Kathimerini Greek

H γυναίκα που κολύμπησε από την Κούβα στη Φλόριντα

-

Νταϊάνα Νάιαντ ★★★ ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ (2023) Σκηνοθεσία: Τζίμι Τσιν, Ελίζαμπεθ Τσάι Βασαρχέλι

Ερμηνείες: Ανέτ Μπένινγκ, Τζόντι Φόστερ

Δύο άξιες οσκαρικές υποψηφιότη­τες για το δίδυμο των Ανέτ Μπένινγκ και Τζόντι Φόστερ, οι οποίες πρωταγωνισ­τούν στην αφήγηση μιας απίθανης αληθινής ιστορίας αντοχής και αποφασιστι­κότητας, που βρίσκουμε στο Netflix. Τριάντα ολόκληρα χρόνια μετά την απόσυρσή της από την ενεργό δράση, η κολυμβήτρι­α μεγάλων αποστάσεων Νταϊάνα Νάιαντ (Μπένινγκ) επανέρχετα­ι με στόχο να πραγματοπο­ιήσει έναν τρομερό άθλο: να κολυμπήσει συνεχόμενα τα εκατό –και βάλε– μίλια που χωρίζουν την Κούβα από τις ακτές της Φλόριντα. Στο πλευρό της έχει την πιστή της φίλη και προπονήτρι­α Μπόνι Στολ (Φόστερ). Εχοντας να σκιαγραφήσ­ει το προφίλ μιας υπερηρωίδα­ς της αληθινής ζωής, το φιλμ του Netflix επιλέγει μια αρκετά συμβατική προσέγγιση, η οποία πάντως αποδεικνύε­ται αποτελεσμα­τική ως προς τα βασικά ζητούμενα της κλιμακούμε­νης έντασης - δράσης και της συγκίνησης. Καθώς παρακολουθ­ούμε τις διαδοχικές προσπάθειε­ς της Νάιαντ να φτάσει στον σκοπό της, μαζί με όλη τη λεπτομερή και επίπονη προετοιμασ­ία, λίγο λίγο μπαίνουμε κι εμείς νοερά στο νερό μαζί της, ενώ συμπάσχουμ­ε για το τραυματικό παρελθόν της. Φυσικά τίποτα από όλα αυτά δεν θα ήταν εφικτό δίχως τις εξαιρετικέ­ς ερμηνείες των Μπένινγκ και Φόστερ. Οι δύο έμπειρες ηθοποιοί κουβαλούν την ταινία στην πλάτη τους, καθρεφτίζο­ντας στα χαραγμένα τους πρόσωπα όλο το τσαγανό και την αφοσίωση δύο μοναδικών γυναικών.

Annette ★★★ ΜΙΟΥΖΙΚΑΛ (2021)

Σκηνοθεσία: Λεός Καράξ Ερμηνείες: Ανταμ Ντράιβερ, Μαριόν

Κοτιγιάρ

Η τελευταία, πολυσυζητη­μένη ταινία του Λεός Καράξ είναι διαθέσιμη στην πλατφόρμα του Ertflix. Πρωταγωνισ­τές είναι ο Χένρι και η Αν. Αυτός είναι επιτυχημέν­ος αυτοσχεδια­στικός κωμικός, ενώ εκείνη

λαμπερό αστέρι της όπερας. Η σχέση τους θα γίνει το αγαπημένο θέμα των κοσμικών στηλών, ενώ μαζί θα αποκτήσουν ένα κοριτσάκι με κάπως... ιδιαίτερα γνωρίσματα, την Ανέτ. Η φαινομενικ­ά τέλεια σχέση τους, ωστόσο, θα πάρει την κάτω βόλτα, ακολουθώντ­ας την πορεία της επαγγελματ­ικής καριέρας του Χένρι. Ο Καράξ συνεργάζετ­αι με το σπουδαίο μουσικό δίδυμο των Sparks, οι οποίοι υπογράφουν τόσο το σενάριο όσο και τη μουσική επένδυση ενός έντονα δραματοποι­ημένου μιούζικαλ, που θυμίζει αρκετά και τη συνταγή τού «La, La, Land». Σε αντίθεση πάντως με το τελευταίο, οι τόνοι εδώ είναι πολύ πιο σκοτεινοί και το ονειρικό - εφιαλτικό στοιχείο υπερισχύει. Καθοριστικ­ές φυσικά για την επιτυχία ειδικά του πρώτου, καθηλωτικο­ύ μέρους είναι οι εξαιρετικέ­ς ερμηνείες, προεξάρχον­τος του Ανταμ Ντράιβερ, ο οποίος τραγουδάει, κάνει stand-up comedy και γενικώς τα δίνει όλα προκειμένο­υ να ανταποκριθ­εί στον ρόλο του. Δίπλα η Μαριόν Κοτιγιάρ, η οποία, αν και περιορίζετ­αι σε αρκετά μικρότερο χρονικά ρόλο, στέκεται ως συνήθως στο ύψος της.

 ?? ?? Πάνω, Τζόντι Φόστερ και Ανέτ Μπένινγκ σε μια απίθανη αληθινή ιστορία αντοχής και αποφασιστι­κότητας, που βρίσκουμε στο Netflix. Κάτω, ο Ανταμ Ντράιβερ και η Μαριόν Κοτιγιάρ στην πολυσυζητη­μένη «Αnnette», που είναι διαθέσιμη στην πλατφόρμα του Ertflix.
Πάνω, Τζόντι Φόστερ και Ανέτ Μπένινγκ σε μια απίθανη αληθινή ιστορία αντοχής και αποφασιστι­κότητας, που βρίσκουμε στο Netflix. Κάτω, ο Ανταμ Ντράιβερ και η Μαριόν Κοτιγιάρ στην πολυσυζητη­μένη «Αnnette», που είναι διαθέσιμη στην πλατφόρμα του Ertflix.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece