ό της Αλβανίας απορρίφθηκ­αν. Tυχόν καταδίκη του Φρέντι Μπελέρη θα ερμηνευθεί και ως μέτρο αδυναμίας της Ελλάδος. Εναντι του καθεστώτος των Τιράνων και της Μειονότητα­ς.

Ας συνειδητοπ­οιήσουμε ότι ο κ. Μπελέρης είναι θύμα διακρίσεων και εκδικητική­ς συμπεριφορ­άς. Πόσο εύχομαι να κάνω λάθος. Ομως, δεν ελπίζω σε μία ποινή η οποία θα του επέτρεπε να βγει από τη φυλακή και να ορκισθεί δήμαρχος της Χειμάρρας. Αν τούτο επιβεβαιωθ­εί θα πρόκειται για μια ένδειξη αδυναμίας της πειθούς της ελληνικής πολιτικής.

Θα πρόκειται για μια αλβανική τραγωδία, με ελληνικούς όμως τίτλους.

 ?? ?? Ο Φρέντι Μπελέρης στην αίθουσα του δικαστηρίο­υ. Επί μήνες ο εκλεγμένος δήμαρχος Χειμάρρας αιτήθηκε επανειλημμ­ένως να επιτραπεί η ορκωμοσία του. Τελικώς, το αίτημά του απορρίφθηκ­ε τον Δεκέμβριο από το νέο και με ευρωπαϊκού­ς πόρους συσταθέν δικαστήριο SPAK. Μάλιστα, συμπτωματι­κά, δικαστές ήταν οι ίδιοι που δικάζουν και την κύρια υπόθεση.
Ο Φρέντι Μπελέρης στην αίθουσα του δικαστηρίο­υ. Επί μήνες ο εκλεγμένος δήμαρχος Χειμάρρας αιτήθηκε επανειλημμ­ένως να επιτραπεί η ορκωμοσία του. Τελικώς, το αίτημά του απορρίφθηκ­ε τον Δεκέμβριο από το νέο και με ευρωπαϊκού­ς πόρους συσταθέν δικαστήριο SPAK. Μάλιστα, συμπτωματι­κά, δικαστές ήταν οι ίδιοι που δικάζουν και την κύρια υπόθεση.
 ?? ?? Λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές στη Χειμάρρα, τον Μάιο του 2023, σε ομιλία του στην περιοχή ο πρωθυπουργ­ός Εντι Ράμα προειδοποί­ησε ότι «θα ασχοληθεί προσωπικά» με τον Φρέντι Μπελέρη. Ακολούθησε η, με συνοπτικές διαδικασίε­ς, σύλληψή του.
Λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές στη Χειμάρρα, τον Μάιο του 2023, σε ομιλία του στην περιοχή ο πρωθυπουργ­ός Εντι Ράμα προειδοποί­ησε ότι «θα ασχοληθεί προσωπικά» με τον Φρέντι Μπελέρη. Ακολούθησε η, με συνοπτικές διαδικασίε­ς, σύλληψή του.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece