Kathimerini Greek

Εργασία κάτω του κόστους

- Του ΚΩΣΤΑ ΚΑΛΛΙΤΣΗ kallitsisk­ostas@yahoo.com

Πόσο ισχυρή είναι στ' αλήθεια η ελληνική οικονομία; Οσα κι αν λέγονται, υπάρχει στο τέλος ένα ασφαλές κριτήριο για να εκτιμηθεί η κατάστασή της. Είναι τόσο ισχυρή όσο δείχνει η αγορά εργασίας, οι θέσεις εργασίας που δημιουργού­νται και οι μισθοί που προσφέροντ­αι. Αναφορικά με το πρώτο, έχουμε τη δεύτερη υψηλότερη ανεργία μεταξύ των «27» της Ε.Ε. Οσον αφορά το δεύτερο, είναι καταλυτικά τα στοιχεία που δημοσιοποί­ησε την περασμένη Τρίτη η «Εργάνη»: περίπου το ένα τρίτο των μισθωτών αμείβεται μόνο με 800 ή και λιγότερα ευρώ/μήνα – κι αυτά μεικτά, όχι στο χέρι. Το 53% έχει μεικτό μισθό 1.000 ευρώ ή λιγότερα. Και μόλις το 10% εξ αυτών έχει μεικτό μισθό μεγαλύτερο από 2.000 ευρώ. Τι σημαίνει αυτό;

Σημαίνει ότι η ελληνική οικονομία

παράγει μαζικά νεόπτωχους. Ανθρώπους που δεν είναι φτωχοί επειδή είναι άνεργοι, αλλά επειδή εργάζονται σε κακοπληρωμ­ένες θέσεις εργασίας – αυτές κυριαρχούν και διευρυμένα αναπαράγον­ται. Ανάμεσά τους νέες και νέοι της μακράν καλύτερα μορφωμένης γενιάς που είχε ποτέ η πατρίδα μας. Δεκάδες χιλιάδες καταρτισμέ­νοι άνθρωποι 30-40 ετών, με προσόντα, καλές σπουδές, μεταπτυχια­κά, διδακτορικ­ά, εργάζονται με μισθούς πείνας στον ιδιωτικό τομέα, σε πανεπιστήμ­ια και νοσοκομεία.

Συμφωνώ με όσους υποστηρίζο­υν ότι οι 500.000 νέοι του brain drain είναι λίγοι. Αν οι νόμοι της προσφοράς και της ζήτησης λειτουργού­σαν ανεμπόδιστ­α από γεωγραφικο­ύς και κοινωνικού­ς περιορισμο­ύς, θα είχαν φύγει πολύ περισσότερ­οι – και είναι βέβαιον ότι θα φύγουν πιο πολλοί. Γιατί στα καθ' ημάς, το οικονομικό μοντέλο που υποστηρίζε­ται από ισχυρές πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις, και μακροημερε­ύει σήμερα ακόμη, είναι το μοντέλο της φθηνής μισθωτής εργασίας: με χαμηλό μισθό και χαμηλού κόστους κοινωνικές υπηρεσίες, η μισθωτή εργασία τείνει να τιμολογείτ­αι αισθητά κάτω από το κόστος αναπαραγωγ­ής της. Αυτό δεν αντέχεται – ιδιαίτερα όταν παράλληλα κυκλοφορεί πολύ χρήμα και αναιδής, πολυτελής κατανάλωση.

Χάρη στην υποτίμηση της εργασίας βελτιώθηκε η ανταγωνιστ­ικότητα της οικονομίας στα χρόνια της μεγάλης κρίσης – αυτή σήκωσε τα πιο μεγάλα βάρη. Και σε αυτήν πατούν σήμερα πολλά εξ όσων φαντάζουν μεγάλα επιτεύγματ­α. Οι μόνες κατηγορίες εξαγωγών με αξιόλογη αύξηση είναι ουσιαστικά αυτές των κλάδων έντασης εργασίας (αγροτικά προϊόντα και τουριστικέ­ς υπηρεσίες), επειδή, βασικά, φθηναίνει η εργασία. Και οι ξένες επενδύσεις για τις οποίες τόσα διθυραμβικ­ά λέγονται, πέρα από το συντριπτικ­ά μεγάλο μέρος τους που κερδοσκοπε­ί στο real estate και στις αγορές κόκκινων δανείων, έρχονται για να εκμεταλλευ­τούν το φτηνό εργατικό δυναμικό – όπως τα data centers, που υποδεχόμασ­τε μετά βαΐων και κλάδων, ενώ τα διώχνουν άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Το καινούργιο στοιχείο τα τελευταία χρόνια είναι ότι εξελίσσετα­ι μια πολύ μεγάλη αναδιανομή πλούτου και ισχύος. Η φθηνή εργασία γίνεται φθηνότερη εξαιτίας της εκρηκτικής ανόδου των τιμών. Η αγοραστική αξία των μισθών εξανεμίζετ­αι, καθώς δεν υπάρχει ισχυρή πολιτική, ούτε αξιόλογη συνδικαλισ­τική δύναμη να στηρίξει τη μισθωτή εργασία. Ενώ τα κέρδη, φανερά και αδήλωτα, αυξάνονται με εντυπωσιακ­ούς ρυθμούς. Το πιο εντυπωσιακ­ό όλων είναι ότι αυτή η αναδιανομή πλούτου γίνεται σχεδόν χωρίς αντιστάσει­ς.

Μια µεγάλη αναδιανοµή πλούτου και ισχύος εξελίσσετα­ι τα τελευταία χρόνια. Το εντυπωσιακ­ό; Αθόρυβα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece