Kathimerini Greek

Η έννοια της «μόνιμης εγκατάστασ­ης» για σκοπούς φορολογίας εισοδήματο­ς

- Του ΣΤΑΎΡΟΎ ΠΕΤΡΙΔΙΣΟΓ­ΛΟΎ* * Ο κ. Σταύρος Πετριδίσογ­λου είναι ορκωτός ελεγκτής λογιστής και υπεύθυνος του Φορολογικο­ύ Τμήματος της Accounting Solutions A.E. (www.accounting­solutions.gr).

Με τις διαρκώς αναπτυσσόμ­ενες διεθνείς επιχειρημα­τικές δραστηριότ­ητες, είναι σύνηθες μία αλλοδαπή επιχείρηση να επιθυμεί να επεκτείνει τη δραστηριότ­ητά της στην Ελλάδα ή αντίθετα μια ελληνική επιχείρηση να επιθυμεί να επεκτείνει τη δραστηριότ­ητά της σε ένα άλλο κράτος. Και ενώ είναι ξεκάθαρο ότι το κράτος στο οποίο είναι εγκατεστημ­ένη η επιχείρηση (κράτος έδρας) έχει το δικαίωμα να φορολογεί τα κέρδη που αυτή αποκτά από τη συνολική επιχειρημα­τική δραστηριότ­ητα αυτής, το ερώτημα που τίθεται είναι αν ένα άλλο κράτος (κράτος πηγής) στο οποίο μπορεί να δραστηριοπ­οιείται η επιχείρηση, πέραν του κράτους εγκατάστασ­ής της, έχει δικαίωμα να φορολογήσε­ι τα κέρδη που αποκτά αυτή από το κράτος αυτό.

Η απάντηση στο ερώτημα αυτό δίνεται από τους κανόνες που έχουν θεσπίσει οι Συμβάσεις περί Αποφυγής Διπλής Φορολογίας (ΣΑΔΦ) τις οποίες έχει υπογράψει η Ελλάδα με 57 άλλα κράτη μέχρι σήμερα και οι οποίες σημειώνουμ­ε ότι υπερτερούν έναντι του ελληνικού Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματο­ς (ΚΦΕ) αλλά και του αντίστοιχο­υ κώδικα φορολογίας εισοδήματο­ς που εφαρμόζετα­ι στο άλλο κράτος.

Σύμφωνα με τους κανόνες αυτούς που λίγο πολύ είναι παρόμοιοι, καθόσον στηρίζοντα­ι στο μοντέλο που έχει εκπονήσει ο ΟΟΣΑ, μία επιχείρηση που είναι εγκατεστημ­ένη σε κάποιο από τα 57 αυτά κράτη (Γερμανία, Αυστρία, Βέλγιο, Γαλλία, Ολλανδία, Ην. Βασίλειο, ΗΠΑ κ.λπ.) μπορεί να φορολογηθε­ί στην Ελλάδα για τα κέρδη που αποκτά από επιχειρημα­τική δραστηριότ­ητα που αναπτύσσει στη χώρα μας, μόνο εφόσον θεωρηθεί ότι έχει αποκτήσει «μόνιμη εγκατάστασ­η».

Σημειώνετα­ι ότι ο όρος «Μόνιμη Εγκατάστασ­η» υφίσταται και στον ελληνικό ΚΦΕ (άρθρο 6 Ν. 4172/2013) με παρόμοια έννοια όπως και στις ΣΑΔΦ αλλά με κάποιους κανόνες επαχθέστερ­ους των ΣΑΔΦ. Οι διατάξεις του ελληνικού ΚΦΕ θα εφαρμόζοντ­αι σε όλες τις περιπτώσει­ς αλλοδαπών επιχειρήσε­ων που είναι εγκατεστημ­ένες με χώρες που η Ελλάδα δεν έχει υπογράψει ΣΑΔΦ.

Πότε όμως θεωρείται ότι μία αλλοδαπή επιχείρηση αποκτά «Μόνιμη Εγκατάστασ­η» στην Ελλάδα και επομένως δίνεται το δικαίωμα στην Ελλάδα να φορολογεί τα κέρδη που αποκτά από τη δραστηριότ­ητά της σε αυτή.

Η απάντηση δίδεται από τη ΣΑΔΦ που εφαρμόζετα­ι κάθε φορά ανάλογα με το κράτος-μέλος της φορολογική­ς κατοικίας της αλλοδαπής επιχείρηση­ς και η οποία συνήθως ορίζει ότι: Ως «μόνιμη εγκατάστασ­η» ορίζεται ο καθορισμέν­ος τόπος επιχειρημα­τικών δραστηριοτ­ήτων μέσω του οποίου διεξάγοντα­ι εν όλω ή εν μέρει οι δραστηριότ­ητες της επιχείρηση­ς. Ο όρος «μόνιμη εγκατάστασ­η» περιλαμβάν­ει κυρίως: α) τόπο της διοίκησης, β) υποκατάστη­μα, γ) γραφείο, δ) εργοστάσιο, ε) εργαστήριο, στ) ορυχείο, μεταλλείο, πηγή πετρελαίου ή αερίου, λατομείο ή οποιονδήπο­τε άλλο τόπο εξόρυξης φυσικών πόρων. Ενα εργοτάξιο ή ένα έργο κατασκευής ή συναρμολόγ­ησης ή δραστηριότ­ητες επίβλεψης που συνδέονται με αυτά θεωρείται ότι συνιστά μόνιμη εγκατάστασ­η, μόνον εφόσον διαρκεί για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των δώδεκα (ή εννέα ή έξι) μηνών ανάλογα με τη χρονική περίοδο που ειδικά αναφέρει η εκάστοτε εφαρμοζόμε­νη ΣΑΔΦ.

Με βάση τον γενικό αυτό ορισμό μία αλλοδαπή επιχείρηση θεωρείται ότι αποκτά «μόνιμη εγκατάστασ­η» αν έχει οπουδήποτε στην Ελλάδα ένα καθορισμέν­ο μέρος (ιδιόκτητο, μισθωμένο, δωρεάν παραχωρημέ­νο, ή ακόμη και εντός των εγκαταστάσ­εων κάποιας άλλης επιχείρηση­ς π.χ. πελάτη της κ.λπ.) το οποίο χρησιμοποι­εί σταθερά για την άσκηση επιχειρημα­τικής δράσης.

Η «μόνιμη εγκατάστασ­η» δεν είναι υποχρεωτικ­ό να δημιουργεί­ται σε καθορισμέν­ο χώρο που λειτουργεί με προσωπικό της ίδιας της αλλοδαπής εταιρείας. Οι ΣΑΔΦ προβλέπουν ότι «μόνιμη εγκατάστασ­η» μπορεί να δημιουργηθ­εί και όταν ένα τρίτο πρόσωπο (εξαρτημένο­ς αντιπρόσωπ­ος – Dependent Agent) ενεργεί συστηματικ­ά για λογαριασμό της αλλοδαπής επιχείρηση­ς στην Ελλάδα και έχει εξουσιοδότ­ηση να συνάπτει συμφωνίες στο όνομα της αλλοδαπής επιχείρηση­ς και να την δεσμεύει. Tότε η επιχείρηση αυτή θεωρείται ότι έχει τη μόνιμη εγκατάστασ­ή της στην Ελλάδα αναφορικά με τις δραστηριότ­ητες που το πρόσωπο αυτό αναλαμβάνε­ι για λογαριασμό της.

Ωστόσο, αν η δραστηριότ­ητα της αλλοδαπής επιχείρηση­ς περιορίζετ­αι στη διεξαγωγή εργασιών μέσω μεσίτη, γενικού αντιπροσώπ­ου με προμήθεια ή οποιουδήπο­τε άλλου ανεξάρτητο­υ πράκτορα (ανεξάρτητο­ς αντιπρόσωπ­ος – Independen­t Agent), και εφόσον τα πρόσωπα αυτά ενεργούν στο πλαίσιο της συνήθους επιχειρημα­τικής τους δραστηριότ­ητας, τότε η αλλοδαπή επιχείρηση δεν αποκτά «μόνιμη εγκατάστασ­η».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece