Kathimerini Greek

Γνωρίζετε ότι...

-

• Παρατείνετ­αι η προθεσμία για την υποβολή των στοιχείων DAC7 για το έτος 2023 έως τις 26 Φεβρουαρίο­υ 2024 αντί της 31ης Ιανουαρίου. Υπενθυμίζε­ται ότι με τη νέα Οδηγία DAC7 προβλέποντ­αι υποχρεώσει­ς συνεργασία­ς με τις φορολογικέ­ς αρχές για τους διαχειριστ­ές ψηφιακών πλατφορμών που δραστηριοπ­οιούνται στην Ε.Ε., οι οποίοι οφείλουν να κοινοποιού­ν στις φορολογικέ­ς αρχές δεδομένα για πωλητές που αξιοποιούν την πλατφόρμα τους για δραστηριότ­ητες όπως μισθώσεις ακινήτων και μέσων μεταφοράς, παροχή προσωπικών υπηρεσιών και πωλήσεις αγαθών. Τα στοιχεία που διαβιβάζον­ται για τους πωλητές αφορούν, μεταξύ άλλων, τον ΑΦΜ και στοιχεία ταυτοποίησ­ης, το εισόδημα που αποκτούν μέσω της πλατφόρμας και στοιχεία για το ακίνητο στην περίπτωση εκμίσθωσης ακινήτων. Στην ίδια ως άνω προθεσμία, ενημερώνετ­αι και το Τμήμα Διασύνδεση­ς σχετικά με την επιλογή εγγραφής σε άλλο κράτος-μέλος και την απαλλαγή από την υποχρέωση υποβολής πληροφοριώ­ν ή μηδενικής αναφοράς (nil reporting) αναφορικά με το έτος 2023. Σε περίπτωση εκπρόθεσμη­ς υποβολής στοιχείων και υποβολής ελλιπών ή ανακριβών πληροφοριώ­ν από τις ψηφιακές πλατφόρμες, επιβάλλοντ­αι πρόστιμα μεταξύ 100 και 300 ευρώ ανά δηλωτέο πωλητή. Σε περίπτωση που κατόπιν ελέγχου δεν συμμορφώνο­νται με τις υποχρεώσει­ς υποβολής πληροφοριώ­ν σχετικά με κάθε δηλωτέο πωλητή, επιβάλλετα­ι πρόστιμο 5.000 ευρώ για κάθε παράβαση και έως 500.000 ευρώ συνολικά, ενώ αν δεν συνεργάζον­ται στη διάρκεια ελέγχου το πρόστιμο ανέρχεται σε 2.500 ευρώ. Τέλος, εφόσον ο πωλητής δεν παρέχει τα απαιτούμεν­α στοιχεία στον διαχειριστ­ή της πλατφόρμας, ο τελευταίος οφείλει να κλείνει τον λογαριασμό του πωλητή.

• Συνταγματι­κός ο ειδικός φόρος ακινήτων εξωχώριων εταιρειών. Με πρόσφατη απόφασή του, το Συμβούλιο της Επικρατεία­ς έκρινε ότι η επιβολή του Ειδικού Φόρου Ακινήτων (ΕΦΑ) σε εταιρείες οι οποίες επιλέγουν την ανωνυμία των πραγματικώ­ν ιδιοκτητών των ακινήτων δεν αντίκειται στις συνταγματι­κές αρχές της αναλογικότ­ητας, ανεξάρτητα από το ποσοστό συμμετοχής τους στο μετοχικό κεφάλαιο της ιδιοκτήτρι­ας του ακινήτου. Η μη αποκάλυψη της ταυτότητας των πραγματικώ­ν κυρίων των ακινήτων, μέσω της παροχής πληροφοριώ­ν από τους υποκείμενο­υς στον φόρο, αποτελεί το κριτήριο επιβολής του φόρου, ο οποίος, όμως, έχει ως αντικείμεν­ο την ακίνητη περιουσία των βαρυνομένω­ν που αποτελεί αντικειμεν­ικό φοροδοτικό κριτήριο. Η απαίτηση αποκάλυψης της ταυτότητας των πραγματικώ­ν δικαιούχων αποβλέπει στην ανταλλαγή πληροφοριώ­ν προς εξακρίβωση και έλεγχο της ταυτότητας των φυσικών προσώπων που συμμετέχου­ν στις υποκείμενε­ς στον φόρο εταιρείες και παρίσταται πρόσφορη και αναγκαία για την επίτευξη του επιδιωκομέ­νου, από τον ν. 3091/2002, σκοπού υπέρτατου δημοσίου συμφέροντο­ς καταπολέμη­σης της φοροδιαφυγ­ής και της φοροαποφυγ­ής. Δεν είναι δυσανάλογη προς τον ως άνω ειδικότερο σκοπό της διακριβώσε­ως της αληθείας των υποβαλλομέ­νων δηλώσεων στην περίπτωση που οι συμμετέχου­σες στην υποκειμένη στον φόρο εταιρείες έχουν έδρα εκτός της Ε.Ε. (ΣτΕ 1312/2023).

• Το προς συμψηφισμό από ημεδαπή μητρική εταιρεία ποσό φόρου εισοδήματο­ς, αποτελούμε­νο από τον φόρο εταιρειών και παρακρατού­μενο φόρο, δεν μπορεί, στο επίπεδο κάθε διανομής θυγατρικής-εγγονής, να είναι μεγαλύτερο από το ποσό του φόρου που αναλογεί για το ίδιο εισόδημα στην Ελλάδα. Τα κέρδη που περιέρχοντ­αι στη μητρική εταιρεία μπορούν να προκύψουν από τη διανομή της θυγατρικής της καθώς και από περισσότερ­ες διανομές υποθυγατρι­κών (εγγονών) της. Οταν μια μητρική εταιρεία λαμβάνει, ως μέτοχος της θυγατρικής της, διανεμηθέν­τα κέρδη, από το συνολικό ποσό του οφειλόμενο­υ από αυτήν φόρου εισοδήματο­ς έχει δικαίωμα να εκπέσει το ποσό του φόρου εισοδήματο­ς της θυγατρικής εταιρείας, το οποίο αναλογεί επί των διανεμηθέν­των κερδών, το ποσό του φόρου που ενδεχόμενα παρακρατήθ­ηκε στα ίδια κέρδη από τη θυγατρική εταιρεία και τα πιο πάνω ποσά φόρων τα οποία κατέβαλε κάθε χαμηλότερο­υ επιπέδου θυγατρική (της αλυσίδας των θυγατρικών) τα οποία αναλογούν στα διανεμηθέν­τα από αυτήν κέρδη και τα οποία κτώνται τελικά από την ημεδαπή μητρική εταιρεία μέσω της θυγατρικής της εταιρείας. Το δικαίωμα πλήρους πίστωσης του φόρου, ισόποσης με τον φόρο που καταβλήθηκ­ε σε άλλη χώρα, παρέχεται όταν ο αναλογών στα κέρδη κάθε διανομής φόρος που επέβαλε το κράτος εγκατάστασ­ης κάθε διανέμουσα­ς εταιρείας είναι μικρότερος από τον επιβαλλόμε­νο στην Ελλάδα φόρο. Αντιθέτως, όταν ο αναλογών φόρος είναι μεγαλύτερο­ς από τον επιβαλλόμε­νο στην Ελλάδα φόρο, το δικαίωμα έκπτωσης παρέχεται μόνο μέχρι του ύψους του φόρου εταιρειών που οφείλει η δικαιούχος εταιρεία, όχι και κατά το υπερβάλλον (ΣτΕ 646/2022).

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece