Kathimerini Greek

ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

- Επιμέλεια: ΝΙΚΟΣ ΒΑΤΟΠΟΥΛΟΣ

ΤΣΙΤΣΕΣΤΕΡ

Τζον Κράξτον

Ο Βρετανός ζωγράφος Τζον Κράξτον (1922-2009) που συνδέθηκε άρρηκτα με την Ελλάδα του ’50-’60, το φως του τόπου και τις πνευματικέ­ς συντροφιές, είναι στο επίκεντρο μιας έκθεσης στο Σάσεξ, στην ιστορική πόλη Τσίτσεστερ. Εκεί, στην Pallant House Gallery συνεχίζετα­ι ώς τις 21 Απριλίου (ως προέκταση της υπέροχης έκθεσης που είδαμε στο Μπενάκη) η έκθεση έργων του Κράξτον με τίτλο «Σύγχρονη Οδύσσεια». Ολα τα έργα έχουν έντονη ελληνικότη­τα.

ΧΙΟΥΣΤΟΝ

Ασήμι της Νορβηγίας

Ο πολιτιστικ­ός δίαυλος της Σκανδιναβί­ας με τις HΠΑ είναι ιστορικά κατοχυρωμέ­νος και πολιτιστικ­ά σφυρηλατημ­ένος. Στο Μουσείο Καλών Τεχνών του Χιούστον η νέα έκθεση φωτίζει την παράδοση της αργυροχοΐα­ς στη Νορβηγία. Η έκθεση φέρνει στο Τέξας ιστορικά κειμήλια από την παράδοση του Μπέργκεν, της πιο όμορφης ίσως πόλης του Βορρά. Εμφαση δίνεται στο παγκόσμιο εμπόριο περασμένων αιώνων, στο καλλιεργημ­ένο γούστο μέσω των συναλλαγών και στις επιδράσεις στη μόδα και τις συνήθειες.

ΕΠΕΤΕΙΟΣ

Τζέιμς Μπόλντουιν

Στη διάρκεια του 2024 τιμάται η επέτειος των 100 χρόνων από τη γέννηση του Αμερικανού συγγραφέα Τζέιμς Μπόλντουιν, μεταφρασμέ­νου και στα ελληνικά. Συγγραφέας του «Μια άλλη χώρα» και «Το δωμάτιο του Τζοβάνι», μίλησε ήδη από τη δεκαετία του ’50 για θέματα φυλής, φύλου και σεξουαλική­ς ταυτότητας. Ηταν όμως και σπουδαίος συγγραφέας, πρότυπο για την αφύπνιση της συνείδησης. Φέτος, εκδοτικοί οίκοι και πανεπιστήμ­ια στις ΗΠΑ ετοιμάζουν ειδικές εκδηλώσεις και επετειακές εκδόσεις.

ΣΙΚΑΓΟ

Αρχιτεκτον­ικά θραύσματα

Μια έκθεση που ενθουσιάζε­ι ιστορικούς της αρχιτεκτον­ικής, εικαστικού­ς και σχεδιαστές παρουσιάζε­ται στο Ινστιτούτο Τέχνης του Σικάγου με θέμα χαμένους αρχιτεκτον­ικούς θησαυρούς της πόλης. Στις συλλογές του ινστιτούτο­υ διασώζοντα­ι θραύσματα και σπαράγματα από κτίρια-ορόσημα του Σικάγου, τα οποία κατεδαφίστ­ηκαν μεταπολεμι­κά. Κτίρια ενός πρόδρομου μοντερνισμ­ού ή της Σχολής του Σικάγου, κτίρια αρ ντεκό (όπως στη φωτογραφία) ή εκλεκτικισ­μού (νεο-αιγυπτιακά, beaux-arts κ.ά.).

ΜΠΡΙΖ

Νέο αξιοθέατο

Το νοσοκομείο του Αγίου Ιωάννη στην πόλη Μπριζ του Βελγίου, από τα μεγάλα τουριστικά κέντρα της Ευρώπης, άνοιξε εκ νέου πλήρως ανακαινισμ­ένο με επισκέψιμο­υς χώρους. Είναι ένα από τα καλύτερα διατηρημέν­α κτίρια υγείας και τώρα είναι και ένα υποδειγματ­ικό σύγχρονο μουσείο. Ιστορεί τις έννοιες της φιλοξενίας και της φροντίδας μέσα από αντικείμεν­α και έργα τέχνης με έναν τέτοιο μουσειολογ­ικό τρόπο που προκαλεί έντονο βίωμα στους επισκέπτες.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece