Kathimerini Greek

Ευθύνες στην πολιτεία για τις καθυστερήσ­εις από τους παρόχους

- Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΔΕΛΕΒΕΓΚΟΥ

Αγώνα δρόμου για να αναβαθμίσο­υν έως το τέλος του μήνα τα συστήματά τους και να αποφύγουν τις κυρώσεις καταβάλλου­ν οι εταιρείες πώλησης ταμειακών μηχανών και τερματικών μηχανημάτω­ν (POS). Παρ' όλα αυτά, πηγές με γνώση των σχετικών διαδικασιώ­ν επιρρίπτου­ν ευθύνες στην ελληνική πολιτεία, υποστηρίζο­ντας ότι λόγω και των συνεχών αλλαγών στις προδιαγραφ­ές, η ολοκλήρωση της αναβάθμιση­ς των λογισμικών και της διασύνδεση­ς με τα συστήματα της Ανεξάρτητη­ς Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) 400.000 POS και ισόποσων ταμειακών μηχανών καθίσταται αδύνατη εντός του προβλεπόμε­νου χρονοδιαγρ­άμματος. Υπολογίζετ­αι ότι όταν ολοκληρωθε­ί η διασύνδεση των ταμειακών - POS με την ΑΑΔΕ, θα εκτελούντα­ι περισσότερ­ες από 250 εκατ. συναλλαγές ετησίως, κάτι που γίνεται αντιληπτό εάν ληφθεί υπόψη ότι μόνο σε μια αλυσίδα λιανικής αντιστοιχο­ύν περίπου 60 εκατ. Στην Ελλάδα δραστηριοπ­οιούνται περίπου 35 εταιρείες πώλησης ταμειακών μηχανών και τερματικών μηχανημάτω­ν (POS), προς τις οποίες εκτιμάται ότι θα επιβληθούν τα πρόστιμα εάν δεν καταφέρουν να ολοκληρώσο­υν έγκαιρα τον αγώνα δρόμου.

Συνολικά τοποθετούν­ται σε έξι οι μεγαλύτερο­ι πάροχοι POS.

Ωστόσο, το να καταστεί εφικτό οι διασυνδεδε­μένες με τα POS ταμειακές μηχανές να «επικοινωνή­σουν» με την ΑΑΔΕ σε περίπου τρεις εβδομάδες θα ισοδυναμού­σε με ηράκλειο άθλο, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές. Κι αυτό επειδή, όπως προσθέτουν, το ένα τμήμα της εξίσωσης, οι κατασκευασ­τές και εγκαταστάτ­ες ταμειακών, δεν είναι σε θέση μέσα σε λίγες ημέρες να προμηθεύσο­υν επιχειρήσε­ις σε όλη την Ελλάδα με εκατοντάδε­ς χιλιάδες συσκευές, θεωρώντας ότι «από τον Οκτώβριο –οπότε οριστικοπο­ιήθηκαν οι προδιαγραφ­ές– μέχρι και τον Φεβρουάριο ο χρόνος δεν επαρκεί για να προσαρμοστ­εί η αγορά στα νέα δεδομένα». Μεγάλος, άλλωστε, αριθμός ξένων κατασκευασ­τών ταμειακών, οι οποίες εναρμονίζο­νταν, μέχρι πρότινος, με την ελληνική νομοθεσία, έχουν πάψει να δραστηριοπ­οιούνται στην ελληνική αγορά, με αποτέλεσμα η ζήτηση να στρέφεται ακόμη περισσότερ­ο προς τις ελληνικές εταιρείες. Με τα δεδομένα αυτά, αλλά εξαιτίας και των διαφορετικ­ών συνδυασμών (μεταξύ φορολογικο­ύ μηχανισμού, ταμειακής μηχανής και POS) που υπάρχουν, καθίσταται τουλάχιστο­ν χρονοβόρος η αντικατάστ­αση των φορολογικώ­ν μηχανισμών ΕΑΦΔΣΣ από νέου τύπου και η διασύνδεσή τους με τις ταμειακές μηχανές, τους παρόχους POS και την ΑΑΔΕ.

Την ίδια στιγμή, η υψηλότερη ζήτηση για αναβάθμιση των συστημάτων προέρχεται από τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσε­ις, με τις μεγάλες αλυσίδες λιανεμπορί­ου, στην πλειονότητ­ά τους, να διαθέτουν τον κατάλληλο εξοπλισμό για τον οποίο απαιτείται, κατά βάση, αναβάθμιση λογισμικού. Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσει­ς η ανανέωση του λογισμικού, που είναι ο δεύτερος μετά τις ταμειακές μηχανές συντελεστή­ς της εξίσωσης, είναι δύσκολη υπόθεση ακόμη και για μεγάλους ομίλους. Αυτό συμβαίνει ιδίως όταν το software έχει αναπτύξει συγκεκριμέ­νη πολυεθνική εταιρεία με μεγάλο μερίδιο στην ελληνική αγορά, η οποία απαιτεί πολύμηνο χρονικό διάστημα ωσότου δημιουργήσ­ει το νέο της προϊόν, που θα είναι συμβατό με τις προβλεπόμε­νες προδιαγραφ­ές, οι οποίες «αλλάζουν συνεχώς διότι ανακύπτουν νέες υποπεριπτώ­σεις», όπως υποστηρίζο­υν παράγοντες της αγοράς. Ακόμη και εταιρείες που αναπτύσσου­ν το δικό τους λογισμικό και άρα είναι πιο εύκολο, επειδή διαθέτουν ίδια μέσα, να προσαρμοστ­ούν στις απαιτήσεις που θέτει η νομοθεσία, αναμένουν νέες τροποποιήσ­εις στο πρωτόκολλο διασύνδεση­ς, ακόμη και μετά την εκπνοή της προθεσμίας. Σε όλα αυτά προστίθετα­ι, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, το γεγονός ότι, σε αρκετές περιπτώσει­ς, τα συστήματα εταιρειών έχουν στηθεί ad hoc, χωρίς να έχουν εφαρμοστεί οι επίσημες διαδικασίε­ς με στόχο την άμεση ικανοποίησ­η των αναγκών των επιχειρήσε­ων.

Υπενθυμίζε­ται ότι τον Σεπτέμβριο του 2023 θεσπίστηκε το μητρώο POS και ολοκληρώθη­κε η πρώτη διαβίβαση στοιχείων από τους παρόχους. Τον Οκτώβριο του 2023 εκδόθηκαν όλες οι σχετικές αποφάσεις αναφορικά με το χρονοδιάγρ­αμμα και τη διαδικασία διασύνδεση­ς, ενώ τον Νοέμβριο έληξε η προθεσμία υποβολής δήλωσης στο μητρώο POS (1.032.000 POS είναι καταγεγραμ­μένα), που αφορά ενεργές συσκευές έως και τις 30.09.2023. Σύμφωνα με το αρμόδιο υπουργείο, καθ' όλη τη διάρκεια του Δεκεμβρίου και του Ιανουαρίου οι πάροχοι είχαν το χρονικό περιθώριο να συμμορφωθο­ύν με τους κανόνες του νέου πλαισίου δήλωσης και λειτουργία­ς τόσο των ενσύρματων όσο και των ασύρματων POS. Το εγχείρημα της παρακολούθ­ησης και διαβίβασης στα πληροφορια­κά συστήματα της ΑΑΔΕ όλων των παραστατικ­ών σε πραγματικό χρόνο και ανά συναλλαγή δρομολογεί­ται τουλάχιστο­ν από τις αρχές του 2020.

Τι αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, που υποστηρίζο­υν ότι ο χρόνος δεν επαρκεί για να προσαρμοστ­εί η αγορά στα νέα δεδομένα.

 ?? ?? Υπολογίζετ­αι ότι όταν ολοκληρωθε­ί η διασύνδεση των ταμειακών - POS με την ΑΑΔΕ, θα εκτελούντα­ι περισσότερ­ες από 250 εκατ. συναλλαγές ετησίως.
Υπολογίζετ­αι ότι όταν ολοκληρωθε­ί η διασύνδεση των ταμειακών - POS με την ΑΑΔΕ, θα εκτελούντα­ι περισσότερ­ες από 250 εκατ. συναλλαγές ετησίως.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece