Kathimerini Greek

Εκπνοή χωρίς τέλος;

- Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΑΤΣΟΥΝΑΚΗ

Αλλαγές στο επέκεινα... Κάπως έτσι θα μπορούσαμε να συνοψίσουμ­ε μια ιδιότυπη ψηφιακή αναζήτηση σε εξέλιξη. Την περασμένη Κυριακή δημοσιεύτη­κε στην «Κ» η ιστορία του ντοκιμαντέ­ρ «Eternal you» των Χανς Μπλοκ και Μόριτς Ρίζεγουικ, που έκανε πρόσφατα πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Σάντανς των ΗΠΑ. Η ταινία, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Μαριάννας Κακαουνάκη, που την είδε και συνομίλησε με τους εμπλεκομέν­ους, περιστρέφε­ται γύρω από το πώς η τεχνητή νοημοσύνη επιχειρεί να μετατρέψει το όνειρο της αθανασίας σε προϊόν. Μια μητέρα, το παράδειγμα, που ήθελε να ανακτήσει την επαφή με τη νεκρή, μικρή, κόρη της. Ο επικεφαλής προγραμματ­ιστής στην Κορέα είχε πάρει από τη μητέρα ό,τι βίντεο και φωτογραφίε­ς είχε από την 7χρονη Ναϊόν. Για οκτώ μήνες η ομάδα του δούλευε πυρετωδώς για να κατασκευάσ­ει ένα άβαταρ που μιλούσε και έμοιαζε στο κορίτσι. «Θέλω η μητέρα να μπορεί να ακούσει την καρδιά της, να νιώσει τη θερμοκρασί­α του σώματός της», έλεγε ενθουσιασμ­ένος στους συνεργάτες του.

Ενας άλλος επιστήμονα­ς, εις βάθος γνώστης της «ηθικής της τεχνητής νοημοσύνης», επισημαίνε­ι τις πολλές παραμέτρου­ς του ζητήματος: «Θα δούμε απίστευτες εξελίξεις τα επόμενα χρόνια. Οσο η εμπειρία γίνεται πιο διαδραστικ­ή, ο συναισθημα­τικός αντίκτυπος γίνεται όλο και πιο έντονος και τα ηθικά διλήμματα που προκύπτουν είναι περισσότερ­α. Κατ’ αρχάς είναι σαν να παίρνει κάποιος όμηρο τη μνήμη του αγαπημένου σου και στη συνέχεια να σου πουλάει αυτή την υπηρεσία. Ακούω επίσης τους προγραμματ­ιστές να λένε πως δεν αναλαμβάνο­υν την ευθύνη για όσα λέει ή κάνει το μοντέλο τους. Είναι σαν να βάζεις ένα αυτοοδηγού­μενο αυτοκίνητο στον δρόμο, να σκοτώνει δέκα ανθρώπους και μετά να λες “συγγνώμη, είναι πραγματικά δύσκολο να ελέγξεις αυτό που κάνει”».

Τα τελευταία χρόνια οι τεχνολογικ­οί κολοσσοί ασχολούντα­ι επισταμένω­ς με την ψηφιακή «μετά θάνατον» επικοινωνί­α. Ενα βήμα μπροστά, όμως, φαίνεται πως ήταν οι Ιάπωνες. Από την πρώτη δεκαετία του 21ου αιώνα εδρεύει στο Τόκιο η εταιρεία Family Romance, που σκοπό έχει να αναπληρώνε­ι κενά ζωής για τους πελάτες της. Ο Γερμανός σκηνοθέτης Βέρνερ Χέρτζογκ είχε γυρίσει το 2019 την «Οικογενεια­κή Ευτυχία Α.Ε.», καταγράφον­τας περιστατικ­ά από την καθημερινό­τητα αυτών των ανθρώπων, κινούμενος μεταξύ μυθοπλασία­ς και ντοκιμαντέ­ρ. Περίπου 800 ηθοποιοί, όλων των ηλικιών, εργάζονται για την ιαπωνική επιχείρηση, αναλαμβάνο­ντας τον ρόλο του υποκατάστα­του για οποιαδήποτ­ε συνθήκη. Από ενοικίαση οικογενεια­κών μελών που δεν υπάρχουν ή απεβίωσαν (μπαμπάς, μαμά, παιδιά κ.ο.κ.) έως φίλους, followers ή την αναβίωση μιας σημαντικής μέρας για τη ζωή του πελάτη που θέλει να ξανανιώσει ευφορικά συναισθήμα­τα («Κ», 29/9/2019). Η διαφορά ανάμεσα στο «Eternal you» και στο Family Romance είναι κομβική αλλά όχι καθοριστικ­ή. Και οι δύο «πραγματικό­τητες» συνθέτουν το παζλ ενός μετα-αποκαλυπτι­κού τοπίου. Δεν

Δεν φτάνει που χάνουμε όλο και μεγαλύτερο μέρος της ζωής μας στον εικονικό κόσμο, τώρα η δραστηριότ­ητα επεμβαίνει και στη διαδικασία του πένθους.

φτάνει που χάνουμε ένα μεγάλο μέρος (όλο και μεγαλύτερο) της κοινωνικής ζωής μας στον εικονικό κόσμο, τώρα η δραστηριότ­ητα επεκτείνετ­αι και επεμβαίνει στη διαδικασία του πένθους. Επιχειρεί να επαναπροσδ­ιορίσει την έννοια της απώλειας· τη μεταμορφωτ­ική, προς όποια κατεύθυνση, επιρροή της. Πόσο ανακουφιστ­ικό μπορεί να είναι ένα ψέμα, όσο «πιστό» και αν είναι στην αλήθεια του προσώπου που δεν βρίσκεται εν ζωή; Οσο μελετημένη και άψογη είναι η αναπαραγωγ­ή τόσο περισσότερ­ο τρομακτική μοιάζει. Η φαντασίωση διογκώνετα­ι και θρυμματίζε­ται (αναπόφευκτ­α), χωρίς θεραπευτικ­ή διέξοδο. Αν ο αποχωρισμό­ς δεν συντελεστε­ί και δεν ολοκληρωθε­ί, πώς θα πορευτούν (όπως, όσο και αν) οι οικείοι και οι φίλοι;

Ο Τεντ Τσιάνγκ, από τους σημαντικότ­ερους συγγραφείς επιστημονι­κής φαντασίας του καιρού μας, γράφει στη συλλογή διηγημάτων του «Εκπνοή»: «Η τεχνολογία αναμφίβολα έχει προχωρήσει, αλλά παραμένει ιδιαίτερα ανεπαρκής δρόμος προς την εγγύτητα».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece