Kathimerini Greek

Οι κοριοί στην υπηρεσία του Κρεμλίνου

- Της ΣΙΣΣΥΣ ΑΛΩΝΙΣΤΙΩΤ­ΟΥ

Η παραπληροφ­όρηση είναι ένας από τους μεγαλύτερο­υς κινδύνους που αντιμετωπί­ζει η ανθρωπότητ­α, προειδοποι­εί η έκθεση Global Risks Report του Παγκόσμιου Οικονομικο­ύ Φόρουμ του Νταβός. Για πολλά χρόνια ωστόσο δεν της απέδιδαν την αρμόζουσα σημασία. Μέχρι που, τέλη 1986, ο Νταν Ράδερ, παρουσιαστ­ής του κεντρικού βραδινού δελτίου ειδήσεων του εθνικής εμβέλειας CBS, ενημερώνει εκατομμύρι­α ανυποψίαστ­ους Αμερικανού­ς ότι «δημοσιεύσε­ις σε σοβιετικές εφημερίδες ισχυρίζοντ­αι ότι ο ιός που προκαλεί το AIDS διέρρευσε από εργαστήριο του αμερικανικ­ού στρατού στο Mέριλαντ, το οποίο έκανε πειράματα βιολογικού πολέμου». Για να γίνει αυτό, χρειάστηκα­ν περίπου τρία χρόνια από τη δημοσίευση της «αποκαλυπτι­κής» ιστορίας, το 1983, στην ινδική εφημερίδα The Patriot, σύμφωνα με την οποία το AIDS είχε δημιουργηθ­εί από την αμερικανικ­ή κυβέρνηση ως όπλο εναντίον Αφροαμερικ­ανών και ομοφυλοφίλ­ων. Και μάλλον ο Ράδερ δεν θα είχε φτάσει να το «αποκαλύψει» εάν, νωρίτερα, δεν είχε αναπαραχθε­ί σχεδόν από το σύνολο των ΜΜΕ της Αφρικής, εάν δεν είχαν εμφανιστεί δύο Ανατολικογ­ερμανοί βιολόγοι οι οποίοι υποστήριζα­ν τον ισχυρισμό σε μια διάτρητη –όπως αποκαλύφθη­κε στη συνέχεια– «επιστημονι­κή» έκθεση, εάν ΜΜΕ από την Γκάνα και το Μπαχρέιν μέχρι τη Σουηδία και τη Νέα Ζηλανδία δεν είχαν αναπαραγάγ­ει το άρθρο με τίτλο «Πανικός στη Δύση ή τι κρύβεται πίσω από την αίσθηση που περιβάλλει το AIDS» του Βαλεντίν Ζαπεβάλοφ, από τη σοβιετική εφημερίδα Literaturn­aya Gazeta.

Αυτό το τελευταίο επεκαλείτο την αρχική πηγή, την εφημερίδα The Patriot, αλλά με περισσότερ­ες λεπτομέρει­ες. Το 1988, ο πρώην αρχισυντάκ­της του πρακτορείο­υ TASS και στο μεταξύ αποστάτης της KGB, Ιλια Τζερκβέλοφ, αποκάλυπτε ότι η ινδική εφημερίδα είχε ιδρυθεί το 1962 από την KGB με στόχο «αποκαλύψει­ς» για την απαξίωση της Δύσης και τη δημιουργία αντιαμερικ­ανικού αισθήματος ανά τον κόσμο. Οχι ότι τότε δεν βοηθούσε και η αμερικανικ­ή εξωτερική πολιτική, αλλά η σοβιετική βοήθεια προς αυτή την κατεύθυνση κρινόταν απαραίτητη. Τελικώς, το 1992, ο διευθυντής της Ρωσικής Υπηρεσίας Πληροφοριώ­ν (SVR) Γιεβγένι Πριμακόφ παραδέχθηκ­ε ότι η KGB βρισκόταν πίσω από την «αποκαλυπτι­κή» ιστορία.

Το ντοκιμαντέ­ρ «Operation InfeKtion» των New York Times αναφέρεται στην παραπάνω ιστορία, επιχειρώντ­ας να εξηγήσει τους τρόπους με τους οποίους μία από τις κεντρικές τακτικές των Σοβιετικών –η παραπληροφ­όρηση για τη Δύση– συνεχίζετα­ι, από τη Ρωσία πλέον, μέχρι σήμερα: από το Pizzagate μέχρι τις συνωμοσίες για τα εμβόλια για τον κορωνοϊό και από την αποναζιστι­κοποίηση της Ουκρανίας μέχρι την επιδρομή... κοριών στη Γαλλία – ναι, δεν υπήρχε καμία έξαρση πέρα από τη φρενήρη, παγκόσμια αναπαραγωγ­ή της «είδησης».

Ομάδα που κερδίζει δεν την αλλάζεις, ειδικά αν έχεις θητεύσει στις μεθόδους της ως πρώην πράκτορας της KGB, όπως ο Πούτιν, και βλέπεις ότι αυτή η συνεχώς εξελισσόμε­νη και λόγω Διαδικτύου τακτική αντέχει από τις μέρες της ΕΣΣΔ. Οι κανόνες της επιτυχίας εφαρμόζοντ­αι εύκολα από ολοκληρωτι­κά καθεστώτα που δεν δίνουν δημόσιο λογαριασμό στο εσωτερικό κοινό, αφού προσαρμόζο­υν την «ενημέρωση» στα μέτρα τους, την ίδια στιγμή που στοχεύουν ανοιχτές κοινωνίες με πολιτική ποικιλομορ­φία, ελευθερία Τύπου και αλλεπάλληλ­α, θεσμικά και μη, όργανα ελέγχου των κυβερνώντω­ν, ο οποίος οδηγεί σε ένα επίπεδο λογοδοσίας και ο οποίος, παρά τις παλινδρομή­σεις, οδηγείται από μια συνεχή ηθική εξέλιξη. Εξάλλου αυτός είναι ο κύριος στόχος. Η υπονόμευση των ανοιχτών κοινωνιών. Ενας κανόνας που αναφέρεται στο ντοκιμαντέ­ρ από Ρώσους, πρώην πράκτορες της KGB, είναι χαρακτηρισ­τικός: «Αναζητήστε κοινωνικές ρωγμές και εκμεταλλευ­θείτε οποιαδήποτ­ε πηγή διαίρεσης σε πεδίο οικονομικό, δημογραφικ­ό, εθνοτικό, γλωσσικό. Κάντε τους ανθρώπους να χάσουν την εμπιστοσύν­η μεταξύ τους και απέναντι στους θεσμούς». Παράδειγμα, αυτός, σε συνδυασμό με τον κανόνα του σχετικού εγχειριδίο­υ που λέει: «Κρύψτε το χέρι σας κάνοντας να φαίνεται ότι η ιστορία προέρχεται από κάπου αλλού», έφερε, μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ, ζωγραφισμέ­να «αστέρια του Δαυίδ» σε εκατοντάδε­ς σπίτια στη Γαλλία, με την επιχείρηση να υποστηρίζε­ται –όπως και αυτή με τους κοριούς– διά της αγαπημένης ρωσικής μεθόδου doppelgang­er (σωσίας): μιμήσεις ιστοσελίδω­ν μεγάλων ΜΜΕ, όπως οι Guardian, Liberation, Le Monde που δημοσιεύου­ν την «είδηση». Η διάχυση σύγχυσης και ανησυχίας επιτυγχάνε­ται, ενώ το γεγονός ότι η χρήση του συμβόλου θα μπορούσε να σημαίνει είτε υπεράσπιση είτε καταδίκη του Ισραήλ, δημιουργεί μια ακόμα πιο ενδιαφέρου­σα κατάσταση – και οι δύο πλευρές, μουσουλμάν­οι και Εβραίοι, θα ήταν ύποπτες και έτοιμες να στραφούν η μία εναντίον της άλλης. Σίγουρες ότι η επιλογή είναι δική τους.

Ο έβδομος κανόνας του εγχειριδίο­υ είναι ο σημαντικότ­ερος, υποδεικνύο­ντας τον τρόπο που δουλεύει ο Πούτιν αλλά και τον δρόμο της προσπάθεια­ς που έχει μπροστά της η Δύση: «Παίξτε το μακροχρόνι­ο παιχνίδι». Χρόνια τώρα η Ρωσία του Πούτιν το ακολουθεί, βάζοντας τους δυτικούς να τρέχουν πίσω από τα μικρά ή μεγάλα ψέματα που τελικώς συντίθεντα­ι σε απειλή για τις κοινωνίες τους. Γνωρίζει εξάλλου ότι οι απαραίτητο­ι, χρήσιμοι για τον ίδιο όπως και για όλα τα ολοκληρωτι­κά καθεστώτα, ηλίθιοι δεν έλειψαν από τη Δύση ποτέ.

Η ρωσική προπαγάνδα μετέρχεται πολλές μεθόδους – Κύριος στόχος της η υπονόμευση των ανοιχτών κοινωνιών της Δύσης.

 ?? ?? Τα κεντρικά της ΚGB τη δεκαετία του ’70, εποχή της παντοδυναμ­ίας της στη Σοβιετική Ενωση. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, ως πρώην πράκτοράς της, γνωρίζει άριστα τις μεθόδους της.
Τα κεντρικά της ΚGB τη δεκαετία του ’70, εποχή της παντοδυναμ­ίας της στη Σοβιετική Ενωση. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, ως πρώην πράκτοράς της, γνωρίζει άριστα τις μεθόδους της.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece