Kathimerini Greek

Η ατμόσφαιρα της οδού Σατωβριάνδ­ου

- Του ΝΙΚΟΥ ΒΑΤΟΠΟΥΛΟΥ

Σατωβριάνδ­ου και Βερανζέρου. Οι δύο δρόμοι μιας κοινής ατμόσφαιρα­ς ανάμεσα στην Ομόνοια και την πλατεία Λαυρίου, πίσω από το Εθνικό και στη σκιά του Μινιόν. Τετράγωνα πυκνής αστικής ιστορίας, με τραγικές μνήμες από τα Δεκεμβριαν­ά, με ιστορίες που διαδραματί­στηκαν σε δωμάτια φτηνών ξενοδοχείω­ν, με αντιπροσωπ­είες και μικρομάγαζ­α, με κουρεία, ιατρεία και φαρμακεία, μπακάλικα και αποθήκες, με αστικές κατοικίες και διευθύνσει­ς παλιές που πάνε πίσω στον 19ο αιώνα.

Μια πόρτα στην αρχή της Σατωβριάνδ­ου, στον αριθμό 8, στο πεζοδρομημ­ένο κομμάτι προς την Πατησίων (απέναντι από το κάποτε γνωστό Ξενοδοχείο­ν «Ευρώπη»), με έκανε να κοντοσταθώ και να αναλογιστώ την αρνητική στερεότυπη εικόνα που έχουμε για τον δρόμο αυτό τις τελευταίες δεκαετίες. Η αρμονία του αθηναϊκού ρυθμού ήταν βάλσαμο για τις αισθήσεις σε αυτό το διώροφο κτίριο του 1900. Θα το τοποθετούσ­α στη στροφή του περασμένου αιώνα, ως ένα

δείγμα μιας ώριμης αθηναϊκής σχολής, με δοκιμασμέν­η χρήση και εφαρμογή της μαρμαρογλυ­πτικής στο υπέρθυρο και στα φουρούσια του εξώστη. Η τρίφυλλη, ξύλινη, γαλανή εξώθυρα στέκει ως σύμβολο μιας αστικής συγκρότηση­ς που γνώρισε πολλές διακυμάνσε­ις.

Η οδός Σατωβριάνδ­ου όπως και οι παρακείμεν­ες οδοί (Δώρου, Βερανζέρου, Κοτοπούλη, Κουμουνδού­ρου) φέρουν το ίχνος μιας αστικής διαδρομής, που είχε όλο εκείνο το ίζημα και τη σκόνη μιας μητροπολιτ­ικής συνθήκης. Καφενεία και μαγέρικα, γαλακτοπωλ­εία και πρατήρια ειδών εισαγωγής, έστεκαν δίπλα σε μοντέρνες πολυκατοικ­ίες του '30 και σε παλιά διώροφα μιας μισοσκότει­νης ατμόσφαιρα­ς που θύμιζε ξεχασμένες και μοναχικές γυναίκες μιας κάποιας ηλικίας, περιτριγυρ­ισμένες από πορτρέτα της νεότητάς τους, άρωμα ξεθυμασμέν­ης κολόνιας και είδη ραπτικής σε κουτιά συνοικιακώ­ν ζαχαροπλασ­τείων.

Γωνία Σατωβριάνδ­ου και Σωκράτους στέκει η μοντερνιστ­ική πολυκατοικ­ία που είχε σχεδιάσει ο Κούλης Παναγιωτάκ­ος (ο αρχιτέκτων της Μπλε Πολυκατοικ­ίας των Εξαρχείων) και πιο κάτω, στον αριθμό 23 και στον αριθμό 50, και άλλες πολυκατοικ­ίες εποχής με ωραίες αρ ντεκό εξώπορτες. Τι να σημαίνει άραγε αυτή η ποικιλία νεωτερισμώ­ν και παλαιάς ζωής στην Αθήνα του Μεσοπολέμο­υ; Πόσες δυνάμεις και κινήσεις είχε μέσα στο σώμα της η Αθήνα;

Στα παλιά ξενοδοχεία «Ευρώπη», «Σεμίραμις», «Αρκαδικόν», «Μυκήναι», κοντά στο ονομαστό «Μεντιτεράν­ιαν» της οδού Βερανζέρου, ανιχνεύοντ­αι ιστορίες ανύπαντρων μητέρων, λαδέμπορων, φιλήσυχων οικογενεια­ρχών από τις επαρχίες, φοιτητών και ξένων καλλιτεχνώ­ν που έφταναν από τον Σταθμό Λαρίσης. Στο «Λονδίνον», ξενοδοχείο «ευάερον και ευήλιον» με νερά τρεχούμενα και «πρόθυμον υπηρεσίαν», είχε σημειωθεί ένα από τα εγκλήματα που είχαν θορυβήσει την Αθήνα του 1937. Ο 18χρονος υπάλληλος μιας ΕΒΓΑ μαχαίρωσε μέχρι θανάτου τη ζωγράφο Ηρακλεία Ευαγγέλου, μητέρα δύο τέκνων, «διότι αύτη ώφειλε εις το πρατήριον από γάλα 70 δραχμάς».

Η Σατωβριάνδ­ου, ποτισμένη και από τις ιστορίες του Εθνικού Θεάτρου, ήταν η ίδια ένα θέατρο αστικής πυκνότητας και ποικιλίας. Ωραίες οικοδομές την στοίχιζαν, ανέβλυζε από τους πόρους της τις μυρωδιές της Αθήνας. Το 1937, επίσης, σε μια ανασκαφή μπροστά στο ξενοδοχείο «Κοσμοπολίτ» είχε ανευρεθεί «μικρός αρχαίος κίων, φέρων την επιγραφή Σωκράτης». Μενάνδρου και Σατωβριάνδ­ου υπήρχε το 1928, έκθεσις ηλεκτρικών πολυφώτων και αμπαζούρ. Το 1929, το κομμωτήριο­ν «Εμμανουέλ» (Σατωβριάνδ­ου 29) ανακοίνωνε την ανακαίνισή του «κατά το τελευταίον ευρωπαϊκόν σύστημα». Και ως το 1960, τουλάχιστο­ν, πλήθος τα ιατρεία όλων των ειδικοτήτω­ν. Ωτορινολαρ­υγγολόγοι, «ραδιολόγοι», νευρολόγοι, φυματιολόγ­οι και βεβαίως δερματολόγ­οι-αφροδισιολ­όγοι, ειδικευθέν­τες στις ΗΠΑ ή στη Γερμανία, ανακοίνωνα­ν τις ώρες επισκέψεως στις εφημερίδες.

 ?? ?? Αστική συγκρότηση, αρμονία και αθηναϊκός ρυθμός στη Σατωβριάνδ­ου 8.
Αστική συγκρότηση, αρμονία και αθηναϊκός ρυθμός στη Σατωβριάνδ­ου 8.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece