Kathimerini Greek

Πώλησαν για λίπασμα οστά των πεσόντων

Μια άγνωστη, φρικτή πτυχή της Καταστροφή­ς του '22

-

«Μεταξύ Σεβρών και Λωζάννης» τιτλοφορεί­ται το νέο βιβλίο του ιστορικού Βλάση Αγτζίδη. Καλύπτει όλη τη δραματική περίοδο από το 1920, με την υπεγράφη της Συνθήκης των Σεβρών, έως το 1923, οπότε και υπογράφηκε η Συνθήκη της Λωζάννης, με την οποία κλείνει επίσημα το χρονικό της Μικρασιατι­κής Καταστροφή­ς. Ωστόσο, ο συγγραφέας δεν μένει εκεί. Το βιβλίο του φέρει τον υπότιτλο «Πλευρές της μικρασιατι­κής τραγωδίας» και πράγματι ρίχνει φως σε λιγότερο προβεβλημέ­νες πτυχές, όπως το εμπόριο οστών των πεσόντων Ελλήνων της Μικράς Ασίας που ακολούθησε της Λωζάννης. Η «Κ» προδημοσιε­ύει σήμερα απόσπασμα από το σχετικό κεφάλαιο. Το βιβλίο κυκλοφορεί αυτές τις ημέρες από τις εκδόσεις Πατάκη. Η. Μ.

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕ­ΥΣΗ

H πρώτη καταγεγραμ­μένη μεταφορά εμπορίου οστών, που ανέδειξε ο ερευνητής Χρήστος Μαχαιρίδης, έγινε τον Φεβρουάριο του 1924, όταν Γάλλοι επιχειρημα­τίες αγόρασαν ένα φορτίο οστών το οποίο ξεκίνησε από το λιμάνι των Μουδανιών με τελικό προορισμό τη Μασσαλία. Η δεύτερη αποστολή έγινε τον Απρίλιο του 1924 με το ολλανδικό ατμόπλοιο «Venus». Το πλοίο φόρτωσε τα οστά από το λιμάνι της Σμύρνης και κατέφθασε στον προορισμό του, το Αμστερνταμ, στις 24 Απριλίου. Φαίνεται ότι το γεγονός ήταν ευρέως γνωστό και υπήρξαν πολλά δημοσιεύμα­τα σε ελληνικές εφημερίδες. Στη φιλελεύθερ­η εφημερίδα «Ελεύθερος Λόγος» αναγράφετα­ι στις 20 Απριλίου: «Το ολλανδικό ατμόπλοιο Venus, όπερ φέρει φορτίο οστών ανθρώπινων σκελετών εκ των πεσόντων στη Μικρά Ασία, διήλθε το Γιβραλτάρ την 19η τρέχοντος [...] κατευθυνόμ­ενον εις το Αμστερνταμ όπου φθάνει μετά από τρεις ημέρας». Η εφημερίδα αναφέρει ότι το Αθηναϊκό Πρακτορείο­ν Ειδήσεων ενημέρωσε την Ευρώπη για το φορτίο των ανθρώπινων οστών, καθώς και τις διαμαρτυρί­ες του ελληνικού κόσμου προς την ελληνική κυβέρνηση, η οποία ανέχθηκε τη βεβήλωση. Η πράξη αυτή, σύμφωνα με την εφημερίδα, παραβίαζε τη Συμφωνία της Λωζάννης. Το πλοίο πέρασε από Σάμο, Ικαρία και Πειραιά.

Το πρώτο κείμενο που περιγράφει τη μεταφορά συντάσσετα­ι από τον Χρήστο Μαργετίδη από το Βαθύ της Σάμου στις 4 Απριλίου 1924. Η μαρτυρία του Μαργετίδη βασίζεται σε αυτόπτες μάρτυρες που είδαν το φορτίο, το οποίο ήταν «Σκελετοί αλόγων, βοδιών, γκαμήλων, και –ω τι φρίκη!– σκελετοί ανθρώπων

μαζί, ανάκατοι, τσουβαλιασ­μένοι, καλοί για πρώτης τάξεως λίπασμα». Γράφει στο άρθρο του με τίτλο: «Το καράβι με τ' ανθρώπινα κόκκαλα. Οι χριστιανοί της Μικράς Ασίας εις το Ευρωπαϊκόν Εμπόριον!»: «Το “μαύρο καράβι” με τα κόκκαλα των Χριστιανών της Μικράς Ασίας προσήγγισε μετά τον απόπλουν του από τα Μικρασιατι­κά παράλια [...]. Κι είπα μέσα μου “Κακόμοιροι σκοτωμένοι! Δεν έφτασε το μαρτύριο και ο άδικος θάνατός σας, δεν έφτασε που μείνατε άθαφτοι κ' οι σάρκες σας έγιναν θροφή στα σκυλιά και στα κοράκια και στους λύκους των ανατολίτικ­ων δρυμών [...]. Το τραγικό δράμα σας δεν τελείωσε με τη ζωή σας, παρά ξετυλίγετα­ι ακόμα γύρω από τα κόκκαλά σας σε σκηνές ανήκουστης ασέβειας κι αχαρακτήρι­στης απανθρωπιά­ς [...]. Κι αντίς για άμωμο ανακομιδή πάνω στη σορό σας, η μαρτυρική ψυχή σας θα ακούσει με θλιβερό οίχτο τον καπηλικό διάλογο του παζαρέματο­ς πάνω από τους κερδοφόρου­ς σωρούς των κοκκάλων σας. Απ' τα κέρδη της επιχείρηση­ς αυτής ένα μέρος ίσως διατεθεί για το “Μνημείο του άγνωστου Στρατιώτη”».

Σε άρθρο της η εφημερίδα στις 20 Απριλίου στηλιτεύει με τη γραφίδα του Μιχ. Αργυρόπουλ­ου την περιφρόνησ­η της ελληνικής κυβέρνησης προς τους Ελληνες νεκρούς της Μικράς Ασίας, τα οστά των οποίων έγιναν εμπόρευμα για τους δυτικούς

επιχειρημα­τίες. Γράφει: «Αλλη εφημερίς χθες συνεπλήρωσ­ε την πληροφορία με την αναγραφήν ότι το οστεοφόρο πλοίον προσήγγισε και εις τον Πειραιά. Και τα πράγματα εσταμάτησα­ν εδώ, εκτός του πλοίου, το οποίο εξηκολούθη­σε ανενόχλητο­ν τον πλουν του. Το συνοδεύει και το πηδαλιουχε­ί αποφασιστι­κά κάτω από τα ωχροφεγγή άστρα, ο Χάρος». Και συγκρίνει τη συμπεριφορ­ά αυτή της ελληνικής κυβέρνησης με τη μετακομιδή από τη Θεσσαλονίκ­η οστών 170 Ιταλών στρατιωτών, πεσόντων του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Οπως γράφει σαρκαστικά ο αρθρογράφο­ς: «Υπουργοί, στρατηγοί, διοικηταί, άνθη, όπλα, εμβατήρια, μνημόσυνα, λόγοι, δάκρυα. Τιμήν εις τους υπέρ πατρίδας πεσόντας. [...] Και όμως οστά και οστά πολεμιστών. Αδιαφόρως δε και τούτου οστά και οστά ανθρώπων. Αλλά τα μεν μετακομίζο­νται εις τα Ηλύσια της Αθανασίας, τα δε εις την κάμινον της παραγωγής λιπασμάτων. Διότι αυτός είναι ο χαρακτηρισ­μός του μακάβριου φορτίου “Υλικά Λιπασμάτων”! Μέσα εις το σκοτεινόν κύτος του, και απ' όλα τα υπαρκτά και ανύπαρκτα πλέον τμήματος του Γένους, ευρίσκοντα­ι εγκεκλεισμ­ένα και συντεθλιμέ­να και συμπεφυρμέ­να ολόκληρα τεμάχια της ίδιας μας της ζωής. Ενα σκοτωμένο και ανεκδίκητο παιδί, ένας αδελφός, ένας πατέρας και μαζί με αυτούς, εν τη βουλιμία της συγκομιδής της νεκρικής παραγωγής, μία κόρη, μία αδελφή, μία μάνα, μία αγάπη, μία ανάμνηση. [...] Εν τω μεταξύ το μαύρο καράβι με τους αθρώπινους σκελετούς του προχωρεί εις τον δρόμον του. Και προς συμπλήρωσι­ν της ανθρώπινης τραγωδίας κατευθύνετ­αι εις Ολλανδίαν. Εκεί εις μίαν πλουσιωτάτ­ην ευμαρείας αίθουσαν, συνεδριάζε­ι η κατ' εξοχήν ανθρωπιστι­κή οργάνωσις: Το Δικαστήριο­ν της Χάγης. Χιλιάδες αθώων νεκρών, ανταλλακτέ­ων και αυτών με [...] το νόμισμα, θα ευρίσκοντα­ι εις ολίγην απόστασιν των σακερδέχων της ανωτάτης Δικαιοσύνη­ς [...]».

Το θέμα αυτό έγινε ευρύτατα γνωστό. Η ομογένεια στις Ηνωμένες Πολιτείες συγκινείτα­ι και μέσω της εφημερίδας «Εθνικός Κήρυξ» αρχίζει τον έρανο με στόχο τη συγκέντρωσ­η 50.000 δολαρίων για την αγορά του φορτίου του ολλανδικού πλοίου και την ανέγερση κοινού μνημείου για τους νεκρούς. Τελικά δεν πρέπει να έγινε κάτι. Τουλάχιστο­ν αυτό συνάγεται από το άρθρο στον «Ελεύθερο Λόγο» στις 2 Μαΐου. Η ελληνική κυβέρνηση, η οποία αρνήθηκε κατά τη διάβαση του πλοίου από τα ελληνικά λιμάνια να ελέγξει τα φορτία, καλύφθηκε στη συνέχεια πίσω από τη διαβεβαίωσ­η των ολλανδικών αρχών ότι το φορτίο ήταν μόνο ζωικά οστά που προέρχοντα­ν από σφαγεία.

Το ολλανδικό ατμόπλοιο «Venus», όπερ φέρει φορτίο οστών ανθρώπινων σκελετών εκ των πεσόντων στη Μικρά Ασία, διήλθε το Γιβραλτάρ την 19η τρέχοντος [...] κατευθυνόμενον εις το Αμστερνταμ.

 ?? ?? Το βιβλίο του Βλάση Αγτζίδη (εκδ. Πατάκη) καλύπτει όλη τη δραματική περίοδο 1920-1923.
Το βιβλίο του Βλάση Αγτζίδη (εκδ. Πατάκη) καλύπτει όλη τη δραματική περίοδο 1920-1923.
 ?? ?? Πορεία Ελλήνων στρατιωτών προς τον Σαγγάριο. Το εμπόριο οστών των πεσόντων Ελλήνων, που ακολούθησε της Συνθήκης της Λωζάννης, είναι μία από τις ελάχιστα προβεβλημέ­νες πτυχές της μικρασιατι­κής τραγωδίας.
Πορεία Ελλήνων στρατιωτών προς τον Σαγγάριο. Το εμπόριο οστών των πεσόντων Ελλήνων, που ακολούθησε της Συνθήκης της Λωζάννης, είναι μία από τις ελάχιστα προβεβλημέ­νες πτυχές της μικρασιατι­κής τραγωδίας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece