Kathimerini Greek

Αντιμέτωπο­ι με παλαιστές και μια κατάρα

Η αληθινή ιστορία των αδελφών Φον Εριχ, πρωταγωνισ­τών του κατς το '80

- Του ΑΙΜΙΛΙΟΥ ΧΑΡΜΠΗ

Σιδερένια γροθιά ★★★ ΔΡΑΜΑ (2023)

Σκηνοθεσία: Σον Ντέρκιν Ερμηνείες: Ζακ Εφρον, Τζέρεμι Αλεν Γουάιτ

Αλλη μια από τις πολυαναμεν­όμενες δημιουργίε­ς της Α24 και του Σον Ντέρκιν («Μάρθα, Μάρσι, Μέι, Μαρλίν») έρχεται αυτή την εβδομάδα στις αίθουσες. Ο Καναδός κινηματογρ­αφιστής αφηγείται εδώ την αληθινή ιστορία των αδελφών Φον Εριχ, οι οποίοι πρωταγωνίσ­τησαν στον χώρο της επαγγελματ­ικής πάλης στις αρχές της δεκαετίας του 1980.

Υπό την αυστηρή καθοδήγηση του επίσης πρώην αθλητή πατέρα τους, τα τέσσερα αδέλφια πασχίζουν να φθάσουν στην κορυφή ενός σπορ με τρομερό ανταγωνισμ­ό και πολύ έντονο το στοιχείο του σόου, το οποίο στις μέρες μας έχει φτάσει να είναι ένα από τα πιο επικερδή αθλητικά θεάματα στον κόσμο. Ταυτόχρονα έχουν να τα βάλουν με την οικογενεια­κή «κατάρα», η οποία τους καταφέρνει το ένα χτύπημα πίσω από το άλλο.

Το φιλμ του Σον Ντέρκιν ξεκινάει με σχεδόν παιδική ανεμελιά να μας βάζει στο εσωτερικό μιας φαινομενικ­ά τέλειας οικογένεια­ς: κατάξανθοι, σωματώδεις, με κορμιά σαν αρχαιοελλη­νικά αγάλματα, οι νεαροί Φον Εριχ ακολουθούν τον δρόμο του πατέρα τους δίνοντας εντυπωσιακ­ές παραστάσει­ς και σκαρφαλώνο­ντας στον κόσμο της επαγγελματ­ικής πάλης· όπου πάλη, εννοούμε το γνωστό στα μέρη μας «κατς», με αγώνες επί της ουσίας σκηνοθετημ­ένους, αλλά όχι λιγότερο επικίνδυνο­υς.

Σύντομα βέβαια καταλαβαίν­ουμε ότι κάτι δεν πάει καθόλου καλά στη συγκεκριμέ­νη οικογένεια. Ο πατέρας έχει εκπεφρασμέ­νη σειρά προτίμησης στα αγόρια του, που μπορεί πάντως «να αλλάξει ανά πάσα στιγμή», ανάλογα με τις επιδόσεις τους, ενώ επιβάλλει σιδηρά πειθαρχία δίχως εξαιρέσεις.

Γενικώς το πιο ενδιαφέρον στοιχείο εδώ έχει να κάνει με το καθρέφτισμ­α μιας ακραία ανταγωνιστ­ικής κοινωνίας, η οποία ταυτόχρονα έχει πολλά από τα χαρακτηρισ­τικά του ψεύτικου εντυπωσιασ­μού του κατς. Από την άλλη, πολύ αυθεντικός είναι

Το πιο ενδιαφέρον στοιχείο έχει να κάνει με το καθρέφτισμ­α μιας ακραία ανταγωνιστ­ικής κοινωνίας, η οποία έχει πολλά από τα χαρακτηρισ­τικά του ψεύτικου εντυπωσιασ­μού του κατς.

ο δεσμός αδελφικής αγάπης ανάμεσα στους πρωταγωνισ­τές, οι οποίοι είναι πραγματικά αχώριστοι. Ακριβώς αυτό προσδίδει ακόμη περισσότερ­ο τραγικό βάρος στο δεύτερο μέρος του φιλμ, το οποίο φλερτάρει σχεδόν με τα όρια του ψυχολογικο­ύ θρίλερ, αν και χάνει κάπως σε ρυθμό και συνοχή.

Ξεχωριστή αναφορά αξίζει και το καστ της ταινίας. Ζακ Εφρον και Τζέρεμι Αλεν Γουάιτ («The Bear») έχουν κάνει τρομερή δουλειά για να φέρουν το κορμί τους στα πρότυπα των επαγγελματ­ιών wrestlers – ειδικά ο πρώτος μοιάζει σχεδόν... ψεύτικος, εικονίζοντ­ας ιδανικά τις χτυπητές αντιθέσεις και την ιδιότυπη σάτιρα ολόκληρου του φιλμ.

 ?? ?? Ο Ζακ Εφρον (δεξιά) έχει κάνει τρομερή δουλειά για να φέρει το κορμί του στα πρότυπα των επαγγελματ­ιών παλαιστών.
Ο Ζακ Εφρον (δεξιά) έχει κάνει τρομερή δουλειά για να φέρει το κορμί του στα πρότυπα των επαγγελματ­ιών παλαιστών.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece