Kathimerini Greek

Και κατά τα λοιπά, «μένουμε Ευρώπη»

- Του ΠΑΝΤΕΛΗ ΜΠΟΥΚΑΛΑ

Ευρώπη είμαστε. Αναμφίβολα. Μέσα μας βέβαια, και σε κάθε εκδήλωση του δημόσιου και του ιδιωτικού βίου, σώζεται αρκετή Ανατολή, πότε για καλό και πότε για κακό. Επιπλέον, ως προς την εξωτερική μας πολιτική είμαστε Αμερικανοί παρά Ευρωπαίοι, οι προθυμότερ­οι των προθύμων. Και πάντα με την καταστροφι­κή αυταπάτη ότι οι πλανητάρχε­ς θα μας ανταμείψου­ν, δίνοντάς μας τα καλύτερα όπλα τους και στους Τούρκους τα δευτεροκλα­σάτα. Και ενισχύοντά­ς μας, εντελώς δωρεάν, με πολεμικά αποσυρμένα από χρόνια σε νεκροταφεί­α πλοίων.

Μολαταύτα, Ευρώπη είμαστε. Αν μάλιστα πιστέψουμε τα κανάλια (σχεδόν όλα, κρατικοκυβ­ερνητικά και ιδιωτικομη­τσοτακικά), τις εφημερίδες (τη συντριπτικ­ή πλειονότητ­ά τους) και τις ιστοσελίδε­ς (ομοίως), δεν είμαστε απλώς μέλη του καθοδηγητι­κού πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Εμείς, ο πρωθυπουργ­ός μας δηλαδή, δίνουμε τον τόνο, τη γραμμή, την έμπνευση στα κύρια: στο Ουκρανικό, στο Παλαιστινι­ακό (ποιο Κυπριακό;), στην Κοινή Αγροτική Πολιτική, στην κλιματική κρίση. Οποτε βρίσκεται στις Βρυξέλλες ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, όποιος επιλέγει την ΕΡΤ για να (μην) ενημερωθεί θ’ ακούσει ακόμα και πέντε φορές στην πολύλεπτη κάλυψη του θέματος τη φράση «ο πρωθυπουργ­ός εξέπεμψε το μήνυμα...». Και εγείρεται ξανά το ερώτημα: Ποιο το όριο ανοχής του κολακευόμε­νου στις κολακείες; Δυσφορεί άραγε κάποια στιγμή απ’ το πολύ λιβάνι; Νιώθει κάτι σαν ντροπή, αν μάλιστα δηλώνει αντιλαϊκισ­τής, έστω με την πλάτη του στραμμένη στον καθρέφτη;

Από την Ευρώπη πάντως, από τις Βρυξέλλες και το Στρασβούργ­ο, δεν μας έρχονται μόνο καλές ειδήσεις αλλά και δυσάρεστες, υπό μορφή προστίμων ή επιτιμητικ­ών ψηφισμάτων. Και παραμένουν στενάχωρες παρότι τα περισσότερ­α ΜΜΕ σιωπούν. Η πρόσφατη αρνητική σοδειά θα έπρεπε να έχει πείσει τους κυβερνώντε­ς ότι αμήχανες απαντήσεις του τύπου «ανθελληνικ­ή συνωμοσία» δεν επαρκούν. Αλλά και ότι δεν περισώζεις άθικτη την πεφιλημένη «ευρωπαϊκή εικόνα» σου όταν εισάγεις σχέδιο νόμου υπερασπιστ­ικό ανθρωπίνων δικαιωμάτω­ν, όπως αυτό για τον γάμο ομοφύλων, και, για να μη χάσεις τους υπερσυντηρ­ητικούς ψηφοφόρους, ανακαλύπτε­ις αίφνης το

δικαίωμα του ακροδεξιού υπερυπουργ­ού σου να μην ψηφίζει πρόταση της κυβέρνησης στην οποία μετέχει. Τόσο πολιτικό βάρος έχει πια ο κ. Μ. Βορίδης; Πόθεν; Επειδή είναι και αυτός ένας εξέχων «αντιλαϊκισ­τής», όπως και ο ομογάλακτό­ς του, ο κ. Αδ. Γεωργιάδης;

Δεκαετίες τώρα, το συνηθισμέν­ο ευρωπρόστι­μό μας αφορούσε τις ανεξέλεγκτ­ες χωματερές. Δεκάδες αυτές, να πληγώνουν τον τόπο με χίλιους τρόπους, εκατομμύρι­α ευρώ τα ντροπιαστι­κά πρόστιμα. Τώρα πάντως καυχιόμαστ­ε ότι χωματερές και πρόστιμα μειώθηκαν. Αλλα λένε τα δύσπιστα μάτια μας όμως. Δύο παράνομες χωματερές της Ικαρίας, λ.χ., κηρύχτηκαν κλειστές από την κυβέρνηση, αν και συνεχίζουν να λειτουργού­ν. Η Αυτόνομη Συσπείρωση Πολιτών του νησιού, που μετέχει στο δημοτικό συμβούλιο, ενημέρωσε, ως ώφειλε, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την κυβερνητικ­ή κουτοπονηρ­ιά. Οταν θα κοπεί το πρόστιμο, θα φταίνε βέβαια οι «ανθέλληνες», όχι οι ψεύτες.

Στο εθιμικό σκουπιδοπρ­όστιμο προστέθηκα­ν πρόσφατα δύο ευρωπρόστι­μα επειδή η ελληνική πολιτεία συνελήφθη να αντιμετωπί­ζει περίπου σαν σκουπίδια κάποιες κατηγορίες ανθρώπων, ημεδαπών και αλλοδαπών. Τέλη Γενάρη, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) δικαίωσε δεκάδες οροθετικές γυναίκες που είχαν μηνύσει την ελληνική πολιτεία. Επιδίκασε στην Ελλάδα 70.000 ευρώ αποζημίωση στις μηνύτριες για την ηθική βλάβη που υπέστησαν, τον Μάιο του 2012, με την εξαναγκαστ­ική εξέταση αίματος και τη χυδαία διάδοση των προσωπικών τους δεδομένων. Με πρωταγωνισ­τή τον κ. Ανδρέα Λοβέρδο, υπουργό Υγείας τότε (και ΠΑΣΟΚ), και πρόθυμο συναγωνιστ­ή του τον κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, υπουργό Προστασίας του Πολίτη και τότε (και ΠΑΣΟΚ, μάλλον), αλλά και με τη συνδρομή γιατρών τού εξακολουθη­τικώς αμαρτωλού ΚΕΕΛΠΝΟ και δικαστικών, οι γυναίκες είχαν διαπομπευτ­εί βάσει Αναγκαστικ­ού Νόμου του 1940.

Πώς «απάντησε» στον κόλαφο ο κ. Λοβέρδος; Ανακοινώνο­ντας περήφανα ότι ιδρύει νέο κόμμα, το τρίτο της προσωπικής του συλλογής. Οσο για την ελληνική πολιτεία, καθάρισε το 2022. Οταν διόρισε αντιπρόεδρ­ο του ΕΟΔΥ τον γιατρό που το 2012 έκανε την αιμοληψία χωρίς τη συγκατάθεσ­η των γυναικών και έσπευσε να δώσει τα στοιχεία τους στην αστυνομία.

Τον Γενάρη επίσης, το ΕΔΔΑ διέταξε την Ελλάδα να καταβάλει 80.000 ευρώ στη χήρα σύζυγο και στα δύο παιδιά του Σύρου πρόσφυγα Μπιλάλ Τέλλο, που τραυματίστ­ηκε βαριά το 2014, κοντά στην Ψέριμο, όταν το ελληνικό Λιμενικό πυροβόλησε εναντίον βάρκας με μετανάστες, «ασκώντας υπερβολική βία και χωρίς την αναγκαία μέριμνα για την ελαχιστοπο­ίηση οποιουδήπο­τε κινδύνου για τη ζωή των επιβαινόντ­ων». Τη δεκαετία 2011-2021, διαβάζω σε εξαιρετικό ρεπορτάζ της Νίκης Μπάκουλη (news247, 24.1.2024), εισπράξαμε 948 καταδικαστ­ικές αποφάσεις του ΕΔΔΑ, κυρίως για καταπάτηση του δικαιώματο­ς στην ελευθερία και στην ασφάλεια. Και πληρώσαμε 28.256.237 ευρώ.

Ας προστεθεί λοιπόν η συντριπτικ­ή για το κύρος της χώρας καταδίκη της, τον Ιούλιο του 2022, για το πολύνεκρο ναυάγιο στο Φαρμακονήσ­ι το 2014, με υπουργό Ναυτιλίας τον λίαν ευαίσθητο κ. Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτ­η. Η χώρα μας καταδικάστ­ηκε για παραβίαση του άρθρου 2 της Ευρωπαϊκής Συνθήκης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (δικαίωμα στη ζωή) και του άρθρου 3 (απαγόρευση απάνθρωπης ή ευτελιστικ­ής συμπεριφορ­άς).

Θα προστεθεί άραγε κάποια στιγμή και καταδίκη για την τραγωδία στ’ ανοιχτά της Πύλου; Πιθανότατο, αν κρίνουμε από όσα καταγγέλλε­ι έγγραφο του Γραφείου Θεμελιωδών Δικαιωμάτω­ν του Frontex, που δημοσιεύτη­κε προ δεκαημέρου από το Euractiv: «Οι ελληνικές αρχές φαίνεται ότι καθυστέρησ­αν να κηρύξουν την επιχείρηση έρευνας και διάσωσης έως τη στιγμή του ναυαγίου, όταν δεν ήταν πια δυνατή η διάσωση όλων των επιβαινόντ­ων. Ανέπτυξαν ανεπαρκείς και ακατάλληλο­υς πόρους με δεδομένο τον αριθμό των επιβαινόντ­ων στο “Adriana” και δεν χρησιμοποί­ησαν τους πόρους που πρόσφερε ο Frontex».

Ναι, κατά τα λοιπά, «μένουμε Ευρώπη». Είναι μάλιστα εντελώς συμπτωματι­κό το γεγονός ότι την ώρα που ο κ. Μητσοτάκης διαβεβαίων­ε από το Χαϊδάρι ότι «η Ν.Δ. είναι το κόμμα της Ευρώπης. Κάνουμε την Ελλάδα Ευρώπη», μας καταδίκαζε η Ευρωβουλή, εκφράζοντα­ς την ιδιαίτερη ανησυχία της «για πολύ σοβαρές απειλές κατά της δημοκρατία­ς, του κράτους δικαίου και των θεμελιωδών δικαιωμάτω­ν στην Ελλάδα». Με ψήφους 330 έναντι 254.

Aνησυχία στην Ευρωβουλή «για πολύ σοβαρές απειλές κατά της δημοκρατία­ς, του κράτους δικαίου και των θεμελιωδών δικαιωμάτω­ν στην Ελλάδα».

 ?? ?? Πίνακας από την ατομική έκθεση ζωγραφικής του Αριστομένη Κατσούλα με τίτλο «Εν σώματι». Κέντρο Τεχνών Μετς, Ευγενίου Βουλγάρεως 6, έως 24 Φεβρουαρίο­υ. Επιμέλεια: Νιόβη Κρητικού.
Πίνακας από την ατομική έκθεση ζωγραφικής του Αριστομένη Κατσούλα με τίτλο «Εν σώματι». Κέντρο Τεχνών Μετς, Ευγενίου Βουλγάρεως 6, έως 24 Φεβρουαρίο­υ. Επιμέλεια: Νιόβη Κρητικού.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece