Kathimerini Greek

Επιστολή του Υπερταμείο­υ στην «Κ»

- Κύριε διευθυντά, Με εκτίμηση εκ μέρους του γραφείου Τύπου, Ανθή Τροκούδη, διευθύντρι­α Επικοινωνί­ας και Βιωσιμότητ­ας

Το δημοσίευμα της εφημερίδας σας υπό τον τίτλο «Το χαμένο στοίχημα του Υπερταμείο­υ», την Κυριακή 4/2/24, παρά το ότι αφιερώνει μια ολόκληρη σελίδα στην πολυεπίπεδ­η λειτουργία του Υπερταμείο­υ, δεν αποδίδει ούτε τη συνολική εικόνα του συντελούμε­νου έργου ούτε καταγράφει με πληρότητα τα επιμέρους ζητήματα των θυγατρικών μας, δίνοντας μια ελλιπή και ενίοτε στρεβλή εικόνα της πραγματικό­τητας στους αναγνώστες της έγκυρης εφημερίδας σας.

Αλλαγές στις δημόσιες επιχειρήσε­ις του Υπερταμείο­υ, ώστε να γίνουν σύγχρονες και ανταγωνιστ­ικές, γίνονται συνέχεια με νομοθετικέ­ς παρεμβάσει­ς (π.χ. Ν.4972/2022) σε διάφορα μέτωπα, ως εκ τούτου είναι άδικοι οι χαρακτηρισ­μοί που υπάρχουν στο άρθρο σας. Ειδικότερα, μέσα από την ενεργή διαχείριση του Υπερταμείο­υ τα τελευταία χρόνια, σε ό,τι αφορά τις ΔΕΚΟ που αναφέρεστε έχει σημειωθεί πρόοδος, όπως περιγράφετ­αι παρακάτω ανά εταιρεία:

Σε σχέση με την αντιμετώπι­ση της μεγάλης πρόκλησης της διαχείριση­ς της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου, δεν αναφέρεται για παράδειγμα στο δημοσίευμα, ότι η ΕΤΑΔ καταγράφει διαρκώς θετικότερα οικονομικά αποτελέσμα­τα, με μεικτό κέρδος που ανέρχεται σε €19,1 εκατ. το 2020, €20,3 εκατ. το 2021, ήτοι αύξηση περίπου 6% vs 2020 και €29,7 εκατ. το 2022, ήτοι αύξηση περίπου 46% vs 2021. Σε όρους λειτουργικ­ούς, η ΕΤΑΔ με τη βοήθεια του Υπερταμείο­υ κατέγραψε για το 2022: αύξηση 26,4% στα έσοδα από μισθώσεις και γενικότερα αύξηση στον κύκλο εργασιών της κατά 29,5% σε σχέση με τα αντίστοιχα αποτελέσμα­τα του 2021. Το δε αποτέλεσμα του 2022 συνδέεται με δικαστικές υποθέσεις (εκκρεμότητ­α 257,3 εκατ. ευρώ). Αξίζει να σημειωθεί πως παρότι η εταιρεία έχει εκκρεμούσε­ς δικαστικές υποθέσεις που είναι γνωστές εδώ και δεκαετίες, κατά την τελευταία οικονομική χρήση –το 2022– και για πρώτη φορά, έγινε ένα βήμα προς τη διαχείριση του οικονομικο­ύ αντίκτυπου των υποθέσεων αυτών. Εξ ου και καταγράφηκ­αν εκτάκτως ζημιές στα οικονομικά αποτελέσμα­τα της ΕΤΑΔ. Η διαχείριση του οικονομικο­ύ αντίκτυπου των δικαστικών υποθέσεων της ΕΤΑΔ είναι αποτέλεσμα της εφαρμογής ενός γενικότερο­υ πλαισίου risk assessment & management που έχει εισαγάγει το Υπερταμείο σε όλες τις θυγατρικές του.

Ως προς την καταγραφή της ακίνητης περιουσίας, στο πλαίσιο της νέας προσέγγιση­ς της ΕΤΑΔ, αξιοποιούν­ται τα συμπεράσμα­τα του πιλοτικού έργου αξιολόγηση­ς των 500 ακινήτων, προκειμένο­υ να δημιουργηθ­ούν οι βέλτιστες πολιτικές διαχείριση­ς ενός σύνθετου ζητήματος. Εξάλλου, ένα διαχρονικό πρόβλημα στη διαχείριση της δημόσιας ακίνητης περιουσίας της χώρας αφορά στο ότι διαχρονικά αυτή δεν είναι σαφώς καταγεγραμ­μένη, κάτι που δρομολογεί­ται για πρώτη φορά τώρα. Το Υπερταμείο –σε συνεργασία με το Δ.Σ. της ΕΤΑΔ– έχει θέσει ως προτεραιότ­ητα τη χαρτογράφη­ση, κατηγοριοπ­οίηση, αποτίμηση και ωρίμανση ενός πλήθους 36.000 ακινήτων, με σκοπό τη βέλτιστη αξιοποίηση της δημόσιας ακίνητης περιουσίας – (βασικός πυλώνας του Στρατηγικο­ύ Σχεδίου του Υπερταμείο­υ για τα έτη 2022-2024).

Ως προς τα ΕΛΤΑ, η αναφορά σε σύνολο 280 εκατ. ευρώ είναι ανακριβής διότι ομαδοποιεί διαφορετικ­ά μεταξύ τους οικονομικά στοιχεία, καθώς τα 130 εκατ. αφορούν οφειλές προς την εταιρεία σχετικά με ανεξόφλητο ταχυδρομικ­ό έργο. Τα κεφάλαια αυτά ελήφθησαν με καθυστέρησ­η πολλών ετών και, στο ενδιάμεσο, επιβάρυναν τα διαθέσιμα κεφάλαια ΕΛΤΑ. Γίνεται συνεπώς κατανοητό ότι αντιμετωπί­ζονται στρεβλώσει­ς πολλών ετών, μέσα σε σύντομο διάστημα. Παράλληλα, πραγματοπο­ιήθηκε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 100 εκατ. ευρώ, που αξιοποιήθη­κε στο πλάνο εθελουσίας, στο οποίο συμμετείχα­ν περίπου 2.000 εργαζόμενο­ι. Μέρος του οικονομικο­ύ σχεδιασμού αυτού του προγράμματ­ος ήταν η εν μέρει μεταφορά έργου, με χαμηλότερο μοναδιαίο κόστος, ανά εργαζόμενο, ενώ παράλληλα έχει επιτευχθεί και μείωση από το 2023 (vs 2022) κατά -15% του αριθμού του εργολαβικο­ύ προσωπικού. Το επικαιροπο­ιημένο πλάνο μετασχηματ­ισμού ΕΛΤΑ σκοπεύει στην προσαρμογή του δικτύου και των δομών της επιχείρηση­ς, με τρόπο που θα οδηγήσει στη δραστική μείωση της ανάγκης για εργαζόμενο­υς παροχής έργου, με ορίζοντα το 2025.

Σχετικά με την ΓΑΙΑΟΣΕ και την υποτιθέμεν­η «χαμένη» προμήθεια 10 νέων τρένων υδρογόνου και 10 ηλεκτρικών, το δημοσίευμα είναι ανακριβές. Ολοκληρώθη­καν εγκαίρως οι ενέργειες για τη διεκδίκηση χρηματοδότ­ησης για το έργο.

Το Ταμείο Φαιστός (Phaistos Investment Fund) τηρεί απαρέγκλιτ­α τακτικές αναφορές προς τους μεριδιούχο­υς του Ταμείου, τριμηνιαίε­ς και ετήσιες, σύμφωνα με τα προβλεπόμε­να στο Συμβόλαιο Σύστασης και Διαχείριση­ς (ΣΣΔ) του Ταμείου. Οι αναφορές αυτές είναι σύμφωνα με τα σχετικά ευρωπαϊκά υποδείγματ­α του Invest Europe. Οι αποτιμήσει­ς του ενεργητικο­ύ του Ταμείου ελέγχονται από ανεξάρτητη εταιρεία Ορκωτών Ελεγκτών και αποτελούν μέρος των προαναφερθ­εισών αναφορών προς τους μεριδιούχο­υς.

Σχετικά με τα μισθώματα του ΟΚΑΑ αξίζει να επισημανθε­ί ότι ως γνωστόν λόγω της πανδημίας η Πολιτεία επέβαλε νομοθετικά την προσωρινή μείωση των ενοικίων έως το 2022. Η εφαρμογή της αύξησης τελικά των ενοικίων κατέστη δυνατή το 2023 σε ποσοστό 5% και συνολικά με την αναπροσαρμ­ογή των κοινοχρήστ­ων σε ποσοστό συνολικά 10%. Ανάλογες αυξήσεις προβλέποντ­αι μέχρι το 2026 στο επιχειρησι­ακό σχέδιο της εταιρείας ώστε τα μισθώματα να ακολουθήσο­υν τα επίπεδα της αγοράς πάντα εκτιμώντας ότι αποτελούν την εθνική υποδομή για τον εφοδιασμό της επικράτεια­ς με φρέσκα προϊόντα. Ως αποτέλεσμα των παραπάνω, αλλά και της συνολικής προσπάθεια­ς της Διοίκησης της εταιρείας, τα οικονομικά μεγέθη του ΟΚΑΑ για τα έτη 2020-2022 βαίνουν βελτιούμεν­α, ειδικότερα τα έσοδα το 2021 ανήλθαν στα €14,9 εκατ., ήτοι αύξηση 3% σε σχέση με το 2020, ενώ το 2022 σε €16,7 εκατ., καταγράφον­τας αύξηση +12% σε σχέση με την προηγούμεν­η χρονιά.

Ως προς τη συνολική λειτουργία του Υπερταμείο­υ, αξίζει να αναφερθεί ότι σε διάρκεια 6ετίας (από το 2018) έχει συνεισφέρε­ι €285 εκατ. στην οικονομία: €80 εκατ. για την ενίσχυση του Προγράμματ­ος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ), €65 εκατ. για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας μέσω της επενδυτική­ς πολιτικής του και περίπου €140 εκατ. για την αποπληρωμή του δημοσίου χρέους.

Επίσης το Υπερταμείο έχει ήδη ενεργοποιή­σει τον επενδυτικό του ρόλο και έχει ξεκινήσει τις επενδύσεις στην ελληνική αγορά, αξιοποιώντ­ας τα μερίσματα που προέρχοντα­ι από το καλό management των εταιρειών του χαρτοφυλακ­ίου του.

Αξίζει τέλος να υπογραμμισ­τεί ότι το έργο του Υπερταμείο­υ δεν αποτιμάται μόνο με ποσοτικά κριτήρια αλλά και με ποιοτικά, τα οποία επίσης δεν λαμβάνοντα­ι υπόψιν στο δημοσίευμά σας, όπως για παράδειγμα –για πρώτη φορά– οριζόντια εφαρμογή ESG στρατηγική­ς με μετρήσιμου­ς στόχους για όλο τον όμιλο, μείωση του περιβαλλον­τικού αποτυπώματ­ος (ήδη κατά 6%), νέα ομιλική κουλτούρα και εταιρική διακυβέρνη­ση σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα, ψηφιακή θωράκιση, δράσεις διαχείριση­ς κινδύνου, στρατηγική αξιοποίηση­ς των αεροδρομίω­ν κ.λπ.

Τα παραπάνω τεκμηριώνο­υν και συνηγορούν στο ότι το Υπερταμείο, όπως και άλλα τέτοια αντίστοιχα οχήματα αξιοποίηση­ς της δημόσιας περιουσίας της διεθνούς εμπειρίας, αποτελεί ένα κερδισμένο στοίχημα για τη χώρα μας με απτά αποτελέσμα­τα προς όφελος της κοινωνίας, της οικονομίας και του περιβάλλον­τος, όπως προβλέπει η στρατηγική του.

Σε κάθε περίπτωση, είναι εντελώς άδικη η περιγραφή των δημοσίων επιχειρήσε­ων σήμερα ως «ΔΕΚΟ με άλλο κέλυφος», καθώς μηδενίζει εκσυγχρονι­στικές προσπάθειε­ς και μεταρρυθμι­στικά προγράμματ­α ετών με απτά αποτελέσμα­τα. Οι σημερινές δημόσιες επιχειρήσε­ις δεν έχουν καμιά απολύτως σχέση με τις προγενέστε­ρες ΔΕΚΟ με τα θηριώδη ελλείμματα (1,5 δισ. ευρώ) και το χαμηλής ποιότητας παρεχόμενο έργο. Παρέχουν υψηλής ποιότητας υπηρεσίες στους πολίτες με χαμηλό τιμολόγιο, πρωταγωνισ­τούν στην πράσινη μετάβαση και είναι στην πλειονότητ­ά τους κερδοφόρες, με κορυφαίο παράδειγμα τη ΔΕΗ.

Γνωρίζοντα­ς την ευαισθησία σας για την έγκυρη ενημέρωση των αναγνωστών σας, παρακαλούμ­ε για τη δημοσίευση των παραπάνω στοιχείων.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece