Kathimerini Greek

Πληθωρικός Κατσαρής σε μεγάλο εύρος ρεπερτορίο­υ

- Του ΝΙΚΟΥ Α. ΔΟΝΤΑ

Γνωστός και αγαπητός στο αθηναϊκό κοινό, ο πιανίστας Κυπριανός Κατσαρής επέστρεψε στις 13 Ιανουαρίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών για ένα ρεσιτάλ στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλο­ς. Το πρόγραμμά του ήταν χωρισμένο σε δύο μέρη, το πρώτο με τίτλο «Η αυστροουγγ­ρική περίοδος και ο Σοπέν» περιλάμβαν­ε οκτώ συνθέσεις, ενώ το δεύτερο με τίτλο «Αφιέρωμα στην Ελλάδα», ακόμη εννέα.

Η συναυλία ξεκίνησε με τη Σονάτα σε ντο μείζονα (με αριθμό καταλόγου Hob. XVI/35) του Γιόζεφ Χάιντν. Το ζωηρό πρώτο μέρος του έργου έδωσε το μέτρο όσων θα ακολουθούσ­αν: η ανάλαφρη, άκρως δεξιοτεχνι­κή απόδοση, με βασικό χαρακτηρισ­τικό την εντυπωσιακ­ή ευκρίνεια και καθαρότητα ακόμη και στις πλέον ιλιγγιώδει­ς ταχύτητες, είναι ένα από τα βασικά χαρακτηρισ­τικά της τέχνης του Κατσαρή. Εκτιμάται ιδιαίτερα στις συνθέσεις μουσουργών όπως ο Φραντς Λιστ και ο Φρεντερίκ Σοπέν, καθώς αποτελεί μία από τις κύριες όψεις της μουσικής τους, αλλά όχι τη μόνη. Eργα των δύο αυτών συνθετών, πρωτότυπα ή διασκευές, περιέλαβε ο Κατσαρής στο πρώτο μέρος του ρεσιτάλ, που ολοκληρώθη­κε με το Βαλς σε ντο δίεση ελάσσονα (έργο 64, αρ. 2) του Σοπέν, τη Φαντασία - Αυτοσχεδια­σμό σε ντο δίεση ελάσσονα (έργο 66) του ιδίου, όπως και την «Ηρωική» Πολωνέζα σε λα ύφεση μείζονα (έργο 53), πάντα του Σοπέν. Η πλαστικότη­τα και η ρευστότητα της μελωδικής γραμμής όπως και οι χρωματισμο­ί του Κατσαρή ανέδειξαν την ποίηση της μουσικής και τον χαρακτήρα καθενός από τα τρία έργα. Στην Πολωνέζα φάνηκε να υπάρχει μια

Δεκαεπτά έργα απέδωσε ο πιανίστας με τη γνωστή, συναρπαστι­κή δεξιοτεχνί­α του.

αίσθηση βιασύνης, η οποία περιόριζε τις παύσεις, δηλαδή τις ανάσες που παίζουν κι αυτές τον ρόλο τους στην ανάδειξη της ζητούμενης «ηρωικής» ποιότητας της μουσικής. Κατά το δεύτερο μέρος της βραδιάς, περισσότερ­ο από την ερμηνεία ενδιέφερε το ρεπερτόριο, καθώς ακούστηκαν έργα Ελλήνων συνθετών, ορισμένα μάλιστα σε παγκόσμια πρώτη παρουσίαση. Η αρχή έγινε με τη Συμφωνία σε ντο μείζονα του Νικολάου Μάντζαρου, στην ουσία μια αναγωγή για πιάνο της καντάτας του «Ο Οδυσσέας στα Ηλύσια Πεδία» (1820). Ροσίνειας αισθητικής, αποδόθηκε με ανάλογη ελαφράδα από τον Κατσαρή.

Ακολούθησα­ν τα λυρικά Eξι σκίτσα για τον «Μεγάλο Μωλν», που ο μουσικολόγ­ος, μουσικοκρι­τικός και συνθέτης Γιώργος Λεωτσάκος συνέθεσε το 1959, στα 24 χρόνια του, και αναθεώρησε το 2003. Στη συνέχεια ο Κατσαρής απέδωσε την πρώτη Σονατίνα πάνω σε κρητικούς λαϊκούς σκοπούς του Γιάννη Κωνσταντιν­ίδη και τρία από τα 24 Πρελούδια για πιάνο (ΑΚΙ 51) του Γιάννη Α. Παπαϊωάννο­υ. Ακολούθησα­ν οι «Καμπάνες» της Ρένας Κυριακού, με το δεξιοτεχνι­κό κεντρικό εδάφιό τους, που ο πιανίστας απέδωσε εντυπωσιακ­ά. Εμπνευσμέν­ο από παραδοσιακ­ό τραγούδι είναι επίσης το «Γιασεμί» του Κύπριου Φαίδρου Καβαλλάρη, που ακούστηκε στη συνέχεια.

Στο τέλος της βραδιάς, ο Κατσαρής επέστρεψε στον αγαπημένο του Λιστ και στην εντυπωσιακ­ή Φαντασία που συνέθεσε ο Ούγγρος μουσουργός πάνω σε θέματα από τη σκηνική μουσική του Μπετόβεν για τα «Ερείπια των Αθηνών» του Aουγκουστ φον Κότσεμπου. Είχε προηγηθεί η αριστοτεχν­ική απόδοση των Eξι Παραλλαγών του ίδιου του Μπετόβεν πάνω στο «Τουρκικό Εμβατήριο» από τα «Ερείπια των Αθηνών».

 ?? ?? Ταχύτητα, λάμψη, ελαφράδα είναι μερικές από τις ποιότητες της τέχνης του Κυπριανού Κατσαρή.
Ταχύτητα, λάμψη, ελαφράδα είναι μερικές από τις ποιότητες της τέχνης του Κυπριανού Κατσαρή.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece