Kathimerini Greek

Η Ελλάδα μπορεί να γίνει κόμβος μεταφόρτωσ­ης και logistics

- Του ΜΑΡΙΝΟΎ ΓΙΑΝΝΟΠΟΎΛ­ΟΎ Ο κ. Μαρίνος Γιαννόπουλ­ος είναι διευθύνων σύμβουλος της Enterprise Greece.

Ενα σημαντικό βήμα στην προσπάθεια που καταβάλλει η Ελλάδα να αναδειχθεί σε σημαντικό περιφερεια­κό και ευρωπαϊκό κόμβο μεταφόρτωσ­ης και logistics έγινε με την πρόσφατη υπογραφή του μνημονίου συνεργασία­ς (MoU) μεταξύ της Ελληνικής Εταιρείας Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου (Enterprise Greece) και της Ελληνικής Εταιρείας Logistics (EEL).

Πρόκειται για μια εξαιρετικά σημαντική συνεργασία, η οποία αναμένεται να συμβάλει στην περαιτέρω προώθηση και προβολή του ελληνικού τομέα της εφοδιαστικ­ής αλυσίδας και των logistics και κατ’ επέκταση στην ενίσχυση της θέσης της χώρας μας στον χάρτη των εμπορευματ­ικών μεταφορών τόσο μέσω της προσέλκυση­ς νέων παραγωγικώ­ν επενδύσεων, όσο και μέσω της προώθησης των εξαγωγών και του εμπορίου.

Η Enterprise Greece και η Ελληνική Εταιρεία Logistics αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να αναδείξουν και να προβάλουν, από κοινού, διεθνώς τις επενδυτικέ­ς ευκαιρίες της ελληνικής αγοράς μέσα από σύγχρονα συμβατικά και ψηφιακά εργαλεία, όπως η συμμετοχή σε μεγάλα, διεθνή, επιχειρημα­τικά γεγονότα για ανάπτυξη διεθνών επενδυτικώ­ν και εμπορικών συνεργειών, η διοργάνωση επιμορφωτι­κών προγραμμάτ­ων και εκδηλώσεων που αφορούν τον τομέα της εφοδιαστικ­ής, καθώς και η διατύπωση προτάσεων με στόχο τη βελτίωση του θεσμικού και του επιχειρημα­τικού περιβάλλον­τος.

Δύο είναι οι βασικοί στόχοι του μνημονίου συνεργασία­ς το οποίο υπεγράφη από τους δύο φορείς. Ο πρώτος αφορά την υποστήριξη και προβολή της ελληνικής εφοδιαστικ­ής αλυσίδας, η οποία στη χώρα μας έχει σημειώσει τεράστια πρόοδο. Συγκαταλέγ­εται μάλιστα στους πέντε κορυφαίους της εγχώριας αγοράς σε επίπεδο επενδύσεων, αντιπροσωπ­εύοντας το 20% των εισροών κεφαλαίων από ξένες άμεσες επενδύσεις, ποσοστό που είναι διπλάσιο του μέσου όρου στο σύνολο της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Δεύτερον, μέσω της συγκεκριμέ­νης συνεργασία­ς στοχεύουμε στη μέγιστη αξιοποίηση και προβολή των ανταγωνιστ­ικών πλεονεκτημ­άτων της χώρας μας, όπως είναι η μοναδική γεωστρατηγ­ική θέση μας στις εμπορικές ροές μεταξύ Ασίας και Ευρώπης, οι αναβαθμισμ­ένες υποδομές, το ολιστικό θεσμικό πλαίσιο, ο ισχυρότερο­ς ναυτικός εμπορικός στόλος, καθώς και η σταδιακή και σταθερή μετατροπή της σε κόμβο εφοδιαστικ­ής μέσα από την ανάπτυξη μοναδικών έργων logistics.

Βελτίωση υποδομών και στήριξη της εφοδιαστικ­ής αλυσίδας

Ο κλάδος της εφοδιαστικ­ής αλυσίδας και των logistics αξιοποιεί στο έπακρο τα ανταγωνιστ­ικά πλεονεκτήμ­ατα της χώρας μας, όπως είναι η μοναδική γεωστρατηγ­ική της θέση, οι αναβαθμισμ­ένες υποδομές, το ολιστικό θεσμικό πλαίσιο, ο ισχυρότερο­ς ναυτικός εμπορικός στόλος στον κόσμο και η ανάπτυξη έργων logistics. Τα δεδομένα αυτά σε συνδυασμό με τις γεωπολιτικ­ές εξελίξεις και τις πολεμικές συρράξεις στην ευρύτερη γειτονιά μετατρέπου­ν σταδιακά τη χώρα σε κόμβο εφοδιαστικ­ής αλυσίδας.

Η ευρωπαϊκή εφοδιαστικ­ή αλυσίδα έχει εισέλθει σε μια περίοδο που πρέπει να αναθεωρήσε­ι τον σχεδιασμό των logistics, σε συνέχεια των πρόσφατων σοβαρών κλυδωνισμώ­ν που βίωσε ο κλάδος παγκοσμίως λόγω της πανδημίας και της αναστάτωση­ς που επικρατεί τελευταία εξαιτίας των πολεμικών συρράξεων. Ας μην ξεχνάμε ότι υπάρχει μια ενδοχώρα και μια τεράστια αγορά που πρέπει να εξυπηρετηθ­εί. Η χώρα μας μπορεί και έχει τη δυνατότητα να εξυπηρετεί τις αγορές της Ευρώπης.

Η Ελλάδα έχει ήδη το προβάδισμα ως ισχυρή ναυτική δύναμη, με τα ελληνικά πλοία να διαχειρίζο­νται το 21% του παγκόσμιου θαλάσσιου εμπορίου. Η δε διακίνηση εμπορευματ­οκιβωτίων στα ευρωπαϊκά λιμάνια αυξάνεται κατά 6% ετησίως, ενώ η κυκλοφορία μέσω των λιμανιών της Νοτιοανατο­λικής Ευρώπης αυξάνεται κατά περισσότερ­ο από 8% ετησίως. Το λιμάνι του Πειραιά κατατάσσετ­αι πλέον στα πέντε μεγαλύτερα λιμάνια της Ευρώπης και είναι το μεγαλύτερο της Μεσογείου, προσφέροντ­ας σημαντικές υπηρεσίες και δυνατότητε­ς τόσο ως λιμάνι εμπορευματ­οκιβωτίων, όσο και ως τερματικός σταθμός αυτοκινήτω­ν. Στη χώρα μας λειτουργού­ν πάνω από 25 εμπορικά λιμάνια, μεταξύ των οποίων της Θεσσαλονίκ­ης, της Αλεξανδρού­πολης και της Πάτρας, ενώ πέντε ελληνικά λιμάνια μας έχουν χαρακτηρισ­τεί από την Ευρωπαϊκή Ενωση ως στρατηγικά στον διάδρομο Orient/ East-Med (OEM).

Η Ελλάδα διαθέτει επίσης 45 αεροδρόμια, εκ των οποίων τα 15 είναι διεθνή, 26 εσωτερικού και 4 δημοτικά. Σε 14 περιφερεια­κά αεροδρόμια έγιναν τα τελευταία χρόνια μεγάλες επενδύσεις, ως αποτέλεσμα της 40ετούς παραχώρηση­ς για αξιοποίησή τους από τη Fraport. Ηδη τα αποτελέσμα­τα αναφορικά με την αύξηση της επιβατικής τους κίνησης είναι εντυπωσιακ­ά. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι αεροπορικέ­ς μεταφορές αντιπροσωπ­εύουν περίπου το 35% της εμπορικής αξίας της Ελλάδας, ενώ από το 2017 έως το 2018 οι αεροπορικέ­ς μεταφορές εμπορευμάτ­ων αυξήθηκαν κατά 10% με χώρες της Ε.Ε. και 6% με τρίτες χώρες.

Αξιόλογες επενδύσεις έχουν γίνει και ως προς την ανάπτυξη των οδικών μεταφορών, με τη χώρα μας να διαθέτει ένα από τα πλέον ανεπτυγμέν­α οδικά δίκτυα στη ΝΑ Ευρώπη, το οποίο εκτείνεται σε περισσότερ­α από 2.000 χλμ. σύγχρονων αυτοκινητο­δρόμων, με αποτέλεσμα η Ελλάδα να έχει ανέβει ψηλά στη λίστα εμπορικών οδικών μεταφορών στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Εκσυγχρονι­σμός εγκαταστάσ­εων αποθήκευση­ς και κέντρων διανομής

Σημαντικά βήματα έχουν γίνει για τον εκσυγχρονι­σμό και την επέκταση των εγκαταστάσ­εων αποθήκευση­ς και κέντρων διανομής στη χώρα μας. Ενδεικτικά μπορούμε να αναφερθούμ­ε στην υλοποίηση ζωνών ελεύθερου εμπορίου και πάρκων logistics όπως το Θριάσιο, το οποίο με την ολοκλήρωσή του θα συγκαταλέγ­εται στα μεγαλύτερα κέντρα αποθήκευση­ς και διανομής και θα είναι το πρώτο έξυπνο και πράσινο επιχειρημα­τικό πάρκο της ΝΑ Ευρώπης. Μια επένδυση 220 εκατ. ευρώ που έχει σκοπό να διευρύνει τον διεθνή ρόλο της Ελλάδας στον τομέα των logistics. Επίσης αξίζει να σημειώσουμ­ε την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στην ψηφιακή υποδομή, συμπεριλαμ­βανομένης της πύλης E-Logistics και της εφαρμογής «FENIX», καθώς και τον αναπτυσσόμ­ενο τομέα Τρίτων Logistics (3PL) και επιχειρημα­τικών πάρκων εφοδιαστικ­ής αλυσίδας. Ο τομέας υπηρεσιών 3PL παρουσίασε μάλιστα ισχυρό ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης πωλήσεων της τάξης του 10% περίπου για την περίοδο 2015-2019, ενώ η αγορά του τομέα αυξήθηκε το 2019 περισσότερ­ο από 45% σε σύγκριση με το 2015.

Δύο μεγάλα έργα logistics έχουν δρομολογηθ­εί να γίνουν στη χώρα μας:

1. Αξιοποίηση πρώην στρατοπέδο­υ Γκόνου, έκτασης 672 στρεμμάτων, μέσω ΤΑΙΠΕΔ, για τη δημιουργία ενός σύγχρονου, διεθνούς μεταφορικο­ύ συστήματος συνδυασμέν­ων εμπορευματ­ικών μεταφορών. Ο προϋπολογι­σμός του έργου εκτιμάται ότι θα φτάσει στα 260 εκατ. ευρώ, με την έναρξη υλοποίησης της επένδυσης και των συνοδών έργων να υπολογίζετ­αι εντός του 2024 και με ορίζοντα ολοκλήρωση­ς το 2025.

2. Δημιουργία «πράσινου» επιχειρημα­τικού πάρκου σε ακίνητο 450 στρεμμάτων στην περιοχή «Σπηλιές» του Δήμου Φυλής για τη μετεγκατάσ­ταση των μεταφορικώ­ν επιχειρήσε­ων του Ελαιώνα. Ο προϋπολογι­σμός της επένδυσης εκτιμάται σε 32 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμ­βανομένων των συνοδών έργων. Επιπλέον εκτιμάται μόχλευση ιδιωτικών επενδύσεων άνω του 1 δισ. ευρώ από την υλοποίηση του έργου. Η ολοκλήρωση του διαγωνισμο­ύ για την ανάπτυξη του επιχειρημα­τικού πάρκου θα γίνει εντός του 2024, ενώ η ολοκλήρωση της κατασκευής, μετεγκατάσ­τασης των επιχειρήσε­ων και έναρξης της λειτουργία­ς του επιχειρημα­τικού πάρκου υπολογίζετ­αι για το τέλος του 2025.

Ολα τα παραπάνω συνηγορούν στο ότι η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να αναδειχθεί σε περιφερεια­κό και ευρωπαϊκό κόμβο μεταφόρτωσ­ης και logistics.

Η χώρα μας μπορεί και έχει τη δυνατότητα να εξυπηρετεί τις αγορές της Ευρώπης.

 ?? ?? Η Enterprise Greece και η Ελληνική Εταιρεία Logistics αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να αναδείξουν και να προβάλουν, από κοινού, διεθνώς τις επενδυτικέ­ς ευκαιρίες της ελληνικής αγοράς μέσα από σύγχρονα συμβατικά και ψηφιακά εργαλεία.
Η Enterprise Greece και η Ελληνική Εταιρεία Logistics αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να αναδείξουν και να προβάλουν, από κοινού, διεθνώς τις επενδυτικέ­ς ευκαιρίες της ελληνικής αγοράς μέσα από σύγχρονα συμβατικά και ψηφιακά εργαλεία.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece