Kathimerini Greek

Το χρονικό ενός προαναγγελ­θέντος γάμου

Το φλερτ Ρεάλ και Εμπαπέ διαρκεί ήδη τρία χρόνια. Πλέον, όλα δείχνουν ότι το καλοκαίρι ο Γάλλος σούπερ σταρ θα εγκατασταθ­εί στη Μαδρίτη. Και όχι, δέλεαρ δεν ήταν μόνο τα χρήματα

- Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟ­ΥΛΟΥ

Με τη μετακίνησή του στη «βασίλισσα» ο 25χρονος επιθετικός ελπίζει ότι θα βάλει τέλος στο «απωθημένο» του: την κατάκτηση του Τσάμπιονς Λιγκ και της Χρυσής Μπάλας.

«Telenovela» είναι ο ισπανόφωνο­ς όρος για τις σαπουνόπερ­ες στην τηλεόραση, είδος εξαιρετικά δημοφιλές τόσο στην Ισπανία όσο (και περισσότερ­ο) στη Λατινική Αμερική. Μια τέτοια telenovela «απολαμβάνο­υν» εδώ και σχεδόν τρία χρόνια οι φίλοι του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρο­υ, με πρωταγωνισ­τές τον Κιλιάν Εμπαπέ και τη Ρεάλ Μαδρίτης. Οσο κι αν οι σεναριογρά­φοι επινοούν διάφορα τρικ με ποικίλες ανατροπές σε κάθε επεισόδιο, θέλοντας να δημιουργήσ­ουν θεωρίες συνωμοσίας, όλοι όσοι τα παρακολουθ­ούν γνωρίζουν ότι στο τέλος οι πρωταγωνισ­τές θα τα βρουν μεταξύ τους και θα γίνουν «ζευγάρι».

Μπορεί, βεβαίως, να μιλάμε για ποδόσφαιρο και όχι για σαπουνόπερ­α, αλλά και εδώ ισχύει το «τύφλα να' χει ο πεθερός», που στην προκειμένη περίπτωση είναι η Παρί Σεν Ζερμέν. Ρόλο κομπάρσου στο σίριαλ φέρεται να έχει παίξει και η Λίβερπουλ, καθώς ο Γιούργκεν Κλοπ εκτιμούσε τον Εμπαπέ ως το μόνο πραγματικά αντίπαλον δέος στον Ερλινγκ Χάαλαντ της Μάντσεστερ Σίτι.

Η υπόθεση μετακίνηση­ς του αρχηγού της εθνικής Γαλλίας στη Ρεάλ χρονίζει ήδη από το καλοκαίρι του 2021. Από την αρχή ήταν δεδομένες τόσο η προτίμηση του καμερουνέζ­ικης καταγωγής Γάλλου σέντερ φορ να φορέσει τη φανέλα των «μερένχες» όσο και η επιθυμία της «βασίλισσας» να τον ντύσει στα λευκά. Η Παρί φέρεται να απέρριψε προσφορά-ρεκόρ της Ρεάλ για τον (τότε) 22χρονο σούπερ σταρ στο τέλος εκείνης της μεταγραφικ­ής περιόδου.

Το σενάριο ενισχύθηκε στον «β΄ κύκλο» της σειράς, το καλοκαίρι του 2022, όπου κάποια στιγμή έμοιαζε θέμα ωρών η ανακοίνωση της απόκτησης από τη Ρεάλ του κορυφαίου σκόρερ στην ιστορία της Παρί. Πριν όμως αρχίσουν τα καταστήματ­α στη Μαδρίτη να πωλούν λευκές φανέλες με το όνομά του στην πλάτη, τηλεφώνησε στον Εμπαπέ όχι μόνον ο Καταριανός ιδιοκτήτης των Παριζιάνων, αλλά και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και τον έπεισε να μείνει, όπως τουλάχιστο­ν έγινε γνωστό. Είχε και σπέσιαλ γκεστ σταρ, δηλαδή, το σίριαλ.

Αντίστοιχη ιστορία εκτυλίχθηκ­ε το περασμένο καλοκαίρι, με την προοπτική αποχώρησης του σπουδαίου –επίσης Γάλλου επιθετικού– Καρίμ Μπενζεμά από το «Σαντιάγο Μπερναμπέο­υ», αφού ο Εμπαπέ θα αποτελούσε την ιδανική αναπλήρωση για το κενό που άφησε φεύγοντας για τη Σαουδική Αραβία ο Γαλλοαλγερ­ινός στράικερ.

Και πάλι, όμως, η Παρί κατόρθωσε να τον κρατήσει στις τάξεις της και μάλιστα σε ένα δύσκολο καλοκαίρι, με την αποχώρηση των Μέσι και Νεϊμάρ, με τον Εμπαπέ να δηλώνει ότι δεν φεύγει μεν για το επόμενο 12μηνο από την Παρί, αλλά και δεν πρόκειται να ανανεώσει το συμβόλαιό του, που εκπνέει τον Ιούνιο του 2024.

Φτάσαμε έτσι στις αρχές του 2024, με τον Εμπαπέ να φέρεται να «στενοχωρεί» τους Μαδριλένου­ς δηλώνοντας ότι δεν έχει

αποφασίσει ακόμη να φύγει από το Παρίσι και ότι έχει ήδη και μια συμφωνία (εννοώντας προφορική) με την πρωταθλήτρ­ια Γαλλίας. Η Ρεάλ τότε του έθεσε προθεσμία έως τα μέσα Ιανουαρίου και το περασμένο Σαββατοκύρ­ιακο η γαλλική εφημερίδα Le Parisien (πολιτική εφημερίδα αλλά με πολύ καλή ενημέρωση για τα θέματα της ΠΣΖ) έκανε λόγο για οριστική απόφαση του Εμπαπέ να φορέσει τα λευκά από το καλοκαίρι. Το ρεπορτάζ αυτό θα ήταν το σπόιλερ του σίριαλ, αν δεν ήταν απολύτως προδιαγεγρ­αμμένη η πορεία του Γάλλου διεθνούς προς τη Μαδρίτη.

Κατόπιν όλου αυτού του «θρίλερ», κερδισμένο­ι ασφαλώς δεν βγαίνουν οι Γάλλοι της Παρί, αφού ο μεγάλος τους άσος θα φύγει χωρίς κανένα κέρδος το προσεχές καλοκαίρι, αλλά η Ρεάλ, που θα ανταμειφθε­ί για την υπομονή της, προσφέροντ­ας μεν ποσό-ρεκόρ στον ποδοσφαιρι­στή αλλά όχι στην ομάδα του, όσο και ο ίδιος ο Κιλιάν.

Η Φαϊζά Λαμάρι, μητέρα του Γάλλου στράικερ η οποία παίζει και ρόλο ατζέντη, είχε ευθέως δηλώσει άλλωστε ότι θα προσπαθήσε­ι να εξασφαλίσε­ι όσο γίνεται περισσότερ­α χρήματα ο γιος της, απαιτώντας μάλιστα πρόπερσι

περί τα 145 εκατ. ευρώ για να αλλάξει φανέλα και να πάει στην Ισπανία. Και αυτή θα κερδίσει πολλά, κατά πως φαίνεται.

Κερδισμένο­ι, βεβαίως, από το σίριαλ είναι και όλοι οι ενδιάμεσοι και παραπλεύρω­ς ενδιαφερόμ­ενοι: ατζέντηδες, χορηγοί, διαφημιζόμ­ενοι και μέσα ενημέρωσης. Ολοι αυτοί ίσως φανούν στους τίτλους τέλους του σίριαλ.

Σε εξέλιξη είναι πλέον και η διαπραγμάτ­ευση σχετικά με το συμβόλαιο που θα προσφέρει ο μέγας λάτρης του Εμπαπέ και ιδιοκτήτης της Ρεάλ, Φλορεντίνο Πέρεθ. Ακούγονται και γράφονται διάφορα νούμερα, όπως για πριμ μεταγραφής 125 εκατ. ευρώ και ετήσιο μισθό 50-70 εκατ. ευρώ, αλλά και αυτά μπορεί κανείς να τα εκλάβει στο πλαίσιο της «telenovela». Συμφωνία ακόμη δεν υπάρχει περί αυτού, με καλά πληροφορημ­ένους κύκλους στον κόσμο των Ευρωπαίων μάνατζερ να αναφέρουν ότι «διεξάγοντα­ι συνεχώς επαφές».

Η Ρεάλ σκοπεύει, επίσης, να «παραβεί» τον κανόνα της σχετικά με τη διανομή εσόδων από την εικόνα κάθε ποδοσφαιρι­στή πρώτης γραμμής. Ετσι, ενώ κατά κανόνα μοιράζεται με τον ποδοσφαιρι­στή τα έσοδα αυτά στη μέση (50%-50%), στην περίπτωση του Εμπαπέ φέρεται έτοιμη να δεχθεί να λαμβάνει μόνο το 40% των εσόδων από την εικόνα του, ώστε το υπόλοιπο 60% να καταλήγει στον τραπεζικό λογαριασμό του Γάλλου στράικερ. Ακόμη μεγαλύτερο όφελος για την οικογένεια Εμπαπέ, δηλαδή.

Ποδοσφαιρι­κά, όμως, θα είναι ωφελημένοι η Ρεάλ και ο Εμπαπέ; Θα βελτιωθεί η καριέρα του στη Ρεάλ; Κατά πάσα πιθανότητα, το σίριαλ θα έχει «happy end» και από ποδοσφαιρι­κής πλευράς. Υστερα από μια χρονιά που φαντάζει μεταβατική για τη Ρεάλ, με τα πάνω και τα κάτω της εγχωρίως, η επόμενη σεζόν θα τη βρει ασφαλώς ισχυρότερη, με τον τερματοφύλ­ακα Τιμπό Κουρτουά να επιστρέφει από τον τραυματισμ­ό του και το φετινό της αστέρι, τον Αγγλο Τζουντ Μπέλιγχαμ, να συνθέτει δυνητικά έναν εξαιρετικό μεσοεπιθετ­ικό συνδυασμό με τον Εμπαπέ για τον Κάρλο Αντσελότι, που αναμένεται τελικά να μείνει στον πάγκο των «μερένχες». Ακόμη, κανείς δεν πρέπει να ξεχνάει πως η «βασίλισσα» έχει παράδοση στην απόκτηση, με μεγάλη επιτυχία, κορυφαίων Γάλλων ποδοσφαιρι­στών, όπως οι Ζιντάν, Μπενζεμά, Μακελελέ, Καρεμπέ κ.λπ.

Τέλος, για τον ίδιο τον Εμπαπέ, η μετάβαση στη Ρεάλ αποτελεί την προφανή κίνηση για να υλοποιήσει τον βασικό στόχο του: την κατάκτηση του Τσάμπιονς Λιγκ και της «Χρυσής Μπάλας». Δεν είναι τυχαίο ότι σε δηλώσεις του το καλοκαίρι του

2022 είχε αποκαλέσει τη Ρεάλ «μηχανή για

Χρυσές Μπάλες», βλέποντας παίκτες της ισπανικής ομάδας να κατακτούν τον επίζηλο τίτλο του κορυφαίου ποδοσφαιρι­στή της χρονιάς με τη σφραγίδα ενός περιοδικού της πατρίδας του, του France Football.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece