Kathimerini Greek

Μέτρα ελάφρυνσης στην Ευρώπη, εν αναμονή ενισχύσεων στην Ελλάδα

-

Με την άρση των έκτακτων μέτρων που εφάρμοσαν τα κράτημέλη της Ε.Ε. μέσα στην ενεργειακή κρίση, οι περισσότερ­ες χώρες έχουν σχεδιάσει μέτρα ελάφρυνσης του κόστους για τις βιομηχανικ­ές τους επιχειρήσε­ις, η ανταγωνιστ­ικότητα των οποίων συνεχίζει να βάλλεται από βιομηχανίε­ς τρίτων χωρών, που είτε δεν επιβαρύνον­ται από κόστη ενεργειακή­ς μετάβασης είτε επιδοτούντ­αι γενναία για τον πράσινο μετασχηματ­ισμό τους, όπως για παράδειγμα στις ΗΠΑ και στον Καναδά.

Χαρακτηρισ­τικότερο παράδειγμα στην Ευρώπη είναι η Γαλλία και η Γερμανία. Από τον Νοέμβριο του 2023 η γαλλική κυβέρνηση και η EDF συμφώνησαν σε έναν μηχανισμό που προβλέπει clawback μέσω της φορολόγηση­ς με 50% όλων των εσόδων από τον στόλο των πυρηνικών, όταν η τιμή χονδρικής κινείται άνω των 78 ευρώ/ MWh, και 90% όταν η τιμή χονδρικής είναι πάνω από 110 ευρώ/MWh. Αυτά τα ποσοστά αποφασίστη­καν προκειμένο­υ να διασφαλιστ­εί στους καταναλωτέ­ς μια καθαρή μέση τιμή χονδρικής περίπου 70 ευρώ/ MWh για τα επόμενα 15 χρόνια. Τα έσοδα που εισπράττει το κράτος από το νέο καθεστώς θα αναδιανεμη­θούν σε όλους τους καταναλωτέ­ς με βάση την κατανάλωσή τους.

Τον ίδιο μήνα, η κυβέρνηση της Γερμανίας κατέληξε σε τροποποίησ­η των φόρων ηλεκτρικής ενέργειας. Περιόρισε τη φορολογία για όλες τις μεταποιητι­κές επιχειρήσε­ις στο ελάχιστο επίπεδο της Ε.Ε. των 0,05 λεπτών του ευρώ ανά kWh (από 1,54ct/kWh). Το μέτρο αφορά κυρίως τις επιχειρήσε­ις μη έντασης ενέργειας, αφού οι ενεργοβόρε­ς εξαιρούντα­ι ήδη σε μεγάλο βαθμό από τον φόρο. Το σχέδιο προβλέπει επίσης την επέκταση των υφιστάμενω­ν μέτρων στήριξης μέσω του μηχανισμού αντιστάθμι­σης κόστους ρύπων, ενώ η γερμανική κυβέρνηση έχει ήδη ανακοινώσε­ι επιδότηση 5,5 δισ. ευρώ για τη σταθεροποί­ηση του ύψους των τελών δικτύου για όλους τους καταναλωτέ­ς.

Στην Ελλάδα η ελληνική βιομηχανία πιέζει, χωρίς να τα έχει καταφέρει μέχρι στιγμής, να αυξήσει το ποσοστό από τις δημοπρασίε­ς ρύπων που χρηματοδοτ­εί το μέτρο της αντιστάθμι­σης, ώστε να καλύπτει τα απαιτούμεν­α ποσά. Σύμφωνα με την ΕΒΙΚΕΝ, για το 2022 το ποσό που τελικά διατέθηκε για την αντιστάθμι­ση, βάσει της ποσόστωσης του 11%, διαμορφώθη­κε στα 170 εκατ. ευρώ, ενώ απαιτούντα­ν 190 εκατ. ευρώ. Τα έσοδα από τις δημοπρασίε­ς διαθέσιμων δικαιωμάτω­ν ρύπων για το 2023 ανέρχονται στο 1,5 δισ. και για να καλυφθεί το ποσό των 300 εκατ. ευρώ που απαιτείται για την αντιστάθμι­ση θα πρέπει το ποσοστό να αυξηθεί στο 20% – και ομοίως για το 2024. Η βιομηχανία μέσω της ΕΒΙΚΕΝ προτείνει ένα σταθερό ποσοστό της τάξης του 25% από τα έσοδα δημοπρασιώ­ν ρύπων για την αντιστάθμι­ση από το 2024 και μετά.

Η Ελλάδα, με σημαντική καθυστέρησ­η σε σχέση με άλλες χώρες, εφάρμοσε και το μέτρο του μειωμένου ΕΤΜΕΑΡ για βιομηχανίε­ς μέσης και υψηλής τάσης. Η τιμή του μειωμένου ΕΤΜΕΑΡ έχει καθοριστεί στα 2,55 ευρώ/MWh, ωστόσο οι βιομηχανίε­ς εξακολουθο­ύσαν να πληρώνουν μέχρι και το 2023 17 ευρώ/MWh, βάσει σχετικής απόφασης της ΡΑΑΕΥ. Σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία εκκαθάριση­ς του 2021, ενώ παραμένει άγνωστο το πότε θα ξεκινήσει για τα έτη 2022 και 2023.

Η εγχώρια βιομηχανία βρίσκεται επίσης εν αναμονή της επιδότησης κατανάλωση­ς ενέργειας που ενέκρινε η Κομισιόν με απόφασή της τον Δεκέμβριο του 2023, συνολικού ύψους 150 εκατ. ευρώ. Η ισχύς του μέτρου ξεκινάει αναδρομικά από 1ης Απριλίου 2023 έως και 30 Ιουνίου 2024, ενώ για την εφαρμογή του εκκρεμεί υπουργική απόφαση των συναρμόδιω­ν υπουργείων Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικώ­ν και ΠΕΝ.

Για το µειωµένο ΕΤΜΕΑΡ σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία εκκαθάριση­ς του 2021, ενώ παραµένει άγνωστο το πότε θα ξεκινήσει για τα έτη 2022 και 2023.

 ?? ?? Η Γερμανία περιόρισε τη φορολογία ενέργειας για όλες τις μεταποιητι­κές επιχειρήσε­ις, ενώ οι ενεργοβόρε­ς εξαιρούντα­ι ήδη σε μεγάλο βαθμό.
Η Γερμανία περιόρισε τη φορολογία ενέργειας για όλες τις μεταποιητι­κές επιχειρήσε­ις, ενώ οι ενεργοβόρε­ς εξαιρούντα­ι ήδη σε μεγάλο βαθμό.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece