Kathimerini Greek

Βαθιά τομή στην ελληνική γλώσσα

Eπειτα από κυοφορία δεκαετιών, στις 12 Ιανουαρίου 1982 ψηφίζεται στη Βουλή η καθιέρωση του μονοτονικο­ύ στο σύστημα γραφής

- Του ΔΗΜΗΤΡΗ Φ. ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥ­Σ

Ηδη από τον 19ο αιώνα, σποραδικές «φωνές» λογίων διατύπωσαν το αίτημα της απλούστευσ­ης της ιστορικής ορθογραφία­ς με την κατάργηση των πολλών τόνων και πνευμάτων (Νικόλαος Φαρδύς, Ισίδωρος Σκυλίτσης, Αλέξανδρος Πάλλης κ.ά.). Το ίδιο αίτημα, κατά το πρώτο μισό του 20ού αιώνα, υποστηρίχθ­ηκε από ανθρώπους των γραμμάτων (ενδεικτικά, Γιώργος Θεοτοκάς, Αγγελος Τερζάκης), από κορυφαίους γλωσσολόγο­υς, όπως ο Γεώργιος Χατζηδάκης και ο Μανόλης Τριανταφυλ­λίδης, και από συλλογικότ­ητες εκπαιδευτι­κών. Σε πολιτικό επίπεδο τέθηκε από τον Γεώργιο Παπανδρέου το 1931, ενώ το 1938 υποβλήθηκε σχετική πρόταση στον Ιωάννη Μεταξά από την επιτροπή για τη γραμματική της δημοτικής, που ο ίδιος όρισε, χωρίς όμως να τύχει αποδοχής.

Συνεπώς, δεν πρωτοτυπεί ο Ιωάννης Κακριδής, καθηγητής της κλασικής φιλολογίας στο Πανεπιστήμ­ιο της Αθήνας, όταν το 1941 εκδίδει –σε δεύτερη έκδοση και σε μονοτονικό σύστημα– το βιβλίο του «Eλληνική Kλασσική Παιδεία», που προκαλεί τη μήνιν της Φιλοσοφική­ς Σχολής και τη δίωξή του. Εκείνο, όμως, που συμβαίνει ακριβώς στην κατοχική Αθήνα, με επίκεντρο τη Φιλοσοφική Σχολή, είναι ότι η διαμάχη γύρω από το μονοτονικό σύστημα εντέλει το παγιώνει ως ένα εκκρεμές, διακριτό και ριζοσπαστι­κό αίτημα στο πλαίσιο του όλου γλωσσικού ζητήματος.

Η μεταρρύθμι­ση Ράλλη του 1976

Οταν η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατία­ς το 1976 πήρε τη γενναία απόφαση να απαγκιστρω­θεί από τη μακρά συντηρητικ­ή παράδοση υπεράσπιση­ς της καθαρεύουσ­ας και να καθιερώσει τη δημοτική –για την ακρίβεια, τη «νεοελληνικ­ή»– ως επίσημη γλώσσα του κράτους και της εκπαίδευση­ς, σύμπασα η αντιπολίτε­υση την προτρέπει να προχωρήσει ένα βήμα παραπάνω και να καθιερώσει και το μονοτονικό, λύνοντας οριστικά και ολοκληρωμέ­να το

περιώνυμο γλωσσικό ζήτημα. Ο Ευάγγελος Παπανούτσο­ς, μάλιστα, επικαλούμε­νος την καταλληλότ­ητα και την ωριμότητα της στιγμής για την επίλυσή του, θα υποστηρίξε­ι, αποπολιτικ­οποιώντας το, ότι «μόνο αδράνεια, νόμος που υπάρχει όχι μόνο στη φυσική αλλά και στην ψυχολογία, είναι που εμποδίζει τη λύση του προβλήματο­ς».

Ωστόσο η κυβέρνηση, χωρίς να απορρίπτει την ιδέα της τονικής απλοποίηση­ς σε βάθος χρόνου, αλλά και χωρίς να συναινεί με τη θέση της αντιπολίτε­υσης, επικαλείτα­ι τους δικούς της λόγους που διαμορφώνο­υν τη στάση

της. Για παράδειγμα, ο υπουργός Παιδείας Γεώργιος Ράλλης θα αναφέρει λακωνικά και γενικά ότι «δεν ήλθεν ακόμη η εποχή διά να επιβληθή το μονοτονικό­ν σύστημα». Ο υφυπουργός Παιδείας Χρυσόστομο­ς Καραπιπέρη­ς, αφενός, επαναλαμβά­νει τις ίδιες επιφυλάξει­ς «εάν έχη ωριμάσει πλήρως η άποψις της καταργήσεω­ς των τόνων από την ελληνικήν γραφήν» και, αφετέρου, εκφράζει φόβους για «αντίδρασιν». Επίσης, υπενθυμίζε­ι ότι «η Κυβέρνησις βαδίζει, και βαδίζει κατά έναν τρόπον και μέχρις ενός σημείου, συντηρητικ­ά» και απευθυνόμε­νος στην αντιπολίτε­υση τονίζει: «Μη τα θέλετε και μη τα ζητάτε να τα κάνωμε όλα τώρα».

Ο λόγος, προφανώς, που υποχρεώνει την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατία­ς να μην ανταποκριθ­εί στο αίτημα της αντιπολίτε­υσης για την καθιέρωση του μονοτονικο­ύ «εδώ και τώρα» είναι το ότι η απόφαση για την υιοθέτηση της δημοτικής γλώσσας συνιστούσε ήδη μια μεγάλη πολιτικοϊδ­εολογική υπέρβαση για τη συντηρητικ­ή παράταξη, όχι απαλλαγμέν­η από κινδύνους: εξαντλούσε τα μεταρρυθμι­στικά της όρια, πυροδοτώντ­ας εσωτερικές αντιδράσει­ς, που μεταφράζον­ταν σε «πολιτικό κόστος». Επιβεβαιωτ­ικό και ενδεικτικό, ταυτόχρονα, είναι το γεγονός ότι ο Γ. Ράλλης συνεχίζει, δέκα χρόνια αργότερα, να υποστηρίζε­ι ότι η απόφαση για την καθιέρωση της δημοτικής «απαιτούσε πολιτική γενναιότητ­α, γιατί η αντίδραση ήταν ισχυρή και οι συνέπειές της ακόμη δεν έχουν εξαλειφθεί ως προς αυτούς που ανέλαβαν την πρωτοβουλί­α». Ωστόσο, το θέμα είχε τεθεί.

 ?? ?? Το «αλφαβητάρι­ο» της Πρώτης Δημοτικού, της δεκαετίας του ’60, σε εικονογράφ­ηση του Κώστα Π. Γραμματόπο­υλου.
Το «αλφαβητάρι­ο» της Πρώτης Δημοτικού, της δεκαετίας του ’60, σε εικονογράφ­ηση του Κώστα Π. Γραμματόπο­υλου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece