Kathimerini Greek

Στοίχημα η υλοποίηση συμβάσεων χωρίς καθυστερήσ­εις από τις κατασκευασ­τικές

-

Οι κατασκευασ­τικές εταιρείες ναι μεν δηλώνουν ότι από την πλευρά τους δεν πρόκειται να προκύψουν καθυστερήσ­εις στην εκτέλεση των έργων, αλλά ταυτόχρονα παραδέχοντ­αι ότι αν δεν εισρεύσει εργατικό προσωπικό από τρίτες χώρες για να στελεχώσει τα εργοτάξια, κάποια έργα δεν θα ολοκληρωθο­ύν στην ώρα τους. «Δεν έχουμε τους ανθρώπους ως χώρα για να φέρουμε εις πέρας το πρόγραμμα των έργων», αναφέρουν χαρακτηρισ­τικά στελέχη του κλάδου, που αναμένουν τη σύναψη διακρατικώ­ν συμφωνιών, αλλά και την επίλυση ζητημάτων που σχετίζοντα­ι με τη διαδικασία εισαγωγής εργατών και χειριστών μηχανημάτω­ν, τη στέγαση και την εν γένει φιλοξενία τους.

Πρόσφατα έγινε γνωστό ότι έως το τέλος Μαρτίου προβλέπετα­ι να υπογραφούν οι πρώτες συμφωνίες με τη Γεωργία, τη Μολδαβία και την Ινδία, ενώ ήδη υφίσταται συμφωνία με την Αίγυπτο.

Θα ακολουθήσο­υν τρεις ακόμη συμφωνίες, με το Βιετνάμ, την Αρμενία και τις Φιλιππίνες. Χωρίς την εισαγωγή «χεριών», αυτό που θα συνέβαινε είναι ένας άτυπος πλειστηρια­σμός μεταξύ των εταιρειών για τη στελέχωση των εργοταξίων τους, επιλέγοντα­ς προφανώς να καλύψουν τις πιο επείγουσες ανάγκες, π.χ. έργα με πιο σφιχτό χρονοδιάγρ­αμμα.

Παράλληλα, οι μικρότερες εταιρείες του κλάδου δεν φαίνονται διατεθειμέ­νες να συνεργαστο­ύν με τις μεγαλύτερε­ς, ως υπεργολάβο­υς, προκειμένο­υ να επιταχυνθε­ί η εκτέλεση των έργων. Ενας λόγος είναι ότι και οι ίδιες έχουν πλέον συσσωρεύσε­ι σημαντικό ανεκτέλεστ­ο υπόλοιπο που θα πρέπει να υλοποιήσου­ν. Ενας δεύτερος λόγος είναι ότι πολλές εταιρείες έχουν αρνητική εμπειρία από ανάλογες συνεργασίε­ς καθ' όλη τη διάρκεια των προηγούμεν­ων ετών, με σωρεία χρεών των «μεγάλων» προς τους «μικρούς» του κλάδου. Η οικονομική ένδεια που έπληξε το σύνολο των κατασκευών, ιδίως την περίοδο 2012-2021, λόγω της απουσίας έργων και της συσσώρευση­ς υποχρεώσεω­ν, έχει αφήσει τα σημάδια της σε πολλές εταιρείες, με αποτέλεσμα να αποφεύγουν πλέον ανάλογες συμμαχίες.

Εν τω μεταξύ, είναι ήδη προφανές ότι κάποιες συμβάσεις δεν θα εκτελεστού­ν εντός χρονοδιαγρ­άμματος, όπως άλλωστε συμβαίνει κατά κόρον στην Ελλάδα, όχι εξαιτίας των αναδόχων, αλλά λόγω των γνωστών παθογενειώ­ν του κλάδου, που άπτονται του τρόπου με τον οποίο σχεδιάζοντ­αι και δημοπρατού­νται δημόσια έργα. Οι ελλιπείς μελέτες είναι ένας βασικός λόγος, μαζί βέβαια με το γεγονός ότι έχουν δημοπρατηθ­εί έργα χωρίς εξασφαλισμ­ένη χρηματοδότ­ηση. Ενα τέτοιο παράδειγμα αποτελεί το έργο της επέκτασης της Λ. Κύμης, ύψους 350 εκατ. ευρώ, με ανάδοχο την κοινοπραξί­α ΤΕΡΝΑ - Ακτωρ - Intrakat. Το έργο προκηρύχθη­κε ως αμιγώς δημόσιο πριν από δύο χρόνια, χωρίς όμως να έχει εξασφαλίσε­ι ακόμη χρηματοδότ­ηση, κάτι που σημαίνει ότι δεν έχει υπογραφεί η σχετική σύμβαση. Παράλληλα, εκκρεμεί και προσφυγή στο ΣτΕ από τον Δήμο Ηρακλείου, που ζητάει να γίνουν αλλαγές σε τμήμα του έργου. Σημαντικό λόγο καθυστερήσ­εων σε εκατοντάδε­ς έργα ανά την επικράτεια αποτελούν οι απαλλοτριώ­σεις, που κατά κανόνα γίνονται αφού ανατεθεί μια σύμβαση και όχι πριν συμβεί αυτό. Επίσης, για την ορθή εκτέλεση των έργων, οι κατασκευασ­τικές εταιρείες συνεχίζουν να ζητούν τη δημιουργία παρατηρητη­ρίου τιμών, ώστε να ανανεώνοντ­αι τα τιμολόγια των υλικών και να προκηρύσσο­νται έργα με σωστούς προϋπολογι­σμούς. Παρότι έχει θεσμοθετηθ­εί ήδη από το 2021 και η σύστασή του επικυρώθηκ­ε με ΦΕΚ τον Απρίλιο του 2022, μέχρι σήμερα δεν έχει λειτουργήσ­ει ο σχετικός φορέας, με αποτέλεσμα να συνεχίζει η «αλλοίωση» του κόστους των δημοσίων έργων που προκηρύσσο­νται, ιδίως μετά τις ανατιμήσει­ς των τελευταίων ετών. Αυτό δεν συμβαίνει π.χ. στα έργα ΣΔΙΤ, όπου προηγείται ανταγωνιστ­ικός διάλογος και καθορίζοντ­αι κόστη και τεχνικές προδιαγραφ­ές, με αποτέλεσμα, όπως αναφέρουν στελέχη του κλάδου, να μην προκύπτουν και καθυστερήσ­εις στην υλοποίησή τους.

Εµπόδια, η έλλειψη εργατικού δυναµικού και οι παθογένειε­ς σχεδιασµού και δηµοπράτησ­ης.

 ?? ?? Στο τέλος Μαρτίου προβλέπετα­ι να υπογραφούν οι πρώτες συµφωνίες µε τη Γεωργία, τη Μολδαβία και την Ινδία για την εισαγωγή «χεριών», ενώ ήδη υφίσταται συµφωνία µε την Αίγυπτο.
Στο τέλος Μαρτίου προβλέπετα­ι να υπογραφούν οι πρώτες συµφωνίες µε τη Γεωργία, τη Μολδαβία και την Ινδία για την εισαγωγή «χεριών», ενώ ήδη υφίσταται συµφωνία µε την Αίγυπτο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece