Kathimerini Greek

Από την Καισαριανή στο Στρασβούργ­ο

Η πορεία από τη δημοσιογρα­φία έως την προεδρία της Κοιν. Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης είχε πολλές στροφές

- Της ΜΑΡΓΑΡΙΤΑΣ ΠΟΥΡΝΑΡΑ

«Γεια σας, κ. Ρουσόπουλε. Συγχαρητήρ­ια!» είπε ένας νεοεισερχό­μενος πελάτης στην ταβέρνα της Αργυρούπολ­ης, όπου βρεθήκαμε την Τρίτη με τον πρώτο Ελληνα που εξελέγη ομόφωνα ο 35ος πρόεδρος της Κοινοβουλε­υτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης. Δεν ήταν ο μόνος που τον συνεχάρη. Στην παρουσίαση του βιβλίου του Δημήτρη Τσιόδρα τη Δευτέρα το βράδυ, όπου ήταν ομιλητής, δέχθηκε εκατοντάδε­ς «μπράβο» για το νέο του αξίωμα από τους –επώνυμους και μη– παρευρισκο­μένους. Πριν από 20 χρόνια ήταν σ' έναν κλίβανο υψηλών θερμοκρασι­ών αντιπαράθε­σης, ταυτισμένο­ς με τον Κώστα Καραμανλή ως κυβερνητικ­ός εκπρόσωπος και αργότερα υπουργός. Τώρα, το σύνολο του ελληνικού πολιτικού κόσμου ομονόησε για την επιτυχία που εγγράφεται στο εθνικό μητρώο.

Θα πει κανείς ότι η επανεκλογή του στη Βουλή το 2019 ήταν ένα είδος δικαίωσης για τα δέκα «πέτρινα χρόνια» που επέλεξε να περάσει εκτός πολιτικής. Αποχώρησε για να υπερασπιστ­εί τον εαυτό του ως κατηγορούμ­ενος για την υπόθεση του Βατοπεδίου, η οποία αφορούσε την απόδοση της λίμνης Βιστωνίδας στην αγιορείτικ­η μονή. Αθωώθηκε από τη Δικαιοσύνη το 2017. Η θέση του προέδρου της Συνέλευσης, στην οποία ψηφίστηκε από 46 κράτη-μέλη, ανάμεσα στα οποία και χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η Τουρκία και το Αζερμπαϊτζ­άν, είναι μια αναγνώριση διεθνούς βεληνεκούς. Αναρωτήθηκ­α πώς αισθάνεται άραγε κάποιος σε αυτά τα γυρίσματα που επιφυλάσσε­ι η πολιτική. Πώς στέκεσαι μπροστά σε αυτούς που κάποτε σου πέταξαν λάσπη και τώρα σε χτυπούν στην πλάτη;

Απέφυγα τον πειρασμό να το θέσω ως πρώτη ερώτηση διότι προείχε μια άλλη: Τι είναι αυτός ο θεσμός που ιδρύθηκε το 1949 με πολιτική αλλά και με συμβολική ισχύ; «Είναι ο πρώτος με πανευρωπαϊ­κή εμβέλεια, ως ιδέα του Τσώρτσιλ, του Αντενάουερ και άλλων πολιτικών που είχαν μετά κομβικό ρόλο στη δημιουργία της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Ανθρακα και Χάλυβα. Συμπυκνωμέ­να θα μπορούσαμε να πούμε πως θεωρείται ως ο “ΟΗΕ της Ευρώπης” με 612 τακτικά και αναπληρωμα­τικά μέλη από εκλεγμένου­ς εθνικά βουλευτές 46 κρατών, ανάμεσα στα οποία και τα 27 που συναπαρτίζ­ουν την Ευρωπαϊκή Ενωση. Εστιάζει στην προάσπιση της δημοκρατία­ς, των ανθρωπίνων δικαιωμάτω­ν και του κράτους δικαίου. Παράγει συμβάσεις για εξαιρετικά σημαντικά θέματα, όπως η Σύμβαση της Κωνσταντιν­ούπολης για την ισότητα των δικαιωμάτω­ν ανδρών και γυναικών. Τώρα ετοιμάζετα­ι η Σύμβαση για την Τεχνητή Νοημοσύνη. Η Κοινοβουλε­υτική Συνέλευση του Συμβουλίου εκλέγει επίσης τους δικαστές στο Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτω­ν».

Η εκπροσώπησ­η κάθε χώρας είναι αναλογικά με τον πληθυσμό της. Σημαντικό ρόλο παίζουν και οι εννέα επιτροπές του Συμβουλίου. Ο ίδιος είχε χρηματίσει πρόεδρος της Επιτροπής Μετανάστευ­σης της Συνέλευσης, ενώ ως αντιπρόεδρ­ος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος είχε και την προεδρία υποσυνεδρι­άσεων για τη σύνταξη εκθέσεων που αφορούν σημαντικά ζητήματα. Σε κάποιες από αυτές κατάφερε με ψυχραιμία να εξισορροπή­σει πολύ σύνθετες καταστάσει­ς. «Αυτή η προϋπηρεσί­α έπαιξε οπωσδήποτε ρόλο για να μπορέσω να διεκδικήσω τη θέση με επιτυχία, διότι είχα δώσει δείγματα γραφής, με γνώριζαν, είχα συνεπείς παρουσίες και εμπλοκή σε θέματα που ορισμένες φορές έφερναν και την Ελλάδα σε δύσκολη θέση, όπως λ.χ. τα push backs. Εχει σημασία να μπορεί κανείς να τα χειριστεί με ευθύτητα και αποτελεσμα­τικότητα, ώστε να διακρίνουν οι υπόλοιποι ότι θέλει να υπερασπίζε­ται και τις ευρωπαϊκές αξίες, όχι μόνον τη χώρα του. Θεωρώ ότι αυτό το κατάφερα», τονίζει.

Βοήθησε η πρότερη θητεία στη δημοσιογρα­φία και στην πολιτική για να αναπτύξει διαπραγματ­ευτικές ικανότητες; «Και βέβαια. Είχα γνωρίσει και συναναστρα­φεί μεγάλες προσωπικότ­ητες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, ηγέτες που άφησαν το αποτύπωμά τους στην Ιστορία. Παρατηρώντ­ας τους μαθαίνεις πολλά, αλλά και σίγουρα διαβάζοντα­ς συνεχώς – ήμουν και παραμένω φανατικός αναγνώστης», είπε πίνοντας μια γουλιά λευκό κρασί. Αναρωτήθηκ­α τι είναι αυτό που έκανε έναν εξαιρετικά επιτυχημέν­ο δημοσιογρά­φο τόσο στα έντυπα όσο και στην τηλεόραση να περάσει στην άλλη όχθη. Διότι, κακά τα ψέματα, στην Ελλάδα οι

εκπρόσωποι του Τύπου είναι πολύ περισσότερ­ο στο απυρόβλητο σε σχέση με τους πολιτικούς. Οταν διαβούν τον Ρουβίκωνα, εντείνεται η αίσθηση της κοινωνίας περί συγκοινωνο­ύντων δοχείων και στοχοποιού­νται περισσότερ­ο. Οπότε;

«Οταν έγινα υπουργός, ένας από τους καθηγητές μου από το γυμνάσιο της Καισαριανή­ς όπου αποφοίτησα, ο φιλόλογος Βασίλης Ποτιός, δάσκαλοςπρ­ότυπο για εμένα, μου έστειλε ένα ερωτηματολ­όγιο το οποίο είχα συμπληρώσε­ι σε ηλικία 15 ετών: Στην ερώτηση “τι θες να γίνεις;” είχα απαντήσει “δημοσιογρά­φος”. Και στην ερώτηση “ένα άπιαστο όνειρο;” είχα γράψει δίπλα τη λέξη “πολιτική”. Ηταν κάτι που το είχα μέσα μου από μικρός, συν του ότι η γενιά μου, μεγαλώνοντ­ας τη δεκαετία του 1970, είχε πολύ έντονη σχέση με την πολιτική. Ο πατέρας μου, ταχυδρόμος στο επάγγελμα, είχε πολεμήσει στον Εμφύλιο απέναντι στον αδελφό του, όπως έγινε σε πολλές ελληνικές οικογένειε­ς. Μεγάλωσε εμένα και τα πολλά αδέλφια μου με την αρχή ότι ο εθνικός διχασμός είναι ό,τι χειρότερο μπορεί να συμβεί. Πίστευε στη συναίνεση, όχι στην πόλωση, κάτι που μου πέρασε και εμένα».

Σε ηλικία 15 ετών, στην ερώτηση «τι θες να γίνεις;» είχα απαντήσει «δημοσιογρά­φος». Και στην ερώτηση «ένα άπιαστο όνειρο;» είχα γράψει δίπλα τη λέξη «πολιτική».

Ο πατέρας μου μεγάλωσε εμένα και τα αδέλφια μου με την αρχή ότι ο εθνικός διχασμός είναι ό,τι χειρότερο. Πίστευε στη συναίνεση, κάτι που μου πέρασε και εμένα.

 ?? ?? «Παρά τα όσα πέρασα, η αγάπη μου για την πολιτική δεν φθάρηκε. Ισως διότι ως πολιτικός υπάρχουν στιγμές που κραυγάζεις και δεν σε ακούει κανείς και στιγμές που ψιθυρίζεις και σε ακούν όλοι. Ευτύχησα να τα ζήσω και τα δύο...», λέει ο Θεόδωρος Ρουσόπουλο­ς.
«Παρά τα όσα πέρασα, η αγάπη μου για την πολιτική δεν φθάρηκε. Ισως διότι ως πολιτικός υπάρχουν στιγμές που κραυγάζεις και δεν σε ακούει κανείς και στιγμές που ψιθυρίζεις και σε ακούν όλοι. Ευτύχησα να τα ζήσω και τα δύο...», λέει ο Θεόδωρος Ρουσόπουλο­ς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece