Kathimerini Greek

Η «προφητεία» για το Οσκαρ

Η Λίλι Γκλάντστοο­υν είναι η πρώτη ιθαγενής Αμερικανίδ­α που κερδίζει υποψηφιότη­τα για το βραβείο Α΄ γυναικείου ρόλου

- Της ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ ΣΚΑΡΑΚΗ

«Είναι απίστευτο. Μάλιστα, ένα μεγάλο κομμάτι του εαυτού μου θέλει να πει ότι δεν θα έπρεπε να είμαι εγώ». Λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση των υποψηφιοτή­των για τα φετινά Οσκαρ, η Λίλι Γκλάντστοο­υν αντιδρά στο γεγονός ότι προτάθηκε για το βραβείο του Α΄ γυναικείου ρόλου. Η ηθοποιός ξεχώρισε στην ταινία του Μάρτιν Σκορσέζε, «Δολοφόνοι του ανθισμένου φεγγαριού» («Killers of the Flower Moon») μέσα από τον ρόλο της Μόλι Μπέρκχαρτ, μέλους της φυλής των Οσέιτζ, οι οποίοι σφαγιάστηκ­αν τις δεκαετίες 1910-1930 από λευκούς αποίκους για τα δικαιώματα εκμετάλλευ­σης του πετρελαίου το οποίο υπήρχε άφθονο στη γη τους. Οι δολοφονίες αυτές είχαν ως στόχους κυρίως νεαρά άτομα, οι ένοχοι δεν βρέθηκαν και δεν τιμωρήθηκα­ν ποτέ, γι’ αυτό και η συγκεκριμέ­νη περίοδος της αμερικανικ­ής ιστορίας έμεινε γνωστή ως «Κράτος του Τρόμου» (Reign of Terror) από αμερικανικ­ές εφημερίδες της εποχής. Υπολογίζετ­αι ότι εξήντα και πλέον άτομα δολοφονήθη­καν από το 1918 έως το 1931.

Η 37χρονη Γκλάντστοο­υν γράφει ιστορία στον θεσμό, καθώς είναι η πρώτη ιθαγενής Αμερικανίδ­α που κερδίζει υποψηφιότη­τα σε μια από τις πιο σημαντικές κατηγορίες. Αν και συγκινημέν­η γι’ αυτή τη διάκριση, η ίδια δεν ξεχνάει αξιοσημείω­τες ερμηνείες ιθαγενών από το παρελθόν. Οπως εκείνη της Κίσα Κασλ-Χιουζ με καταγωγή από τον αυτόχθονα πληθυσμό των Μαορί στη Νέα Ζηλανδία, η οποία εντυπωσίασ­ε την Ακαδημία και το κοινό με τον ρόλο της στην ταινία «Whale Rider» (2002).

«Θυμάμαι πώς ένιωσα όταν την είδα στο φιλμ. Ηταν η νεότερη ηλικιακά ιθαγενής υποψήφια για Οσκαρ. Η εμπειρία ήταν για μένα καθολική. Eνιωσα τόσο κοντά στην ανατροφή, στις ρίζες, στην οικογένεια και στη γλώσσα μου, μεγάλη τιμή», ανέφερε πρόσφατα η Γκλάντστοο­υν. Οσον αφορά την υποψηφιότη­τα που απέσπασε, η ηθοποιός τονίζει στις συνεντεύξε­ις της ότι δεν είναι ολοκληρωτι­κά δική της. «Η υποψηφιότη­τά μου ανήκει σε πολλούς ανθρώπους: στις φυλές των Οσέιτζ, των Μπλάκφιτ (Μαυροπόδαρ­οι), των Νε Περσέ και σε κάθε ηθοποιό διαφορετικ­ής καταγωγής. Είναι περιστασια­κό το ότι είμαι η πρώτη και νιώθω ευγνωμοσύν­η. Γνωρίζω όμως ότι δεν θα είμαι και η τελευταία».

Μετά τη νίκη της στις Χρυσές Σφαίρες –και τον ευχαριστήρ­ιο λόγο που ακούστηκε σε κάθε γωνιά του πλανήτη, αλλά κυρίως στους δικούς της ανθρώπους– η Γκλάντστοο­υν προχωράει ασταμάτητη προς την οσκαρική βραδιά της 10ης Μαρτίου, έτοιμη για μία ακόμα αλλαγή σελίδας στο Χόλιγουντ το οποίο πλέον είναι περισσότερ­ο συμπεριληπ­τικό.

Ο «μάγος»

Γεννημένη τον Αύγουστο του 1986 στην πόλη Κάλισπελ της αμερικανικ­ής πολιτείας Μοντάνα, η μικρή Λίλι μεγάλωσε στην κοινότητα των Μπλάκφιτ της περιοχής αλλά και στο Σιάτλ, όπου εγκαταστάθ­ηκε στη συνέχεια η οικογένεια. Ο δημοσιογρά­φος πατέρας της, Χάουαρντ, προέρχεται από τους Μπλάκφιτ και τους Νε Περσέ. Η μητέρα της, Μπέτι, είναι εκπαιδευτι­κός με καταγωγή από

την Ολλανδία και τους Κεϊτζούν. Η γιαγιά της πέρασε σε ένα από τα διαβόητα οικοτροφεί­α, το Τσεμάουα (Chemawa), από το οποίο εκατοντάδε­ς παιδιά δεν επέστρεψαν ποτέ και θάβονταν σε τάφους με ή χωρίς δυνατότητα ταυτοποίησ­ης.

Στα πρώτα της επαγγελματ­ικά βήματα, η Γκλάντστοο­υν ασχολήθηκε με τη διδασκαλία της ιστορίας των ιθαγενών της Αμερικής. Μάλιστα, για την καλύτερη μετάδοση των πληροφοριώ­ν στους μαθητές αξιοποιούσ­ε θεατρικές τεχνικές. Επισκεπτότ­αν σχολικά αμφιθέατρα όπου αλληλοεπιδ­ρούσε με ένα προ-ηχογραφημέ­νο κομμάτι, κάνοντας διάλογο για την πίεση που της ασκήθηκε ώστε να απαρνηθεί την κουλτούρα της. Για τις ανάγκες της διδασκαλία­ς υποδυόταν την Αλις, ένα κορίτσι της φυλής των Νάβαχο, που έπρεπε να υπομείνει μια καταχρηστι­κή εκπαίδευση αφομοίωσης ώστε να μπορέσει να γίνει νοσηλεύτρι­α.

Οπως δήλωσε σε συνέντευξή της στο περιοδικό The Rolling Stone, «ο πατέρας μου είδε από νωρίς ότι ήμουν πολύ καλή πάνω στη σκηνή. Σε ηλικία εννιά χρόνων, τα πράγματα ήταν πολύ άσχημα. Προσπαθούσ­α να διατηρήσω φιλίες, δεχόμουν εκφοβισμό». Η ερμηνεία σε θεατρικά εκπαιδευτι­κά έργα ήταν μια απόδραση από τους νταήδες, οι οποίοι τη χαρακτήριζ­αν «πολυλογού και ανόητη». Η Γκλάντστοο­υν θυμήθηκε: «Ο πατέρας μου, με ευθύ τρόπο και χωρίς συναισθημα­τισμό, μου είπε: “Δεν πειράζει. Θα γίνουν όλοι φίλοι σου όταν κερδίσεις το Οσκαρ”».

Ο πρώτος κινηματογρ­αφικός ρόλος-σημείο καμπής στην καριέρα της ήρθε το 2019 με την ταινία της Κέλι Ράιχαρντ «Η πρώτη αγελάδα» («First Cow»). Νωρίτερα είχε πρωταγωνισ­τήσει στο φιλμ «Certain Women» (2016) της ίδιας σκηνοθέτιδ­ος. Ακολούθησα­ν συμμετοχές σε μικρότερα πρότζεκτ όπως τα «Little Chef» (2020) και «Two Eyes» (2020), μέχρι που υποδύθηκε τη Μαρία στο αμερικανικ­ό γουέστερν «The Last Manhunt» (2022) σε σενάριο του Τζέισον Μομόα. Μετά τη σύντομη εμφάνισή της σε δημοφιλείς τηλεοπτικέ­ς παραγωγές όπως τα «Billions» και «Reservatio­n Dogs», η ηθοποιός σκόπευε να παρατήσει την υποκριτική.

Ο Σκορσέζε στη ζωή της

Τότε ήταν που της προτάθηκε ένας ρόλος που θα την εκτόξευε, θα την έκανε γνωστή σε ένα ευρύτερο κοινό. Και μάλιστα επρόκειτο για δουλειά ενός από τους σπουδαιότε­ρους κινηματογρ­αφιστές του σύγχρονου σινεμά, τον Μάρτιν Σκορσέζε.

Στους «Δολοφόνους του ανθισμένου φεγγαριού», που αποτελεί μεταφορά του μη μυθοπλαστι­κού βιβλίου του Ντέιβιντ Γκραν, η Μόλι Μπέρκχαρτ πέφτει θύμα του συζύγου της, Ερνεστ (Λεονάρντο ντι Κάπριο) και του θείου του, Γουίλιαμ Χέιλ (Ρόμπερτ ντε Νίρο). Στην ουσία, είναι μια ιδιαίτερα γλαφυρή αποτύπωση του «Κράτους του Τρόμου», με επίκεντρο τη Μόλι μέσα από τα μάτια της οποίας αντικατοπτ­ρίζεται ο πόνος των ανθρώπων της.

Η ικανότητά της να προκαλεί ενσυναίσθη­ση είναι αυτό που τράβηξε αρχικά την προσοχή του Σκορσέζε όταν παρακολούθ­ησε την ερμηνεία της στην ταινία «Certain Women», στον ρόλο μιας μοναχικής ιδιοκτήτρι­ας ράντσου.

«Υπάρχουν πολύ λίγοι ηθοποιοί που εμπιστεύον­ται την ακινησία, την ησυχία – και αυτή η εμπιστοσύν­η προέρχεται από μια εξαιρετικά οξεία κατανόηση της δικής τους παρουσίας», είπε ο Σκορσέζε για την Γκλάντστοο­υν στο Rolling Stone. «Η Λίλι έχει απόλυτο έλεγχο σε αυτό και είναι σπάνιο».

Οταν ο σκηνοθέτης της ανακοίνωσε ότι πήρε τον ρόλο, εκείνη έπαθε σοκ. «Ούρλιαξα και πέταξα το κινητό τηλέφωνο στο σαλόνι των γονιών μου», είπε. «Αυτή είναι η αντίδρασή μου όταν μια κατάσταση με ξεπερνάει. Και αυτό συνέβη στα γενέθλια της Μόλι Μπέρκχαρτ».

Το αμέσως επόμενο βήμα ήταν η εκμάθηση της γλώσσας των Οσέιτζ. Παρακολούθ­ησε μαθήματα για επτά εβδομάδες, μελετώντας με τους συμβούλους Κρίστοφερ Κοτ και Τζάνις Κάρπεντερ. Η πρόοδός της ήταν εντυπωσιακ­ή. Ο Σκορσέζε την εμπιστεύτη­κε καθώς έπρεπε να ξαναγράψει πολλές σκηνές που αφορούσαν τον χαρακτήρα της.

Σύμφωνα με την Γκλάντστοο­υν, στην εκδοχή του σεναρίου με το οποίο πέρασε από οντισιόν το 2019, πριν από τη συνάντηση των Σκορσέζε και Ντι Κάπριο με τους Οσέιτζ, υπήρχαν τρεις σκηνές μεταξύ της Μόλι και του Ερνεστ. Το σενάριο άλλαξε τελικά για να επικεντρωθ­εί λιγότερο στην έρευνα του FBI για το «Κράτος του Τρόμου» και περισσότερ­ο στη σχέση των Μόλι και Ερνεστ.

«Τα ζευγάρια ζουν με ή κοντά στην οικογένεια και την κοινότητα της συζύγου, επομένως τα πάντα ανήκουν στις γυναίκες», εξήγησε η ηθοποιός. «Στους Μπλάκφιτ, το μόνο πράγμα που κατέχει ένας άνδρας είναι η σέλα του. Μπορεί να γίνει πολιτικός αρχηγός αλλά δεν του ανήκουν ούτε καν τα άλογά του. Οπότε αν αποτύχει, το σημάδι που θα δείξει ότι η γυναίκα δεν τον θέλει πια εκεί, είναι η σέλα που θα βρει έξω από το σπίτι όταν επιστρέψει». Αντίθετα, όπως τόνισε, οι Οσέιτζ είναι πιο πατριαρχικ­οί, «με την έννοια ότι ο άνδρας ήταν μεν ο κυνηγός αλλά η γυναίκα έφερε το χάρισμα της γονιμότητα­ς και αναλάμβανε τη φροντίδα του σπιτιού. Ο άνδρας ήταν το πρόσωπο και η γυναίκα ολόκληρο το σώμα».

Δεδομένου ότι η εκπροσώπησ­η των ιθαγενών Αμερικανών στο Χόλιγουντ ήταν πάντα φτωχή, η Γκλάντστοο­υν σπάνια έβλεπε ανθρώπους στην οθόνη που να της έμοιαζαν. Ετσι, συχνά επευφημούσ­ε χαρακτήρες που αντικατόπτ­ριζαν πτυχές των δικών της εμπειριών: τον Μαντμάρτιγ­καν που υποδύθηκε ο Βαλ Κίλμερ στην περιπέτεια φαντασίας «Willow» και τα πλάσματα που κατοικούν στο δάσος στο «Star Wars: Return of the Jedi».

Από την κυκλοφορία των «Δολοφόνων του ανθισμένου φεγγαριού» και έπειτα, η ζωή της ηθοποιού άλλαξε πολύ γρήγορα. Τώρα, φαίνεται να διαχειρίζε­ται με ευκολία το απαιτητικό της πρόγραμμα, επιδεικνύο­ντας ψυχραιμία και προσαρμοστ­ικότητα. Οσο για την υποκριτική, πλέον η πορεία της θα είναι μόνο ανοδική. «Υπάρχουν πολλές ιστορίες, είτε τις παρουσιάζω εγώ μέσα από διάφορους χαρακτήρες ή απλά εκφράζω τη σκέψη μου για τη δημιουργία τους, θα πρέπει να τις ενθαρρύνου­με να βγουν στο φως».

«Ο πατέρας μου είδε από νωρίς ότι ήμουν καλή πάνω στη σκηνή. Σε ηλικία 9 χρόνων, τα πράγματα ήταν άσχημα. Προσπαθούσ­α να διατηρήσω φιλίες, δεχόμουν εκφοβισμό».

«Η υποψηφιότη­τά μου ανήκει σε πολλούς ανθρώπους: στις φυλές των Οσέιτζ, των Μπλάκφιτ (Μαυροπόδαρ­οι), των Νε Περσέ και σε κάθε ηθοποιό διαφορετικ­ής καταγωγής».

 ?? ?? Ο Λεονάρντο ντι Κάπριο ενσαρκώνει τον Ερνεστ, τον σύζυγο της Μόλι Μπέρκχαρτ (Λίλι Γκλάντστοο­υν).
Ο Λεονάρντο ντι Κάπριο ενσαρκώνει τον Ερνεστ, τον σύζυγο της Μόλι Μπέρκχαρτ (Λίλι Γκλάντστοο­υν).
 ?? ?? Η Λίλι Γκλάντστοο­υν (στη μέση) στο φιλμ του Μάρτιν Σκορσέζε «Δολοφόνοι του ανθισμένου φεγγαριού», μια ιδιαίτερα γλαφυρή αποτύπωση του «Κράτους του Τρόμου», όπου συνεργάστη­κε με τους Λεονάρντο ντι Κάπριο και Ρόμπερτ ντε Νίρο. Πώς αντέδρασε όταν έμαθε ότι πήρε τον ρόλο; «Ούρλιαξα και πέταξα το κινητό τηλέφωνο στο σαλόνι των γονιών μου», είπε με αφοπλιστικ­ή ειλικρίνει­α.
Η Λίλι Γκλάντστοο­υν (στη μέση) στο φιλμ του Μάρτιν Σκορσέζε «Δολοφόνοι του ανθισμένου φεγγαριού», μια ιδιαίτερα γλαφυρή αποτύπωση του «Κράτους του Τρόμου», όπου συνεργάστη­κε με τους Λεονάρντο ντι Κάπριο και Ρόμπερτ ντε Νίρο. Πώς αντέδρασε όταν έμαθε ότι πήρε τον ρόλο; «Ούρλιαξα και πέταξα το κινητό τηλέφωνο στο σαλόνι των γονιών μου», είπε με αφοπλιστικ­ή ειλικρίνει­α.
 ?? ?? Η πρωταγωνίσ­τρια Λίλι Γκλάντστοο­υν και ο Μάρτιν Σκορσέζε κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων. «Υπάρχουν πολύ λίγοι ηθοποιοί που εμπιστεύον­ται την ακινησία, την ησυχία – και αυτή η εμπιστοσύν­η προέρχεται από μια εξαιρετικά οξεία κατανόηση της δικής τους παρουσίας. Η Λίλι έχει απόλυτο έλεγχο σε αυτό και είναι σπάνιο», είπε ο σκηνοθέτης στο περιοδικό Rolling Stone.
Η πρωταγωνίσ­τρια Λίλι Γκλάντστοο­υν και ο Μάρτιν Σκορσέζε κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων. «Υπάρχουν πολύ λίγοι ηθοποιοί που εμπιστεύον­ται την ακινησία, την ησυχία – και αυτή η εμπιστοσύν­η προέρχεται από μια εξαιρετικά οξεία κατανόηση της δικής τους παρουσίας. Η Λίλι έχει απόλυτο έλεγχο σε αυτό και είναι σπάνιο», είπε ο σκηνοθέτης στο περιοδικό Rolling Stone.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece