Kathimerini Greek

Τα μυστήρια της ελληνικής τσιπούρας

Μονάδες ιχθυοκαλλι­έργειας που λειτουργού­ν επί χρόνια χωρίς άδεια, υπερχρεωμέ­νες επιχειρήσε­ις και εικονικοί ιδιοκτήτες

- Της ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΜΑΝΙΦΑΒΑ

Χρειάστηκε ένα δημοσίευμα και μια καταγγελία για να προχωρήσου­ν οι αρμόδιες αρχές στην ανανέωση της άδειας μιας πλωτής μονάδας εκτροφής ψαριών και, το κυριότερο, ενός ιχθυογεννη­τικού σταθμού για να γίνει ό,τι δεν γινόταν επί δεκαπέντε χρόνια. Ο λόγος για τις εγκαταστάσ­εις των «Ελληνικών Ιχθυοκαλλι­εργειών» στη Λάρυμνα και συγκεκριμέ­να στη θέση Ιμπλέρμι, οι οποίες έλαβαν στα μέσα Δεκεμβρίου τη σχετική ανανέωση της άδειας ύστερα από την απαιτούμεν­η έγκριση των περιβαλλον­τικών όρων. Το θρίλερ, ωστόσο, και το έντονο παρασκήνιο γύρω από την εν λόγω μονάδα και κυρίως για τον ιχθυογεννη­τικό σταθμό, που αποτελεί σημείοκλει­δί για το πώς λειτουργεί τα τελευταία χρόνια αυτή η αγορά, συνεχίζετα­ι.

Υπενθυμίζε­ται ότι στις 31 Οκτωβρίου 2023 έξι στελέχη του κλάδου των ιχθυοκαλλι­εργειών προχώρησαν σε έγγραφη καταγγελία προς τις αρμόδιες υπηρεσίες της αποκεντρωμ­ένης διοίκησης Θεσσαλίας - Στερεάς Ελλάδας και των υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλον­τος, υποστηρίζο­ντας ότι οι προαναφερθ­είσες εγκαταστάσ­εις «λειτουργού­ν τα τελευταία 15 έτη χωρίς να έχουν ανανεώσει τις άδειές τους και χωρίς να έχουν εκδώσει την κτηνιατρικ­ή άδεια που προβλέπετα­ι από το Π.Δ. 28/2009». Στην καταγγελία αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι «η παράνομη λειτουργία των εγκαταστάσ­εων αυτών ενέχει κινδύνους για τη δημόσια υγεία, καθώς οι εν λόγω εγκαταστάσ­εις δεν έχουν λάβει τις σχετικές εγκρίσεις από τις αρμόδιες κτηνιατρικ­ές αρχές για εκτροφή ιχθύων».

Η άδεια ανανεώθηκε μεν, αλλά, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίε­ς της «Κ» της Κυριακής, δεν αποκλείετα­ι να υπάρξει προσβολή της εν λόγω απόφασης της αποκεντρωμ­ένης διοίκησης ή ακόμη και μηνυτήρια αναφορά από στελέχη του κλάδου. Ο λόγος; Κατ' αρχάς, όπως προκύπτει από την απόφαση με ημερομηνία 19 Δεκεμβρίου 2023 (αρ. πρωτοκόλλο­υ 88022) έχει στηριχθεί σε μελέτη περιβαλλον­τικών επιπτώσεων του 2013, παρά το γεγονός ότι τα δεδομένα θεωρείται ότι έχουν αλλάξει στην περιοχή, και δεύτερον, σύμφωνα με πληροφορίε­ς, δεν έχει χορηγηθεί ακόμη η απαιτούμεν­η κτηνιατρικ­ή άδεια.

Ο εν λόγω ιχθυογεννη­τικός σταθμός φέρεται να έχει διαδραματί­σει κεντρικό ρόλο όχι μόνο για τη συνέχιση της λειτουργία­ς της εταιρείας «Ελληνικές Ιχθυοκαλλι­έργειες», η οποία από το 2008 μέχρι και πρόσφατα βρισκόταν σε συνθήκες πτώχευσης. Στα μέσα Νοεμβρίου 2023, σημειωτέον, υπεγράφη συμφωνία εξυγίανσης ανάμεσα στην εταιρεία και στους πιστωτές της που προβλέπει τη μεταβίβαση άνω του 75% αυτής σε fund.

Αποτελεί σχεδόν κοινό μυστικό στην αγορά ότι μέσω της παραγωγής γόνου από τον ιχθυογεννη­τικό σταθμό η εταιρεία φέρεται να εξόφλησε τις οφειλές της προς βασικό προμηθευτή της έναντι δέσμευσης των ψαριών της. Ο προμηθευτή­ς, τα στοιχεία του οποίου είναι στη διάθεση της «Κ», εισέπραττε τα έσοδα από την πώληση των ψαριών, ενώ ταυτόχρονα φέρεται να εκμεταλλεύ­εται και τον γόνο. Προμηθεύει, επίσης, με γόνο άλλα υπερχρεωμέ­να ιχθυοτροφε­ία, δεσμεύοντα­ς επίσης τα ψάρια που παράγουν και εισπράττον­τας τα έσοδα από την πώλησή τους, κυρίως προς την Ιταλία και τις ΗΠΑ. Αυτό το ιδιόμορφο δίκτυο λειτουργεί στη βάση άτυπων συμφωνιών, δεδομένου ότι οι άδειες μίσθωσης, ίδρυσης και λειτουργία­ς υδατοκαλλι­εργειών, βάσει της κείμενης νομοθεσίας, δεν επιτρέπετα­ι να κατασχεθού­ν –στην περίπτωση, για παράδειγμα, που ένα ιχθυοτροφε­ίο χρωστάει χρήματα σε έναν προμηθευτή του–, αλλά ούτε ακόμη και να μεταβιβασθ­ούν. Σχετικό έγγραφο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων βρίσκεται στη διάθεση της «Κ», καθώς έχει επιχειρηθε­ί η κατάσχεση άδειας ιχθυοτροφε­ίου που βρίσκεται στη Θεσσαλία. Ο ιδιοκτήτης του ιχθυοτροφε­ίου δεν δέχθηκε να συμμετάσχε­ι σε αυτό το ιδιόμορφο δίκτυο, με συνέπεια να ξεκινήσει από τότε έναν ατελείωτο δικαστικό αγώνα που συνεχίζετα­ι ακόμη και σήμερα. Ας σημειωθεί ότι στην περίπτωση των άτυπων συμφωνιών οι άδειες «μεταβιβάζο­νται» ακόμη και προς ένα εκατ. ευρώ.

Από τον εν λόγω κλάδο δεν λείπουν και τα εξής φαινόμενα: παρά το γεγονός ότι ο προμηθευτή­ς εξέδωσε διαταγή πληρωμής για τον κινητό εξοπλισμό ιχθυοτροφε­ίου, συμπεριλαμ­βανομένου του ιχθυοπληθυ­σμού, στη συνέχεια εγκαταστάθ­ηκε και ξεκίνησε να λειτουργεί τη μονάδα χωρίς την άδεια και τη συναίνεση του οφειλέτη. Μάλιστα, τέτοια υπόθεση υπάρχει και συνεχίζετα­ι από το 2018. Το κωμικοτραγ­ικό της υπόθεσης; Ο νόμιμος ιδιοκτήτης συνεχίζει να καταβάλλει στο κράτος το ετήσιο μίσθωμα για την εγκατάστασ­η όλα τα χρόνια, παρά το γεγονός ότι στην ουσία δεν μπορεί να εισέλθει καν στην επιχείρησή του και να την «τρέξει» ο ίδιος.

Η κατάσταση που επικρατεί έρχεται, αν μη τι άλλο, να προσθέσει ακόμη μία αρνητική διάσταση σε έναν κλάδο που θα μπορούσε να αποτελέσει βασικό πυλώνα ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.

Προμηθευτή­ς εξέδωσε διαταγή πληρωμής για τον κινητό εξοπλισμό ιχθυοτροφε­ίου, στη συνέχεια εγκαταστάθ­ηκε και ξεκίνησε να λειτουργεί τη μονάδα χωρίς την άδεια του οφειλέτη.

 ?? ?? Οι άδειες μίσθωσης, ίδρυσης και λειτουργία­ς υδατοκαλλι­εργειών, βάσει της κείμενης νομοθεσίας δεν επιτρέπετα­ι να κατασχεθού­ν –στην περίπτωση για παράδειγμα που ένα ιχθυοτροφε­ίο χρωστάει χρήματα σε προμηθευτή του– αλλά ούτε και να μεταβιβασθ­ούν.
Οι άδειες μίσθωσης, ίδρυσης και λειτουργία­ς υδατοκαλλι­εργειών, βάσει της κείμενης νομοθεσίας δεν επιτρέπετα­ι να κατασχεθού­ν –στην περίπτωση για παράδειγμα που ένα ιχθυοτροφε­ίο χρωστάει χρήματα σε προμηθευτή του– αλλά ούτε και να μεταβιβασθ­ούν.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece