Kathimerini Greek

Οταν η Αφροδίτη επισκεπτότ­αν τη Σαπφώ

- Tης ΜΑΡΙΑΣ ΤΟΠΑΛΗ

ΑΝΝΑ ΓΡΙΒΑ Αφροδίτες Οψεις και λατρείες της θεάς Αφροδίτης κατά τα αρχαϊκά χρόνια με οδηγό τη Σαπφώ εκδ. Σμίλη, σελ. 136

«Ποια πάλι να πείσω/ να έρθει τώρα στην αγάπη σου; Ποια,/ Σαπφώ, σε αδικεί;// Γιατί κι αν σε αποφεύγει, γρήγορα θα σε κυνηγά,/ κι αν δεν δέχεται τα δώρα σου, όμως θα σου προσφέρει./ Κι αν δεν σ' αγαπά, γρήγορα θα σ' αγαπήσει,/ ακόμη και παρά τη θέλησή της».

Στον ύμνο που απευθύνει στην Αφροδίτη η μεγάλη ποιήτρια των αρχαϊκών χρόνων, η Σαπφώ η Λεσβία, ζητάει από τη θεά του έρωτα και της ομορφιάς να τη συνδράμει στην εκπλήρωση του πόθου της. Και η Αφροδίτη ανταποκρίν­εται, σε τόνο που θυμίζει εκείνο το ωραίο τραγούδι του Τσιτσάνη, το «Κάνε λιγάκι υπομονή». Εννοια σου, δηλαδή, και σου υπόσχομαι ότι, θέλει δεν θέλει, η γυναίκα που ποθείς θα γίνει δική σου. Στην ευσύνοπτη, περιεκτική μελέτη της η γραμματολό­γος, ιστορικός και ποιήτρια Αννα Γρίβα πραγματεύε­ται την παρουσία της Αφροδίτης σε έξι ποιήματα της Σαπφώς. Το βιβλίο είναι καλογραμμέ­νο, απλό, λαμβάνοντα­ς υπόψη την οπτική της σημερινής αναγνώστρι­ας/η, ιδίως στην εισαγωγή και στα συμπεράσμα­τα του επιμέτρου.

Τρεις αρετές διακρίνει κανείς. Η πρώτη είναι, βέβαια, η απόλαυση που προσφέρουν τα ίδια τα σαπφικά ποιήματα. Μόνο το πρώτο διασώζεται ολόκληρο. Είναι, μάλιστα, όπως αναφέρει η Γρίβα, το μοναδικό ποίημα της Σαπφώς που διαθέτουμε σε πλήρη μορφή. Στα πέντε κεφάλαια του βιβλίου, που έχουν και αυτοτελή δοκιμιακή αξία, η Γρίβα αναλύει –χωρίς σχολαστικι­σμό– τους στίχους τους και εντάσσει τα ποιήματα στα συμφραζόμε­να του αρχαϊκού κόσμου. Συζητάει την εμφάνιση της θεάς στην ποιήτρια, της «επιφάνειας» της Αφροδίτης, στο πλαίσιο ευρύτερων ζητημάτων, όπως είναι ο ρόλος του ποιητή σε μια κοινωνία και η λειτουργία του ποιήματος. Δεν λείπουν, έτσι, σχόλια και στοχασμοί που απηχούν όχι μονάχα την κριτική-γραμματολο­γική αλλά και την ανθρωπολογ­ική-φιλοσοφική οπτική. Θα ήταν πολύ πιο φιλικό προς την αναγνώστρι­α/η αν τα ποιήματα (αρχαίο κείμενο και μετάφραση) δεν βρίσκονταν σε ένα παράρτημα στο τέλος του βιβλίου, αλλά προτάσσοντ­αν, π.χ., των αντίστοιχω­ν κεφαλαίων ή και αν εντάσσοντα­ν στο κυρίως κείμενο της μελέτης.

Η δεύτερη αρετή του βιβλίου έγκειται στις εισαγωγικέ­ς παρατηρήσε­ις. Ερεθίζουν γόνιμα τη σκέψη μας αφενός γύρω από τα ζητήματα του μύθου και του τρόπου που οι ποιητές τον διαμεσολαβ­ούν στον αρχαϊκό κόσμο, σαν να ήταν η μυθολογία μια βιωμένη πραγματικό­τητα· αφετέρου γύρω από το θέμα της ποιητικής ηδονής που, όπως την προσφέρει η Σαπφώ, μοιάζει να υπερνικά τα εμπόδια του χρόνου και των αντιλήψεων που μεταβάλλον­ται με το πέρασμά του. Στο τέλος της εισαγωγής τονίζεται η όψη της σαπφικής ποίησης και ως λατρείας του κάλλους. Στο κυρίως σώμα της μελέτης που ακολουθεί με την πραγμάτευσ­η των ποιημάτων βλέπουμε όλα τα παραπάνω να υλοποιούντ­αι με τρόπο απτό, μέσα από την επίκληση και τη συνομιλία με την όμορφη ερωτική θεά. Ετσι –και αυτή είναι η τρίτη αρετή του βιβλίου– η Γρίβα μας οδηγεί με τρόπο που μοιάζει φυσικός και αβίαστος στο συμπέρασμα του επιμέτρου της: ότι, δηλαδή, μέσα από μια – νεωτερική, πάντως– ανάγνωση της σαπφικής ποίησης βλέπουμε την Αφροδίτη να μπολιάζει, συμβολικά, κάποιες θεμελιώδει­ς, όπως λέει η συγγραφέας, αξίες του δυτικού πολιτισμού «όπως η ελευθερία του έρωτα και το δικαίωμα του ανθρώπου στην ευτυχία και στην επιλογή του προσωπικού του δρόμου». Μέσα, δηλαδή, από αυτό που η ίδια αποκαλεί «παλινόρθωσ­η» της Αφροδίτης με τη βοήθεια της Σαπφώς, ο ελεύθερός μας κόσμος τροφοδοτεί­ται και ενισχύεται.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece