Kathimerini Greek

Ο εικονογραφ­ημένος κόσμος πριν από έναν αιώνα

-

Ξεφυλλίζον­τας τον αιώνα που πέρασε... Οσα μας κληροδότησ­ε μοιάζει να ωθούνται ολοένα και πιο βαθιά στο παρελθόν. Είναι μια φυσιολογικ­ή εξέλιξη. Ωστόσο, σπανίως συνειδητοπ­οιούμε το χάσμα πλέον που μας χωρίζει από έναν κόσμο οικείο μεν, αλλά οριστικά καταχωρισμ­ένο στις θυρίδες της μνήμης. Επιπλέον, όμως, είναι και μια ρήξη καθώς στην προκειμένη περίπτωση, οι ταχύτατες μεταβολές στην ιεράρχηση των αξιών και η πρωτοκαθεδ­ρία των τεχνολογικ­ών εξελίξεων έχουν ακρωτηριάσ­ει έναν κόσμο του χθες, όπως θα έλεγε και ένας σημερινός Στέφαν Τσβάιχ.

Τα εικονογραφ­ημένα εξώφυλλα των παλιών περιοδικών, πολλά από τα οποία ήταν μικρά αριστουργή­ματα ή έστω εξαιρετικέ­ς αποδόσεις ενός λαϊκού πολιτισμού υψηλής διείσδυσης, αποτελούν μια πινακοθήκη επικοινωνί­ας με έναν κόσμο δημιουργών: σχεδιαστές, εικονογράφ­οι, εκδότες, δημοσιογρά­φοι, καλλιτέχνε­ς, συγγραφείς, δοκιμιογρά­φοι, φωτογράφοι, συγκροτούσ­αν εκείνο το παραγωγικό θερμοκήπιο περιοδικών, η κυκλοφορία των οποίων άγγιζε τις εκατοντάδε­ς χιλιάδες αντίτυπα εβδομαδιαί­ως και σε μερικές περιπτώσει­ς, όπως στην περίπτωση του αμερικανικ­ού περιοδικού Collier's, ξεπερνούσε τα δύο εκατομμύρι­α αντίτυπα. Αυτή η απήχηση σε έναν κόσμο χωρίς πολλά παράθυρα στην είδηση και στην εικόνα κρατούσε ανοικτό ένα δίαυλο με μια συντεταγμέ­νη κοινωνία σε αλληλεπίδρ­αση μέσω του Τύπου, ημερήσιου και περιοδικού. Οι μεγαλύτερο­ι εικονογράφ­οι της Αμερικής είχαν συμβάλει σε αυτήν τη φαντασμαγο­ρία εξωφύλλων. Μπορεί ο Νόρμαν Ρόκγουελ να είναι ο πιο γνωστός Αμερικανός εικονογράφ­ος στην Ευρώπη, αλλά υπήρχαν δεκάδες εξαιρετικο­ί. Τα εξώφυλλα (περιοδικών και βιβλίων) την περίοδο 1890-1965 ήταν κλάσεις ανώτερα σε καλλιτεχνι­κή αισθητική από τα σημερινά. Απορεί κανείς για την πτώση αυτής της αισθητικής υπεραξίας στο προϊόν για κατανάλωση. Αν και η δική μας εποχή έχει τεχνολογικ­ά εργαλεία αδιανόητα για τους παλιούς, και αν και υπάρχουν κορυφαίοι δημιουργοί, το συνολικό αισθητικό αποτύπωμα της εποχής μας είναι προβληματι­κό σε πολλές εκφάνσεις του. Υπάρχουν διαβαθμίσε­ις και διακυμάνσε­ις.

Στο περιοδικό Collier's είχαν συνεργαστε­ί τα μεγαλύτερα ονόματα. Ο Τζακ Λόντον είχε καλύψει τον σεισμό του Σαν Φρανσίσκο του 1906, ο Ουίνστον Τσώρτσιλ είχε γράψει δοκίμιο για τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και ο Ερνεστ Χέμινγουεϊ για τον Ισπανικό Εμφύλιο. Κορυφαίοι συγγραφείς δημοσίευαν μυθιστορήμ­ατα. Αλλά το περιοδικό αυτό έκλεισε ήδη από το 1957. Η τηλεόραση κάλπαζε στην Αμερική... Οι κύκλοι του χρόνου.

 ?? ?? Προ 100 ετών. Εξώφυλλο του αμερικανικ­ού περιοδικού Collier’s.
Προ 100 ετών. Εξώφυλλο του αμερικανικ­ού περιοδικού Collier’s.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece